Jussi Niinistö

Suomi, Libanon ja johtovastuu

Puolustusvaliokunta antoi tänään lausunnon ulkoasiainvaliokunnalle koskien Suomen johtovaltioroolia YK:n UNIFIL-operaatiossa Libanonissa. Aivan kuten valiokunnan yhteisessä lausunnossa todetaan, sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuminen on osa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset jäsenet jättivät eriävän mielipiteen, vaikka kannatammekin YK-johtoisia operaatioita ja annamme tukemme myös UNIFIL-operaatiolle.

Jätimme eriävän mielipiteen siksi, että emme kannata Suomen suunniteltua johtovaltiovastuuta pataljoonassa, jota johtaa tällä hetkellä Irlanti. Syynä tähän ovat johtovastuun mukanaan tuomat kustannukset, joista ei ollut riittävää tietoa, kun Suomi päätti palata UNIFIL-operaatioon vuonna 2011, ja jotka ovat nykyinen taloustilanne huomioon ottaen kohtuuttoman suuret.

Mielestämme Suomella ei ole varaa lisätä kriisinhallintamenojaan kymmenillä miljoonilla euroilla, kun se samaan aikaan leikkaa rajusti oman maan puolustuksesta: kertausharjoitukset käytännössä lopetetaan, materiaalihankinnoista karsitaan, jalkaväkimiinat tuhotaan ja varuskuntia lakkautetaan.

Perussuomalaisten mielestä osallistuminen kriisinhallintaoperaatioihin ei voi olla automaatio, vaan jokainen operaatio tai sen laajentaminen on käsiteltävä tapauskohtaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset