Jussi Niinistö

Suomen otettava oppia

Uhka aseidenkäytöstä Ukrainassa on todellinen. Venäjä turvaa etujaan. Tilanteessa on historiallisia yhtymäkohtia Georgian sotaa edeltäneeseen tilanteeseen. Venäjän puolustusvoimauudistus on edennyt ja luonut uskoa maan voimaan maailmanpolitiikassa.

Jos tilanne edelleen kärjistyy ja sota syttyy, on Suomen nostettava valmiuttaan. Kriisin eskaloituminen on tällaisissa tilanteissa aina vaarana. Jo tällä hetkellä niin Puolustusvoimissa, puolustusministeriössä kuin Suomen valtiojohdossakin on tehostettu tilannekuvan ylläpitoa. Vielä ei ole joukkojen valmiuden kohottamisen aika.

Sotilaallisesti liittoutumattomana, mutta poliittisesti liittoutuneena maana Suomen on osattava ottaa oppia Ukrainan tapahtumista. Puolustuskykyämme on rapautettu leikkauksilla ja jalkaväkimiinat kieltävällä sopimuksella. Linjaa on muutettava. Suomen on entistä tärkeämpää huolehtia omasta uskottavasta puolustuskyvystään: yleisestä asevelvollisuudesta ja koko maan puolustamisesta. Uusia uhkia on syntynyt, kuten kybersota, mutta Ukraina opettaa meille, että perinteinen voimankäyttö on edelleen mahdollista politiikan jatkeena. On aika laittaa Suomen maanpuolustus kuntoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Pitää varmaan ostaa muutakin kuin kokardeja ja vöitä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niitä Ranskasta ostettuja pst-kranaatteja (300 kpl) ostettiin aivan liian vähän.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Jussi, miksi sinulta jäi puuttumaan päättelyn looginen lopputulema. NATO-jäsenanomus sisään huomenna. EU:n klausuuli puolustautumisesta on tietenkin kattavampi mutta kun mekanismi ei ole selvillä niin vaihtoehdot ovat vähissä. En ymmärrä NATO-vastaisuutta periaatteesta, mitä pahaa väkivallan kustannusten nostamisessa on. Ukrainan poliittiset sopimukset ovat wc-paperia nyt, varma NATO:n jäsen jos tästä selviää.

Pekka Iiskonmaki

Suomen täytyy valmistautua rauhaan. Onko niihin Leopardeihin riittävästi ammuksia?

Onko tykistöllä ja ilmavoimilla riittävästi rauhanturvaa putkiinsa?

Juhani Putkinen

Jussi: "On aika laittaa Suomen maanpuolustus kuntoon."

Niin on.

Suojeluskunnat ja Lottajärjestö on perustettava uudelleen.

Suomen puolustusmäärärahoja pitää korottaa heti. Lisäbudjetilla jo tänä vuonna puolustusmateriaalihankintoihin ainakin 500 miljoonaa euroa lisää heti. Tilausvaltuuksia heti lisäksi 1000 miljoonan euron edestä - maksuun vuonna 2015.

Esimerkiksi Stingereitä välittömään toimitukseen vähintään 1000 kpl kaikkine lisukkeineen ja simulaattoreineen.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Ihan ekaks ydinpelote, kiitos. Mikä teitä Jusseja vaivaa kun ei nähdä välttämätöntä ratkaisua vaikka seisoo edessä ja heiluttaa häntää. Meidän optio ei todellakaan ole "kiinni" kuten JJ julistaa.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Kodinturvajoukot olis iha jees, mut Ottawansopimus pitää työntää jonnekin mis aurinko ei paista. Stingereit joo, mut me tarvitaan ilmaherruus omalla alueella.. Ei taida ihan fyrkat riittää yksin siihen.

Juhani Putkinen

"Ottawansopimus pitää työntää jonnekin mis aurinko ei paista."

Olen samaa mieltä - mutta irtisanomisaika on puoli vuotta. Puoli vuotta on todella pitkä aika tällaisessa tilanteessa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Venäjän puolustusvoimauudistus on edennyt."
Luin hiljan jostain, että se ei ole juurikaan edennyt. Rahanpuute.
Eipä nuo miehistönkuljetusvaunutkaan Krimillä näyttäneet kovin uudenaikaisilta. Ja eräs kuorma-auto seisoi tien poskessa moottoriöljyt valuneena alle.
Joten, miten tuo itänaapurin aseistus on uudistunut, jos on?

Eikö Suomen kannattaisi nyt aivan testaus ja harjoittelumielessä nostaa puolustusvalmiustasoaan?

Käyttäjän Apollo kuva
Jori Nummelin

50 mijoonainen Ukraina tunnustaa, ettei se pärjää Venäjälle. Uskotteletko ihan vakavissasi itsellesi ja muille Suomen armeijan pärjäävän Putinin venäjälle muutamaa tuntia kauempaa? Ja vaikka pärjäisikin, lopputulos on ennakkoon päivän selvä. Ei Venäjä jää odottelemaan rajalle siksi aikaa,kun me "panemme puolustuksemme kuntoon". Mitä sekin sitten tarkoittaa. Muutama torakko lisää ja rapakuntoisia reserviläisiä rajalle ammuttaviksi? Sitä paitsi me molemmat tiedämme, että ei Venäjä salli Suomen varustautuvan sellaiseen kuntoon, että siitä olisi edes harjoitusvastustajaksi Venäjälle. Eikä siihen ole Suomella varaakaan. Venäjä voi tehdä mitä haluaa silloin kun haluaa tietäessään, ettei kukaan tulisi meitä puolustamaan tai pelastamaan. Yksin emme ikinä pärjää Venäjän kaltaiselle sotilasvallalle emmekä itseasiassa ole milloinkaan pärjänneet. Jokainen historiansa lukenut ja omilla aivoillaan ajatteleva ymmärtää sen. Kunniakkaatkin sodat on de facto hävitty hirvittävällä hinnalla ja Suomen tasavallasta on luovutettu sotakorvauksina merkittäviä osia Neuvostoliitolle/Venäjälle. Aikakin on nyt vähän toinen kuin 1930-40 luvuilla. Olet sellaisessa asemassa, että sinun on syytä ottaa pää pois pensaasta ja ajatella Suomen kansaa eikä puolueohjelmaa. Toivottavasti nykypäättäjistämme löytyy edes joku, jolla on riittävästi viisautta, rohkeutta ja selkärankaa tuomita selväsanaisesti Venäjän rikkomukset Ukrainassa ja luotsata Suomi turvaan sellaiseen porukkaan, jonka joukkovoimaa Putinkin tajuaa arvostaa. Ellei, Suomen kansan tulisi olla tällä hetkellä hyvin, hyvin huolissaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Liityimmepä johonkin puolustusliittoon tai emme, niin päivän selvää on, että oma puolustuksemme on pidettävä kunnossa.

Talvi- ja jatkosodan aikaan oli Neuvostoliiton asukasluku lähemmäs sata miljoonaa suurempi kuin nyt, ja silloinkin sotilaaallisesti pärjättiin aivan kohtuullisesti. Jatkosota jopa SOTILAALLISESTI voitettiin. Poliittisella sanelulla hävittiin sitten Pariisissa 1947.

Eivät väestömäärät ole noin suoraan verrattavissa mahdollisen sodan kulkuun. Ei tuo nyky-Venäjäkään niin vain voi "sotilaallisesti tehdä mitä haluaa".
Sinun kannattaisi lukea Wolf H. Halstin kirja "Suomen puolustaminen", vaikka vanha teos onkin. Siinä on opiksi otettavaa tällekin päivälle.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ensisijainen kysymys olisi pitää huolta kaikista naapurisuhteistaan sellaisella intensiteetillä, että ei olisi tarvetta kasvattaa uhkaa, vaan toimia sen liennyttämiseksi.

Oma puolustus on tärkeä, mutta se ei ole rahoitettavissa riittävässä laajuudessa ilman omaa rahapolitiikkaa. Muistettakoon nyt, että puolustuksen lisäksi meillä on jo kaikki muukin yhteiskunnallinen infra aika huonossa hapessa.

Ukrainan tilanteen osaltahan me olemme EUn kautta konfliktin eräänlainen osapuoli, mikä ei ole omiaan edistämään suhteitamme Venäjään. EUn tai Naton turvatakuut Suomen osalta lienevät jokseenkin puhdasta sanahelinää tosipaikan tullen.

Suomi on tarvittaessa uhrattavissa Venäjän valtapiirin turvaamiseen asiaa lännempää tarkastellen. Meidän mielestämme asia ei tietysti näin ole.

Käyttäjän mattiantero kuva
Matti Kyllönen

Hyviä linjauksia, Jussi Niinistö. Tasavallan presidentin johdolla tehdyt Utvan linjaukset onnistuneita. Suomen puolustus rohkeasti kuntoon. Ulkomaalaisten maanomistusta tarkoin seurattava viidennen kolonnan muodostumisen ehkäisemiseksi. Rajaseutujen elinvoimaa lisättävä, jotta koko maata voidaan uskottavasti puolustaa. Suomi Natoon jos vielä päästään.

Asko Mertanen

Mitä Jussi niinistö ajattelee mahdollisen venäjän hyökkäyksen Suomea vastaan pitävän taktisesti sisällään?

Eteneminen Norjan öljyyn?
Kiirunan rautamalmiin kuten Stalin halusi ennen hiltteriä?
Ouluun pizzalle?

Mikä voisi olla motiivina venäjän hyökkäykselle Suomeen?

Olisi kiinnostavaa tietää asiantuntijan näkemys.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Jussi Niinistö on oikeassa.

Tilanne on nyt vakava. Aikaa ei taida välttämättä olla riittävästi tuntuviin panostuksiin.

Nyt on pohdittava sitä, onko Suomen viisasta olla mukana EU:n todennäköisesti pian määräämissä talous- ym pakotteissa Venäjää ja sen arvaamatonta johtajaa vastaan.

EU:ssa on pohdittava tarkkaan, tehoavatko pakotteet ja kuinka paljon ne aiheuttavat vaikeuksia poliittisesti ja taloudellisesti ja kenelle eniten.

Todella vaikea tilanne.

Jorma Tikka

Filosofian tohtori on pelkkä filosofian tohtori, ei matemaatikko tai diplomi insinööri. Vladimir Putin on ihan täysin pihalla avaruus teknologiasta, joissa venäjä on USA:ta edellä ollut jo monet vuodet. Eihän Putin veeto-oikeuttaan käyttämällä tee kuin itsemurhaa. Obama on musta ja Putin valkoinen. Kumpikin on kansan enemmistöllä päässyt vallan kahvaan. Molemmat ovat täysin noviiseja käyttämään ydinaseita, siihen tarvitaan malttia ja harkintakykyä, kaikki on huomioitava sadasosa sekunnissa, ja kumpikin edellä mainituista on siihen noviiseja. Demokratia sodassa on hidaste, kukaan ei päätä yksin vaan aina tarvitaan enemmistön päätös. Ei kuulu sotimiseen. Toivotaan nyt, että edes se kolmas maailman sota syttyy ja sammuu saman tien.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset