Jussi Niinistö

Sotaharjoituksia Itämerellä

Itämerellä käynnistyy lähiviikkoina kolme suurta sotaharjoitusta: Ruotsin järjestämät monikansalliset Aurora 17 ja Northern Coast -harjoitukset, joihin Suomikin ottaa osaa, sekä Venäjän Zapad 2017 -harjoitus, johon arvioidaan osallistuvan ehkä jopa 100 000 henkilöä.

Itämeren sotilaallinen merkitys on viime aikoina kasvanut, mutta kolmen sotaharjoituksen järjestäminen samoihin aikoihin on pitkälti sattumaa, josta ei ole syytä vetää liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä. Kaikki nyt käynnistyvät harjoitukset on sovittu kalentereihin jo vuosia sitten.

Totesin Ylelle antamassani haastattelussa, että ehkä myös Suomessa voisi harkita pidettävän vastaavanlaisia sotaharjoituksia, joissa harjoiteltaisiin yhdessä kumppaneiden kanssa Suomen puolustamista. Toistaiseksi meillä on ollut enemmänkin puolustushaarakohtaista ja kooltaan pienempää toimintaa. Suurempia harjoituksia meillä oli viimeksi 1980-luvulla.

Ruotsissa Aurora-harjoituksen yksi teema on yllätyshyökkäys. Myös Suomen puolustusvoimien heikkous on liikekannallepanon suhteellinen hitaus. Ongelma on tiedostettu ja sitä korjataan: maavoimiemme valmiutta tullaan tällä vaalikaudella kehittämään niin materiaalin, henkilöstöresurssien kuin lainsäädännönkin kannalta. Meri- ja ilmavoimien osalta aivan vastaaviin toimiin ei ole tarvetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Meri- ja ilmavoimien osalta aivan vastaaviin toimiin ei ole tarvetta.»

Eikö kuitenkin juuri nyt olla hankkimassa uusia kalliita laivoja ja lentokoneita? Puhuttaessa Itämeren tärkeydestä, on erityisesti Itämerelle suurten laivojen soveltuvuutta kritisoitu (esimerkiksi). Onko kritiikkiin varmasti vastattu tyhjentävästi, tai edes mitenkään?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Puolustusministeri tarkoittaa sitä, että Ilmavoimilla ja Merivoimilla on jo syvän rauhan aikana valmius reagoida nopeastikin asevoimalla.

Eiköhän nuo Merivoimien esikunnassa palvelevat asiantuntijat tiedä, minkälaiset alukset vastaavat parhaiten näiden aikojen uhkakuviin ja toimintaolosuhteisiin. Varmasti esikunnissa on tehty monenlaisia analyysejä ja tutkimuksia erilaisista vaihtoehdoista. Ihan kaikkea näistä ei varmasti kerrota julkisuuteen.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kierrokset vain lisääntyy. Kaikki toiminta vaikuttaa toiseen. Sotaharjoitukset ovat lihasten pullistelua. Tavoite tuli olla , että Nato, Venäjä ja sitoutumattomat maat pääsevät sellaiseen sopimukseen, että Itämerestä tulisi rauhan meri. Suunta ei ole hyvä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Noo tuo tavoite Itämeren rauhanmerestä kuulostaa hieman siltä,kuin aikoinaan presidentti Kekkosen siteästi ajama ajatus Pohjolan ydinaseettomasta vyöhykkeestä. Siinähän tavoitteena oli, että Pohjoismaissa ei olisi ydinaseita. Eihän niitä edes Tanskassa ja Norjassa ollut siihenkään saakka. Sen sijaan Pohjolan ydinaseeton vyöhykkeeseen eivät olisi kuuluneet Neuvostoliiton Kuolan niemimaan tukikohdat eikä NL:n Itämeren laivaston alukset.

Noinkohan Venäjä suostuisi nyt vetämään ohjuksensa, sota-aluksensa, prikaatinsa ja hävittäjänsä pois Itämeren rannalta Kaliningradin eksklaavista ? Mihinkähän se muuten näitä tarvitsee ?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

HeSa uutisoi Venäjällä leviävän valeuutisen Aurora-sotaharjoitusta koskien:
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005352523.html

Onko tuota tarvetta kommentoida ministeritasolla?

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Samaa mieltä, mutta eikös Leijona 1994 ollut sangen iso kaikkien puolustushaarojen näyttävä harjoitus pääkaupunkiseudulla?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Pitäisi harkita?
Tämä tarkoittaa että suunnittelu ja yhteydenotot ovat jo alkaneet.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos Venäjä haluaa tulla mukaan harjoittelemaan Suomen kanssa? ;-)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Onhan Venäjän edeltäjä , Neuvostoliitto, aikoinaan YYA-aikakaudella halunnut yhteisiä sotaharjoituksia. Suomalaiset , presidentti Kekkonen etunenässä, ei ollut halukas niihin lähtemään.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

En edes viitsi lukea koko kirjoitusta. A lame duck is a lame duck.

Seuraavien vaalien jälkeen tukevasti työtön ministeri, kun ~O.2% kannatuksella Smurffit jättävät itsestään vain naurettavan jäljen poliittiseen historiaan.

Joku tekee vielä aiheesta valtiotieteen väitöskirjan: "Poliittinen joukkoitsemurha Suomessa" ja vertaa sitä niihin uskonnollisiin USAssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset