Jussi Niinistö

Ruotsi tahtoo tiiviimpää puolustusyhteistyötä

Ruotsi on saanut uuden hallituksen. Tuore pääministeri Stefan Löfven (sd) on linjannut, että Ruotsi ei hae Nato-jäsenyyttä. Sen sijaan se aikoo tiivistää puolustusyhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Myös uusi puolustusministeri Peter Hultqvist (sd) on pohjoismaisen puolustusyhteistyön kannattaja. Tunnen miehen, ja hän tuntee Suomea.

Ruotsin linjaus lisännee mahdollisuuksia viedä Ruotsin ja Suomen välistä puolustusyhteistyötä eteenpäin. Sotilaallisesti liittoutumattomina maina meillä on hyvät lähtökohdat kehittää yhteistyötä. Muut Pohjoismaat kun kuuluvat Natoon, joten heidän kanssaan ei voida edetä kovin pitkälle.

Toistaiseksi pohjoismainen puolustusyhteistyö ei ole tuonut kustannussäästöjä, mutta jatkossa niitä voitaisiin etsiä esimerkiksi merivoimien yhteisistä alushankinnoista. Kyse on kuitenkin pitkän aikavälin asiasta. Yhteistä harjoitustoimintaa on joka tapauksessa syytä jatkaa ja kehittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Kovin on vaisua ja valitettavaa, näin Saksan yhtenäisyyden päivänä 3.10.

Tapio Vehmaskoski

"...Ruotsin linjaus lisännee mahdollisuuksia viedä Ruotsin ja Suomen välistä puolustusyhteistyötä eteenpäin..."
----------------------------------------------------------------------------
Ilman sarvia ja hampaita käsitykseni on, että Ruotsia kiinnostaa yhteistyö puolustuksessa johtuen seuraavista seikoista:

* Suomi on Ruotsin ja Venäjän välissä
* Ruotsi laskelmoi paljonko se voi hyötyä Suomen osuudesta yhteistyössä

Mikäli tilanne ns. eskaloituu niin Ruotsi katsoo suorimman tien oman etunsa ajamiseen ja se voi olla ihan muuta kuin mitä Stefan Lövfen ja/tai Peter Hultqvist nyt puhuvat.

En laittaisi vedonlyönnissä kovin montaa ropoa sille missä Ruotsi seisoo tilanteessa, jossa pitää ryhtyä tosi toimiin esim. Venäjän hyökätessä Suomen rajan yli.

Veikkaanpa Ruotsin hakeutuvan silloin tuiki tiukkaan Naton helmoihin. Suomalaisten ei pitäisi olla sinisilmäisiä, mutta yhteityötä pitää hakea oma etu edellä kuten Ruotsikin tekee.

Ruotsin kansalaiset sensijaan voivat olla yllättäväkin apu ilman, että virallinen Ruotsi on mukana. ("Mikä ennen on ollut, on vastakin.)

Jonne Sirén

Ahas. Aikovat siis mieluummin puolustaa Ruotsia Suomen maaperältä käsin kuin Tornionjoen rannalla. Ja toki vuosisataisen yhteisen historiamme mukaisesti taistellen rohkeasti viimeiseen suomalaiseen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Rauhanaikainen yhteistyö on erittäin kannatettavaa. Varsinaiseen kriisinaikaiseen kovaan puolustuksessa se ei toimi.

Tilanteessa jossa Ruotsiin kohdistuisi sotilaallinen uhka Itämereltä käsin, tulisi Suomen lähettää valtaosa sa-reservistään Ruotsin avuksi ja jättää oman maan puolustus siksi aikaa paitsioon. Sekään ei Ruotsia auttaisi.

Ja jos se sotilaallinen uhka tulisi idästä, tulisi Suomen kyetä yksin estämään Suomenlahdella uhkaajan meri- ja ilmatoiminta, jotta se ei kykenisi käyttämään sitä Ruotsia vastaan.

Sama tietysti toisinpäin mikäli hyökkäyksen kohteeksi joutuisi Suomi.

Uskonpa että meillä ei olisi sellaiseen edes kanttia tai lihaksia ja pitäisi rikkoa sopimus.
Siksipä Suomen ja Ruotsin ei kannata mitään kriisiaikaiseen puolustukseen liittyviä sitoumuksia mielestäni tehdä. Ne eivät riitä. Kumpikin maa on sekä yksin että yhdessä liian heikko potentiaaliseen uhkaan nähden.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Tuskin Ruotsi tekisi valtiosopimusta yhteisestä puolustuksesta. Kaikenlainen puolustuksellinen yhteistyö on toivottavaa, mutta mikään poliittinen taho ei ilmaise siihen liittyviä konkreettisia hyötyjä suhteessa NATOn jäsenyyteen.

Alexius Manfelt

Jussi hyvä, ellen ole väärin ymmärtänyt asiantuntijoita, jotka työskentelevät esim. EUn kriisinhallinnassa, niin Suomi ja Ruotsi muodostaisivat tiiviissä yhteistyössä melkoinen sotilaallisen voiman. Se oli merkittävä koko Euroopassa.

Minusta yhteistyötä pitää kehittää ja jatkaa, ja siinä esität todella valtiomiesmäisiä näkemyksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset