Jussi Niinistö

Salomaa horisee

VTT Markku Salomaa kirjoittaa Seura-lehden verkkosivuilla provokatiivisesti ja väärin tiedoin puolustuksemme tilasta. Sananvapaus sallittakoon, mutta kun kyseessä ei ole mielipidekirjoitus tai kolumni, vaan artikkeli, jossa pitää faktat olla kohdallaan. Nyt näin ei ole.

Ingressi väittää Salomaan juttua viiltäväksi analyysiksi. Yhtä hyvin sitä voi kutsua kolpakkostrategian kukkaseksi. Koska kirjoitus sisältää paljon asiavirheitä, katson velvollisuudekseni oikaista jotain suurimpia.

Salomaa väittää, että puolustusvoimissa olisi käynnissä aselajien välinen henkiinjäämistaistelu ja samalla hän tarkoituksellisesti sekoittaa puolustushaarat ja aselajit.

Itse en ole havainnut aselajien tai puolustushaarojen välistä taistelua ja pidän sellaista maanpuolustuksen kannalta typeränä. Olen ministerinä kiertänyt kaikki puolustushaaraesikunnat ja kaikkien puolustushaarojen joukko-osastoja. Jokaisella vierailulla olen havainnut vahvan yhdessä tekemisen hengen yhteisen päämäärän hyväksi.

Olen kyllä huomannut julkisuudesta muutaman evp-upseerin jorinoita, joiden tarkoitusperiä voi vain arvailla. Vanhassa sotilassanonnassa ”eläkkeellä oleva upseeri tekee isänmaalleen parhaan palveluksen pysymällä hiljaa sotilasasioista” on edelleen vinha perä.

Salomaan pääväite, että ilma- ja merivoimien varustamisen rahoitus olisi pois maavoimilta, on virheellinen. Näin ei ole, eikä saa olla. Menemättä historiallisiin yksityiskohtiin, niin materiaalihankintojen selvä painopiste on tänään ja tästä tämän vuosikymmenen loppuun maavoimien varustamisessa.

Sokean Reetankin pitää ymmärtää, että strategiset materiaalihankkeet, monitoimihävittäjät ja taistelualukset, rahoitetaan erillisrahoituksella. Siihen varattu rahoitus ei ole vaihtoehtoisesti käytettävissä maavoimien varustamiseen.

Pidän vastuuttomana sellaista ajattelua, että Suomi sotilaallisesti liittoutumattomana maana luopuisi omista kyvyistään valvoa ja hallita omaa aluettaan – maalla, merellä ja ilmassa. Tästä syystä me tarvitsemme suorituskykyiset maa-, meri- ja ilmavoimat, jotka suorittavat yhteisoperaatioita isänmaan puolustamiseksi.

Sellaista ilmatorjuntajärjestelmää ei ole vielä keksitty, jolla korvataan monitoimihävittäjien pelote ja pidäke. Meillä on oltava uskottava – niin hävittäjistä kuin ilmatorjunnasta – koostuva ilmapuolustus tai muutoin ilmatilassamme lentävät koneet, joiden kansallisuustunnus on muu kuin suomalainen.

Samoin on meripuolustuksen osalta. Sellaista maalta ammuttavaa meritorjuntaohjusta ei ole markkinoilla, jolla saadaan täydellinen kyky vaikuttaa sekä pinnan alla että päällä. Laivue 2020 -hanke ei poista maalta ammuttavien meritorjuntaohjusten tarvetta. Hankkeessa on kyse monipuolisesta eri ase-, tiedustelu- ja valvontajärjestelmien yhteensovittamisesta, jonka avulla huolehdimme suvereniteettimme puolustamisesta.

Salomaan väite kaikkien yli 35-vuotiaiden poistamisesta sodanajan kokoonpanoista ja siirtämisestä nostoväkeen on hölynpölyä. Näin ei ole.

Salomaan väitteet maavoimien ampumatarviketilanteesta, käytössä olevien taistelupanssarivaunujen määristä tai maavoimien sodan ajan joukkojen lakkauttamisista ovat niin ikään puppua. Samaa sarjaa on väite, että puolittamalla tulevien hävittäjien määrä myös hinnat puolittuvat. Laskutaidon puutetta osoittaa myös väite kenraalien määrästä, sillä siinä trendi on ollut laskukäyrällä puolustusvoimauudistuksen jälkeen.

Salomaa on aiemmissa kirjoituksissaan milloin puolustanut ammattiarmeijaan siirtymistä, milloin Nato-jäsenyyden hakemista. Tämän kirjoituksen voi tulkita massamaiseen sotilasmäärään perustuvan doktriinin puolustuspuheeksi. Ristiriitaistako? Kyllä.

Annan vinkin niille, jotka haluavat kirjoittaa vakavalla mielellä puolustuksen nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Kysykää niiltä, jotka tietävät. Älkää kysykö niiltä, jotka luulevat. Puolustushallinnon virkamiehet antavat taustatietoja, jotka perustuvat faktoihin, mutta operatiivisista ja valmiusasioista pidämme suut supussa. Kysymällä sieltä missä on tietoa, välttyy monilta Salomaan viljelemiltä virheiltä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Puolustusministeri haluaa suitsia keskustelua puolustusvoimien tilasta. Liekkö tämäkin kevään merkki?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lisäksi republikaanista tyylinpuutetta syyttää Salomaata horisemisesta jopa otsikosta. Suomalaisen vallan ydin heittelemässä ympärilleen alatyylisiä ilmauksia. Ulkoministerinä ja puolustusministerinä velttoverbaalikot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset