Jussi Niinistö

Kaksoiskansalaisuus ja Puolustusvoimat

Yle jatkoi tänään uutisointiaan aiheesta kaksoiskansalaisuus ja Puolustusvoimat. Ilmassa on kysymyksiä. Yritän vastata yleisimpiin.

Koko jupakkahan alkoi, kun Yle julkaisi 31.1.2017 toimittaja Päivi Happosen laatiman uutisen. Siinä väitettiin seuraavaa:

1)      ”Jokaiselle Puolustusvoimiin töihin tulevalle tehdään turvallisuusselvitys. Jos siinä on käynyt ilmi henkilön Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuus, häntä ei ole otettu töihin Puolustusvoimiin. Näin on toimittu jo jonkin aikaa.”

–          Väite ei pidä paikkansa, sillä kaksoiskansalaisuutta ei selvitetä turvallisuusselvityksessä. Siinä keskitytään muihin asioihin.

2)      ”Puolustusvoimat teki muutamia kuukausia sitten turvallisuusselvityksen henkilölle, jonka piti käyttää työssään Puolustusvoimien tietojärjestelmää, jossa on henkilökuntaa koskevia tietoja. Turvallisuusselvityksessä paljastui työntekijän Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisuus. Tämän jälkeen häntä ei päästetty työtehtävään, joka oli hänelle jo aiemmin suunniteltu.”

–          Väite on virheellinen, sillä turvallisuusselvityksessä ei selvitetä kaksoiskansalaisuutta, ja kaksoiskansalaisuus ei ole virankelpoisuutta rajoittava tekijä.

3)      ”Yksittäisten tapausten lisäksi Puolustusvoimissa on Ylen saamien tietojen mukaan alettu rajoittaa varusmiespalvelukseen tulevien Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisten toimintaa. Yle sai nähtäväksi Puolustusvoimien hiljattain antaman salaisen ohjeistuksen, jonka mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaavien varusmiesten koulutusta muutetaan. Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisia ei enää kouluteta sellaisiin tehtäviin, joissa heillä on mahdollisuus päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon.”

–          Uutisessa väitetään Puolustusvoimilla olevan jokin ”salainen ohjeistus”. Tällaista ohjeistusta ei ole, eikä sellaista voi olla. Jo väitettä, että Puolustusvoimissa olisi laittomia ohjeita, on vaikea käsittää.

Ylen ensimmäisessä uutisessa kaikki väitteet olivat siten virheellisiä. Syystä heräsi epäilys, josko Yle olisi joutunut informaatiovaikuttamisen uhriksi. Tai sitten Ylessä ei ole käsitystä siitä miten hierarkkinen organisaatio kuten Puolustusvoimat toimii. Annoin joka tapauksessa Ylelle kipakkaa palautetta, joka herätti herkkähipiäiset.

Niinpä Yle laittoi lisää vettä myllyyn julkaisemalla 1.2.2017 toimittaja Happosen ns. uutisanalyysin, jossa edelleen väitettiin hyvin painokkaasti ja useaan otteeseen Puolustusvoimissa olevan laittoman ohjeistuksen. Samoin siinä todettiin:

”Oliko se yllätys, että Puolustusvoimat ja puolustusministeri kiistivät Ylen uutisen. Odottiko joku, että ministeri lausuu tiedotusvälineille, että kyllä juu Puolustusvoimissa on jo jonkin aikaa rikottu kansalaisuuslakia. Jos Ylen uutinen olisi myönnetty, se vasta olisikin ollut uutinen.”

Tämä vahvistaa sitä Ylen salaliittoteorianäkökulmaa, joka kaksoiskansalaisuusuutisoinnissa on ollut kärkenä – eli väite, että Puolustusvoimissa olisi lainvastaisia normeja ja niiden olemassaolo kiistetään. Tähän nimenomaan viittasin todetessani useammallekin medialle, että Ylen on syytä lopettaa tällaisten valeuutisten levittäminen. Puolustusvoimat puolestaan teki oikaisuvaatimuksen, jonka Yle kuitenkin torppasi.

Sivuepisodi on, että Ylen virheellinen uutisointi levisi venäläisessä mediassa, jossa se mm. käännettiin Nato-ideologian vahvistamiseksi, ja ehtipä eräs surullisenkuuluisa dosentti kertomaan, että tässäpä taas yksi merkki Suomen valmistautumisesta sotaan.

Sitten Yle sai uutisvihjeen Kainuun prikaatin tapauksesta. Sen Puolustusvoimat korjasi. Kyseessä oli yksittäistapaus, joka perustui yksittäisen virkamiehen virheelliseen toimintaan. (Mainittakoon tapaukseen liittyvä Helsingin Sanomien epäilys.)

Kainuun tapauksen jälkeen Puolustusvoimissa tehdyssä selvityksessä löytyi toinenkin tapaus. Siinä on esitutkinta käynnistetty. Keskusrikospoliisi tutkii. Koska asia on esitutkinnan alainen, en voi kommentoida yksityiskohtia, mutta hyvin rajatusta varusmiesryhmästä on joka tapauksessa kyse.

Ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan, jos hutkittavaa on. Pelkkien mediassa olleiden tietojen perusteella ketään ei hutkita. Sama koskee Ylen tämän päiväistä uutista.

Lopuksi on vielä todettava, että kaksoiskansalainen kelpaa Puolustusvoimille. Lain mukaan mennään. Puolustusvoimien palveluksessa on useita kaksoiskansalaisia. Mm. viime syksyn kadettikurssilta valmistui upseeriksi kaksi kaksoiskansalaista.

Maailma on kuitenkin muuttunut kaksoiskansalaisuuden hyväksyneen kansalaisuuslain voimaantulosta vuodesta 2003. Sen jälkeen esimerkiksi Venäjä on muuttanut omaa kansalaisuuslainsäädäntöään. Venäjä edellyttää omilta kansalaisiltaan täydellistä lojaliteettia. Tästä syystä Suomessa tietyissä tehtävissä palvelevat kaksoiskansalaiset voivat ajautua lojaliteettiongelmiin tai heihin voi kohdistua ulkopuolista vaikuttamista.

Lakia on siis tarkistettava, ja työ on jo käynnissä. Tätä vaatii kansallinen turvallisuus. Periaatteessa lainmuutos on hyvä asia myös virkamiehen itsensä kannalta siksi, ettei häntä aseteta sellaiseen asemaan tehtävissään, joissa voi tulla ilmeisiä intressiristiriitoja tai painostusalttiutta häneen itsensä tai hänen perheeseensä nähden.

Puolustushallinnon henkilöstö joutuu tehtävissään laajasti käsittelemään salassa pidettävää tietoa. Koko puolustushallinnon henkilöstö on sijoitettu poikkeusolojen edellyttämiin tehtäviin.

Hallinnonalan henkilöstöltä edellytetään edellä mainituista syistä johtuen ehdotonta lojaaliutta Suomen valtiota kohtaan. Kaksoiskansalaisuuden poissulkemiselle erityisesti puolustushallinnon sotilasvirkoihin on siis olemassa erityisen painavat perusteet. Erivapauksille on kuitenkin tarkoitus jättää mahdollisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Täyttä asiaa koko tämä kirjoitus!

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen
Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Onnetonta räpistelyä. Odotellaan, että ministeri pyytää anteeksi Yleltä, Happoselta ja suomalaisilta.

Juuso Hämäläinen

En voi kuin masentua näin heikosta esityksestä ministeriltä. Jos olisin ollut hänen asemassaan, olisin ollut kiltisti hiljaa tässä vaiheessa.

Jos on kyse maan turvallisuudesta niin se ajaa ohi kaiken maailman tasa-arvojutuista ja henkilöiden oikeuskysymyksistä.

Siis oleellista ei ole teroittaa kansalle, että Puolustusvoimat noudattaa asetuksia, jotka tiedetään typeriksi ja niiden noudattamisen vaaraksi maan turvallisuudelle. Ja PV jää odottamaan korjauksia lainsäädäntöön.

Suomalainen lakiuskovien nillitys ei ole kunniaksi kenellekään. Vähiten ministerille laissa, jota hänen hallinnonalansa ei olisi saanut koskaan hyväksyä.

Älä hoi älä jätä meitä. Odotan huomattavasti terävämpää älynkäyttöä valtioneuvoston jäseniltä. Sellaista mukä ei sotke juridiikkaa käytännölliseen nopeasti hoidettavaan asiaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Faktoihin perustuva blogi, jossa joka sana on täyttä asiaa. Valitettavasti se ei tunnu menevän kaikille ”jakeluun.” Sekin on ymmärrettävää. Meitä on moneksi.
3.2.2017 Hesarissa oli juttu otsikolla ”Venäjän laissa kaksoiskansalainen voi olla maanpetturi.”
Tehtiinkö tällä lailla itse asiassa karhunpalvelus Venäjältä tulleille kansalaisille vuonna 2003? Halosen ”maailmaa syleilevällä politiikalla” aikaan saatu laki voi saattaa kaksoiskansalaisen Venäjän rikoslain artiklan 275 vaikutuspiiriin, kuten jutussa ilmenee Hesarissa.
Venäjä ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta ja rikoslaki koskee kaikkia Venäjän kansalaisia. Jutussa todetaan ”Teoriassa jokainen Suomen valtiolle työskentelevä kaksoiskansalainen voi Venäjän tulkinnan mukaan olla maanpetturi.”
Tätä taustaa vasten on hyvä, että lainmuutos on käynnissä. Toivottavasti se saadaan myös nopeasti voimaan. Sitä kautta moni pääsee eroon vertauskuvallisesti jouhen varassa roikkuvasta ”Damokleen miekasta.”

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Surkuhupaisaa kaksi kertaa painottaa ettei kaksoiskansalaisuutta selvitetä [turvallisuusselvityksessä], mutta ihan sattumalta jopa puolustusministerillä on tiedossa syksyllä valmistuneista kadeteista kahden olevan kaksoiskansalaisia. Ministeri ilmeisesti piiloutuu semantiikan taakse, kun kaksoiskansalaisuus nähtävästi selvitetään, mutta ilmeisesti muussa yhteydessä kuin turvallisuusselvityksessä. Siinä sitä ei tarvitse enää selvittää, kun se on jo tiedossa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Päätit sitten lyödä eston päälle Facebookissa kun kehotin sinua pyytämään kiltisti anteeksi ja linkkasin toiseen kommenttiin blogini, kun en jaksanut oikoa selittelyjäsi kohta kohdalta. Ministeri ei kykene myöntämään virheitään.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Kyseessä oli yksittäistapaus, joka perustui yksittäisen virkamiehen virheelliseen toimintaan."

Olisi maanpuolustushengen kannalta paljon tarkoituksenmukaisempaa myöntää lain kirjaimen venyvyyttä koettelevan mutta sinänsä aivan ymmärrettävän turvallisuuskäytännön olemassaolo kuin heittää esimiehen käskyjä noudattanut sotilasvirkamies susille.

Sanonpahan vain.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"Väite ei pidä paikkansa, sillä kaksoiskansalaisuutta ei selvitetä turvallisuusselvityksessä."

Turvallisuusselvitys-lomakkeella kuitenkin tiedustellaan selvitettävän nykyisiä ja entisiä kansallisuuksia: http://puolustusvoimat.fi/documents/1948673/225886...

"Uutisessa väitetään Puolustusvoimilla olevan jokin ”salainen ohjeistus”. Tällaista ohjeistusta ei ole, eikä sellaista voi olla."

Aika erikoista väittää, ettei ohjeistusta voi olla olemassa. Jos sitä ei edes voi olla, niin asiaa lienee turha selvittää enempää. Kenties ohjeistuksen kiistämisen tarkoitus onkin pyrkiä estämään asian julkinen selvittäminen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Alkaa näyttämään yhä enemmän siltä, että puolustusministeri piiloutuu pelkurimaisesti semantiikan taakse, korostaessaan että "turvallisuusselvityksessä ei selvitetä kaksoiskansalaisuutta". Toki toimittajan muotoilut tarjoavat tuolle lymyilylle mahdollisuuden, kun se on selvästikin selvitetty jo ennen kuin henkilöturvallisuusselvityshakemusta edes tehdään. Kunniaksi ministerille tuollainen venkoilu ei kuitenkaan ole.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Lyhyesti totean vain, että puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoittaa ja puhuu Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisuudesta vastoin parempaa tietoaan. Hän vakuuttaa, ettei ohjeistusta ole, kun sitä ei virallisesti ole olemassa.

Kuitenkin kaikki muut paitsi puolustusministeri tietävät, että ohjeistus on olemassa ja sitä on noudatettu. Härskiin menettelyyn kuuluu, että ilmi tulleet tapaukset määritetään ylksittäisiksi virheiksi, vaikka kyseessä on ollut ohjeiden (ei virallisten, mutta kuitenkin) mukainen toiminta.

Puolustusvoimien käytäntö pitää selvittää puoluettomasti ja mahdollisimman nopeasti. Mitä on tapahtunut, ei ole lisävalheilla korjattavissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaiken kaikkiaan on joka tapauksessa todettava, että viime aikoina aiemmin hallituksen äänitorveksi leimattu YLE on alkanut noudattaa terävää journalistiikkaa. Suorastaan kerjätään konfliktia hallituksen kanssa.

Vaikea sanoa missä määrin YLE tai ministeri tässä kaksoiskansalaisuusasiassa kertoo muunnettua totuutta, mutta toivottavaa olisi, ettei tällainen kiistely vaikuttaisi sellaisen lainsäädännön nopeaan voimaan tuloon, jonka puitteissa varmistettaisiin tärkeissä asemissa olevien puolustusvoimien henkilöiden sataprosenttinen lojaliteetti.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Jussi Niinistö totesi yksikantaan aamulla tv:ssä, että Suomi on ainoa Venäjän ulkopuolinen maa maailmassa, jossa Venäjän kansalainen voi päästä Puolustusvoimien komentajaksi. Tämä on täysin kestämätön tilanne.
Muistuu mieleen, kun muutama vuosi sitten oli kansalaisuuden saamisen suhteen niin sanottu ”avoimien ovien päivä” itänaapurissa. Tähän avoimuuteen liitettiin myös Venäjällä työskenteleviä muun maan ihmisiä. Heillä oli myös mahdollisuus saada itänaapurin kansalaisuus. Taka-ajatuksena oli ilmi selvästi se, että nämä henkilöt voidaan saada tätä kautta vaikutuspiiriin ja heistä voi löytyä myös niin sanottuja ”kontaktihenkilöitä.”

Vuonna 2003 me elimme Halosen ”maailmaa syleilevää aikaa.” Suomi selvisi sitä ennen 86 vuotta ilman tätä kaksoiskansalaisuusongelmaa.

Sananvapauteen liittyy myös sananvastuu. Ylessä tämä taitaa olla hieman hakuisessa. Onko toimittaja Päivi Happonen käynyt armeijan ja vannonut sotilasvalan tai antanut sotilasvakuutuksen? Niissä ei nosteta Puolustusvoimia ”tikun nokkaan”. Käsitykseni mukaan itsenäisen maan turvallisuus kulkee tai ainakin pitäisi kulkea aina lähdesuojan edellä. Jos näin ei ole, tilanne on myös tältä osin täysin kestämätön.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minusta on kestämätöntä, että puolustusministeri lymyilee sanojen takana, hyödyntäen semanttista harhauttamista ja Puolustusvoimat vaikuttaa selittelevän asiaa hätävaleilla. Missä on se suoraselkäisyys, mitä asevoimissa tarvitaan? Sanottaisiin suoraan, että toimitaan turvallisuuden varmistamiseksi ja kannettaisiin siitä vastuu. Huonot lait tulee korjata, mutta ministerin hyväksyntä lain rikkomiselle on anteeksiantamatonta. Jussi Niinistö saattoi laittaa tässä uhkapelissään panokseksi koko poliittisen uransa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onkohan olemassa joku poliitikkojen opasläpyskä, jossa kerrotaan että virheitä ei kannata koskaan myöntää? Yrityksetkin ovat jo viestinnässään nykyisessä media- ja somemaailmassa ymmärtäneet, että useimmiten paras taktiikka on myöntää tapahtunut virhe ja jatkaa eteenpäin lupaamalla parempaa toimintatapaa tulevaisuudessa. Omasta mielestään erehtymätön johtaja on huono johtaja.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Jussi Niinistö on suoraselkäinen mies ja ministeri, joka ajattelee toimissaan Isänmaan parasta. Hänessä on samaa kuin aikanaan oli presidentti Risto Rytissä. Tähän liittyen suosittelen sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin liittyvää kirjaa ”Risto Rytin puolustus”. Edesmenneen presidentti Risto Rytin puolustuspuhe on mielenkiintoista ja historiallisesti erittäin arvokasta luettavaa. Kirja ”Risto Rytin puolustus” julkaistiin näköispainoksena vuonna 1989. Toinen erittäin mielenkiintoinen kirja on Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944. Sen yläotsikko on ”Käymme omaa erillistä sotaamme.” Ehkä tämä näkemykseni valkenee sitä kautta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #16

Meillä taitaa olla suoraselkäisyydelle aivan eri kriteerit, mutta eipä siinä mittään. Näin se menee.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #17

Tämän päivän Hesarissa on kolmen toimittajan voimalla tehty kirjoitus ”Puolustusvoimat kiistää kaksoiskansalaisohjeet". Suosittelen jutun lukemista. Sieltä löytyy totuus. Vanhana eläkkeellä olevana virkamiehenä voin 32 vuoden virkakokemuksella todeta, että virkatehtäviä hoidetaan virkavastuulla.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Vuonna 2003 me elimme Halosen ”maailmaa syleilevää aikaa.” Suomi selvisi sitä ennen 86 vuotta ilman tätä kaksoiskansalaisuusongelmaa."

Halonen tuli kalliiksi suomalaisille. Jalkaväkimiinojen kieltäminen. Oikein käytettynä tehokkaan puolustusaseen menettäminen on vaikea korvata. Tositilanteessa tietysti järki voittaa.

Petri Hämäläinen

Hieno kirjoitus. Kommentoijat lässyttäkööt semantiikasta. Pelkkää asiaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Terveellä ihmisellä on itsesuojeluvaistoa ja terveellä valtiolla on itsenäisyydensuojeluvaistoa. Ylen kansallisena tehtävänä ei ole nostaa Puolustusvoimia ”tikun nokkaan.” Käsitykseni mukaan Ylen johdossa on varusmiespalveluksen suorittaneita. Tämä Ylen toiminta ei näyttäisi olevan sopusoinnussa sotilasvalan tai sotilasvakuutuksen kanssa. Olenko väärässä? Onko siellä tilanne ajautunut siihen, että ”oikea käsi ei tiedä, mitä vasen käsi tekee”?

Organisaatio, johon kuuluu noin 3100 ihmistä, on ilman muuta liian suuri hallittavaksi. Valtio on jatkuvassa rahapulassa, joten kannattaisi ruveta vakavasti harkitsemaan Ylen yksityistämistä kokonaan tai osittain. Siitä saaduilla rahoilla voitaisiin parantaa maan turvallisuutta ja käyttää niitä mm. asehankintoihin. Uskoisin, että ostajia perustettavaan yhtiöön olisi maailmalla.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Sananvapauteen liittyy myös sananvastuu ja siihen eivät kuulu lukuisat alatyyliset kommentit, joita täällä esität. Pidän niitä sopimattomina henkilölle, joka sanoo olevansa opettaja ja todellinen Gutmensch. Juo kuppi kahvia ja mieti kaikessa rauhassa näitä asioita. Pilaat näillä kommenteillasi aivan turhaan asiallisia blogeja ja kommentointia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #28

Maailmankatsomuksesi on järjetön ja vastenmielinen. Kyllä sitä saa ällistyneessäkin äänensävyssä kritisoida. Ja ministeri Niinistö on todellakin 30-luvun suomalaisen äärioikeiston fani. Sen voi jokainen todeta vilkaisemalla hänen kokoamaansa kuvakirjaa, tutkimuksen arvonimeä se ei ansaitse.

Ja ihan tiedoksi vaan kaikille ammattiani kommentoiville: Opettajilla on ihan sama sananvapaus ja poliittinen toimintavapaus kuin minkä tahansa muunkin siviiliammatin harjoittajilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Organisaatio, johon kuuluu noin 3100 ihmistä, on ilman muuta liian suuri hallittavaksi.

Näyttäisi puolustusvoimilla olevan sama ongelma, eikös siellä ole nelinkertainen määrä henkilöstöä...

Petri Hämäläinen

Yle on täysin politisoitunut vasenvihreiden äänitorvi ja propagandakoneisto. Journalismin etiikasta ja moraalista piittaamaton.

Mitä sitä yksityistämään. Lihoiksi vaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitäs tuota nyt niin hanakasti kieltää, tai no on kai se pakko, kun se on periaatteessa lainvastaista.

Mutta kaipa sen nyt ymmärtää, että Supon päällikkö tai joku strategi armeijasta ei voi olla kaksoiskansalainen.

Tässä kohtaa varmaan pitää lakia muuttaa, mutta pitää tietysti ymmärtää, että on olemassa tehtäviä, mihin ei mikään maa maailmassa valitse kaksoiskansalaista.

Kaikkialle muualle tietysti voidaan valita, se on ihan selvä asia.

timo pässilä

Pakko kommentoida tätä ! Jätän poliittisen mantran sikseen.
Ministeri sanoo asiat selkeästi ja jos joku ei tätä ymmärrä ei varmaan sitten ymmärrä montaa muutakaan asiaa.
Sinänsä on ainakin minulle aivan itsestäänselvää, että useissa puolustushallinnon tehtävissä, vaikkapa liikekannallepanoon tai tiedusteluun liittyen - on mahdotonta palvella kaksoiskansalaisen statuksella. Edelleen, kuten ministeri sanoo erivapauksiakin voi olla.
Ja on yhtä itsestäänselvää että kaksoiskansalaiset ovat lukuisiin tehtäviin taitavaa väkeä - kuten kaikki muutkin - yksilöllisesti arvioiden.
Ja lopuksi: En ymmärrä mitä järkeä on keskustella valtion turvallisuuteen liittyvissä asioissa lehtien palstoilla - etenkään tässä täysin marginaalisessa asiassa. Ongelmaa ei tarvitse liioitella.

Esko Ylilammi

Aika selvää pitäis olla ettei kaksoiskansalaisia armeijan virkoihin.

Esko Ylilammi

Lakimuutos vaan ettei kaksoiskansalainen voi päästä armeijan virkoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset