Riittävätkö veteraanikuntoutusrahat?

Eilisessä valtion vuoden 2014 talousarvioesityksen lähetekeskustelussa kysyin peruspalveluministeriltä veteraanien kuntoutusmäärärahoista:

Jussi Niinistö /ps: Viime vuoden itsenäisyyspäivän aattona tässä salissa pidettiin juhlaistunto, jolla haluttiin yksissä tuumin kunnioittaa Suomen 95-vuotista taivalta ja sotiemme veteraanien tekemää työtä. Tuolloin puhuttiin kaunein sanakääntein siitä, kuinka sotaveteraanien kuntoutusmäärärahoja tulee lisätä. Tässä yhteydessä pitää tietenkin myös muistaa se, että määrärahoja tarvitaan kuntoutuksen lisäksi kotiin vietävien palveluiden kustantamiseen, koska osa veteraaneista on jo niin huonokuntoisia, etteivät he pääse kuntoutuslaitoksiin.

Ensi vuoden talousarviossa veteraanikuntoutuksen määrärahaa kuitenkin vähennetään mielestäni reippaasti, peräti 4 miljoonaa euroa, jos olen oikein ymmärtänyt, eli tulkitsen tilanteen hieman toisin kuin edustaja Heinonen. Eli kysymykseni onkin: uskooko ministeri todella, että veteraanien luonnollinen poistuma, veteraanien viimeinen iltahuuto, paikkaa nyt tehtävää reipasta vähennystä, sillä viime vuonnakin vain noin puolet kuntoutukseen oikeutetuista veteraaneista pääsi kuntoutukseen?

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen:  Täällä käytiin mielenkiintoinen keskustelu tästä veteraanien kuntoutusasiasta. Huomautan nyt kuitenkin, että tuo määräraha per veteraani siis nousee ensi vuonna. Noin 58 euroa on tuo arvio. Itsekin olen lukenut tuon kirjeen, jonka ilmeisesti kaikki kansanedustajat ovat saaneet, siitä, että on kuntia, joissa nämä rahat ovat loppuneet tässä kesken vuotta. Saamani tiedon mukaan on kuitenkin ajateltu, kuten aikaisemminkin, että Valtiokonttorista tässä syyskuun aikana jaetaan niin sanotusti tämmöisessä jälkijaossa vielä näitä rahoja niihin kuntiin, joista tuo raha on kesken loppunut, jotta saadaan se kuntoutus myöskin niille veteraaneille, jotka eivät sitä vielä ole saaneet.

Tiedusteltuani sotaveteraanien kuntoutusmäärärahojen vähennyksestä sosiaali- ja terveysministeriöstä minulle kerrottiin, että ministeriössä sotaveteraanien luonnolliseksi poistumaksi on arvioitu 15–18 prosenttia vuodessa. Arvio vaikuttaa melko suurelta.

Tilannetta onkin syytä seurata, sillä jokainen itsenäisyytemme puolesta taistellut veteraani ansaitsee päästä tarvitsemaansa kuntoutukseen.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu