Upseerien lentolisä tarkasteluun

KIRJALLINEN KYSYMYS

Ilmavoimien upseerien lentolisä

Eduskunnan puhemiehelle

Puolustusvoimauudistuksen yhtenä tavoitteena on vähentää henkilöstökuluja. Vuoteen 2015 mennessä puolustushallinnosta katoaa yli 2 000 tehtävää. Kuluvan kuun alussa julkistettujen tietojen mukaan Puolustusvoimissa joutuu ”muutoksen kohteeksi”, siis irtisanomisuhan alle, tässä vaiheessa 865 henkeä. Heistä valtaosa, 735 henkeä, on siviileitä ja loput 130 sotilaita.

Henkilöstökulusäästöjä on mahdollista tehdä muutenkin kuin irtisanomalla pääasiassa matalapalkkaisia siviilinaisia. Yksi mahdollisuus on ottaa tarkasteluun Puolustusvoimien lentävän henkilöstön lentolisä.

Lentäjien palkat ovat merkittävästi muiden upseerien palkkoja suuremmat. Tämä johtuu lentäjille maksettavista lentolisistä. Ilmavoimissa palvelevalle upseerille maksetaan noin 1 750–2 750 euron suuruinen lentolisä kuukaudessa, mikäli hän lentää kalenterikuukauden aikana vähintään kaksi tuntia. Merkittävä osa ohjaajakoulutetuista upseereista lentää lentolisään oikeuttavat kaksi lentotuntia kuukaudessa, vaikka heidän sodan tai rauhan ajan tehtävänsä ei sitä edellyttäisikään.

Käytännössä monet toimistotehtäviin siirtyneet ohjaajaupseerit lentävät nämä lisään vaadittavat tunnit yhteys- tai harjoituskoneilla vain saadakseen tämän palkanlisän. Äärimmäisenä esimerkkinä lentolisää maksetaan Pääesikunnassa palvelevalle kenraalille tai everstille, jolla on tausta Ilmavoimissa ja ohjaajakoulutus ja joka lentää vaadittavat muutamat lentotunnit. Näin lentolisä on muuttunut lentäjäupseereille automaattiseksi palkanlisäksi.

Erikoista on lisäksi se, että lentolisään vaadittavat lentotunnit voi lentää takautuvasti jopa kolmen kuukauden ajalta. Tammikuussa lentämättä jääneet tunnit voi siis lentää vasta huhtikuussa ilman, että menettää tammikuun lentolisää! Saamani palautteen mukaan on vaarana, että lentolisään vaadittavat lentotunnit ohjaavat Ilmavoimien lentotoimintaa.

Lentolisäjärjestelmä on aikanaan luotu, jotta Puolustusvoimilta lentäjiksi valmistuneet eivät olisi siirtyneet liikelentoyhtiöiden palvelukseen. Alkuperäisenä tavoitteena oli nimenomaan pitää operatiivisissa tehtävissä olevat lentäjät Puolustusvoimien palveluksessa. Puolustusvoimien nykyisen soveltamiskäytännön mukaan alkuperäinen tarkoitus on osittain hämärtynyt.

Lentolisäjärjestelmä maksaa Puolustusvoimille pelkkinä lisäpalkkioina miljoonia euroja vuodessa, saamieni tietojeni mukaan mahdollisesti jopa noin 10 miljoonaa euroa vuodessa.

Nykyisessä taloustilanteessa, jossa Puolustusvoimiin kohdistuu mittavia säästövaatimuksia, tulisi lentävän henkilöstön lentolisän maksatus rajata vain suoranaisesti ohjaajatehtävissä olevaan henkilöstöön. Nyt tulisi huolehtia siitä, että lisää maksettaisiin vain niille, joiden rauhan- tai sodanaikainen tehtävä todella vaatii lentotaidon ylläpitämistä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin, jotta Puolustusvoimien lentävälle henkilökunnalle maksettavaa lentolisää maksettaisiin vain niille upseereille, joiden rauhan- tai sodanaikainen tehtävä todella vaatii lentotaidon ylläpitämistä?

Helsingissä 9 päivänä lokakuuta 2012

Jussi Niinistö /ps

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu