Jussi Niinistö

Reservipoliisin perustaminen etenee

Täydennyspoliisijärjestelmä perustettiin vuonna 1995 poliisilain uudistamisen yhteydessä poliisin reserviksi. Kuluneen yli 20 vuoden aikana järjestelmää ei kuitenkaan kyetty kehittämään toimivaksi. Se on rakenteeltaan ja sääntelyltään joustamaton eikä vastaa nykypäivän olosuhteisiin.

Täydennyspoliisin merkittävin ongelma on liittynyt lainsäädäntöön. Poliisilaissa täydennyspoliisin käyttö tuli kyseeseen puolustustila- tai valmiuslain tarkoittamissa poikkeusoloissa tai sellaisissa normaaliolojen poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa poliisin omat resurssit eivät olisi riittäviä. Lain perusteluissa täydennyspoliisin käyttö kuitenkin rajattiin vain puolustus- tai valmiustilaan.

Järjestelmää onkin kritisoitu selkeän tarpeen ja tehtävien määrittelyn puutteesta. Lisäksi pelkona on ollut, että täydennyspoliiseja olisi käytetty korvaamaan poliisin resurssipulaa.

Nyt tilanteeseen on tulossa korjaus. Tätä myös puolustusministeriöstä on pitkään kannustettu tekemään. Puolustusvoimain komentaja ja poliisiylijohtaja ovat sopineet täydennyspoliisin kehittämisestä reservipoliisitoiminnaksi.

Tavoitteena on, että uusi reservipoliisi toimisi poliisin valmiudensäätelyvälineenä sekä yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen liittyvänä varautumismekanismina. Uudistus korvaisi sellaisenaan nykyisen järjestelmän ja täydennyspoliisin tilalle perustettaisiin reservipoliisi sitä koskevine lakeineen.

Poliisihallitus ryhtyy selvittämään reservipoliisin operatiivisia käyttömahdollisuuksia ja toimintamalleja liittyen mm. reservipoliisin perustamiseen, kouluttamiseen, varustamiseen, ylläpitoon sekä käyttöön normaalioloissa. Puolustusvoimat osallistuu selvitykseen ja toiminnan myöhempään tukemiseen.

Puolustusvoimien sodan ajan joukkojen määrää on supistettu merkittävästi viimeisen 25 vuoden aikana. Samaan aikaan sotilaspoliisikoulutusta on annettu huomattavasti sodan ajan tarvetta suuremmalle joukolle.

Puolustusvoimien reservissä on siten iso joukko sotilaspoliisikoulutuksen saaneita henkilöitä, joiden kouluttaminen täydennyspoliisiksi olisi kokonaismaanpuolustuksen hengessä kustannustehokas ratkaisu.

Reservipoliisit tulee valita yhteistyössä puolustusvoimien ja poliisin kesken. Näin varmistetaan kummankin organisaation kannalta paras tulos. Reservipoliiseja ei sijoiteta puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin.

Puolustusvoimien tulee tukea reservipoliisin henkilöstön rekrytointia. Se voi sisältää toimia ainakin sopivan reservihenkilöstön tunnistamiseksi sekä rekrytoinnin suuntaamiseksi. Samalla voidaan tarkastella myös muita rekrytointia tukevia asioita, kuten reserviläistä kannustavan urapolun rakentamista Puolustusvoimien reservitehtävistä reservipoliisiin.

Kirjoitus on julkaistu Ruotuväki-lehdessä 15/17.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikö Supoakin voitaisi tehostaa Inoffizielle Mitarbeiter -tyyppisellä järjestelmällä?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Välimeren maissa mm. liikennevalvontaa hoitavat erilaiset Guardia Civilia tai gendermarie tyyppiset puolisotilaalliset yksiköt, joista ei ota Erkkikään selvää, mitä joukkoja ne oikeastaan ovat.

Puolisotilaallisen partion pysäyttäessä autoilijan Ranskassa, Italiassa tai Espanjassa ei kuitenkaan kitinät auta, sen verran aktiivisesti puolisotilaallinen sormi liikkuu rinnalla roikkuvan MP5 konepistoolin liipasimen läheisyydessä.

Tulevatko poliisia täydentävät sotilaspoliisit esiintymään poliisin vai sotilaan univormussa, vai saavatko he oman asukokonaisuuden, josta erottaa, ettei kyseessä ole poliisiammattikorkeakoulun käynyt ja poliisin ammattiin kouluttautunut henkilö?

Poliisin organisaatiossa itse asiassa on jo tälläinen ryhmä eli poliisin soittokunnan muusikot. Silloin kun tuuba laitetaan kaappiin, muusikko vaihtaa poliisin haalarit ylleen ja lähtee valvomaan liikennettä.

Sotilaspoliisin koulutus kestää kuukausia, poliisin nykymuotoinen koulutus vuosia. Sotilaspoliisille ei toisin sanoen voi sälyttää kovinkaan vaativia tehtäviä,koska muutoinhan poliisin koulutus osoittautuisi tarpeettoman pitkäksi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuttavani valitti poliisin vievän heiltä parhaan sotapoliisi aineksen, eli siirtyvät poliisi organisaatioon.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Arvoisa herra Puolustusministeri. Te olette sellainen häiveblogisti. Kirjoitatte blogin ja sitten häivytte blogosfäärin usvaan vain tehden ilmatilaan yhden reiän, vastaamatta mitään (mistään?)
:-)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Puolustusministeri ei yksin ole häiveblogisti. Ilmeisesti avustajat heittävät näitä juttuja kehiin, olitpa ministeri tai europarlamentaarikko, miten sitä vastaisi jos ei tiedä edes kirjoittaneensa mitään.

Käyttäjän jussiniinisto kuva
Jussi Niinistö

Kirjoituksistani vastaan itse. Valitettavasti en yleensä ehdi osallistumaan keskusteluun, mutta luen kyllä kommentit.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikös tuo perustettu jo -93? Ja miksi? Hallitus pelkäsi mellakoiden alkavan ennätys työttömyyden ja leipäjonojen takia. Myös PK-yritysten n.65 000 konkurssiin ajamisesta.
Kertoilivat VM-Viinasen kuikuilevan verhojen takana piilossa työttömien mielenosoitusta.

Saman takia kai nytkin on varauduttu siihen ? +pakolaisista johtuvasta mielenilmauksista mitä nyt on yleisönosastoilla kommenteissa.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Paljon melua tyhjästä! Päätä jo Ville haluatko täydennyspoliiseja, reservin virka-apujoukkoja, puolustusvoimien kantahenkilöstöstä koottua ryhmää vai mitä?

Reservissä on aloitettu ja yks kaks tehty aivan jotain muita sovelluksia ja kokeiluja. Reserviläisaktiiveissa ihmetys sen kun kasvaa.

Parikymmentä vuotta on tätäkin asiaa vatvottu eikä pelkillä puheilla synny mitään

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eiköhän näitä erimuotoisia polliiseja parveile jo ihan riittävästi. Esim. Kouvolassa tavan reinikaisten lisäksi partioivat ja kahvilla istuvat aseistetut spollit luotiliiveineen sekä aseistetut rajavartiat käyvät marketissa ostamassa välipaloja kääntöpaikallaan matkalla Vainikkalaan. Ennen ei reinikaisilla ollut aseita tavallisessa työssään, eikä spolleilla pamppua kummempaa varustetta partoidessaan kotiutuspäivänä siviilien seassa ja rajavartiat hoitivat hommiaan kaikkien rajojen pinnassa, ei vain Venäjän rajalla. Taitaa olla rahapulassa melkoinen paniikki päällänsä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset