Jussi Niinistö

Kustannustehokas yleinen asevelvollisuus

Yleisen asevelvollisuuden hyväksyminen ei ole enää nuoremmille ikäpolville itsestäänselvyys. Asevelvollisuutta kyseenalaistetaan enenevässä määrin. Yksi esimerkki tästä ilmiöstä on kansalaisaloite asevelvollisuuden lakkauttamiseksi. Asevelvollisuuden vastustajat haluavat romuttaa puolustuksemme uskottavuuden ilman todellista vaihtoehtoa tilalle.

Yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas ratkaisu. Se vie arviolta vain 15 prosenttia eli noin 330 miljoonaa euroa koko puolustusbudjetista. Kansantaloudellisesti on toki jonkinmoinen rasite, että nuoret miehet ovat armeija-ajan poissa työmarkkinoilta. Toisaalta varusmiespalveluksesta saadut opit hyödyttävät työelämää: esimiehen kanssa toimiminen, asetettujen tavoitteiden saavuttaminen ja sovittujen aikataulujen noudattaminen ovat taitoja, joita jokaisessa työpaikassa arvostetaan.

Asevelvollisuudesta luopuminen pirstaloisi kansakuntamme sosiaalisesti yhä pienempiin, toisilleen vieraisiin osasiin. Se heikentäisi yhteiskuntamme muutoinkin uhattua yhteisöllisyyttä. Asevelvollisuudesta luopuminen olisi vahingollista myös maahanmuuttajien kannalta, sillä varusmiespalvelus on parasta kotouttamista.

Ote puheesta Uudenmaan maanpuolustusjuhlassa Hyvinkäällä 6.10.2013.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Samanlaista idealismia (idiotismia) oli Suomessa kolmekymmenluvulla.

Uskottiin kansainliiton kaikkivoipaisuuteen ja rauhaan Euroopassa. Ensimmäisen maailmansodan ja vapaussodan haavat kirvelivät vielä monissa haavoissa. Vain harvat olivat kaukaa viisaita ja näkivät uuden maailmanpalon orastavat kipinät.

Puolustuspolitiikka laiminlyötiin, jos nyt ei täysin, mutta siinä määrin, että laiminlyönnit maksoivat valtavasti verta vuonna 1939.

Elämme puolustuspoliittisesti samanlaisia aikoja.

Uskomme maailmanrauhaan ja jatkuvaan kasvun ja yltäkylläisyyden aikaan.
Maanpuolustus on poissa muodista ja asiasta huolestuneet leimataan äärioikeistolaisiksi sotakiihkoilijoiksi.

Varat käytettäisiin mielummin viherpiiperrykseen ja humaaniin toimintaan. Tarkoitushakuisesti unohdetaan, että ulkoisen uhan eskaloituessa vastassa eivät ole viherpiipertäjäin ja humanistien vaan panssarien armeijat.

Sodan moraalista: Stalinia varoitettiin katolisen kirkon mahdollisista reaktioista, johon Stalin: "montako divisioonaa paavilla on?"

Si vic pacem, para bellum

Pekka Heliste

Asevelvollisuus maksaa yhteiskunnalle menetettynä bkt:na 1,2 miljardia euroa

Asevelvollisille syntyy yhtä paljon tappiota menetettyinä palkkoina

Jouni T Niskanen

Jokainen armeijan käynyt tietää, että valtaosa koulutusajasta käytetään odotteluun, jota armeijakielellä sanotaan valmistautumiseksi. Tehokkaalla organisoinnilla varusmiesajan voisi lyhentää 4 kuukauteen, jolloin se kuuluisa työurakin pitenisi vastaavasti.

Kustannustehokkuutta voitaisiin lisätä myös mallilla, jossa armeijassa saatua peruskoulutusta ylläpidettäisiin ja kehitettäisiin vapaaehtoisilla maanpuolustuskursseilla. Ja näillä maanpuolustuskursseilla en tarkoita poliitikoille ja muille silmäätekeville järjestettäviä ryyppyjuhlia, vaan kaikille reserviläisille annettavaa jatkokoulutusta, jonka toteutuksesta vastaisivat pitkälti vapaaehtoisjärjestöt. Silloin myös kalliit kertausharkoitukset voitaisiin lopettaa.

Jonas Hellgren

Asevelvollisuus, on yksinkertaisesti väärin niinkuin kaikki muukin pakkotyö.
Maanpuolustuksen täytyy perustua vapaaehtoisuuteen.
Mikäli väestö ei katso maataan puolustamisen arvoiseksi, niin ei heitä siihen pakottaakaan saa. Valtiovallan tehtävänä on pitää maa sellaisessa tilassa että väestö kokee vapaaehtoisesti sen puolustamisen arvoisesksi.
Ellei, puolustakoon Nalle Wahlroosit kartanoitaan itse.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Silloin aikoinaan oli oltava kiinni kasarmilla, minullakin meni neljä viikkoa ensinmäiseen lomaan. Kotona odotti nuorikko joka odotti esikoista. Tämän päivän " pojat " eivät näköjään kestä eroa äiteistään, kiva asua kotona vanhempien kustannuksella. Sitten tuosta Nalle Wahlroosista, eikait nalle ole ainut ahne Suomessa. Tässä Kalevan kirjoitus missä Suomalaisten varallisuus. http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/rikkailla-ent...

Ari Lotvonen

Mulla meni 4 viikkoa myös, en halunnut mennä kotiin vaikka pakotettiin. Ensimmäisellä lomalla lähin Tornioon naisiin, en mennyt kotio. Vasta joskus Haminasta, kun linja-autolla kyydittiin Ouluun asti, soitin velipojalle, josko tulisi hakemaan loppumatkan ettei tarvi liftata.

Jonas Hellgren

Minäpä olin aikoinaan 2 kuukautta kiinni ennen ensimmäistä lomaa. Voitin korin nelosta. :D

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Taloustieteilijät ovat eri mieltä asevelvollisuuden kustannustehokkuudesta.

Asevelvollisuuden vaikutuksia tutkinut professori Roope Uusitalo kirjoittaa blogissaan ( http://blog.hse-econ.fi/?p=5647 ):

"Yritin myös etsiskellä taloustietelijöitä, jotka olisivat osoittaneet - teoreettisesti tai empiirisesti - asevelvollisuuden olevan ammattiarmeijaa parempi järjestelmä, mutta huonolla menestyksellä. Ainoat esimerkit liittyvät sodanaikaiseen tilanteeseen, jossa riittävän miesmäärän mobilisointi vapaaehtoispohjalta tulisi liian kalliiksi."

Lisätietoa: http://ohion.fi/faktaa.htm

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset