Jussi Niinistö

Puolustusvoimauudistus käytävä läpi

Viime vaalikaudella tehtiin suurin puolustusvoimia koskeva rakenneuudistus sitten toisen maailmansodan päättymisen. Puolustusvoimauudistuksessa menivät valitettavasti puurot ja vellit sekaisin, kun Kataisen hallituksen ohjelmassa määritellyt pakkosäästöt yhdistettiin suunniteltuun uudistukseen. Siksi puolustusvoimien nykyrakennetta on tällä vaalikaudella syytä kriittisesti tarkastella. Puhuin aiheesta tänään Ylen aamu-tv:ssä ja Ykkösaamussa.

Sipilän hallitus pitää tärkeänä, että Suomen puolustuskyky vastaa todellisuutta kiristyneessä kansainvälispoliittisessa tilanteessa. Alkaneella vaalikaudella tullaan satsaamaan erityisesti puolustusvoimien materiaalihankintoihin.

Ottawan sopimukseen liittyminen ja sen myötä jalkaväkimiinoista luopuminen oli koko maan kustannustehokkaan puolustamisen kannalta virhe, mutta hallitus on ohjelmansa tehnyt eikä perussuomalaisten poliittinen voima riittänyt asiaa muuttamaan. Nyt onkin syytä miettiä, miten uudella teknologialla saadaan miinojen poistumisen myötä menetetty aluevaikutuskyky ja miinakauhu jälleen riittävällä tavalla muodostettua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Nyt onkin syytä miettiä, miten uudella teknologialla saadaan miinojen poistumisen myötä menetetty aluevaikutuskyky ja miinakauhu jälleen riittävällä tavalla muodostettua."

Taisi olla Haloella ja Tuomiojalla aikoinaan se "miinakauhu", jonka vuoksi tuo virhe tehtiin. He halusivat jeesustella liittymällä Ottawan sopimukseen, jota jopa Lady Diana oli aikoinaan työkseen promotoinut. Heiltä jäi vain silloin muistamatta Paasikiven viisaus: Maantieteelle emme voi mitään ja kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.

Jostain syystä tässä kysymyksessä haluttiin yhtäkkiä olla niin länsimaisia niin länsimaisia, mutta monien muiden kysymysten kohdalla sellainen ei ole ollut kovinkaan tärkeätä. (Esim. NATO-jäsenyys).

Ilkka Huotari

Eli nyt tilanne voitaisiin korjata? No ei:

"- Keskusta ja kokoomus kannattivat sopimuksessa pysymistä äänin 2-1. Tilanne on tämä, Niinistö sanoo Iltalehdelle."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015053019777668_u...

Ilkka Huotari

"Taisi olla Haloella ja Tuomiojalla aikoinaan se "miinakauhu", jonka vuoksi tuo virhe tehtiin. "

Taitaa se olla Kokoomuksella ja Keskustallakin tuo miinakauhu, kun kannattavat edelleen sopimuksessa pysymistä.

En ymmärrä, miksi kommenttiasi on suositeltu noin paljon.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Venäläiset on ostamassa Taipalsaaresta suurta aluetta puolustusvoimien ampumarataharjoittelualueen viereiseltä tontilta.
Olisiko nyt Suomen valtion puututtava peliin ja käytettävä etuosto-oikeutta (jos sellainen on voimassa).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sen peliin puuttumisen itäisi tarkoittaa kiinteistöjen ostokieltoa EU:n ulkopuolisille tahoille.

Faktisesti asia on niin toisinkin päin. Ei kukaan suomalainen voi noin vain ostaa kiinteistöä esimerkiksi Karjalasta, vaan leveän raja-alueen ulkopuolellakin kauppaan sisältyy aivan erityinen byrokratia, joka useimmissa tapauksissa vesittää sen tyystin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Yksittäinen kiinteistökauppa voidaan estää helposti pakkolunastamalla kyseinen maa-alue puolustusvoimien käyttöön. Tässä tapauksessa alue rajoittuu PV:n harjoitusmaastoon, joten perusteetkin ovat olemassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

Pakkolunastukseen tarvittaisiin hallituksen päätös. Se ei välttämättä tule niin helposti. Perusteluksi ei varmaankaan riitä se, että alue rajoittuu PV:n harjoitusmaastoon.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #38

Kunnalla on voimassa etuosto-oikeus, on käytettävä sitä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eiköhän siellä jossakin organisaation osassa ole selvät käsikirjoitukset tapausten varalta. Niistä ei käydä julkista huutokauppaa ja höpöttäjät ovat marginaalissa. Halonen oli viimeinen korttelipommi ja hyvä niin.
Eiköhän minullekin jouda yksi rynnäri ja sanotaan laatikko (600) pateja, ei jaksa enää lähteä kävelemään kumarassa, kädet pään päällä mihinkään kuopan reunalle. Muutama kävelyttäjäksi pyrkivä saattaa joutua tiedustelijaksi tielle kiirastuleen.

Reijo Tossavainen

Kiitokset Niinistön Jussille tomerasta toiminnasta Taipalsaarella. Haluat estää venäläisten kiinteistökaupat puolustusvoimille tärkeän harjoitusalueen vierestä. Jos Haglund olisi puolustusministeri, hän olisi tässäkin asiassa vain levitellyt käsiään.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Reijo T., en lähtisi tässä Haglundia mollaamaan, sillä hän, puolustusministerinä, otti venäläisten kiinteistökaupat ajallaan suurennuslasin alle. Sitä ennen on tapahtunut käsittämättömiä kiinteistökauppoja, joista suomalaiset maanomistajat ovat netonneet venäläisten rahoilla, mutta unohtaneet isänmaan edun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Reijo, et voi kieltää sitä, että myös Haglund oli erittäin tiukka ja suorasanainen venäläisiin päin. Jopa siinä määrin, että hän sai sellaisesta osakseen kosolti kritiikkiä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Haglund oli paras puolustusministeri miesmuistiin. Keräsi muuten tuplasti enemmän ääniä vaaleissakin kuin Niinistö.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #27

Äänimäärilläkö se paremmuuskin jo mitataan ?

Reino Jalas

Jalkaväen maamiinat meni, sen kanssa on nyt vaan elettävä. Toki panssarimiinat ja erilaiset kylkimiinat ym. säilyivät edelleen.

Todennäköisimmin veli venäläisen rynnäköinti maahan alkaisi ilmapommituksilla. Mattona pommeja maahan joukkojenkeskitysalueille ja risteilyohjus -tyyppisiä iskuja tietoliikennekeskuksiin, sähköasemille jne. Yksi Tupolev Tu-160 kykenee kuskaamaan 40.000 kg pommikuorman kerralla.

Jos noista alkuvaiheen ilmahyökkäyksistä saisi edes osankin torjuttua, se helpottaisi maasotaa oleellisesti. Venäläiset todennäköisesti pystyvät helpohkosti ottamaan ja pitämään ilmaherruutta koko eteläisessä Suomessa. Lentokuntoiset noin 35..50 kpl Hornetejamme eivät pitkälle riitä.

---
Toivottavasti tuo Suomen lisätyt materiaalihankinnat ei tarkoita uudenmallisia pienempikaliiperisia kevyempiä rynnäkkökivääreitä ja muita käsiaseita. Ja yhä lisää Pasi-kuljetuskalustoa miehistökuljetuksiin ym.

Vaan nimenomaan että hankittaisiin uutta ohjuskalustaoa, riittävästi, useita satoja kappaleita.

Vahva ohjuspuolustus on ainoa aseistus jolla Venäjän ylivoimaista ilmaherruutta vastaan pystyy Suomen kokoinen maa mitään tekemään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä pitää elää Peter Panin tavoin "mikä, mikä maassa" jos uskoo konfliktin Venäjän kanssa maamiinoilla ratkaistavan. Missä h...etin todellisuudessa oikein milistaristi Niinistö oikein elää. Suomen vahvuus on kuuluminen EU:n ja järkevä ulkopolitiikka.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Halosentuomiojan linja ei ole tätä päivää. Sen aika meni jo!

Nyt eletään lähinnä Paasikiven aikaa, mitä ulkopolitiikkaan tulee.

Käyttäjän PauliRautama kuva
Pauli Rautama

Niinistö voisi yrittää opiskella ydinaseettomien vyöhykkeiden problematiikkaa, sillä Venäjä haluaa luoteisen naapurinsa puolelta takeita siitä, että sen aluetta ei luovuteta hyökkäykseen enempää konventionaalisia kuin ydinaseita käyttäen. Isäntämaasopimuksen peruminen on samoin viisasta ottaa työn alle.
Maamiinakeskustelu on turhanpäiväistä jaarittelua. Ystävälliset suhteet maiden välillä ehkäisevät sotia tehokkaammin kuin asevarustelu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kukaan ei lännestä ole hyökkäämässä Venäjälle. Ei Suomen eikä minkään muunkaan alueen kautta. Sen Venäjä tietää itsekin varsin hyvin. Kaikki muut selitykset ovat vain omien intressien ajamista. Paras keino Venäjälle taata luoteisnurkkansa "ystävällismielisyys", on miehittää Suomi oman hallintonsa alaisuuteen.

Referenssiksi käy vaikkapa Afganistan, jolla oli YYA-sopimus Neuvostoliiton kanssa voimassa ja ystävällismielinen hallitus silloin, kun Neuvostoliitto päätti sinne tunkeutua vuosien 1979-1980 vaihteessa. Ystävällismielinen presidentti murhattiin sitten ensimmäiseksi.

Käyttäjän PauliRautama kuva
Pauli Rautama

Niinistö voisi yrittää opiskella ydinaseettomien vyöhykkeiden problematiikkaa, sillä Venäjä haluaa luoteisen naapurinsa puolelta takeita siitä, että sen aluetta ei luovuteta hyökkäykseen enempää konventionaalisia kuin ydinaseita käyttäen. Isäntämaasopimuksen peruminen on samoin viisasta ottaa työn alle.
Maamiinakeskustelu on turhanpäiväistä jaarittelua. Ystävälliset suhteet maiden välillä ehkäisevät sotia tehokkaammin kuin asevarustelu.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Mitähän merkitystä on maamiinoilla nykyaikaisen sodankäynnin näkökulmallta?

Ilkka Huotari

Miksi niistä ei ole luovuttu vapaaehtoisesti?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vapaaehtoisesti Suomi vanhentuneista jv-miinoista luopui. Ei siihen kukaan pakottanut.
Nyt kun satsataan maavoimien uusiutuneeseen taistelutapaan joka pohjaa liikkuvuuteen, maailmalta opittujen uhkakuvien johdosta, olisi hieman outoa palata takaisin kiinteän, joustamattoman ja jäykän puolustuksen doktriiniin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

Miksi tarvitaan Ottawan sopimus?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

Sitä paitsi Suomi ei kokonaisuudessaan luopunut vapaaehtoisesti miinoista - esim. Puolustusministeriö oli sitä vastaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

# 17: "Mitähän merkitystä on maamiinoilla nykyaikaisen sodankäynnin näkökulmallta?"

Puolustusvoimat muistaakseni tutki tätä asiaa ennen kuin Suomi pakotettiin luopumaan jalkaväkimiinoista.

Jugoslavian hajoamissodissa jalkaväkimiinoilla havaittiin selvä vaikutus hyökkääjän liikkeen hidastumisena. Ainahan miinat voidaan raivata, mutta se vie aikaa.

Falklandin sodassa brittiläiset ammattisotilaat lamaantuivat argentiinalaisten miinakenttien vaikutuksesta. Kyseessä on psykologinen vaikutus, jolloin itsesuojeluvaisto estää sotilasta etenemästä raajan tai hengen menetyksen uhatessa.

Rakenteeltaan yksinkertainen, puhdas puolustusase jalkaväkimiina on erittäin kustannustehokas, siksi siitä eivät ole luopuneet Venäjä, USA ja monet muut huippunykyaikaistenkaan aseiden valmistajat.

Suomesta kaikki jalkaväkimiinat raivattiin pois silloisen ylipäällikön käskystä, mikä tarkoittaa pahan päivän tullen hyökkääjän liikkeen nopeutumista ja vastaavasti puolustavien suomalaisten tappioiden kasvamista.

Tähän ei ulkoinen vihollinen pysty.

Käyttäjän husaari57 kuva
Harri Saari

Mitään maata ei miehitetä ilman maajoukkoja. Jalkaväkimiinat hidastavat hyökkääjän jalkaväkeä sekä vaikeuttavat panssarimiinojen purkua. Täma antaa puolustajalle selvän edun joukkojen siirroissa ja uudelleenjärjestelyssä.
Venäjä on yksi niistä maista, joka ei kuulu Ottawan sopimukseen.

Suomi luopui jv-miinoistaan koska Halonen/Tuomioja kuvittelivat maamme saavan paikan YK:n turvallisuusneuvostossa sekä sittemmin Haloselle jonkun sortin korkean YK viran.
Eipä tullut kumpaakaan. Puolustuskykymme toki heikkeni.

Jv-miina on lähes puhtaasti puolustuksellinen ase ja Suomi ei kylvä niitä holtittomasti maastoon. Meillä ne ovat varastoissa ja tarvittaessa miinoituksista on tarkat kartat.

Koko hankkeen laittoi alulle prinsessa Diana, joka näki Afrikassa jalkansa miinoihin menettäneitä lapsia.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Suomella ei ole mitään järkiperäistä syytä pysyttäytyä Ottawan sopimuksessa. Tai kertokaa edes yksi. Toivonkin, että asiasta päättäneet Vanhaset, Haloset, Tuomiojat, yms. tulevat ulos kaapistaan.

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Hienoa, että hallitus satsaa materiaahankintoihin, mutta sowhat, josa reservi ei osaa sitä käyttää.

Vesa-Matti Mesia

Ottawan sopimuksesta tulee irtautua ja ottaa maamiinat uudelleen käyttöön. Suomen tulee reagoida nopeasti muuttuvaan geopoliittiseen tilanteeseen ja turvata omapuolustus. Suomen liityttyä Ottawan sopimukseen Venäläiset kenraalit olivat kummissaan Suomen tahdosta vähentää puolustusta. Tämä Tarja Halosen aikaan saama suuri virhe tulee korjata ja palauttaa Suomelle uskottava maanpuolustus. Maamiinat ovat kustannustehokas tapa parantaa nopeasti puolustuskykyä.

Jukka Nieminen

Juuh... otetaan mönkijä tai bobcat, laitetaan siihen teräslevy eteen ja kiinnitetään teräsrulla eteen ja huristetaan miinäkentän päältä. Eikä hidasta tahtia sitten yhtään. Jos ei viitti kiinnitellä mitään niin voi käyttää suoraan kauhakuormaajaa.
tai armeijalla nyt on valmiiksi vehkeet jolla miinakentistä mennään heittämällä yli ja koko miinojen idea on toivottoman vanhentunut.

Puolustusministerille tiedoksi että aseteknologisen päivityksen voi varmaan pyytää pääesikunnasta niin ei tartte ihan korkkareiden varassa aseuudistusta suunnitella.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos se noin helppoa on, miksihän kukaan ei sitä tehnyt Jugoslavian hajoamissodissa eikä Falklandin sodassa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jukka Nieminen ei ollut neuvomassa kauhakuormaajien käyttämisestä.

pekka numminen

Jukka Nieminen,

Ilmoittaudut vapaaehtoisesti testaamaan tätä miinoitteen läpi ajamista kauhakuormaajalla?

Tiedät varmaan että jalkaväkimiijoilla usein suojataan panssarimiinoja ja päin vastoin? Jos kerran miinoitteen läpi voi huoletta huristella kauhakuormaajalla, niin miksei saman tein pasilla/vastaavalla tai tankilla?

Tiedät kai myös sen, että jalkaväellä on aina myös aseistusta kevyesti panssaroituja ajoneuvoja vastaan?

Uskaltanet kauhakuormaajalla ajaa päin miinoitetta, mitä valvovilla sotilailla on ilmatorjuntakonekivääri, kevyitä kertasinkoja,...

Jukka Nieminen

"Jukka Nieminen,Ilmoittaudut vapaaehtoisesti testaamaan tätä miinoitteen läpi ajamista kauhakuormaajalla?"

Öööö... kuka joukostamme sattuu tietään miten vanhoja miinakenttiä raivataan? Otetaan traktori jossa on kauhakuorma kilpenä ja sit sen eteen pannaan rulla jossa kettingit piiskaa maaperää miinoista jotka sit posahtalee siinä teräslevyn edessä. Eikä tää keksintö oo vasta kun toisen maailmansodan ajalta. ja luonnollisesti tälläisen siviilimaailman pellepelottoman versio - armeijoilla on tietenkin vähän kehittyneemmät vehkeet.

Sen tajuan toki että tavallinen ihminen ei tajua aseista ja vasta-aseista tuon taivaallista mutta pitäis aatella että puolustusministerinkin osaamistaito on ihan korkkari-tasoa? Luojan kiitos, puolustusstrategiasta kumminkin vastaa ihan aidot sotilasstrategit eikä politiikot.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #34

EIhän ollutkaan kyse mistään vanhojen miinakenttien raivaamisesta, vaan juuri äsken hyökkäyksen esteeksi rakennetun sulutteen läpäisystä, jossa on niin panssarimiinoja kuin jalkaväkimiinojakin, ja puolustajan eri aseiden tuli raivaamista vaikeuttamassa sen päälle.

Että helppoa on kuin heinänteko mennä siitä läpi? Jos näin kerran on, neuvo toki USA:n ja Venäjän kenraalikuntaakin tuossa asiassa, jotta osaamistaito nousisi ihan korkkari-tasolta heidänkin esikunnissaan. Ehkäpä ei kuitenkaan ole ihan sattumaa, että heillä miinat on säilytetty arsenaalisssa?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #37

#37

Miinateollisuudella on hyviä menekinedistäjiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #34

Kaataako se puutkin miinoitusalueelta ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#29

Juuri niin ja kun bobcatit ym loppuvat niin vangit avorivissä .....

Jukka Nieminen

"Jos se noin helppoa on, miksihän kukaan ei sitä tehnyt Jugoslavian hajoamissodissa eikä Falklandin sodassa?"

Siksi kai että vastapuolenkin sodanjohto unohtaa kultaisen säännön: ei pidä käydä vihollista vastaan vaan vihollisen käyttämää strategiaa!

Jos toisen puolustus nojaa miinoihin niin silloin tullaan miinanraivauskalusto etunenässä. Näin yksinkertaista se on.

Suomenkin puolustusstrategia on hyvin yksinkertainen. Jos se joutuu venäjän kanssa nokkapokalle se saa turpiinsa niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Venäjä on heikoimmillaankin parempi kuin mitä Suomi parhaimmillaan eikä sitä auta liittoumat, aseostot, pullistelut tai ylipäätään mikään. Sen ainoa mahdollisuus voittaa Venäjä on - neuvottelupöydässä!
Sen vuoksi viisas puolustusministeri(kin) ylläpitää hegemoniaa ettei edes jouduta `moskovan neuvotteluihin´ eli ylläpitää ystävällisiä suhteita viimeiseen asti. Näin yksinkertaista tämä puolustusddoktriini on, ja aina väliin se tuppaa unohtuun hurmahenkisiltä kansalaisiltamme ja politiikoilta joille ei oikein mene jakeluun että me olemme olemassa suvereenina kansakuntana yksinomaan ja vain venäläisten armosta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#31

Niin.... ihan hyvin voitaisiin antaa puolustusministerille työrauha, jonka seurauksena hän tekisi näyttävän ulostulon ja kertoisi tälle viisimiljoonaiselle kansalle mitä sanapari "uskottava maanpuolustus" tarkoittaa.
On pelättävissä että venäläiset ainakin naureskelevat.

Se kun näyttää olevan kansakunnan kallein sanapari. Leipäjonoissa sitä pohditaan.

Pietarin poliisivoimat olisivat jo kova sana Suomea vastaan.

Hannu Kitinoja

Loistavaa jossittelua,rakenteilla on kolmas maailmansota,
ja,kaiken takana on valta ja raha.
t.hannu

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset