Puolustusselonteon toimeenpano aloitettu

Puolustusvoimat ryhtyy toimeenpanemaan valtioneuvoston puolustusselontekoa.  Allekirjoittamani ohjauskirjeen mukaisesti tavoitteena on kansallisen puolustuskyvyn vahvistaminen ja kansainvälisen puolustusyhteistyön tiivistäminen.

Puolustusjärjestelmän kehittämisen painopisteet selontekokaudella ovat 1) kaikkien puolustushaarojen valmius, 2) käytöstä poistuvien suorituskykyjen korvaaminen ja 3) tiedustelu, kyberpuolustus ja kaukovaikuttaminen. Voi sanoa, että tällä vaalikaudella on menty valmius edellä. Puolustusvoimien toimintaedellytyksiä hallituskauden aikana on parannettu useilla jo hyväksytyillä tai parhaillaan valmistelussa olevilla lainsäädäntöhankkeilla. Nyt puolustusvoimien tulee suunnittelussaan ottaa huomioon puolustusselonteossa linjattu, erityisesti maavoimien valmiutta muuttuneessa turvallisuusympäristössä parantava 50 miljoonan euron lisäys vuosille 2018–2021. Puolustusvoimat kehittää myös asevelvollisuutta ja asevelvollisten koulutusta valmiusvaatimukset huomioiden.

Asevelvollisiin on muutenkin kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota. Puolustusvoimien on tavoitettava asevelvolliset tehokkaammin jo ennen kutsuntoja ja varusmiespalveluksen aloittamista. Nykyaikaisten opetusmenetelmien käyttöä varusmiespalveluksessa laajennetaan. Päivärahojen taso suhteessa elinkustannusindeksiin ylläpidetään.

Sodan ajan joukkojen määrä nostetaan selonteon mukaisesti 280 000 sotilaaseen. Se toteutetaan liittämällä sodan ajan perustamisorganisaatio osaksi paikallisjoukkoja. Lisäksi riittävän koulutustason saavuttaneita varusmiehiä käytetään valmiuden kohottamisen ja kriisiajan tehtäviin. Vahvuuteen sisällytetään myös kriisitilanteessa tarvittaessa puolustusvoimiin liitettävät rajajoukot.

Vapaaehtoista maanpuolustustyötä kehitetään. Puolustusministeriön johdolla selvitetään vapaaehtoisen maanpuolustuksen asemaa sotilaallisessa maanpuolustuksessa (ml. paikallispuolustus ja virka-aputehtävät). Selvitystyössä kuullaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijoita. Syksyn kuluessa olemme tässä asiassa viisaampia.

Lisäksi ohjauskirjeessä käydään läpi mm. meri- ja ilmavoimien strategisten hankkeiden (LV2020 ja HX-hanke) suunnittelun jatkamista, kyberharjoitustoiminnan kehittämistä, virkojen ja työsuhteiden täyttöasteen pitämistä mahdollisimman korkeana sekä ohjeistetaan sopimussotilaiden palkkaamista ja kansainvälisen toiminnan kehittämistä.

Yhtä tärkeää kuin oli saada aikaan kautta aikain ensimmäinen hallituksen puolustusselonteko, on sen toimeenpanon aloittaminen. Nyt siihen on päättäväisesti ryhdytty.

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu