Jussi Niinistö

Jalkaväkimiinoja ei voi korvata

Viime vuoden heinäkuussa voimaan astunut Ottawan sopimus kieltää Suomelta jalkaväkimiinojen käytön, tuotannon ja varastoinnin.

Se oli strateginen virhe. Se oli sotilaallinen ja taloudellinen järjettömyys, joka laski puolustuksemme uskottavuutta ja maksaa tositilanteen sattuessa ihmishenkiä.

Vastuu lepää raskaana silloisen tasavallan presidentin Tarja Halosen, pääministeri Jyrki Kataisen ja kaikkien sopimuksen puolesta äänestäneiden kansanedustajien päällä.

Muuan reserviläinen otti hiljattain kansanedustajiin yhteyttä. Kertausharjoituksissa ollessaan hän oli toden teolla huolestunut siitä, miten vakavasti jalkaväkimiinoista luopuminen heikentää puolustustamme. Seuraavassa referoin tämän reserviläisen luvalla hänen kertomustaan siitä, mitkä ovat Ottawan miinakieltosopimuksen vaikutukset käytännön tasolla.

Reserviläisemme kertoman mukaan aiemmin noin yhdeksänhenkisen ryhmän asemien vartioimiseksi riitti yksi tai kaksi taistelijaa, koska jalkaväkimiinoilla voitiin valvoa suuri osa vastuualuetta ja hidastaa vihollisen mahdollista yllätyksellistä hyökkäystä sen aikaa, että asemat saatiin miehitetyiksi.

Nyt kun miinat on kielletty, ryhmän vastuualuetta joutuu vartioimaan huomattavasti useampi henkilö kerrallaan. Maastosta ja asemien muodoista riippuen voi käydä jopa niin onnettomasti, että edes koko ryhmän yhtäaikainen passissaolo ei riitä turvaamaan kattavaa vartiointia. Miinojen kieltämisen lisäksi osasyyllinen tähän on tarvittavien varusteiden puute.

Pimeänäkölaitteita on liian vähän, lämpöhavaintolaitteita ei lainkaan. Vaikka niitä olisikin käytössä, niillä ei voi nähdä maastoesteiden kuten kivien taakse. Lisäksi kriisiaikana paristojen saaminen laitteisiin voi olla ongelmallista.

Näistä syistä vartiovuorot pitenevät ja lepoaika vähenee. Ihmisen tarkkavaisuus ei riitä kovin montaa tuntia pimeässä valvomaan herkeämättä kiikareilla eri suuntiin. Kun vielä muutkin tehtävät on saatava hoidettua ja lepoaikaa järjestettävä, tarkoittaa se käytännössä sitä, että osa ryhmän vastuualueesta on pakko jättää vartioimatta. Silloin ei auta muu kuin toivoa, ettei vihollinen iske juuri vartioimattomasta suunnasta.

Kuten edellä referoitu reserviläisemme kertomuskin osoittaa, jalkaväkimiinoja ei voi korvata. Tätä Perussuomalaiset yrittivät peräänkuuluttaa, kun Ottawan sopimusta käsiteltiin eduskunnassa. Mutta Kataisen kovakorvainen kokoomusjohtoinen hallitus ei kuunnellut, vaan runnoi puoluekurilla hallituspuolueiden kansanedustajat ruotuun ja ajoi Suomen sopimukseen, joka heikentää maanpuolustustamme.

Jokaisen reserviläisen kannattaa muistaa tämä ja hallituksen muutkin teot (etenkin puolustusmenojen muita hallinnonaloja suuremmat leikkaukset) maanpuolustuksemme heikentämiseksi, kun vaaliruurnat seuraavan kerran aukeavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Jouni Nordman

Voidaanhan noin korvat, sillä nehän on todella huonosti kaupunkin sodassa toimivia. Mutta Suomessa pitäis kehittää miina, joka toimisi hyvin kaikissa ympäristöissä ja olis viellä halpa rakentaa huonoissakin tiloissa. Tässä meidän pitäis ottaa mallia Afganistania sisseistä ja heidän tavoista toimia, sillä hehän ovat osottanee taktikan millä suurikin sotakoneisto pistetään polvilleen kahdesti. Sillä suomen saariston voidaan miinottaa vaikka soutuveneellä, sillä yksi miina oikeaan paikkaan, pistää koko väylän tukkoon.
Eli kun Suomi on vain sotilaansa kouluttanut oikein, heille perus sissi taidot opettanut, niin kekseliäisyys hoitaa lopun.

Aulis Mäkitalo

Aseita kalistelevien suurvaltojen ulkopuoliseen kansainväliseen yhteisöön samaistuminen ja sitoutuminen onnellisesti mahdollisti Suomen liittymisen Ottawan sopimukseen sotahistorian harrastajien ja muiden "Kollaa kestää"-orientoituneiden vastustuksesta huolimatta. Ottawan sopimus on vain yksi pieni askel jatkuvassa pyrkimyksessä kohti parempaa maailmaa, joka käy hitaasti ja vastoinkäymisiä kokien, mutta etenee kuitenkin.

Ulkopolitiikka ja kansainvälinen yhteistyö on Suomen turvallisuuspolitiikan selkäranka. Se on sitä siitäkin huolimatta että se ei ole kokonaan aukoton turvallisuuden tae. Aina jää mahdollisuus että Suomeen putoaa jättiläismäinen meteoriitti tai että Suomeen hyökkää joku vihollisarmeija.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Jalkaväkimiinojen kieltäminen ja reservin typistäminen tekivät kerralla lopun koko maan kattavasta aluepuolustus järjestelmästä.Ei se siitä muuksi muutu vaikka juhla puheissa yhä vakuutellaan ettei alueellinen puolustus doktriinimme ole miksikään muuttunut.

Totuus on että vähäiset reservimme yrittävät pitää Etelä-Suomen hallussa mahdollisimman pitkään vihollisen tänne hyökätessä ja muu osa maata annetaan suosiolla maahan tunkeutujalle.

Tietenkään tätä ei voida julkisesti myöntää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämän laatuisen keskustelun puuttuminen on todella valitettavaa. Tietenkin Juha Porolan huomaanan asian kyllä voi lukea ns. rivien välistä monista Suomen puolustuksesta tiedottavista Puolustusvoimien julkaisemista artikeleista.

Juhani Putkinen

Alunalkaen miinakieltoa ajoivat Halonen ja Tuomioja, punavihreällä porukalla se myös allekirjoitettiin vaikka Kokoomus silloin vastusti miinakieltoa.

Kun se oli kerran allekirjoitettu, niin Kataisen mielestä Suomi ei enää voinut poukkoilla asiassa vaan se myös ratifioitiin - minusta se oli virhe, mutta ei sitä voi Kataisen ja Kokoomuksen syyksi pistää sillä alun alkaen oltiin kieltoa vastaan.

Se mitä on tapahtunut on jo historiaa. Nyt pitää huolehtia Suomen puolustuskyvyn parantamisesta ja puolustusvalmiuden kohottamisesta - syyttely ei enää auta mitään.

Parasta olisi tietenkin jos saataisiin tehtyä Eduskunnan enemmistöllä päätös, että irtisanoudutaan Ottawan sopimuksesta - mutta eipä taida löytyä yli sataa sellaisen päätöksen kannattajaa ja vielä puoluekurin rikkojia.

Niinpä puolustusmäärärahoja pitää korottaa ja hankkia:
- pimeänäkölaitteita;
- lämpökiikareita;
- kylkimiinoja (kylkipanos);
- viuhkamiinoja (viuhkapanos);
- kaukolaukaisimia (radioteitse aktivoidaan miinoja ja muita räjähteitä);
- Sako TRG kaliiberi .338 Lapua Magnum tarkka-ampujakivääreitä;
- Stinger olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia;
- jne.

Kertausharjoituksia pitää lisätä aivan oleellisesti - minimissään 30 000 miestä pitää kertausharjoituttaa kunnolla joka vuosi.

Suojeluskunnat pitää perustaa uudelleen ja suojeluskuntalaisilla pitää olla kaikki varustus, mukaan luettuna ase ja patruunat, kotonaan tai henkilökohtaisessa kätkössä.

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Juhani: Nykykokoomus on punavihreä puolue. Kataisen hallitusta voi ja pitää syyttää miinakiellosta. Muu on totuuden pakoilua. "Se juna meni jo", tapahtui tismalleen silloin kun Kataisen hallitus runnoi kiellon voimaan, ei hetkeäkään ennen. Muista tämä seuraavan kerran uurnilla.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Jussi,lähi-ilma ja panssari torjuntaan tarkoitettu ohjus,semmoinen yksinkertainen olalta laukaistava jokamiehenohjus,ja paljon niitä. Juuri sen tyyppistä aseella kiistettäisiin vihollisen ilmaherruutta,ainakin matalalta lentäviltä hekoilta ja lekoilta.
Varmaan se stingeri on juuri sen tyyppinen ohjus jota voisi myös käyttää panssareita vastaan?

Jukka Palo

Tehdään putkimiinan kaltaisia käsikranaatteja. jotka voidaan sitoa puuhun ja joilla on suuntausvaikutus.

Käsikranaattiin voidaan tehdä teräksinen kotelo, joka on yhdestä suunnasta auki. Näin voidaan sirpaleet ehkä suunnata kuin viuhkapanoksessa.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Tämä olikin kummallista, kun jalkaväkimiinat kiellettiin. Puolustukseenhan niitä käytetään - ei hyökkäykseen.

Varuskuntia lakkautetaan säästösyistä. Ammattiarmeijaan ei mennä, koska se tulisi nykyistä järjestelmäämme huomattavasti kalliimmaksi. Nato-maa Islannin ilmatilan valvontaan emme halua osallistua. Pohjoista puolustusyhteistyötä sentään kannatamme, mutta Natoon kuulumattomia maita on vain Ruotsi. Ruotsi taas on karsinut omaa puolustustaan - luottaen ilmeisesti suomalaiseen puskurivyöhykkeeseen, ja yhteistyö nähdään tässäkin enemmän Ruotsin puolustusvälineteollisuutta eli lähinnä JAS-Gripen kauppaa hyödyttävänä. Jonkun meidänkin puolustus pitäisi hoitaa.

Mutta mitähän me suomalaiset oikein haluamme? Näyttää yhä enemmän siltä, että ajaudumme ajopuuna Natoon. Sinnehän emme ole ainakaan noin virallisesti matkalla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikös paikallijoukkojen taktiikkaa ole muutettu? Varsinaisia taisteluasemia ei ole vaan joukot toimivat tietyllä alueella vihollista kuluttaen. Näin tuo plokissa kirjoitettu ei ehkä oikein sovi muuttuneeseebn taktiikkaan?

Pentti Juhani Järvinen

Evp. komentaja kenraali Sutela sanoi ja kirjotti aikoinaan selvästi, ettei jalkaväkimiinoja korvata millään. Hän oli miinaspesialisti jo sotien aikana. Kukaan koko maassa ei tuntenut asiaa ja aihetta paremmin. Eli Ottawan sopimukseen meno on peruttava.

Syykin on selvä. Halonen han sanoi aikoinaan, ettei hän kehtaa näyttää naamaansa maan ulkopuolella ilman sopimusta. Lisäksi piti päästä YK:n Turvallisuusneuvostoon. Halonen piti ja pitää naamansa yhä Suomessa ja Turvallisuusneuvosto jäi harhaksi. Eli ulos Ottawasta!

Jouni Nordman

Kuinka todennäköisenä pidät, että viholline tekisi laajan maahyökkäyksen, sillä epäillyllä vihollisella on Suomen verran koulutettuja erikoisjoukkoja, jotka on koulutettu ottamaan vihollisen strategisesti tätkeetä kohteet haltuun. Tälläistä hyökkäystä vastaa jalkaväkimiinat ovat täysin tarpeettomia.
Sensijaan kylki ja caymormiinat edustavat pelotetta tälläisessä sodassa, jossa viholline tietää että maa on täynnä näitä aseita osaavia sotilaita. Näissä aseissa ei liipasimen painallus pelkoa, joka kiväärissä on.
Eli Suomen pitää tämän kaltasiin aseisiin tuotekehitys viedä, sekä saada kansalline muoviräjähde. Josta tarvittaessa voidaan myös jalkaväki miinoja tehdä.
On meinaa aina helppoa vallata, mutta vallatuna pitäminen on aina vaikeeta. Tämän pelotteen nostamine, on rauha suurin tae.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Sodan aikana, kun Venäläinen astui hyökkäys-sodassaan Suomalaismiinaan, jalka lensi komiaa ja korkialta, kolme ruskisoldaattia joutui kiikuttaamaan uhrin takamaastoon, niin se helppasi hyökkäyspainetta, ja tavattiin sanoa, että Neuvostoliittoon tuli taas uusi kelloseppä, kun jalattomista niitä koulutettiin Stalinin toivomuksesta.

Halosen motiivina oli Suomalaismiinojen hävityksessä, että Venäjällä on riittävästi kelloseppiä, kun hän aina katsoi DDR:n kasvattina Venäjän etua.

Kyllä siinä meno seisahtui, kun puunkyljessä oleva putkimiina sylkäisi lastin ulos, aivan välttämätön puolustusase!

Olli Kankaanpää

suoraan sanoen, olet oikeassa. Pioneeri, EVP, elää vaimonsa palkalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset