Jussi Niinistö

Loppukoon lörpöttely

Kuluneella viikolla mediassa kohistiin siitä, ettei Porin prikaatin komentaja antanut Ylelle mahdollisuutta kysellä varusmiesten mielipiteitä valmiustehtävistä. Kohina oli turhanpäiväistä. Valmius- ja operatiiviset asiat ovat luottamuksellisia ja siten salassa pidettäviä. Annan tukeni kaikille niille, jotka osaltaan edistävät salassa pidettävien asioiden pysymistä poissa julkisuudesta.

Puolustusministerinä en halua rajoittaa sananvapautta, en varusmiesten enkä puolustusvoimien henkilökunnan osalta. Sananvapaus on yksi demokraattisen yhteiskunnan tärkeitä arvoja ja hyvä niin. Suomessa julkisuuslaissa on säädetty viranomaistoiminnan julkisuudesta. Julkiset asiakirjat ja julkinen tieto on oltava kaikkien saatavissa. Samoin salassa pidettävä tieto on tarkoitettu vain niiden käyttöön, jotka tehtävänsä tai asemansa vuoksi sitä tarvitsevat.

Olen havainnut, että silloin tällöin mediassa esiintyy maanpuolustukseen liittyvää, salassa pidettävää tietoa, joka on päätynyt toimittajalle lörpöttelyn tai tarkoituksellisen vuodon kautta. Tätä en hyväksy. Se on Suomen puolustusvoimia seuraavien ulkomaisten tiedustelupalvelujen toiminnan avustamista, jossa hyväuskoisuudella tai hölmöydellä tehdään karhunpalvelus isänmaalle.

Media tekee omaa tärkeää työtään ja sille annettakoon tarvitsemansa julkinen tieto. Muutoin salassa pidettävistä maanpuolustusasioista lörpöttely loppukoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Pekka Heliste

Usein salassa pidettäviksi määritellään poliitikoille ja virkamiehille kiusalliset asiat.

Jopa rikokset määrätään pidettäväksi salassa

Salaiseksi julistamista käytetään häikäilemättä hyväksi kun halutaa pimittää kansalta poliitikkojen väärinkäytökset

Kyllä Vennamo pyörii haudassa kun seuraa persujen touhuja

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Haluatko kertoa verkkopankkitunnuksesi vai ovatko nekin salaista tietoa? Oletko rikollinen kun sinulla on jotain salattavaa?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Äläs Pekka vaihda puheenaihetta!
Nyt oli puheena puolustautumiseen liittyvä salassa pidettävä tieto. Tietysti Venäjän ystävät, trollit ja muut isänmaan petturit koittavat paljastaa vihollista hyödyttävää tietoa.

Voin vihjaista että meille evakoille ja sotaveteraaneille on saattanut jäädä jotain astaloita. Jos ostarille ilmestyy pieniä vihreitä miehiä, niin ennen valmiusjoukkojen saapumista ne on voitu jo tehdä vaarattomiksi:)

Pekka Heliste

Varusmiehillä ei ole muuta tietoa kuin seuraavan ruuan lisää.

Varusmiehillä voi sen sijainnilla tietoa upseerien ja ministeriön virkamiesten juopottelusta tai weksijutuisra

Eivarusmiehille sotasslaisuuksia uskota

Joku raja kalavaleillakin

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ei se keskiverto nurmipora varmaan mitään kauhean tärkeää tiedäkkään, mutta erityistehtäviin koulutetut tietävät vaikka mitä salaista vaikkapa asejärjestelmistä, mitä heidät on koulutettu käyttämään. Varsinkin laivaston järjestelmissä on paljon hys hys-juttuja.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onkohan ministerilläkin nyt mennyt puurot ja vellit sekaisin? Varusmiehet tuskin tietävät Maavoimien esikunnassa valmisteltavien ohjeiden sisällöstä. Vai onkos meno jo niin demokraattista, että myös varusmiehiä on konsultoitu valmisteluvaiheessa?
http://www.hs.fi/kotimaa/a1459919141804
http://yle.fi/uutiset/yllatyshyokkayksen_torjuntaa...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko varusmiesten mielipiteet salassapidettävä tietoa?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Samaa ihmettelen minäkin.

Lapsellista lörpöttelyä ministerin suusta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yksittäisen sotilaan mielipiteellä ei ole merkitystä. Entä jos median kautta selviäisi, että koko maanpuolustuksemme olisi suurta huijausta ja armeijaan saisi tositilanteessa koottua vain murto-osan kuvittelemastamme vahvuudesta, vaikkapa vain muutamia satoja miehiä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Norjalle on jo selvinnyt, että Natoon luottaminen on huijausta. Kun oma puolustus ei riitä kaivataan pohjoismaista yhteistyötä.

Käyttäjän JamesMashiri kuva
James Mashiri

Hyvä Kai!

Olisi hyvin pelottavaa, jos tällainen selviäisi vasta median kautta. Silloinhan olisimme vuosia ylläpitäneet kalliita ja onttoja kulisseja miljardien arvosta.

Jos asia olisi näin, niin todellisen asiain laidan jatkuva peittelyyn ja valehteluun perustuva salaaminen olisi mitä suurin rikos kansaa kohtaan, joka rahoittaa julkishyödykkeen. Tällöin toteutumatta jäisivät tili- ja vastuuvelvollisuus. Et varmaankaan kannata tällaista neuvosto-/pohjoiskorealaista järjestelmää, jota ylläpidettäisiin huolimatta siitä, että se on luhistunut aikoja sitten?

Maanpuolustustahtoa ei voi pakottaa, se on luottamus, joka täytyy ansaita. Luottamus ei synny pilvilinnoista.

//James

P.S. Vastaukseni tähän porilaiskohuun: http://blogit.image.fi/somesotilas/julkisuus-juoks...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tuskinpa varusmiehillä on mitään sellaista tietoa, mitä ei olisi Venäjälläkin?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tuskinpa. Niinistö puhuu ihan kuin Venäjä ei olisi tasan tarkkaan perillä meidän kapasiteetista torjua mahdollista hyökkäystä varusmiehistä koostuvalla joukolla joita vuositasolla on noin 23.000 ja sen lisäksi ehkä noin 8000 rauhanajan palkattua sotilashenkilöä. Varusmiehistä suurin osa on joko koulutuksen alussa tai puolivälissä eikä heidän taisteluvalmiutensa yksinkertaisesti voi olla kovin korkealla tasolla. Toinen asia mitä pitää ottaa huomioon että he eivät enää joudu kohtaamaan huonosti koulutettuja Ukrainalaisia joukkoja kuten talvisodassa vaan sotakokemusta omaavia maahanlaskujoukkoja ja erikoisjoukkoja. Noita yllä olevia tietoja muuten löytyy Wikipediasta ja internettiä googlaamalla voi muodostaa aika tarkan kuvan Suomen kyvystä muutenkin. Venäjällä on varmaan rajattomat tiedusteluresurssit olemassa satelliitteineen ja muulla teknologialla ja kai Venäjän suurlähetystössä on edelleen epämääräisiä "kulttuuriattaseoita" ja vastaavia joiden oikea työnantaja ovat GRU ja FSB. Tuskin jonkun 18-vuotiaan varusmiehen tai naisen lörpöttely tuo Venäjän tiedusteluun yhtään mitään uutta.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Puolustusministeri tukee everstiä tämän työssä. Lisäksi hän puhuu asiaa. Olen jo pitkään ihmetellyt sitä tapaa millä puolustusvoimien kaikkea tietoa käsitellään julkisuudessa. Jos nyt sitten edes lörpöttely salaisiksi määritellyistä tiedoista loppuisi ja mediakin omatoimisesti vähän harkitsisi mitä kirjoittaa, mutta se nyt on varmaan turha toivo.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Arvon ministeri Ninistö ei näemmä halua puhua asiasta vaan sen vierestä.

Varusmiehiltä ei oltu kysymässä esim. mikä heidän tehtävänsä olisi valmiustehtävissä. Tälläiset asiat selkeästi kuuluvatkin salassapidettäviin tietoihin.

Sen sijaan varusmiesten mielipide heidän käyttämisestä näissä valmiustehtävissä ei sisällä sen paremmin salassapidettävää kuin luottamuksellistakaan tietoa. Kysymys on henkilöiden mielipiteestä. Samanlaisesta mielipiteestä kuin kysyttäessä varusmiespalveluksen mielekkyydestä tai sen suorittamisesta ylipäätään.

Tälläisen mielipiteen - valmiustehtäviin osallistumisesta - esittämisen rajoittaminen loukkaa heidän sananvapautta. Piste.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tälläisen mielipiteen - valmiustehtäviin osallistumisesta -
Siis puolustustahtoa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jokainen yksittäinen varusmies voi halutessaan kirjoittaa mielipidekirjoituksen. Hänen sananvapauttaan ei ole loukattu. Piste.

Ylen kokoama tieto voi sisältää salassapidettävää aineistoa mitä suurimmassa määrin. Pitäähän se yhteenkoottuna sisällään tietoa maanpuolustustahdostamme ja siitä, miten motivoitunut armeijamme on.

Pekka Heliste

Kysymys oli parin varusmiehen haastattelusta.

Sellaista fakiiria ei ole olemassa,joka voisi noiden perusteella arvioida puolustustahtoa

Käyttäjän JamesMashiri kuva
James Mashiri

Hyvä Kai!

Reductio ad absurdum:

MTS:n mielipidetutkimukset sisältävät tietoa maanpuolustustahdostamme ja osoittavat että se ja luottamus puolustusvoimien suorituskykyyn sekä puolustuspoliitiikan hoitoon on laskeva.

Tällaiset kyselyt on kansallisen turvallisuuden nimissä salattava heti ja pikimmiten kiellettävä, koska ne muodostavat yhteen koottuina salassapidettävän aineiston ja lisäksi nakertavat entisestään luottamusta puolustuspolitiikan hoitoon ja puolustusvoimiin!

Ehkä näet nyt argumenttisi probleemat?

//James

Käyttäjän JarmoLaine kuva
Jarmo Laine Vastaus kommenttiin #39

Ehkä ei kannata aivan älyttömiä väitteitä kuitenkaan esittää. Itse asiassa maanpuolustukseen suhtaudutaan nykyään myönteisemmin kuin koskaan.

Tässä se puuttuva fakta: http://www.findikaattori.fi/fi/77

Pienet heitot kuuluvat asiaan. Tuosta kuitenkin näkee pitkän aikavälin muutoksen,

JL

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mitä mieltä puolustusministeri muuten olet eräiden nykytilanteesta huolestuneiden melko vakavienkin tarkkailijapiirien vuosikymmenten takaisesta keskustelusta esiinnostamasta Itämeri - rauhanmeri -projektin uudelleenlämmittelystä? Ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215481-i...

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Tätä en hyväksy. Se on Suomen puolustusvoimia seuraavien ulkomaisten tiedustelupalvelujen toiminnan avustamista, jossa hyväuskoisuudella tai hölmöydellä tehdään karhunpalvelus isänmaalle."

Vähäjärkisten militanttien kielessähän tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien vähäjärkisten militanttien kanssa eri mieltä olevien on pakko olla potentiaalisia "Kremlin agentteja" tai "Venäjän trolleja". Säälittää noin vainoharhaiset tyypit. Saavatkohan noin vainoharhaiset tyypit untakaan kun sängyn alla tai kaapissakin saattaa olla pahoja "Venäjän trolleja"?

Niinistö on ilmeisesti sotilasdiktatuurin kannattaja. Tosiasiahan on se, että jos joku varusmies haluaisi kertoa mielipiteensä noista asioista, niin millään armeijan edustajalla ei olisi siihen mitään sanottavaa eikä mielipiteiden sanomista voisi lainvoimaisesti myöskään estää millään tavalla. Valtion organisaatioiden läpinäkyvyys on demokratian perusasioita ja ylen haastattelujen torjuminen antaa erittäin huolestuttavan kuvan suomalaisen "demokratian" tilasta.

Nuo Niinistön puolustelut ovat samankaltaista harhautusta mitä kaikissa totalitarismeissa harrastetaan, esim. Venäjälläkin sananvapauden hiljentämistä ja mediasensuuria on puolusteltu kaiken maailman "kansallisen edun" kaltaisilla ympäripyöreillä höpöhöpökäsitteillä.

Käyttäjän HannuHillo kuva
Hannu Hillo

Trollit ja trollimieliset vahtaavat erityisesti puolustuskysymyksiin keskittyneitä blogeja ja sivustoja. Heti ollaan vääntelemäsä ja vähättelemässä esitettyjä näkökohtia. Omat käsitykset ovat pintapuolisia ja valitettavasti jonkinlaista lauma-ajattelua, jossa johtava ajatus on olla eri mieltä, vaikka asiaa ei tunnettaisikaan.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Olen itse havainnut, että salaisina pidetään sellaisia aasioita jotka on muualta helposti saatavissa. Käyttämällä googlea saa selville paljon.

Tarkoitan tällä esimerkikisi NASAMS-järjestelmän suorituskyä tai F/A-18 AGM-158 JASSM "pommien" käyttökohteet. Voin sanoa jo suoraan ettei [AGM-158 JASSM] niitä tositilanteessa pystytä käyttämään, kun F/A-18 eivät voi operoida mitenkään ilman että nämä ammutaan alas.Tämä on yksinkertaista matematiikka. Joidenkin lähteiden Afganistanin operaatioon on käytetty vuosien aikaina yli 500 miljoonaa ja kahden "rauhanturvaaan" henki. Eli kalliita asejärjestelmiä tyhjän takia. Meille käy tositilanteessa samalla tavalla kuin Irakin sodan aikana Saddam Husseinin oli käytännössä pakko siirtää hävittäjänsä Iraniin.

Oikeastaan Helsinki-Vantaan puolustamista on harjoiteltu aika ajoin vuosikymmenien ajan. Olin itse töissä Helsinki-Vantaalla 1983-2000 välisenä aikana, niin tietyt paikat tuli hyvin tutuksi. Tosin kenttä on muuttunut sen jälkeen huomattavasti, mutta periaate ei ole. Eräs työkaverini kertoi kuinka he olivat harjotelleet kentän puolustamista kriisin aikana hänen varusmiesaikana.

Joissakin kertomukissa, joita kerrottiin totena, että tositilanteessa oli tarkoitus tuhota kenttä omalla tykistötulella, jotta se ei päätyisi käyttökelpoisena oletetun vihollisen käsiin. Nykyään kentällä ei ole niin paljon stragetista merkitystä. Sitä ei välttämättä kannata pitää hallussa keinolla millä hyvänsä.

Annetaan Niinistön olla kertomatta, nyökytellään päätämme, kun tiedämme ne kuitenkin.

Käyttäjän JarmoLaine kuva
Jarmo Laine

Se on totta, että tiedustelun yksi tärkeimmistä lähteistä on media ja nykyään myös google.

Tiedustelun kokonaisuuden toteuttamisessa on kuitenkin idea, että kerätään laajasti tietoa eri lähteistä, ja sitten yhdistetään ne. Siksi jopa käsittämättömän älytön, yksittäisen ihmisen heittämä epäolennaiselta tuntuva yksityiskohta tiedustelutietona saattaa tuntua asiaa ymmärtämättömästä hölmöltä.

Se ei kuitenkaan ole sitä.

Mainitsit tuossa, että Suomen puolustusvoimat on käyttänyt 500 miljoonaa rauhanturvaamiseen Afganistanissa. Tuntuu oikealta luvulta.

Minusta huomattavasti kiinnostavampaa on se, että erilaiset hyväntekeväisyysjärjestöt käyttivät yhden vuoden aikana 15 miljardia Afganistanissa, ja kun ranskalainen dokkari alkoi etsiä näitä rahoja, se löysi miljoonan käytettynä yhteen sairaalarakennukseen, ja sekin projekti oli jäänyt kesken.

Mutta todellisuudella on monta olemusta...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tämä keskustelu menee vähän sivuraiteille. Hellste ja muut ovat oikeassa siinä, ettei yksittäisen varusmiehen tiedoilla ole strategian kannalta merkitystä.

Yksittäisellä varusmiehellä tai reserviläisellä on vain vähän tietoa ja sekin vain oman toimintansa osalta. Ylen tarkoitus oli puhutella isompaa joukkoa, joukko-osastoa.

Yhdistelemällä tällä tavoin kerättävää tietoa voidaan saada selville salassa pidettävää tietoa: kuinka paljon Suomi on varannut joukkoja mihinkin tarkoitukseen, missä on puolustuksemme haavoittuvimmat kohdat jne.

Vaikka sananvapaus onkin tärkeää, tulisi journalistienkin ymmärtää, ettei ole toimittajankaan etu pitää hallussaan aineistoa, joka voi olla yhdistelyn kautta salassapidettävää.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Mitään älyttömän salaista pidettäviä asoita ei siltikaan saada selville, kun varusmiehet tuskin osallistuvat sotilasoperaatioiden suunnitteluun. Reservin harjoituksissa on on oma sijoitus luottamuksellista tai salaista tietoa. Kertausharjoitukset näkyvät laajalle alueelle, joten näiden toiminnan salaaminen ei onnistu kovinkaan tehokkaasti Parasta salaamista on olla avoin ja syöttää samalla tahallisesti väärää tai vääristeltyä tietoa tiedoitusvälineisiin. Kovinkaan helposti kokonaisen joukko-osaston toiminen salaamista ei pystytä harjoittmaan. Suurvallat ovat teknisesti edellä meitä. Ikävä kylläkin.

Käyttäjän JamesMashiri kuva
James Mashiri

Hyvä Jukka!

Sanoit: "Parasta salaamista on olla avoin ja syöttää samalla tahallisesti väärää tai vääristeltyä tietoa tiedoitusvälineisiin"

Asia ei toimi noin avoimessa demokraattisessa yhteiskunnassa. Sitä vastoin Putinin Venäjällä avoimuutta hyödynnetään juuri mainitsemallasi valikoivalla tavalla.

Muutama ajatus tästä jupakasta, koska täällä kommentoivat kaikki näkevät asian valtavan polarisoituneesti:

http://blogit.image.fi/somesotilas/julkisuus-juoks...

"Valmiusasia", so. salassa pito ja sanavapaus eivät aina ole toisiaan poissulkevia asioita. On olemassa tarpeettoman laajaa salassapidon ulottamista sananvapauden puolelle. Tällainen isolla täkillä peittäminen ei myöskään kuulu demokraattiseen yhteiskuntaan yhtään enempää kuin medialle valehtelu.

//James

Käyttäjän JuhaKeltti kuva
Juha Keltti

Eikö toimittajien tarkoitus ollut kysellä varusmiesten kantaa lakihankkeesta, aiotusta asevelvollisuuslain muuttamisesta? Mitä salassa pidettävää tietoa varusmiehellä voisi olla siitä?

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

He antavat oman mielipiteen toimmattomasta ja turhasta laista.

Pekka Heliste

Niinistön ja persujen sananvapaus on samanlaista kuin Putin tai Ehdotankin

Vain heidän omaa mielipidettä tukevat lausunnot kuuluvat sananvapauden piiriin.

Muut mielipiteet ovat tuomittavaa ja edesvastuuttomia j,vastoin valtion etua ja siten rangaistavia

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ihan sama, kun kuitenkin vieraan vallan vakoiluexpertit kuuntelevat ministerien puhelut ja lukevat sähköpostit.

Pekka Heliste

Näin on, Soneran myynti aiheutti sen, että Ruotsi pääsi suoraan kuuntelemaan Suomen poliitikkojen , virkamiesten ja yksityisten yritysten tietoliikennettä

Valtiolta kesti 10 vuotta huomata tuo asia

Vahinkoa on nyt paikkailtu kun valtio on osatnut suuren osan Soneran verkkoa takaisin ja rakentamalla uusia verkkoja.

Investoinnit ovat olleet monenkertaiset Soneran myynnistä saatuun hintaan nähden

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Etkö Heliste saanut Soneran myyntiin mitään persuvastaista kuten yleensä.
Voiko olla että Soneran myynti ei ollut persujen töppäys?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #31

Niinistön tavoitteet johtivat Soneran myyntiin.

Niinistö vihasi yli kaiken Vennamoa ja läes yhtä paljon Auraa

Soneralla meni hyvin, sehän oli Vennamon johdolla aloittanut menestyksekkäät Turkin, Venäjän ja USAn mobiilibusinekset

Niinistö halusi nostaa omaa ja Kokoomuksen häntää ja niinpä Vennamo ja Aura saivat mennä ja tilalle palkattiin Nolla-Pekka Heinonen ja Soneraan Relander

Tämä parivaljakko alkoi himota uusia jakokiviä tunnetuin seurauksin, Sonerasta heitettiin pihalle kaikki vastustajat mm tekstiviestin keksijä ja NMT/GSM-standardin kehittäjän Matti Makkosen

Perust olisvat varmaan ryssineet Soneran nyt, jos se olisi vielä valtion hallinnassa

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen Vastaus kommenttiin #34

Nyt olemme Jussi Niinistön plogissa. Tarkoitat varmaan Sauli Niinistöä.
Nyt meillä on Sipilän hallitus, jossa asia ei kuulu PS agendaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jussi N hyvä, varusmies ei ole virkamies.

Pekka Heliste

Eniten meillä vuotaa salaisuuksia valtion johto.He ovat jatkuvasti tekemisissä ulkoamaitten edustajien kanssa ja nämä ulkoamiden edustajat on kouluettu lypsämään tietoa

Vaikka valtion johto on koulutettu välttämään näitä ansoja niin ei se 100 5 onnistu ja niinpä tärkeää tietoa vuotaa jatkuvasti.

Ja kun tapaamisia on usein niin jokaisella tapaamisella siirtyy jotain tärkeää tietoa ulkovaltojen edustajille

Ei maailmassa voi säilyttää mitään pitkään salaisena.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Ei maailmassa voi säilyttää mitään pitkään salaisena."

Tuo on valitettavankin totta, ja se on totuus mikä ei tunnu olevan vieläkään kaikkien tiedossa, ei edes korkeammalla taholla. Aina löytyy joku joka "vuotaa" tärkeitä tietoja, jos ei nyt niin ainakin pidemmän ajan kuluessa. Vuotaja voi kertoa tietonsa joko ideologisista syistä tahi paksun taala- eli euronipun houkuttelemana, ruplatkin käy jos niitä on riittävästi.

Se korkea taho ei sitten tarkoittanut näitä meitin omia "korkeita", siis jos puhutaan sotilaallista asioista. Ketä kiinnostaisi tällaisen pohjoisen mitättömän kolkan "salaisuudet", ja varsinkaan kun ne voi saada tietoonsa miltei kaikki kirjoittamalla hakusanan kuukkeliin.

ps. Näihin salaisuuksiin liittyen seuraava "hassu" juttu. Eilen pahuuttani vilkaisin Google Mapilla tuota naapurissa olevaa lentokenttää, ja mittasin Mapissa olevalla työkalulla pysäköintialueella olevan auton pituuden, ja se tulos oli kokolailla oikein.

Pekka Heliste

Suomikin kerää tietoa samalla tavoin.
Suurlähettilään ja muu lähetystöhenkilökunta vierailee kaikissa mahdollisissa kissaristiäisissä ja jutusta kohdemaan ja muiden maiden edustajia.

Kerran kuussa tiedonmurut kootaan raportiksi kotimaiselle hallinnolle

Käyttäjän JarmoLaine kuva
Jarmo Laine

Pari kommenttia sallittakoon.

Meillä on nyt ammattitaitoisin puolustusministeri sitten sotien. Tämä on harvinaista herkkua, joten me kaikki puolustuksesta kiinnostuneet ja siitä edes jotain ymmärtävät heput olemme jopa innoissamme.

Olet, Jussi, vähän änkyrä, mutta saat anteeksi. Tuolla osaamisella nimenomaan.

En varsinaisesti kannata persuja, en oikeastaan kannata mitään poliittista puoluetta, ja pidän yleensäkin poliittista järjestelmäämme todella ontuvana ja esittäisin siihen tusinoittain muutoksia. Mutta ne jossain muualla.

Olen jossain määrin eri mieltä Niinistön kanssa tästä varusmiesten haastattelurajoituksesta, mutta ymmärrän oikein hyvin asian ytimen.

Meillä suomalaisilla on yksi händikäppi yli muiden: Se on ns. peräkammarin poika/ tyttö- syndrooma. Tai ehkä pikemminkin lintukoto- ongelma.

Suomalainen suhtautuu pahaan maailmaan kuin huonoon amerikkalaiseen elokuvaan. "Ei tollasta ole olemassakaan."

Bad news: Se paha maailma on olemassa, ja se on pahempi kuin kadunmies osaa edes kuvitella.

Valtioiden väliset suhteet ovat totaalisen villiä aluetta, ja tätä ei tosiaan ymmärretä Suomessa. Kaikki on mahdollista, eikä käytännössä juuri mitään seurauksia toilailusta ole. Vähän sama, kuin yksilöiden sekoilut kännissä legalisoitaisiin.

Tiedusteluun olisi suhtauduttava vakavasti, mutta Suomi on jäänyt totaalisesti sivuun kaikesta. Mikä on loogista, kun tuntee suomalaisen jokamiehen ymmärryksen, ja mikä pahinta; suomalaisen normipoliitikon ymmärryksen.

Eihän siinä mitään. Hyvään tarkoitukseen ja kauniiseen maailmaan voi tietysti uskoa, mutta helvetin tyhmäähän se on.

Niinistö on realisti, ja siinä mielessä poikkeuksellinen poliitikko. Puhumattakaan siitä ammattitaidosta.

Toivotaan, että pahimmat skenaariot eivät toteudu ja että maailma paranee aivan silmissä. Ihan totta. Mutta siinä välissä meidän olisi kehitettävä puolustustamme ja ajateltava niissä ratkaisuissa vain itseämme. Ja vaikeutettava meihin kohdistuvaa tiedustelua aina kun vain siihen kykenemme.

Valitettavasti.

JL

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset