Jussi Niinistö

Lisätukea Suomen puolustusteollisuudelle

Hallitusohjelma linjaa, että Suomi ylläpitää laaja-alaisesti keskeisiin sotilaallisiin suorituskykyihin liittyvää kansallista teknologista osaamista sekä riittävää huoltovarmuutta ja puolustusteollisuutta. Nyt tätä työtä on viety jälleen kerran konkreettisesti eteenpäin.

Valtioneuvoston yleisistunto hyväksyi eilen periaatepäätöksen Suomen puolustuksen teknologisen ja teollisen perustan turvaamisesta. Päätöksessä määritetään puolustuksen kriittiset suorituskykyalueet ja teknologiat.

Periaatepäätöksessä kuvataan mm. yhtäältä sitä, mitä suorituskykyjä tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa, jotta puolustusvoimat pystyy hoitamaan lakisääteiset tehtävänsä ja toisaalta sitä, mitä teknologiaa ja osaamista tarvitsemme, jotta puolustusvoimat kykenee käyttämään ja muokkaamaan em. suorituskykyjä kaikissa olosuhteissa.

Puolustusteollisuus onkin olennainen osa kokonaismaanpuolustusta monen keskeisen asejärjestelmän ylläpidossa ja kehittämisessä.

Samalla annamme erityisesti EU:lle selkeän viestin siitä, mitkä alueet ovat Suomelle kriittisiä ja että niiden suojaamiseksi saatamme turvautua erityisiin toimiin pitääksemme tietyn kriittisen teknologian tai osaamisen Suomessa.

Näihin alueisiin voi kohdistua erityisen suuria huoltovarmuuden ja riippumattomuuden tarpeita, minkä tulisi heijastua hankinnoissa asetettaviin vaatimuksiin. Tällöin voi olla tietyissä tapauksissa perusteltua jättää soveltamatta EU:n puolustus- ja turvallisuushankintadirektiiviä ja toteuttaa hankinta ns. kansallisin menettelyin.

Erityisen ajankohtaista tämä on nyt merivoimien aluskalustoa ja ilmavoimien hävittäjäkalustoa uusittaessa, vaikka kaikkea teknologiaa ei luonnollisesti aina voikaan hankkia kotimaasta.

Usea muukin maa on tehnyt tai parhaillaan valmistelee vastaavia linjauksia (mm. Hollanti, Tanska, Norja, Tshekki, Saksa) joten olemme oikea-aikaisesti liikkeellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ovet halutaan pitää avoimina Senaatintorin ympäristössä, joten sotaharjoituksia aletaan pitää nopeutetussa tahdissa. Jo puolustusministeri Enestamin aikana harjoiteltiin kaupunkisotaa strategisten kohteiden suojaamiseksi - Smolnan rakennuksen ensimmäinen asukas oli 1822 lähtien sotilaskomentaja Ehrnrooth.

Turvallisuus on Suomessa ennenkaikkea sisäistä.

Käyttäjän VeijoOrava kuva
Veijo Orava

Jos tämän "periaatepäätöksen" todellinen tarkoitus on valmistella Suomea neljän liki satametrisen taistelulaivan hankintaan, jotka maksavat 1,2-2 miljardia euroa, jotka on tarkoitettu pääasiassa kansainvälisiin tehtäviin avomerellä ja jotka kokonsa, hitautensa ja kömpelyytensä johdosta sopivat huonosti Suomen rannikon puolustamiseen: EI KIITOS. Maavoimat kärsii akuutista suoritus kyky vajeesta ja jos tälle puutteelle ei tule konkreettista parannusta, kyseessä on maanpetokseen rinnastettava laiminlyönti. Ilma- ja merivoimiin löytyy valmiutta lapioida miljardi tolkulla rahaa, mutta maavoimat kantaa verisimmän vastuun tämän maan puolustuksesta, puutteellisilla resursseilla. Kotimaisen puolustusteollisuuden lippulaiva Patria AMV(joka nauttii suurta kansainvälistä arvostusta) on joutunut merkillisen ignoorauksen kohteeksi poliitikkojen ja puolustusvoimien johdon toimesta, ja on jo kansallinen häpeä. Puolalla näitä on kohta liki tuhat, Etelä-Afrikalla 238 kpl, Ruotsilla ja Kroatialla yli sata. USA:lla on nopeasti liikkuvia Stryker-prikaateja ja Puolalla Rosomak-prikaateja. Milloin Suomi "putoaa puusta" ja perustaa valmiusprikaatien yhteyteen, nykyaikaisen ja kansainvälisen esimerkin mukaiset, nopeat AMV-prikaatit? Tässä olisi yksi esimerkki poliitikoille lunastaa lupauksia puolustusvoimien kehittämisestä ja suosia kotimaista teollisuutta ja työtä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset