Jussi Niinistö

Rynnäkkökiväärejä ei ole massahävitetty

Viime vaalikauden alkupuolella kysyin silloiselta hallitukselta, mitä aiotaan tehdä varastoissa olevilla rynnäkkökivääreillä. Suomihan oli ostanut 1990-luvulla suuret määrät rynnäkkökiväärejä niin Itä-Saksan kansanarmeijan jäämistöstä kuin Kiinastakin, ja niitä oli uumoiltu jopa tuhottavan, kun puolustusvoimauudistuksen yhteydessä sodan ajan joukkojen määrää oli päätetty supistaa kolmanneksella.

Sain tuolloin vastauksen, että puolustusvoimien suunnitelman mukaan niin itäsaksalaiset, kiinalaiset kuin venäläisetkin rynnäkkökiväärit kotimaisten rinnalla säilyvät käyttökelpoisina noin vuoteen 2035 asti, jolloin nykyinen patruunavarasto vanhentuu.

Pyrin ministerinä  tutustumaan mahdollisuuksieni mukaan monipuolisesti Puolustusvoimien toimintaan. Menen myös sellaisiin paikkoihin, joissa ministerit eivät aiemmin ole juuri käyneet. Niinpä hiljattain kävin tarkastamassa rynnäkkökivääriasian ja totesin, että meillä on varastoissa erinomaisessa kunnossa olevia, niin ulkomailta hankittuja kuin kotimaisia rynnäkkökiväärejä – ja niitä on riittävästi. Näin ollen voin omasta puolestani kumota sen ”tornihuhun”, että näitä aseita olisi hävitetty massamaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kyllä tuota huhua rynnäkkökiväärien massamaisesta hävityksestä levittivät takavuosina tiedotusvälineet, jolloin syyksi sanottiin "varastointikustannuksissa säästäminen". Ihmettelyä herättävä perustelu, tietenkin.

Mutta hyvä on kuulla, että asia on kunnossa.

Seppo Hildén

No pistätkö tulemaan yhden (mieluummin kotimaisen) ja siihen sellaiset pari tuhatta patia, niin pidän Helsingin mahdollisessa valtausyrityksessä ainakin parvekkeeltani avautuvan Alppilan koulun kivikallion vihollisista vapaana muutamat kriittiset tunnit ennen kuin apuja tulee.

Näkyikö siellä varastossa kertasinkoja? Jos näkyi pistä niitäkin muutama.

Viljo Häggman

Siinäpä olisi ideaa. Kaikille armeijan käyneille rynkky, pari tuhatta patia ja muutama kertasinko kotiin. Sitten annettaisiin darwinismin hoitaa asiansa. Arvelisin että ainakin työttömyys helpottuisi.

Seppo Hildén

Mitä mitä, eikö Viljo luota suomalaiseen armeijan käyneeseen mieheen ja sen asialliseen aseidensäilytys-ja käyttötaitoihin.

Ps. itärajan tuntumassa niitä sinkoja kannattaa antaa kotiin hieman suurempi satsi.

Viljo Häggman Vastaus kommenttiin #4

Luotan tietysti.
Luotan myös kosssuun, ja sen rationalismin kahleita avaavaan voimaan.

Seppo Hildén Vastaus kommenttiin #6

Tuo aseitten asiallinen säilytys on jo testattu käytännössä koko Suomen itsenäisen olemassaolon ajan. Suomessa on kautta aikain ollut metsästäjiä joilla on järeät aseet kotona. Vuosittain metsästysluvan hankkii yli 300 000 suomalaista. Kun meidän sodanajan reservikin on vain 230 000, tarkoittaa tämä sitä, että suomalaisille voi antaa aseen kotiin. Ei ne ala toisiaan räiskimään. Muutenhan siitä olisi saatu näyttöä jo tuolla 300 000 aseen kotona omistavan suomalaisen joukossa.

Joten ei muuta kun rynkkyä tänne päin tulemaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #8

Mites lienee käynyt Sveitsin väkiluvun. Siellähän on joka gubbella rynkky kotona jossain komeron nurkassa. Kossuahan niillä ei ole. Pitäiskö tehdä puolueeton koe ja toimittaa rekallinen kossua käkikellomiehille. Tulosten mukaan teemme sitten tarpeelliset liikkeet täällä kotirintamalla.

Sitten asiaan. Koeta nyt Jussi saada ne lentoveikot ymmärtämään, että ei tämän päivän kahinoita selvitetä massiivisilla lentovoimilla. Puolustukseen tarvitaan ne uudet ohjustyypit, jotka käyttävät aivan uutta ilmatorjunta-metodia. Uusi metodi on toistaiseksi pidetty paperisidonnaissalattuna, jottei kybersotilaat pääse kähmimään. Tiedetään sen verran, että itse ohjukset ovat aivan tavanomaisia, mutta taistelukärjissä piilee niiden ylikäymätön puolustustehokkuus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Seppo. Ajatuskulussasi on pieni virhe. Suomen sodanajan vahvuus koostuu osin reservistä, mutta eivät muutkaan reserviläiset joukosta minnekään katoa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"parvekkeeltani avautuvan Alppilan koulun kivikallion vihollisista vapaana muutamat kriittiset tunnit ennen kuin apuja tulee."

Siittäkö meinasit parvekkeelta singolla töräyttää kivikalliota valtaavaa vihulaista.

Seppo Hildén

Se on korkea mäki ja sieltä valtaajan joukot hallitsisi Porvoonkatua ja pari muuta lähikadun liikennettä. Sinkolla saisi kerralla useamman tyypin taivaan tuuliin.

Marko Parkkola

Voi ryhtyä myös harrastamaan ammuntaa tai metästystä, jolla perusteella voi hakea ampuma-aseen hallussapitoluvan. Itse en kovin kummoiseen puolustukseen kykene Tampereella kaksipiippuisellani, mutta parhaani yritän.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomessa pitäisi jo äitiyspakkaukseen kuulua rynkky.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Samalla tulisi laatia uusi laki, ettei äitiyspakkauksesta voi enää kieltäytyä eikä sitä voi saada rahana kuten nykyään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Millä merkillisellä mekanismilla kivääri lakkaa olemasta toimintakuntoinen/käyttökelpoinen, jos patruunat vanhenevat???

Uusia patruunoita kai tehdään/voidaan tehdä, ja vanhaa varastoa ammuskella koulutuksessa?

PS: "Parannuksena" maailman parhaan käsiaseen, Valmetin rynkyn, tilalle ollaan hankkimassa H&K -natokaliiperisia rynkkyjä, joista valmistajamaan oma armeija on luopumassa, koska ne ovat käyttökelvottomia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Armeija-aikanani 1974 kun minä jouduin salaiseen tehtävään huoltamaan kalliosuojassa kenties noita samoja rynnäreitä ja kiväärejä ja/tai niiden edeltäjiä, joita ei kuulemma ollut olemassakaan, meitä uhkailtiin syytteellä maanpetoksesta jos pukahtaisimme koko asiasta. Silloin varustauduttiin Neuvostoliittoa vastaan, vaikka virallisesti oltiin YYA:ssa.

Kukaan ei muka tiennyt mitään vaikka kaikki tiesivät.

Onko jokin muuttunut niistä ajoista, Neuvostoliiton nimeä lukuun ottamatta?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Maanpetos on rikos, johon voi syyllistyä ainoastaan poikkeusoloissa.

Hieman liioitteleva oli pelote, mutta pääasia, että esimiehesi yritti sinut vaientaa.

Pekka Heliste

Vuonna 1974 rynnäkkökivääri teki tuloaan ja aseita vaihdettiin.Niinpä kun 1975 tammikussa astuin palvelukseen niin pystykorva ei ollut enää palveluase vaan kotimainen rynnäkkökivääri.

Viimeistään silloin silloin tuo salaisuus on paljastunut ,

Konekiväärikin oli uutta mallia ja rieskapyssyllä ja konepistoolilla ammuskeltiin vai perinneasekilvassa

Taisivat huijata nuoria varusmiehiä ?

Eikä se rynnäkkökivääri enää siloinkaan ollut muuta kuin sotilaan itsepuolustuväline, vihollinen tapettiin jo I maailmansodassa konekiväärillä tai tykillä.

Kolmas työväline on tarkkuuskivääri,sillä tuhotaan vihollisen konekivääriampujat

Sotilaan tuliananos on 72 patruunaa,ei sillä montaa kertaa ruiskauteta ja sotila ruikkii sen pitkin metsiä

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Minä kun palvelin Pansiossa -60-luvun lopulla, niin meille tykkilinjalaisille pidettiin tykkijumppaa kallioluolan perukoilla. Muunn tekemisen puutteessa muutama kaveri käveli luolaston muissa osissa, ilman lupaa tietysti, ja he tulivat sieltä silmät suurin ja uhoten: "siellä on pirun suuria ohjuksia". Kaverit meinasivat joutua putkaan ja melkein ammutuksi aamunkoitteessa mutta selvisivät kaiketi sitten pelkällä uhkailulla, upseerikurssillekin sitten pääsivät myöhemmin.

Myöhemmin sitten Suomi esitteli venäläiset Styx-ohjukset ja niitä kaverit varmaan sillä luolassa näkivät. Viime vuonna tästä käytiin keskustelua eräässä Facebookin keskusteluryhmässä ja asiasta paremmin tietävät kiistävät, että siellä silloin olisi mitään ohjuksia ollut. Mutta eivät ne kaverit sitä omasta päästään keksineet?

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Merisotakoulun jälkeen jouduin kokelaana koulun esikuntaan paperitöihin, perkaamaan vanhoja papereita ja tuhomaan tarpeettomia. kaikenlaista mielenkiintoista siinä näki, salaiseksikin ankarasti leimattua, mutta pääosin ne olivat sotia edeltäneeltä ajalta. Mahdoinkohan hävittää jotain historiantutkijoille tärkeää materiaalia kuten vaikka sukellusveneen ruokalistoja?

Taito Mikkonen

Suomen tasavalta ei ole mikään kansantasavalta, joka luottaisi aseen reserviläisen haltuun.

Taito Mikkonen

Aiemmin tallentamani ei näy ilmestyneen. Yritän uudestaan.
Palvelin v. 1969 kunniakkaassa kenttätykistössä. Pidän saamaani sotilaskoulutusta puutteellisena, koska harjoittelin vain pystykorvalla ja ammuin muutaman laukauksen Suomi-konepistoolilla. Ottaen huomioon, että olin reservissä v. 1999 ja nostoväessä 2009 asti, joten koulutettiin vanhentuneiden aseiden käyttöön.
Muutenkin olisi hyvä opettaa ja harjoitella myös liikkuvaan kohteeseen ampumista.
Onneksi ulkopolitiikkamme oli niinä aikoina rauhaa rakastavaa.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jussi hieno juttu! Mutta en tainnut sulle laittaa eilen postia ollenkaan? Nyt siis heitän sulle todella pahan täällä - mitäs vastaat -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1986...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

”Menen myös sellaisiin paikkoihin, joissa ministerit eivät aiemmin ole juuri käyneet.”

Tuo on hyvä periaate, peukkuja sille. Kyllä 'Helsingin herrojen' käyntejä maakunnassa arvostetaan. Sanoisin melkein, että mitä syrjäisempi paikka on sitä lämpimämpi vastaanotto. Sama koskee talouselämää, joka on sitoutettu kriisiajan tuotantoon.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kannattaisi ko aseet rasvata ja kääriä tervapaperiin ja lähettää maakuntiin kätkettäviksi luotettavien miesten toimesta. Lisäksi voisi lähettää sisähalkaisijaltaan 81 110 mm hoonattuja putkia joissa toisessa päässä metrinen kierre iskurilla varustettuun muhviin sopivana. Jalustaksi kelpaa rappuralli ja joku seppä voi täpätä pari harjaterästä tuiksi, siinä oivan hellcannonin ainekset epäsuoran tulen osalta. Kranaatteja sitten jälkitoimituksella.
Ja eiköhän ne miinatkin ole vielä varastoissa jemmassa, ampuivat papatteja, että Halonen olisi tyytyväinen. On ollut varmasti upseerikerholla naurussa pitämistä muistellessa operaatio papattia.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Asiantuntijat väittävät, että pitkäpiippuisia aseita pitää kiertää säilytyksessä kuten tehdään vuosikertaviineille. Muuten käy niin, että maan vetovoima vääntää piiput kaarelle. Semmoiset pyssyt sopivat enää kaupunkisotaan nurkan takaa ammuntaan.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Jotta Suomen puolustus olisi uskottava, jokaisella asevelvollisuuden suorittaneella miehellä, joka asuu omakotitalossa tulisi olla kotonaan: 1. Rynkky ja siihen 2000 patruunaa. 2. Sinko ja siihen 10 panssariammusta tai sitten 10 kertasinkoa. 3. Telamiinoja 40 kpl. 4. Askel- ja putkimiinoja 500 kpl, 5. Sissimuonaa kuudeksi viikoksi. Kerrostaloasunnossa asuville riittää jokaiselle rynkky panoksineen ja muut tarvikkeet talokohtaisena varastona.

Tarve näihin ilmeni silloin, kun Puolustusvoimat ilmoitti aikeistaan tehdä nopean lähdön sopimuksen tuhansien reserviläisten kanssa. Jokainen ymmärsi toivottavasti viimeistään silloin, että reservi, jonka rintamalle kokoontumiseen menee kuukausia, ei ole mikään pelote kellekään. Mistä tahansa ilmansuunnasta hyökkäävä vihollinen pystyy lamauttamaan Suomen elintärkeät toiminnot muutamassa päivässä. Reservi, jolla ei ole aseita kotona, on ilmapallo, joka puhkeaa parissa päivässä.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

"Jotta Suomen puolustus olisi uskottava, jokaisella asevelvollisuuden suorittaneella miehellä, joka asuu omakotitalossa tulisi olla kotonaan: 1. Rynkky ja siihen 2000 patruunaa. 2. Sinko ja siihen 10 panssariammusta tai sitten 10 kertasinkoa. 3. Telamiinoja 40 kpl. 4. Askel- ja putkimiinoja 500 kpl, 5."

Kun katselee televisiossa uutisia maailmalta, niin tuon verran arsenaalia näyttää olevan jokaisella meri- ja maatierosvolla.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Nuo telamiinat ovat vähän ikäviä kantaa mukana, varsinkin 40 kpl. Jouduin muutaman kerran kantamaan marssilla kahta ylimääräistä ns kuntonappia, koska esimiesten mukaan ne auttavat kanavoimaan energian puhumisesta etenemiseen. No, puhuminen kyllä loppui, mutta ei se matkanteko yhtään helpottunut.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Täällä olikin jo ajatukseni lukijoita ihan kiitettävästi. Pauli tuossa vielä luku jak in heitti

Siis jotain tällaista meidän pitää tehdä ennekuin päästään sinne Natoon. Voin itsekin hieman rauhoittua jos puolustusministeri nyt alkaa ajamaan asiaa. blogia pukkaa ja aloitetta -

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1339

Mielenkiintoista muuten on että Jussi toi tämän esille iso peukku ja täällä ollaan jos isänmaa tarvitsee miten vaan!

Pekka Heliste

Suomi on kontallaan viikossa.

Kun vihollinen puksauttaa muutaman voimalan nurin, osan sähköverkosta ja satamat, lentokentät, rautatiet , sillat, tietoliikenteen , öljyhuollon etc
niin Suomi on kivikaudessa

Eikä vielä uhtään vierasta sotilasta ole nähty

Ja kun hyökkäys tapahtuu kun pakkasta on 20-30 astetta niin siinä lähtee puolustushalut sitkeimmältäkin sissiltä

Kun ei ole ruokaa eikä lämpöä niin armeija on toimintakelvoton muutamassa päivässä.

Sodan ratkaisee aian supply eli miten hyvin uutta materiaalia saadaan taisteluihin:Ruokaa, ruokaa, ruokaa ja aseita , ammuksia ja miehiä.

Saddamilla oli rynkyyn perustuva armeija ja sen tuhoamiseen tarvittiin vain puskutraktoreita, ameija haudattiin koneilla ojiin

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Heliste

Mikäs se sellainen vihollinen on jota mainitsemasi olosuhteet eivät yhtään haittaa.

Muistelen, että Raatteen tiellä ei ollut sähköä eikä ruokaa vihollisen orkestrille. Kylmää kyllä riitti ja lumipukuun pukeutunut aavemainen korpisoturi tappoi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Vinogradov

Pekka Heliste

Senpä vuoksi venäläiset kuolivat ilman ampumistakin.Suomalaisilla huolto pelasi ja sotiaat saiavt ammuksia ja muonaa ja tuoreita reservejä .

Armeija toimii vain muutman päivän ilman huoltoa.Motti tarkoitti, että huoltoyhteydet katkesivat.

Nykyään ei edes pyritä tuollaiseen hyökkäykseen ja täydelliseen maa-alueen hallintaan.

Irakissakin usaliset hallitsivat vain tärkeitä solmupisteitä ja niiden välisiä yhteyksiä

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

"Saddamilla oli rynkyyn perustuva armeija ja sen tuhoamiseen tarvittiin vain puskutraktoreita, ameija haudattiin koneilla ojiin."

Saddamilla oli iso joukko moottoroituja ohjuslavetteja, osa jenkkien kuvitelmaa ja osa ihan todellisia. Edes niistä todellisista ei satelliit ja awacsit löytäneet kaikkia.

Pekka Heliste

Todellisista aselaveteista ei ollut mitään uhkaa, koska usaliset tuhosivat viesti- ja johtamisjärjestelmät.

Niinpä nuo ohjusavetit eivät ampuneet tai ampuivat summittaisesti

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kiitos ilmoituksesta ja terveiset täältä kivikaudesta. En olisi edes itse huomannut olevani kontallaan. Täällä kun ei ole satamaa, lentokenttää, rautatietä, siltoja, öljyhuoltoa eikä oikein tietoliikennettäkään (pl 1W modeemi). Liekö sota syttynyt?

Sähköä tulee töpselistä, mutta sitä voin tiukan paikan tullen tehdä itse sen verran kuin välttämättä tarvitsee. Tilatankillisella dieseliä ajaa tarvittaessa 20 000 km tankkaamatta. Tietysti on mahdollista liikkua myös pyörällä, suksilla, veneellä tai kävellen. Jos on pakkanen, laitan puita pesään. Perunoita saa kellarista, kaloja järvestä ja hirviä ja marjoja metsästä. Jos ei riitä, voi ostaa jyväsäkin tai lehmän. Kun kaikki ruoka on lopussa, pitää oikeasti siirtyä kivikauden 400 kcal dieettiin, jolla pysyy hengissä muutaman kuukauden seuraavaan kesään saakka.

Suomalainen mummo kestää terveenä ja onnellisena 90-100v tällaista elämää (sama koskee tietysti myös siperialaisia ja alaskalaisia mummoja). Ehkä suomalaisten miesten kannattaisi ottaa heistä mallia, että selviäisivät enemmän kuin kuvaamasi "muutaman päivän"?

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

1960-61 kun olin 18-vuotiaana vapaaehtoisena armeijan harmaissa Suomenlinnassa, oli vielä käytössä vanhat pystykorvat, patruunalaatikoissa vuosiluku 1942. Minulla oli 55-kiloisena kukkakeppinä (nyt 90 kg) ryhmän painavin ase, reilun 9 kilon Lahti-Saloranta -pikakivääri, aliupseerikoulussa sain leluaseen, peltisen Sten-konepistoolin. Rynkyn näin ensimmäisen kerran valmistajalla Vihtavuoressa kun kävimme sitä Israelin edustajalle esittelemässä.

Tosiasiahan on, vaikka oma vahva puolustus pitää tietenkin olla, että Hornetien jälkeiseen ilma-aseeseen (F-35?) meillä ei ole varaa, NATO on ainoa järkevä ratkaisu, sitä ryssä kunnioittaa. Kättelimme ja juttelimme Jussi aikoinaan Vihdin vuosisatamarkkinoilla, kun olin paikallisten persujen eurovaaliehdokkaana, olin tuolloin jo varma, että olet tuleva puolustusministeri. Arvostan suuresti, vaikka politiikan jätinkin, lopultakin pätevä mies tuohon postiin, NATO-kantasi voisit kuitenkin tarkistaa.

Kalevi Wahrman

Nyt kun rynkkyjä on tarpeeksi voidaan luopua armeijan uusista asemäärärahoista.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Itärajan rynkky- ja maamiinatarpeen voi hoitaa pois päiväjärjestyksestä myös liittoutumalla tähän asti esilläpidettyjä skenaarioita luovemmalla tavalla, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198745-l...

Käyttäjän JuhaTolvanen2 kuva
Juha Tolvanen

Palvelin v.68 Santahaminassa. Putkiperäisellä rklla ammuin SAL 1 sen. Taisteluammunnoissa oli aseistani mukana Suomi-Kp ja ven.valmisteinen kevyt-kk. Pystykorvalla ammuin yhden laukauksen. Kaikki mainitut aseet ovat edelleen käyttökelpoisia hamaan tulevaisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset