Jussi Niinistö

Asevelvollisuus ainoa todellinen tapa puolustaa Suomea

2017-01-23 09.51.05_resized

Pidin 23.1.2017 tervehdyspuheen 220. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä. Puheessani käsittelin suomalaisen asevelvollisuuden historiaa, tilaa ja kehitysnäkymiä.

Vaikka vasta joitain vuosia sitten asevelvollisuuteen perustuvalle puolustusratkaisullemme löytyi useita arvostelijoita, tosiasia on ja pysyy: yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas ja ainoa todellinen tapa järjestää Suomen kokoisen, laajan mutta verraten vähäväkisen maan puolustus.

Yleisen asevelvollisuuden kautta maanpuolustuksen tehtäviin saadaan valjastettua kansakunnan parhaat voimat. Vaikka asevelvolliset eivät ole ammattilaisia, voidaan heistä silti koulia ammattimaisia sotilaita. Tämä on moneen otteeseen nähty.

Kiitin puheessani Puolustusvoimien antamaa tehokasta, laadukasta ja monipuolista koulutusta sekä motivoituneita ja maanpuolustustahtoisia asevelvollisia.  Pidän kuitenkin huolestuttavana, että viime vuosina kasvava määrä sotilaskoulutuksen jo saaneita reserviläisiä on hakeutunut täydennyspalveluksen kautta siviilipalvelusmiehiksi. Kyse ei ainakaan vielä ole suuren mittakaavan ongelmasta, mutta tärkeästä periaatteellisesta kysymyksestä. Ei reservistä noin vaan pidä voida lähteä eikä Suomea jättää puolustamatta vain siksi, että asepalvelus ei enää huvita. Reservikarkurit nakertavat järjestelmämme uskottavuutta.

Turvallisuusympäristö muuttuu ja asevelvollisuuden on muututtava sen mukana. Puheeni lopuksi toin esille asevelvollisuuteen ja valmiuteen liittyviä tuoreita ja toivottuja muutoksia.  Valmiutta voidaan jatkossa säädellä käskemällä reserviläisiä kertausharjoituksiin ilman normaaleihin kertausharjoituksiin liittyvää kolmen kuukauden ennakkoilmoitusaikaa. Lisäksi tänä vuonna normaaliolojen valmiutta parannetaan edelleen perustamalla maavoimiin palkatusta henkilökunnasta ja valikoiduista varusmiehistä muodostettavia valmiusyksiköitä sekä käynnistämällä niihin sijoitettaville varusmiehille erityinen valmiusyksikkökoulutus. Näin myös parhaillaan palveluksessa olevat varusmiehet tulevat luontevaksi osaksi valmiuden ylläpitoa.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.defmin.fi/puheet

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Massa- ja kansanarmeijoiden aika lienee tältä erää ohi. Ne on jo suurelta osin korvattu ammattiarmeijoilla yms.

Edessä lienee muutoksen aika myös Suomessa. Tulevat laiva- ja lentokonehankinnat yms. vievät niin paljon voimavaroja, että maavoimia tultaneen supistamaan edelleen ja rajusti, jolloin asevelvollisuuden luonne muuttuu entistä enemmän valikoivaksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

No se, ettei siellä Ruotsissa ole armeijaa ei ole mikään syy luopua siitä Suomessa. Pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa ollaan palaamassa valikoivaan asevelvollisuuteen, johon Suomikin on vähitellen siirtymässä.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin Vastaus kommenttiin #12

Me olemme olleet valkoivassa järjestelmässä jo vuosikausia. Jos siirrymme vielä enemmän, niin se tarkoittaa vain pieniä supistuksia nykyisen järjestelmän sisällä. Naisten vapaaehtoinen palvelus pitää vuosittaista heittoa siedettävänä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «yleinen asevelvollisuus on kustannustehokas ja ainoa todellinen tapa järjestää Suomen kokoisen, laajan mutta verraten vähäväkisen maan puolustus»

Niin, yleinen asevelvollisuus on ehkä kustannustehokas. Raha ratkaisee

Aivan kuten vuonna 1860, kun Yhdysvaltojen viennistä 65% tuli puuvillasta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Hieno juttu ja todellinen suunnanmuutos! Nyt siis voidaan lopettaa uusien havittajien ja sota-alusten hankinta. Ainoastaan yleinen asevelvollisuus on se puolustus mita tarvitaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kuulostaa sarkasmilta mutta, tuohon voi kätkeytyä pieni viisauden siemen. Hävittäjät ja isot sotalaivat ovat tuhottoman kalliita. Onko niistä vastaavaa hyötyä mahdollisen hyökkäyksen torjunnassa. Hyökkäys tapahtuu todennäköisesti yllätyshyökkäyksenä joka tarkoittaa sitä että kentät ja satamat ovat ensi-iskun kohteena ja tuhotaan ensin. Ehtiikö koneet edes ilmaan, ja vaikka ehtisivätkin ylivoima on murskaava.
Pienet ketterät meri- ja ilmavoimat yhdessä riittävän tehokkaitten torjuntaohjusten ja -joukkojen kanssa voisi tuoda saman, tai jopa paremman suojan ja huomattavasti halvemmalla.
En ole asiantuntija mutta .... Kantsis miettiä!

Mikko Toivonen

Luulen olevani melko samalla ajatusjanalla Markku Niemisen kanssa mitä tehokkaimpaan puolustukseen tulee.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tavoitteeksi tulisi ottaa maanpuolustuksen tasa-arvoistaminen. Nyt, kun meillä on ollut sekä naispuolinen presidentti (armeijan ylipäällikkö) että puolustusministeri (tai ise asiassa kaksikin), niin ei ole enää kohtuullista, että maanpuolustus on sälytetty pelkästään miesten velvollisuudeksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juu.Ukot kotiin mukuloita hoitaan siks aikaa kun intti kestää vaimoilla.

Sen kun näkis kans. Pyykkäys,tiskaus,imurointi,pyllyjen pyyhkiminen,ruuanlaitto,kaupassakäynti kitisevät muksut mukana.24t/vrk.
Suosittelen kokeileen ja naiset sotkussa viettäs aikaa ,palvelun jälkeen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Vaimoilla? Aika harva on intti-ikäisenä naimisissa ja harvalla myöskään on lapsia vielä sen ikäisenä. Mutta niiden, joiden kohdalla näin on, niin juurikin niin. Tokihan lapsenhoitovastuu kuuluu sekä isälle että äidille, ja toinen osapuoli hoitaa sen silloin, jos toinen osapuoli on siitä syystä tai toisesta estynyt. Ei ole käsittääkseni nykyaikana mikään ongelma.

Mutta jos välttämättä halutaan pitää kiinni perinteisistä sukupuolirooleista, niin minulle kävisi kyllä sekin, että äidit vapautettaisiin asevelvollisuudesta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #13

" Enen oli miehet rautaa,puuta ovat nyt hiio hoi"
Nyt ne huutaa jo naisia puolustamaan itseään .

Ennenvanhaan sanottiin:"Se ei ole mies eikä mikään jos ei armeijaa käy"!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #16

Ennenvanhaan oli myös tapana, että töissä miehet ylenivät naisia nopeammin ja korkeammalle, jos nainen nyt ylipäätään työpaikan sattui saamaan. Ennenvanhaan miehet myös saivat nykyistä vapaammin heitellä naisille seksistisiä kommentteja ja vaikkapa vähän läpsäistä pyllylle ilman pelkoa syytteistä. Avioliitossa ei edes vaimon raiskaaminen ollut rikos.

Tietysti, jos miehet nämä sukupuolen tuomat edut saavat takaisin, niin sitten toki voidaan heiltä jatkossakin edellyttää myös naisia suurempaa vastuuta vaikkapa nyt maanpuolustukseen liittyen. Mutta se kuulostaa väärältä, että naisilla on nykyään kaikki samat oikeudet kuin miehilläkin, mutta ei samoja velvollisuuksia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #17

Koska otat menkat ja alat kantaa 9kk ja synnyttää?
Moni varmaan vaihtais pelkkään parranajoon heti ,naisista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

No nk. sukupuolenkorjausleikkauksia tehdään koko ajan...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #19

Koska synnyttämisestä tehdään lakisääteinen velvollisuus?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä järkevä ulkopolitiikka ja diblomatia on se järkevin tapa puolustaa Suomea.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjän Federaatio taitaa kiinnostaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jotain on pielessä,jos kuvittelee kansanedustajan roolissa juuri armeijan olevan puolustamista varten. Kyllä se kansakunnan puolustaminen lähtee ihan teidän edustajien toimista liikkeelle ja vasta _viimeiseksi_ kansa joutuu armeijan kanssa teidän kykenemättömyyttänne puolustamaan.

Tietty,jos ulkoistaa itsensä vain järjestelmän rattaaksi,niin voi sen näinkin ajatella. Koulutus on jälleen tuottanut toimivan rattaan koneikkoon.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Rynkkypoika vs. täsmäydinohjukset, so. aika kehno asetelma, yms. Ja mitäpä puolustamista on enää savuavissa säteilevissä kraatereissa? Keskimatkaankin yltävä laadukas ohjuspuolustus kuulostaisi sentään jo hieman älykkäämmältä systeemiltä. Parasta itsensä puolustamista on kuitenkin Arton mainitsemat asiat tuossa yllä. Rynkkypoikien aika meni jo, aikaa sitten. Näin raksajätkän mutulla.

Pekka Pylkkönen

Korvaani kyll särähtää se että vaaleilla valittu poliitikko VAATII jotakin muuta puolustamaan itseään sodassa. Yleisesti ottaen olisi kohteliaampaa pyytää ja kunnioittaa vastausta. Jokainen päättäköön omasta puolestaan haluaako puolustaa Jussia hengellään.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Ainakin niin kauan, kunnes SA pyytää minulta anteeksi 5000 paperitontun leikkauttamista kompanian eteisessä sotilastuomioistuimen uhalla, pysyttelen kolonna 5:ssä.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Ministeriltä täyttä asiaa hatun nosto sille terv tepivaari

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suomen ei pidä liittyä sotilasliiton jäseneksi. Tämä tulee myös vaaliohjelmaan, Soini viestittää Uudelle Suomelle Pariisista.

Soini selvitteli kantaansa myös Yle Puheen väittelyssä
- Ei meillä intoa ole mennä Natoon.
US

Aika vekkulia kun -13
hallituksesta oli kokoomus
oppositiosta
Kepu
PS
Nato-kokouksessa Brysselissä.
Sama kokoonpano kuin nyt hallituksessa-
Lähde:
US Jäättenmäen blogi

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Positiivisella motivoinnilla olisi päässyt paremmin eteenpäin kuin asepalveluksensa suorittaneiden reserviläisten haukkumisella. Motivoituneita ja velvollisuudentuntoisia reserviläisiä ei kannattaisi enää pitää minään itsestäänselvyytenä vaan ennemminkin arvokkaana voimavarana, jolle kannattaa tarjota reilua rahallista kompensaatiota kertausharjoituksiin osallistumisesta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Juuri tähän suuntaan ollaan menossa luulisin!

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Rivissä seison, mutta Bernerin polulle en kiviä asettele.

Käyttäjän JuhaniKhr kuva
Juhani Kähärä

Poliitikot nakertavat Suomen järjestelmän uskottavuutta, ei reservinkieltäytyjät.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Minulla on tapana sanoa: Armeija puolustaa Suomea myös rauhan aikana – jo pelkällä olemassa olollaan. Tämä pitää paikkansa ja siinä on oivaa motivaatiota myös palvelukseen astuville varusmiesikäluokille. Tyhjiöllä on tapana täyttyä ja tyhjiötä ei saa päästää syntymään, joten asevelvollisuusarmeijaa tarvitaan.
Reservissä pysyminen ja kertausharjoitukset kuuluvat myös oleellisena osana tähän rauhan aikana puolustamiseen.
Reservikarkurit nakertavat järjestelmämme uskottavuutta. Käsitykseni mukaan näin tehdessään he rikkovat sotilasvalan tai sotilasvakuutuksen eli juhlallisen vakuutuksen. Siinä samalla tärvellään sota-ajan kokeneiden miesten ja naisten jättämää perintöä, joista ovat osoituksena torjuntavoitot Talvisodassa ja Jatkosodassa.
Itse vannoin sotilasvalan Kouvolan kirkossa vuonna 1968. Sotilasvala tai sotilasvakuutus sitoo miehen koko elämänsä ajaksi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kansalaisten puolustustahtoa ylläpitää parhaiten se, että valtio puolustaa omia kansalaisiaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Trumpin ja Putinin bipolaarisessa maailmassa EU:n yhteisen puolustuksen nopea kehittäminen on ainoa todellinen tapa puolustaa Suomea. Puolustusministerin pitäisi keskittyä oleelliseen. Tai mieluiten luovuttaa tehtävänsä jollekin, joka on oikeasti sen tasalla.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Kansalainen älä tartu valtaapitävien sinulle tarjoamaan aseeseen sillä sitä asetta tarjotaan sinulle puolustamaan heidän politiikkaansa, politiikkaa joka on johtanut kriisiytymiseen. He yrittävät vain jatkaa ja pitkittää kriisiin johtanutta politiikkaansa sinun henkesi ja terveytesi avulla. Jos tartut sinulle tarjottuun aseeseen olet heille pelkkä pelinappula, tykinruokaa et sen enempää.

Älä siis tartu heidän tarjoamaan aseeseen, äläkä heidän propagandaansa maan puolustamisesta, sillä kyseessä on heidän politiikkansa puolustaminen jota he yrittävät jatkaa sinun ja muiden kansalaisten hengen ja terveyden kustannuksella.

Sota on aina epäonnistuneen politiikan jatke, epäonnistuneiden politiikkojen epäonnistuneen politikoinnin jatke, ja syyllinen sotaan on aina se toinen, se omassa mielessämme rakennettu vihollinen. Emme koskaan me itse koska omaa pahuuttaammehan emme uskalla katsoa silmään. Tuo pahuus jonka ihmisessä nousee vallanmyötä pintaan. Siksi ehdoton valta on vaarallista ympäristölleen. Niin yksinkertainen on ihmisen mieli, paha ja syyllinen on aina muualla kuin syyttäjän korvien välissä.

Asetta on sotaministeri Niinistö sovittamassa kansalaisen käteen, ikäänkuin suhteet naapuriin voitaisiin asein ratkaista. Jos tutkii historiaa, niin sen voi ymmärtää. Sotaministeri on profiloitunut historioitsijana, minkähän alan? Talvisotaa kutsuttiin Erkon sodaksi koska hän piti jääräpäisesti kiinni ideologiastaan ja pakeni sitten Tukholmaan. Jos sota nyt syttyy niin ehkä voimme alkaa kutsua sitä Niinistön-sodaksi Sotaministeri Niinistön sotaisten toimien vuoksi.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Arndt Pekurisesta opimme ettei ihmisen voi pakottaa rintamalle muttei taistelemaan. Minusta amerikkalaistyyppinen "ammattireservi" olisi ratkaisu Suomen puolustamiseen. Eli reservisotilaat tekisivät sopimuksen palvelusta reservissä ja kävisivät esim viikonloppuisin harjoittelemassa sekä vaikkapa joka talvi ja kesä isommissa sotaharjoituksissa varusmiesten kanssa. Tein asiasta aloitteenkin Pääesikunnalle mutta eivät innostuneet.

Varmasti kallis systeemi, mutta 10 motivoitunutta taistelijaa vastaa sataa, jotka haluavat pois maksoi mitä maksoi.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa on olemassa osa-aikainen ns. reservisotilasjärjestelmä.

Käyttäjän askokorpela77 kuva
Asko Korpela

20170123-Maanpuolustus
Maanpuolustuksesta on vain kukonaskel maanhyökkäykseen ja joka tapauksessa ihmisten tappamiseen koneellisesti vain sillä perusteella, että puhuvat eri kieltä. Heidän pähkähulluja poliitikoitaan vastaavat meidän yhtä hullut. Ja siellä on samanlaiset maanpuolustajat, yhtä valiit hyökkäämään ja tappamaan kuin täälläkin.
Pyssyt turvatakuina on mielestäni täysin perverssi ajatus. Samoin nuorten miesten (ja naisten) kouluttaminen pakolla tappamaan konetuliaseita käyttäen ihmisiä vain siksi että puhuvat meille vierasta kieltä.
Vähän vaikeata ymmärtää myös ihmisten tappamisesta saatua kunniaa: Suomen hautausmailla venäläisten toimesta 80000 valkoista ristiä ja koska yksi suomalainen vastaa 10 ryssää: Venäjän hautausmailla suomalaisten toimesta vastaavavasti 230000 eli noin miljoona itkevää lähimmäistä. Suomessa 50000 sotaorpoa lasta. Mutta sitähän se on, kuten heimoveljemme A.H. Tammsaare: Tapad ühe inimese, sul võetakse pea otsast, aga tapa tuhat, saad ausamba, tapa miljon ja kõik usuvad, et sinu peaks valima presidendiks, kuningaks või keisriks ning kuulutama surematuks. (Tapat yhden ihmisen, menetät oman pääsi, mutta kun tapat tuhat, saat muistomerkin, tapa miljoona ja kaikki uskovat, että sinut pitäisi valita presidentiksi, kuninkaaksi tai keisariksi ja julistaa kuolemattomaksi). Kansallisvaltio on pirun ovelin keksintö. Vastamyrkky: naapurin kielen ja kulttuurin opiskelu, kaupankäynti, urheilu ja turismi.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Maanpuolustus tehtävä kuuluu, ja on jokaisen velvollisuus, olipa mies tai nainen. Turha spekuloida rynkkymies vastaan ydinohjukset. Jos niin kävisi, mitään muutakaan ei tarvita.
Hyvät suhteen ja diplomatia on tärkeää, mutta sekään ei kokemuksemme valossa (läheskään)aina auta. Silloin tehokkaat puolustusvoimat ovat todella tarpeeseen.
Naapuri hivuttautuu ja varustautuu rajallemme vaikka tasan tarkkaan tietää ettei täältä olla sinne hyökkäämässä. Miksiköhän?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Oma ydinase on suomen ainoa todellinen mahdollisuus puolustaa suomea !

Pentti Kupari

Maanpuolustusta voi tehdä silläkin tavalla että otetaan vuosien varrella pitkin maailmaa kylvetty päätösvalta omista asioista takaisin omiin käsiin. Komppanian päällikkö armeijassa ollessani sanoi kerran käskynjakotilanteessa pidetään tämä maa sinivalkoisissa väreissä. Voisi kysyä mitkä värit täällä on nyt vallalla. Kiinnostaako sinivalkoista Suomea puolustamaan valansa vannoneita puolustaa muita värejä? Siinä on yksi tärkeä pointti. Tämä maa tulee pitää poliittisissa päätöksissä myös puolustamisen arvoisena.

Käyttäjän vasenkoukku kuva
Pasi Laakso

Pyydä päämisnisteriä pitämään puhe, jossa toivoo köyhienkin osallistuvan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Turha arvoisan ministerin on kiukutella, kun totuus alkaa paljastua. Puolustusvoimien massamainen varusmieskoulutus, joka kouluttaa reserviläisiä varastoon, ei toimi tehokkaasti nykyaikana, koska reserviläisiä menee sivariin.

Asia täytyisi korjata vaikkapa asevelvollisuuden valikoivuutta lisäämällä ja paremmalla yhteydenpidolla reservissä olevien kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset