Jussi Niinistö

Tutustuin Hemvärnetiin

Kuva: Government Offices of Sweden

Tein 29.-30.3.2017 työvierailun Ruotsiin, jossa kävin kahdenvälisiä keskusteluja Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin kanssa. Vajaan kahden vuoden ministeriaikanani olen ehtinyt tavata Ruotsin kollegani yli 20 kertaa ja jokainen tapaaminen on tapahtunut rakentavassa hengessä. Tällä kertaa keskustelimme mm. Itämeren alueen turvallisuustilanteen kehityksestä, Suomen ja Ruotsin kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä, yhteistyöstä Nordefcon puitteissa sekä EU:n puolustusulottuvuudesta.

Lisäksi tutustuin vierailuni aikana Hemvärnetin taistelukouluun ja toimintaan Vällingessä, joka on puolen tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta. Hemvärnet on vuonna 1940 perustettu Ruotsin puolustusvoimien osa, jonka tehtävänä on tukea yhteiskuntaa ja sen toimintoja kaikissa turvallisuustilanteissa. Hemvärnetin joukot koostuvat sitoumuksensa antaneista vapaaehtoisista ja tehtävät ovat pääasiassa valvonta-, vartiointi- ja tukitehtäviä. Sain keskustella Hemvärnetin toimijoiden kanssa, ja he kaikki tuntuivat hyvin sitoutuneilta tehtäviinsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Oikeastaan vähän puolinaisesti :)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sukulaiseni, ruotsinsuomalainen ja Ruotsin kansalainen jo 70-luvun alusta saakka, oli hemvärnet-toiminnassa mukana aina eläkkeelle jäämiseensä saakka.

Hän esitteli kerran kotonaan pitämäänsä AK-4 kivääriään (lisenssikopio saksalaisesta Heckler&Koch G3 kivääristä), kun kävin häntä tapaamassa ja satuimme keskustelemaan Ruotsin ja Suomen puolustuksen eroista.

Suomessa pidetään kauhistuksena sitä, että maakuntajoukkoihin sitoutuneille reserviläisille jaettaisiin kiväärit ja patruunat valtion toimesta.

Ruotsissa samaan aikaan pidetään yllä Sveitsin kaltaista systeemiä, joka mahdollistaa sen, että reserviläiset voivat aloittaa sotilaallisen invaasion vastatoimet jo heti kotoaan käsin, eikä vasta saatuaan varusteet jostain kokoamiskeskuksesta.

Hemvärnetiin kuuluminen on elämäntapa ja harrastus. Joillekin jopa leipätyö.

Valmiussitoumus velvoittaa osallistumaan määrättyihin harjoituksiin määräajoin. Näin ollen Ruotsin hemvärnetiin kuuluva reserviläinen on paljon paremmin harjoitettu ja koulutettu kuin keskimääräinen reserviläinen Suomessa ainakin koulutukseen käytettyjen tuntimäärien perusteella.

Ylpeilemme reservillämme, jolla ei kriisin syttyessä kuitenkaan tee välttämättä yhtään mitään, koska reservijoukkojen perustamista elävässä elämässä ei ole kokeiltu koskaan sitten vuoden 1941.

Olisi kustannustehokkaampaa varustaa maakuntajoukot asiallisesti siten, että ne kykenevät toimimaan, jos tilanne niin vaatii.

En koe valmiussitoumuksen tehneiden henkilöiden aseistamista armeijan aseilla ongelmana, koska useimmilla on itse hankitut reservilaiskiväärit jo omasta takaa.

Olisi kuitenkin reilua, että valtio varustaisi heidät Ruotsin mallin mukaisesti. Sielläkin hemvärnet käyttää armeijan modernimpaa AK-5 (FN lisenssikopio)kivääriä.

Näin varustus olisi esim. patruunoiden osalta yhtenäinen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

Kaikki muu kommentissasi on kohdallaan, mutta aseiden säilyttäminen suomalaiskodeissa on uskaliasta
Eikös viime aikoina ole ehdoteltu jopa sitäkin, että metsästysaseet säilytettäisiin poliisiasemilla....... itse asiassa ehkä niitä voitaisiin pitää siellä olisivat tarvittaessa lähempänä kuin varuskunnissa.

Kapakkaillan jälkeen liipasinsormi on liian herkkä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>....Hemvärnet on vuonna 1940 perustettu Ruotsin puolustusvoimien osa, jonka tehtävänä on tukea yhteiskuntaa ja sen toimintoja kaikissa turvallisuustilanteissa. ...

ooo

Hienoa. Saadaanko Suomeen vastaavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset