Iso haloo Islannin ilmavalvonnasta

Pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti eilen, että Suomi osallistuu yhdessä Ruotsin kanssa Islannin ilmavalvontaan. Se tarkoittaa, että sotilaallisesti liittoutumaton maa vastaisi osaltaan jatkossa Nato-maan ilmatilan valvonnasta.

Tässä päätöksessä on vaikea nähdä Suomen kannalta minkäänlaista sotilaallista saati taloudellista järkeä. Käsitykseni mukaan Islannissa ei ole tarjolla Hornet-hävittäjälentäjillemme hyödyllisiä harjoituksia ja satujen saarelle mentäisiin samaan aikaan, kun varuskuntia lakkautetaan ja reserviläisten kertausharjoitukset minimoidaan.

Sitä paitsi operaatioon osallistuminen ei sovi Suomen Puolustusvoimista annettuun lakiin, jossa Puolustusvoimien tehtäviksi määrätään oman maan puolustus, virka-avun antaminen ja kansainvälinen kriisinhallinta. Islannin ilmavalvonnassa ei ole kyse mistään näistä tehtävistä. Pitääkö lakiin siis lisätä Puolustusvoimien tehtäväksi muiden maiden ilmatilan valvontaan osallistuminen? Tämä on mielestäni mahdoton ajatus, jolle en usko löytyvän löydy Suomen kansan enemmistön kannatusta.

Eilisen ja tämän päivän ajan olen kiirehtinyt haastattelusta toiseen asian tiimoilta. Tänä aamuna olin sekä Ylen aamu-tv:ssä että MTV3:n Huomenta Suomessa keskustelemassa aiheesta ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) kanssa.

Televisiolähetysten jälkeen vuorossa oli radio. Vierailin Ylen Ykkösaamussa. Oma osuuteni alkaa noin ajassa 6.50, ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sdp) puhelinhaastattelun jälkeen. Harmikseni hän ei halunnut keskustella kanssani. Olisin mieluusti esittänyt hänelle kysymyksiä. Pistäydyin myös Radio Novan haastattelussa. Annoin myös STT:lle haastattelun.

Eilen annoin haastattelut sekä Ylen TV- että radiouutisille. Lyhyt juttu meni televisiouutisiin ja nettisivuille. Myös Uusi Suomi haastatteli minua eilen. Alma Median toimittajallekin tuli lausuttua totuuksia.

Kiitos kansalaisille, jotka ovat kannustaneet minua tässä asiassa. Ryöpytystäkin on tullut – Nato-haukoilta. Teen parhaani, että terve järki voittaa.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu