Jussi Niinistö

Mediassa Islannin ilmavalvonnasta

Mediassa on viime päivinä oltu kiinnostuneita mielipiteistäni Islannin ilmavalvontaan liittyen.

Toissapäivänä olin A-studion vieraana yhdessä kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen (kok.) kanssa keskustelemassa aiheesta, ja eilen MTV3:n uutiset haastatteli minua eduskunnassa. Pääsinpä taas kerran ääneen ihmettelemään, miksi menisimme liittoutumattomana maana hoitamaan Natolle kuuluvia tehtäviä. Kyseessä olisi aivan uusi aluevaltaus Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

A-studion keskusteluosuus löytyy ajan 25.40 kohdalta ja MTV3:n uutispätkä ajan 3.50 kohdalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Älä nyt, tässä olisi mainio mahdollisuus hankkia Naton haitat ilman sen hyötyjä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Näin on, Niinistö. Tuskin edes lentäjien sotilasvala velvoittaa turvaamaan muita maita kuin ja ainoastaan kotimaatansa, Suomea.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eipä rivikansalaiselle A-studion ja MTV3:n uutisesta syntynyt vieläkään vastausta siihen peruskysymykseen: Miksi siihen Islannin operaatioon ollaan menossa ? Lisäkysymyksiähän ovat sitten mm:

1. Mihin Islannin operaatiolla pitkässä juoksussa tähdätään ?
2. Kuka/ketkä keksivät ajatuksen osallistua Islannin ilmavalvontaan ja miksi tällainen kehitettiin ?
3. Mitä hyötyä Suomen Ilmapuolustukselle on kyseisestä Islannin operaatiosta verrattuna esimerkiksi niihin Pohjois-Kalotin alueella pidettyihin tehokkaisiin Ruotsin, Norjan ja Suomen ilmavoimien yhteisharjoituksiin, joissa harjoiteltiin ilmeisesti aitoa hävittäjätorjuntaa ?
4. Mitä tarkoitetaan konkreettisesti pohjoismaisella puolustusyhteistyöllä ?
5. Takaako pohjoismainen puolustusyhteistyö meille tukea kriisin aikana ?

Seurasin muuten USA:n presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyä. Oli siinä ulkopolitiikasta ja puolustuspolitiikasta keskusteltaessa eroa verrattuna suomalaiseen ympäripyöreään ulkopoliittiseen jargoniin. Molemmat presidenttiehdokkaat puhuivat asioiden oikeilla nimillä. No maailman johtavan valtion presidenttiehdokkaat voivat tietenkin puhua huomattavasti suoremmin kuin pienen suomalaisen valtion, jonka naapurissa on suuri ydinasevalta, edustajat. Meillä näkyy edelleenkin ulkopoliittisen ja puolustuspoliittisen keskustelun liikkumavara olevan melko rajattu. Senkin ymmärtää että Jussi Niinistö ei voi kaikkea kertoa mitä puolustuspoliittisessa valiokunnassa puhutaan. Rivikansalaisen täytyykin edelleenkin lukea rivien välistä. Toivottavasti rivikansalainen osaa lukea oikein, ettei tule väärinkäsityksiä.

Ulkoasiainministeriön sivuilta löytyi seuraavanlainen tiedote: "Ulkoministeri Erkki Tuomioja osallistuu Helsingissä 31. lokakuuta pidettävään Pohjoismaiden ulkoministerien kokoukseen. Ulkoministerit kokoontuvat Helsingissä Pohjoismaiden neuvoston 64. istunnon yhteydessä. Pohjoismaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön puheenjohtajamaa on tänä vuonna Norja." Koko tiedote: http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Ehkä viikon kulutta saamme me rivikansalaisetkin lisää tietoa Islannin operaation taustoihin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ihmettelen, miksi taas pitää odotella ruotsalaisten kantaa asiaan? Tähän sopiikin hyvin sanonta: ”Ruotsalaisia emme enää ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis perussuomalaisia”.

On turha ärsyttää itänaapuria näillä Islannin ilmavalvontalennoilla. Se voi käydä ennen pitkää omaan ”tennistossuun” ja ennen kaikkea taloudelliseen ”tennistossuun”. Siihen meillä ei ole kerta kaikkiaan varaa varsinkaan, kun euroalue on suurissa vaikeuksissa.

Venäläisten matkailijoiden merkitys varsinkin kaakkois- ja itä - Suomen taloudelle on merkittävä. Täytyy muistaa, että Finnair käyttää Venäjän ilmatilaa Aasian lennoillaan. On parempi niin, että yhtiö ei joudu siellä ilmatilan ”valvontaan”. Poliittinen eliitti ei ole siitä ensin kärsimässä, vaan se kohdistuu aina ensin ”ruohonjuuritasoon”.

On turha verhota tätä asiaa pohjoismaisen yhteistyön piiriin. NATO- maat hoitakoon itse oman valvontansa.

Salolainen vetosi A-studiossa siihen, että meillä on ollut yhteisiä ilmavoimien harjoituksia pohjoismaiden kanssa. Ilmatilan valvonta ja siihen liittyvät tunnistuslennot eivät ole mitään harjoituksia, ne ovat puhdasta ilmatoimintaa. Islannin ilmatilassa ei tultaisi ”harjoittelemaan”.

Jäitä hattuun tässäkin asiassa arvon hallituspuolueiden kansanedustajat!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset