Jussi Niinistö

Kertaamaan käskyn saavuttua

Valtioneuvosto on tänään esittelystäni antanut esityksen asevelvollisuuslain muuttamiseksi. Muutos koskee valmiuden kohottamiseksi järjestettäviä kertausharjoituksia, joiden osalta poistetaan kolmen kuukauden ennakkokäskyaika. Jatkossa tilanteen niin edellyttäessä puolustusvoimat saa reserviläiset palvelukseen vaikka välittömästi.

Muutos on tärkeä, sillä puolustusvoimilla pitää olla työkalupakissa erilaisia välineitä eri tilanteisiin. Nyt esitettävillä muutoksilla parannetaan merkittävästi puolustusvoimien normaaliolojen kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Puolustusvoimien sodan ajan joukot perustuvat laajaan reserviin ja sen käyttö pitää olla joustavaa.

Nyt poistettava ongelma syntyi lähes kymmenen vuotta sitten, kun asevelvollisuuslakiin tehtiin isompi remontti. Aiemmin kertausharjoituskäskyjen osalta ei ollut mitään rajoitteita, vaan käsky saatettiin antaa vaikka välittömästi. Kymmenen vuotta sitten lakiin lisättiin vaatimus, että kertausharjoituskäsky on lähetettävä asevelvolliselle vähintään kolme kuukautta ennen harjoitusta. Lain perusteluissa mainitaan jopa puolen vuoden ennakkoaika.

Jokainen ymmärtää, että turvallisuustilanteet muuttuvat nopeammin kuin kymmenen vuotta sitten kuviteltiin. Nykyinen maailmantilanne edellyttää puolustusvoimilta valmiutta reagoida muutoksiin ja siihen tämä hallituksen lakiesitys antaa hyvät eväät.

Tiedote aiheesta luettavissa puolustusministeriön sivuilla.
Aihetta käsiteltiin myös Helsingin Sanomien artikkelissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

No jo oli aikakin saada jotain järkeä maanpuolustukseen! Vassarit ja RKP tuhosivat suomen puolustuksen perusteellisesti, mm. miinakiellollaan!
Typerin päätös kautta aikain, itärajan varuskuntien lakkauttamisen ohella.

Käyttäjän TinoVlkki kuva
Tino Välkki

Täytyykin laittaa eteenpäin jo ennakkoon tulostamani "eroa armeijasta" paperit.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#2 Vieppä samalla itärajalle kyltti:" Tervetuloa kylään, tehkää mitä lystäätte".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä uudistus! Väistämättä panee kuitenkin miettimään kuinka paljon näkemystä todellisesta tilanteesta jätetään kertomatta suurelle yleisölle. Sekin voi toki olla tarkoituksenmukainen menettelytapa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ko. lakia syvemmin tuntematta liityn klaaniisi, jos...laki suo mahdollisuuden äkkiskutsuun muulloinkin,kuin "tositilanteessa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Ymmärrän tarpeen tulla kertaamaan vaikka heti poikkeustilanteen niin vaatiessa mutta joukkojen muodastamiseen rauhan vaikka heti on suurimmalle osalle reserviläisille mahdottomuus ja tarpeeton.

Samoin varusmiesten käyttäminen sotatehtävissä kesken harjoitusten ja kouluttamisen antavat oudon signaalin kansalaisille. Osalle varusmiehille mahdolliset sotatehtävät tulevat liian aikaisin, osa on vielä johtajille tuntemattomia tapauksia.

Kansankunnan puolustaminen on kaikille kunniatehtävä mutta ehdotetut muutokset ovat suuresti ylimitoitettuja ja turhaa sotilaiden valtaa lisääviä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Samoin varusmiesten käyttäminen sotatehtävissä kesken harjoitusten ja kouluttamisen antavat oudon signaalin kansalaisille"

Olihan tuo vitsi?

Kun sotatila on päällä, käytettävissä olevien resurssien hyödyntäminen aggression torjumiseksi lienee kansalaisten mielestä tärkeämpää kuin se signaalin outous.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Jos sotatilaan joudutaan ilman valmistautumista niin silloin valtionjohto epäonnistunut tehtävissään.

Kysymys mihin aggression valmistaudutaan näillä lainmuutoksilla ? Jos Venäjä uhkaa aseellisesti Suomea niin siihen voidaan tarttua jo nykyisillä lain suomilla mahdollisuuksilla ja julistaa poikkeustiloja. Nyt tehdään lain muutoksia minkä avulla voidaan kutsua aseisiin ilman poikkeustilan julistamista.

Ei sillä että kannatinhan viime vaaleissa miliisi järjestelmään siirtymistä mutta tästä ei ole kyse näissä lainmuutoksissa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos venäläiset taas hyökkäävät silloinhan me kaikki ollaan sodassa! Minäkin olen ollut sodassa kaksi kertaa enkä ollut saanut kummallakaan kertaa minkäänlaista sotilaskoulutusta. Silti vihollinen yritti saada minutkin hengiltä. Elisenvaarassa oli jo hilkulla!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

PSpuolue jota PM edustaa on edistänyt venäläistä soluttautumista Suomeen. Vasta kun venäjäagentit loukkaavat erään PSmepin turhamaisuutta PS myöntää soluttautujien olemassaolon. Heitä (teitä) on kuitenkin huolestuneet kansalaiset yrittäneet torua ja varoittaa duginilaisuudesta mutta suotta.
Ei tunnu luotettavalta että PM on PSpuolueesta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kardemumman yössä hiipii....ketäs ne olikaan.

Käyttäjän MikaPeltokorpi kuva
Mika Peltokorpi

Tästä tulee ongelmia - eteenkin aikataulullisesti. 1999 minulle tuli kertauskutsu postilaatikkoon reilu viikko ennen Saksaan muuttoa juuri muuttopäivälle. Eli jouduin kieltäytymään. Valitettavasti kutsuja ei ole tullut sen jälkeen.

Toinen huomioitava seikka on se, että useimmilla aloilla ei makseta kertausharjoitusten ajan palkkaa, eikä valtiokaan maksa kohtuullista korvausta (reserviläispalkka on n. 60 €/pv). Eli kahdenkin viikon kertaus varoitus voi vaikeuttaa tiettyjen perheiden taloutta merkittävästi, ellei tähän puututa. Esimerkiksi keskitulolla "palkanalennus" on n. 100 €/päivä (miinus verot), jos (kun) työnantaja ei korvaa erotusta. 5000 €/kk tuloilla erotus on lähes 200 €/pv.

Itse suhtaudun positiivisesti kertausharjoitusjärjestelmään. Onhan se harjoitukseen osallistujalle kun lähtökohtaisesti maksettu toimintaloma. Käytännössä itse jputuisin kuitenkin ottamaan vuosilomaa kyseiselle ajalle.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Rautaa rajalle. Sitenkö luulet Niinistö Venäjän suhteemme hoituvan. Sotakiihkoilijat ovat aiemminkin vieneet maamme onnettomuuteen. Luuletko että kansalainen lähtee puolustamaan SSS hallitusta. Tuskin. Eikö viimesodista opittu mitää? Ilmeisesti ei.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Omien aaivojen käyttö suomessa on toistaiseksi sallittua. Suosittelen kehenkään erityisesti viittaamatta, msinullekin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Viime sodista opittiin että mitkään hyökkäämättömyyssopimukset ja rauhan vakuuttelut ei päde Venäjällä. Venäjän ystävät ja trollit tekevät kaikkensa helpottaakseen vihollisen hyökkäystä!

Putin on luvannut palauttaa syntymämaan suuruuden.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Neuvostoliitto oli kommunistinen hirmuvalta. Suhteet Venäjään ovat tänä päivänä taas lämpimät ja presidentti Niinistö on kutsunut presidentti Putinin Suomeen. Harkitsen tässä itsekin kesäksi Pietarin reissua, vaikka sotaa käyvissä maissa ei pitäisi ihan periaatteesta käydä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Vähiin käy Snellmannille ulkomaan kohteet...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #22

Olen varannut matkan ensi vuoden alussa Sri Lankaan, kiitos vaan kysymästä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Vieppä tavarits Putinille terveisiä, jos satutte kohtaamaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#13 Ja venäjätrollien toimintaa Suomessa on puolustusministerin puolue edesauttanut enemmän kuin mikään muu.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Ai enemmän kuin Keskustan ja SDP:n johtopaikoillakin vaikuttaneet FSB:n miehet?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä. MV lehti, jota PS on ollut mukana synnyttämässä ja tukemassa ja Tom Packalenit ja Arto Luukkaset jne jne on vaarallisempia kuin nuo. Vaikuttaneet FSB- miehet. Onko varmasti saatu pois?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #16

Tuota saisit hieman täsmentää. Poliittisen johtomme KGB- ja Stasi-yhteyksiä on tutkittu paljon, mutta FSB:hen törmään nyt ensi kertaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#15 Teillä päin käetkin kukkuu fickassa.

Jukka Laine

Georgiassa ja Ukrainassa uhkakuvat kasvoivat, seurasi pääomapakoa yritysten, kansalaisten ja yrittäjien siirtäessä varoja ulkomaille ja lopulta konflikti. Onko meillä poliittinen pääoma, tahto ja kyvyt loppuneet?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun sinä arvoisa harmaatakki sanot "meillä" saattaa käydä niin että puheellasi ei ole ympärilläsi kaikupohjaa. Siis ympäristössä jossa lojaalisuutesi on opittu tietämään kun aina työnnät harmaan kyynerpääsi pitkälle pöytään ja tuot Venäjän terveiset.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Vaikenemisen sanotaan olevan kultaa, mutta välillä se vain hankaloittaa asioita. Korvien ja silmien sulkeminen ei poista ikäviä faktoja ja kansallisen moraalin jatkuva venytys sopii huonosti suomalaiseen oikeustajuun."

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/859585/Mis...

Jukka Laine

Olen oppinut arvostamaan venäläisiä. Kyllä siinä välillä painittiinkin. Ihmetyttää vain mihin ikääntyvä ja velkaantuva Suomi valmistautuu. Ei meitä juuri kukaan huomioi. Meidän täytyy tehdä itse jotain ennenkuin jotain tapahtuu. Hyvässä ja pahassa. Minusta Kekkosen-Paasikiven linja oli paljon parempi kuin Tannerin-Rytin linja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tanner on pyhimys melkein, eikä ollut mitään Kekkosen-Paasikiven linjaa. Paasikivi inhosi Kekkosta niinkuin moni muu jolla oli edes alkeellisia antenneja.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#24 Suomessa sankarit tapetaan kolmasti. Vaikka kalmon haudasta kaivamalla.

Jukka Laine

Voisi persujen kannatus nousta paremmin jos Soini kävisi Moskovassa tekemässä poliittisen kauppasopimuksen, josta syntyisi vientituloja.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinkö ajattelet? No lähetä meiliä Soinille ja Moskovaan ja edistä asiaa. Moni persu lukee tätä palstaa ja on jo kiinnostunut ideastasi. Näin se homma etenee!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kuka välittää persujen kannatuksesta, ei edes puolustusm. jonka karriääri on jo niin pitkällä ettei tarvitse narutettavia äänestäjiä.

Jukka Laine

Itse näen maailman jakaantuneen 2008 jälkeen USAn ja BRICS maiden leireihin. Tämä kahtiajako haittaa koko maailmantaloutta kun epäluottamus on kasvanut idän ja lännen välillä. Tämä kehitys muuttaa luultavasti siihen tarvitaan ensin talouskriisi.

Kun mietitään uhkakuvia samalla pitää miettiä kenen puolesta niitä synnytetään.
On ulkoisia uhkia ja sitten uhkakuvia joita synnytetään sisäpoliittisista syistä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä olen sitä mieltä, että Kiina pitää vapauttaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#30 Niin, että mistä ne kinkit pitäisi vapauttaa sen kaiken ryjän lisäksi, mitä sieltä ostamme. Ehkä suomalaisista nirppanokka yrittäjistä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jospa onkin kyseessä ovelampi vedätys. Jotkut saattavat muistaa, että Kekkonen lopetti veturimiesten lakon määräämällä heidät ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Tämäkin Niinistön teelmys voi tähdätä samaan. Kun AKT menee lakkoon ja pysäyttää viennin, määrätään heidät saman tien kertausharjoituksiin tekemään entisiä hommia armeijan päivärahalla.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jukka Laine on profeetta:
"Georgiassa ja Ukrainassa uhkakuvat kasvoivat, seurasi pääomapakoa yritysten, kansalaisten ja yrittäjien siirtäessä varoja ulkomaille ja lopulta konflikti."

Paljastusten valossa Venäjällä on pääomapakoa, Putinin tuttavilla on valtion rahat jemmattu Länteen kaiken varalta. Eli kohta seuraa konflikti!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Eli kohta seuraa konflikti!
Ei seuraa kun katsoo muuta europpaa joka on lakkauttanut asevelvollisuutensa.
Tätä taustaa vastaan Suomi on ainoa Kreikan lisäksi joka varautuu sotaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tai jossa puolustusministeri haluaa mobilisoida miehiä muista syistä?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#33 Laumaeläimen tapaa ihmistä ohjaa vahvimmin pelko. Pelko on kateutta ja kiimaakin ankarampi elementti ihmisessä. Pelkoa ei saada poistettua, mutta sitä voidan liventää. Kuka milläkin tavalla. Taidanpa kurottaa ton kossuperjantaipullon pöydänkontin tyvestä. Voi hyvin.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

MJN:"Jokainen ymmärtää, että turvallisuustilanteet muuttuvat nopeammin kuin kymmenen vuotta sitten kuviteltiin."

Voisiko Arvon Ministeri Niinistö vielä avata syitä miksi noin tapahtui?

Muuttuiko turvallisuustilanne nopeammin, kuin dementoitunut kenraalikunta tajusi, vai menikö puolustusvoimat polvilleen rasismikortin edessä?

Voisiko rajavalvonnan ammattilaisille vihdoin antaa vastuun heidän työstään, sen sijaan, että joku diilerinkaipuuta poteva vihervassari toimittaja määrittelee Suomen turvallisuusuhat?

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Suomen onnistunutta politiikkaa nro 1

Liittyminen vasalliksi SaksaRanskan johtamaan EU:n, jolloin valta maan asioista luovutettiin Brysselin despooteille ja jonka seurauksena Suomi on nyt muuttumassa EuroopanYhdysvaltojen vesi- ja ydinjätevarastoksi ja pakolaiskeskukseksi, ja kansalainen orjailmaistyövoiman reserviksi

Liittyminen Euroon, tuohon Brysseli imperiumin kruunuun jolla tasataan muiden maiden petollinen taloudenpito, ja joka merkitsee kansalaisen elämän kurjistamista entisestään pakottamalla kansa nyt sisäiseen devalvaatioon jossa sen tulojen on pakko joustaa mutta menojen ei, mielenkiintoinen yhtälö muuten mietittäväksi matematiikan ja psykologian tunneille.

Liittymällä EU onnelaan olemme löytäneet itsemme keskeltä Venäjän ja Yhdysvaltojen välistä vainoharhaista kamppailua maailman herruudesta. Olemme pelkkä pelinappula tuossa sodassa ja meidän omat poliitikot vielä avustavat siinä osassa pysymisessä. Siinä on sodanjälkein ymmärrys maan geopoliittisesta asemasta kadotettu täysin. Mutta ehkäpä sota tuo sen taas takaisin kun sotahullu puolustusministerimme on ollut tarjoamassa Yhdysvalloille Suomesta puolta miljoonaa nuorta tapatettavaksi pelinappulana.

Poliitikot kusevat kansalaisen kintuille

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Olkoonkin, että usein tosiasiassa laajapohjaisen valmistelun asiat henkilöityvät yksinomaan esimerkiksi nyt ministeriin, on todettava että puollan kansalaisena täysimääräisesti käsillä olevaa asevelvollisuuslain muutosta ja toistamiseen totean, että kaikesta päätellen maallamme on puolustusministeri paikallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset