Jussi Niinistö

Puolustusvoimauudistus ja tasa-arvo

Puolustusvoimauudistus vähentää lähivuosina ennätysmäärän työpaikkoja Puolustusvoimista. Kaikkiaan virkoja katoaa noin 2 100. Irtisanomisuhan alla on 865 henkeä, heistä kaksi kolmasosaa siviilinaisia.

Armeijamme rakennemuutoksen lähtökohtana on luonnollisesti sodan ajan tarve, mutta eivät irtisanomiset kyllä mitenkään toteuta esimerkiksi valtion ensi vuoden talousarvioesitykseen kirjattua korulausetta, jonka mukaan ”puolustusministeriön hallinnonalalla sitoudutaan edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa kaikessa päätöksenteossa”.

Valtaosa irtisanottavista on matalapalkkaisia, päälle viisikymppisiä naisia, jotka ovat palvelleet Puolustusvoimissa yli 30 vuotta. He ovat luottaneet työnsä pysyvyyteen ja kouluttaneetkin itseään juuri Puolustusvoimien tarpeita silmällä pitäen. Kiitoksena pitkästä urastaan valtio passittaa nämä naiset kilometritehtaalle.

Naisista monilla olisi ollut eläkeikään matkaa enää muutama vuosi, sillä pitkän palvelussuhteen vuoksi heidän eläkeikänsä on normaalia alempi. Arvattavissa on, että irtisanottavien uudelleentyöllistyminen tulee olemaan erittäin hankalaa, ellei mahdotonta.

Monet irtisanottavista naisista päätyvät todennäköisesti työttömyysputkeen. Samassa rytäkässä heidän eläkeikänsä nousee. Väitän, että valtiolle tulisi jopa edullisemmaksi pitää irtisanottavat työssä muutaman vuoden ajan eläkeikään asti kuin maksaa heille työttömyyskorvausta vielä useammilta vuosilta. Puolustushallinnossa tutkaillaan asiaa kuitenkin vain oman hallinnonalan budjetin kannalta, eikä kukaan tunnu ajattelevan valtion kokonaistaloutta.

Irtisanomisten lisäksi puolustusvoimauudistuksen seurauksena jopa 2 500–3 000 henkeä joutuu vaihtamaan palveluspaikkakuntaa. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli perhe haluaa jatkossakin asua yhdessä, joutuu upseerin tai aliupseerin puoliso jättämään työnsä, etsimään uuden tai jättäytymään kotiin.

Puolustusvoimauudistukseen liittyvät tasa-arvo-ongelmat eivät ole juuri nousseet julkiseen keskusteluun. Hämmästyttävää on, että asia ei tunnu kiinnostavan edes tasa-arvoasioita valvovia viranomaisia. Esimerkiksi eduskunnan puolustusvaliokunta olisi halunnut asiasta Tasa-arvoasiain neuvottelukunnalta lausunnon talousarvioesityksen käsittelyn yhteydessä, mutta neuvottelukunta oli liian kiireinen paneutuakseen asiaan: 40-vuotishistoriikkiprojekti ajoi valtion työntekijöiden tasa-arvotarkastelun edelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.N.> ...Irtisanomisuhan alla on 865 henkeä.....

ooooooooo

Voi kunpa joskus saisi poliitikon suusta kuulla, että Suomen työssä käyvä työvoima on kuitenkin yli 2 000 000. Tämä siksi että meillä kansalaisilla säilyisi kohtuullinen todellisuudentaju ja että kävisi ilmi että ei ole tarkoitus pelotella.
Tiedotusvälineet eivät tätä kerro koska ne elävät hyvillä uutisilla, ei tosiasioilla.
(En ollenkaan väheksy työttömyyden mahdollisesti tuomaa ahdinkoa.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset