Jussi Niinistö

Luvattomien lyhyiden aseiden ehkäiseminen

KIRJALLINEN KYSYMYS

Luvattomien lyhyiden aseiden lisääntymisen ehkäiseminen

Eduskunnan puhemiehelle

Kesäkuussa 2011 voimaan astunut uusi aselaki kiristi etenkin lyhyiden aseiden, eli pistoolien ja revolverien, lupaehtoja. Helsingin Sanomat (HS 5.8.2012) uutisoi hiljattain, että Asekauppiaiden liiton mukaan lyhyiden aseiden kauppa on supistunut tiukemman lain myötä alle kymmenesosaan entisestä ja lyhyiden aseiden arvo on romahtanut. Asekauppiaiden liiton edustaja arvioi, että yksityisillä ihmisillä on hallussaan noin 250 000 lyhyttä asetta, joiden arvo on pudonnut alle kymmenesosaan aiemmasta.

Sekä asekauppiaat että sisäministeriön poliisiosasto pitävät Helsingin Sanomien uutisen mukaan mahdollisena, että ihmisten haltuun alkaa tiukemman aselain ja romahtaneiden hintojen myötä kertyä luvattomia lyhyitä aseita. Kun aseiden omistaja kuolee, perikunta saattaa olla haluton luopumaan aseista, kun niihin ei ehkä saa lupia ja niiden rahallinen jälleenmyyntiarvokin on mitätön.

Luvattoman lyhyen aseen poliisiasemalle toimittava henkilö ei tällä hetkellä saa palkkiota. Luvattomat ampuma-aseet voi kuitenkin luovuttaa poliisille ilman seuraamuksia. Rangaistusuhasta vapautumisen ehtona on, että henkilö ilmoittaa esineestä oma-aloitteisesti poliisille.

Jos luvattomia lyhyitä aseita kertyy ihmisten haltuun, niitä saattaa päätyä pimeille markkinoille. Mikäli tapahtuu esimerkiksi asuntomurto ja luvattomat aseet viedään, eivät ihmiset välttämättä ole halukkaita ilmoittamaan asiasta poliisille.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta luvattomia lyhyitä aseita ei tiukentuneen aselain myötä kerry kansalaisten haltuun?

Helsingissä 14 päivänä elokuuta 2012

Jussi Niinistö /ps

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Matti Jalagin

Todellisuudessa hallitus ei voi juurikaan mitään asialle, sillä nykyään Schengen-alueeseen kuuluu maita, joista edelleen saa halvalla järeitäkin aseita ja niiden kuljettaminen Suomeen on helppoa tavaravirtojen mukana.

Näen, että suomalaisten lailliset aseet eivät ole ongelma vaan niiden demonisointi on vain yritys lakaista todellinen ongelma maton alle enkä tarkoita tällä tämän blogin kirjoittajaa.

Ehkä olisi viisainta toimia, kuten eräs irvileuka ehti jo ehdottaa ja kieltää yksiselitteiseti lailla kaikki laittomat aseet?

Tapio Vehmaskoski

Juuri näin.

Aika huvittavaa tämä nykyisen eduskunnan puuhastelu aselakien kanssa. Näinhän siinä käy, kun asiantuntemattomat kuvittelevat hallitsevansa asioita, joita eivät hallitse.

Kummallisinta kuitenkin on, että asioita tuntevat eduskunnassakin olevat metsästystä ja ammuntaurheilua harrastavat/tuntevat kansanedustajat eivät rohkeammin ota kantaa asioihin.

Median "totuuden torvet", jotaka pääosin taitavat muodostua vihervasemmistolaisista nais-, tai naismaisista toimittajista kirjoittelevat Saurin ja Tuomiojan näkemyksiä, joissa ei ole tarkoitustakaan ymmärtää aseasioita.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kohtuu hyvä kysymys. Mikäs se perussuomalaisten oma ehdotus ongelman poistamiseksi olikaan? On oikeastaan tyhmää kysyä miten hallitus ratkaisee jonkun ongelman kun PS:n pitää kuitenkin vastustaa kaikkia hallituksen esittämiä ratkaisuja.

Vai onko kyseessä hallitukselle asetettu ansa? Kun hallitus keksii, että ainoa konsti on kerätä aseet maksamalla niistä jokin näennäishinta, niin PS:n äänestäjät älähtävät, ettei meidän rakkaita pyssyjä saa sosialisoida.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"Kun hallitus keksii, että ainoa konsti on kerätä aseet maksamalla niistä jokin näennäishinta"

Uimonen se ei elä todellisuudessa, jos luule valtion saavan ostamalla laittomat aseet pois. Luuletko tosiaan, että joku huumerikollinen tuo pistoolin valtiolle jos saa siitä hieman rahaa?

Lauri Korhonen

Herää kysymys oliko Börje Uimosen kommentin ainoa tarkoitus muistuttaa Vihreiden agendasta saada lisää luvattomia aseita Suomeen? Tai onko se tavoite vai ei mutta ainakin toimenpiteet joita Vihreät mielellään suosittelevat olisi helposti siihen johtamassa.

Olisi varmasti kaikille hedelmällisempää jos Vihreät keskittyisivät asioihin joista tietävät ja ymmärtävät.

http://ottolehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112677-v...

http://jojalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112647-v...

Lauri Korhonen

Börje Uimonen: "Kohtuu hyvä kysymys. Mikäs se perussuomalaisten oma ehdotus ongelman poistamiseksi olikaan?"

Perussuomalaisten ehdotuksesta en tiedä. Oman mielipiteeni kyllä.

Uimonen tuntuu tietävän aiheesta ei mitään. Vain paatosta tunteella. Uimonen ei ilmeisesti tiedä (ymmärrä?) edes sitä että toimivat luvallisten aseiden markkinat on paras halvin ja tehokkain keino pitää luvalliset aseet luvallisina.

Kaikki lähtee perusasioista. Rehellisten asiansa hyvin hoitavien kansalaisten oikeuksien kunnioittamisesta esimerkiksi. Kannattaa lukea Suomen Perustuslakia jos jokin asia perusoikeuksista on jäänyt epäselväksi. Siellä puhutaan mm omaisuudensuojasta.

Lait ja asetukset ja toimenpiteet (a.k.a kontrollit) jotka koetaan kohdistuvan vääriin tahoihin ja asioihin - jotka tekevän syyttömistä syyllisiä - voivat johtaa yllättäviin vaikutuksiin. Suoraan tai kerrannaisvaikutuksina. Kuten nyt on pelättävissä ja osin nähtävissäkin.

Oma ehdotukseni on:

1. Sallitaan jatkossakin aseilla harrastainen ja aseiden luvanvarainen hallusssapito sekä omistaminen niille jotka ovat osoittautuneet siihen sopiviksi

2. Tuetaan järkevällä ja oikeudenmukaisella lainsäädännöllä sekä lupapolitiikalla harastusta ja harrastajia - myös tulevia uusia sellaisia

3. Helpotetaan uusien harrastajien pääsyä lajin pariin oppimaan ja kasvamaan vastuullisiksi harrastajiksi

4. Keskitytään enemmän kehittävään yhteistyöhön intressiryhmien välillä ja vähemmän syyttelyyn tai mustamaalaukseen

Tuossa ei ole kaikki mutta noilla päästään varmasti parempiin tuloksiin kuin jatkuvalla kiristämisellä. Jatkuvan kiristämisen ei-toivottavista seurauksista voi lukea avauksesta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Noh. Ilmeisesti sain sitten aseiden vastustajan leimankin. Ei minulla ole mitään aseita vastaan. Ase ei ammu. Ihminen ampuu. Minäkin silloin tällöin tauluun tai kiekkoon.

Ongelma, jota varten tuo kysymyskin on tehty juontaa melko pitkälti juuri siitä, ettei luvallisen aseen omaavan harrastajan kuollessa kukaan hänen perikunnastaan ei luultavasti saisi enää lupaa peritylle käsiaseelle. Kun niiden jälleenmyyntiarvo on nykyisin laillisilla markkinoilla olematon, niin jäävät mahdollisesti nurkkiin pyörimään laittomina. Tai sitten ne myydään selvästi paremmalla hinnalla laittomasti.

Jos/kun valtio haluaa nuo laittomiksi muuttuneet käsiaseet pois kaapeista, niin voi olla ettei se onnistu vain kauniisti pyytämällä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Englannissa kävi näin:Vuonna 1997 säädettiin asekieltolaki eli pistoolit kieltävä laki TUNTEELLA EIKÄ JÄRJELLÄ.
Nyt maassa on useita miljoonia laittomia aseita(englannin poliisin oma arvio) ja aserikollisuus on kaksinkertaistunut.
Englannissa on nykyään sanonta:"Firearms, cheap,and easy to get street on near you."
Eli asekielto vei aseet briteissä siviileiltä ja toi ne rosvojen käsiin.

Jouni Kaskiharju

Hallitus haluaa olla ytimessä ja kuten muutkin "suurvallat". Siksi seuraamme muiden jalanjälkiä vaikka suohon, kuitenkin olkapään yli nähden minne tie vie. Se kun on niin fantsua ja ihqua! Tunteet ja järki, kaksi asiaa jotka ei yht'aikaa pääkoppaan mahdu. Ikävintä on se, että kun tunteet saavat vallan niin järki on se joka auttamattomasti jää toiseksi.

Harri Lehtimäki

Uudessa Metsästys ja Kalastus-lehdessä oli ohjeet, kuinka metsästäjä voisi saada haettua ehkä, mahdollisesti, tsägällä, itselleen luvat vaikkapa .22:n revolverimalliseen ns. loukkupyssyyn. Loukkupyssy on usein vanhempi sohlo, jolla ei kyllä osu mihinkään yli metrin etäisyydeltä. Metsään ei kannata viedä parempaa asetta, sillä se usein kärsii siellä kolhuista ja kosteudesta. Mutta kun siis tällekin pyssylle on erittäin vaikea saada lupaa, on tämä aselain "uudistus" mennyt siltäosin metsään. Samaan aikaan mm. minkki-ja supikoirakanta lisääntyy räjähdysmäisesti, mutta toisaalta tehdään niiden hävittäminen lainvastaiseksi, ainakin aseiden osalta, tai ainakin erittäin hankalaksi. Loukussa oleva eläin kun pitäisi päästä lopettamaan kivuttomasti ja nopeasti, mutta milläs lopetat, kun et saa lupaa siihen sopivaan aseeseen. (haulikolla ei voi lopettaa, koska siinä kärsii sekä loukku, eläin, että mahdollisesti ampujakin) Itsellänikin on tarkoitus yrittää hankkia ko. aseeseen luvat, mutta olen hyvin skeptinen sen saantiin täällä Helsingissä, kotipaikkakunnallani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset