Keinoja kestävyysvajeen paikkaukseen

Puhuin eilen eduskunnassa valtion ensi vuoden talousarvioesityksen lähetekeskustelussa muun muassa seuraavaa:

“Kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi tarvitsemme elvytystä, rakenteellisia uudistuksia ja säästöjä, muitakin kuin hallituksen jo esittämiä. Nyt pitää elvyttää suomalaista työtä ja yrittämistä. Perussuomalaiset ovat ehdottaneet esimerkiksi, että yrityksiä kannustettaisiin työllistämään yli 55- ja alle 30-vuotiaita, joiden työllisyys on muita ikäryhmiä huonompaa. Työnantajan eläkemaksuja porrastettaisiin siten, että mainittujen ikäryhmien eläkemaksuja alennetaan, ja tämä kompensoidaan korottamalla paremman työllisyysasteen ikäluokkien maksuja. Kun lisäksi panostamme työhyvinvointiin, pitenevät työurat sekä alusta että lopusta.

Säästäminen puolestaan on aloitettava asioista, joita ilmankin tulemme toimeen. Rahan lähettäminen Etelä-Euroopan eurokriisimaille on lopetettava. On myös järjetöntä, että EU:n jäsenmaksujen lisäksi osallistumme Ison-Britannian jäsenmaksun helpottamiseen 136 miljoonalla eurolla. Me nettomaksamme EU-kolhoosiin muutenkin jo aivan liikaa.

Kehitysavusta voimme huoletta säästää satoja miljoonia euroja. Vähemmällä rahalla voimme saada enemmän aikaan, kun huolehdimme siitä, että kehitysapu ei valu korruptioon. Lisää rahaa valtion kassaan saamme palauttamalla varallisuusveron, leikkaamalla puoluetukea ja tehottomia yritystukia sekä kitkemällä suursäätiöiden veroparatiisiedut.”

Puheenvuoroni kokonaisuudessaan on luettavissa täältä.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu