Suomen ja Viron puolustusvaliokuntien yhteistyö

Eduskunnan puolustusvaliokunta vieraili Tallinnassa 24.–25.9.2013. Suomen ja Viron puolustusvaliokunnat ovat vierailleet vuorovuosin toistensa luona jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Tapasimme Viron puolustushallinnon ja -politiikan johtoa. Kaikesta huomasi, että Virossa arvostetaan yhteistyötämme.

Tallinnassa tapasimme muun muassa seuraavat henkilöt: Viron puolustusministeri Urmas Reinsalu, Riigikogun Riigikaitsekomisjonin eli puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Mati Raidma, Riigikogun toinen varapuhemies Jüri Ratas, puolustusvoimien komentaja Riho Terras, merivoimien komentaja Sten Sepper ja Suomen sotaveteraanien Viron yhdistyksen puheenjohtaja Villem Ahas.

Puheenjohtaja valiokuntaneuvos Juha Marteliuksen kanssa Pitkän Hermannin tornissa.

Viro kuuluu Natoon, Suomi ei. Totesimme kuitenkin, että Suomella ja Virolla on paljon yhteistä puolustuksensa järjestelyissä: kummassakin maassa on voimassa yleinen asevelvollisuus ja siihen perustuva reserviläisarmeija kertausharjoituksineen. Puolustusvoimat nauttivat niin Virossa kuin Suomessa laajaa kansalaisten tukea. Lisäksi kummankin maan parlamentissa toimii samankaltainen puolustusvaliokunta.

Puolustusalan yhteistyö maidemme välillä on ollut pitkäaikaista, erityisesti koulutustoiminnassa ja materiaalihankkeissa. Hiljattain tehdyt yhteiset tutkahankinnat nousivat useassa yhteydessä esille onnistuneena käytännön yhteistyön esimerkkinä.

Puolustusvaliokunnat laskivat myös ensimmäistä kertaa yhdessä seppeleet jatkosodassa Suomen armeijassa taistelleiden virolaisvapaaehtoisten eli Suomen-poikien muistomerkille Metsäkalmiston hautausmaalla. Villem Ahas piti kokemuksiensa pohjalta hienon puheen sujuvalla suomen kielellä.

Suomen puolustusvaliokunnan seppeleenlasku. Vasemmalta lukien Eero Reijonen, Jussi Niinistö ja Tuula Väätäinen.

Eduskunnan ja Viron parlamentin Riigikogun puolustusvaliokunnat ovat tavanneet vuodesta 1993 lähtien vuorovuosin Suomessa ja Virossa. Tapaaminen oli siten järjestyksessään kahdeskymmenes, ja se noteerattiin myös Viron television uutislähetyksessä.

Suomen Sotaveteraanien Viron yhdistyksen puheenjohtaja Villem Ahas puhui valiokunnille Metsäkalmistossa. – Kuvat Eero Riuttala.

Kaitsekomisjonide koostöö on kestnud juba 20 aastat ja me soovisime seda pisut tähistada, meenutades neid mehi, kes surid Soome vabaduse ja Eesti au eest, sanoin minä TV-uutisten käännöskuvatekstin mukaan.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu