Jussi Niinistö

Harjoitellaan Suomen puolustamista

Itämeren piirissä lähiaikoina käynnistyvistä osin saman aikaisista sotaharjoituksista on virinnyt keskustelua. Ruotsin järjestämään monikansalliseen Aurora 17 ja Northern Coasts -harjoituksiin Suomikin ottaa osaa, ja lisäksi on Venäjän yhdessä Valko-Venäjän kanssa järjestämä suuri Zapad-harjoitus. Huolellisuus on luonnollisesti tarpeen, jotta vältymme onnettomuuksilta ja väärinymmärryksiltä.

Aurora on Ruotsin puolustusvoimien pääsotaharjoitus ja suurin Ruotsissa järjestetty harjoitus yli 20 vuoteen. Siihen osallistuu noin 20 000 henkilöä. Sen tavoitteena on vahvistaa kykyä kohdata Ruotsiin kohdistuva hyökkäys. Suomesta Auroraan osallistuu noin 300 sotilasta kaikista puolustushaaroista ja esimerkiksi kaksi parvea (6-8 kpl) Hornet-hävittäjiä.

Northern Coasts eli NOCO-harjoitus on laaja monikansallinen merellinen kriisinhallintaharjoitus Itämeren alueella, ja tänä vuonna se linkittyy Auroraan. Suomesta osallistuu viisi merivoimien alusta ja henkilöstöä yhteensä noin 250.

Zapad puolestaan on Venäjän asevoimien pääsotaharjoitus. Merkittävä osa harjoituksesta tapahtuu Valko-Venäjän alueella. Ulkomaiden puolustusasiamiehiä on kutsuttu seuraamaan harjoitusta, johon osallistuu kymmeniä tuhansia sotilaita.

Yleisesti ottaen harjoitustoiminta on normaali osa kaikkien maiden puolustusvoimien toimintaa. Suomikin järjestää omia harjoituksia ja osallistuu kansainvälisiin harjoituksiin, joissa voimme harjoitella asioita, jotka eivät omin voimin olisi mahdollisia.

Olen esittänyt, että Suomikin voisi jossain vaiheessa järjestää Aurora-tyyppisen suuremman harjoituksen, jossa yhdessä kumppanimaiden kanssa harjoiteltaisiin Suomen puolustamista. Esitys on saanut kannatusta ja vastustusta. Tässä asiassa huomaan olevani enemmän Ilkka Kanervan kuin Matti Vanhasen saati Erkki Tuomiojan linjalla.

Periaatteessa suuren Aurora-tyyppisen kansainvälisen harjoituksen järjestäminen Suomessa olisi sotilalliselta kannalta täysin mahdollista. Tämän tyyppiselle harjoitukselle on suorastaan tilaus, kun ajatellaan Puolustusvoimien uutta tehtävää: kansainvälisen avun antamista ja vastaanottamista.

Suurten kansainvälisten harjoitusten valmisteluaika on tyypillisesti pitkä, jopa kolmesta neljään vuotta. Suomi osallistuu harjoituksiin, jotka kehittävät puolustusvoimiamme, sen yhteistoimintakykyä ja valmiutta. Me emme elämöi harjoituksilla. Tosiasia on, että joukkoja oppii perustamaan ja johtamaan vain nyrket savessa harjoittelemalla, ei palavereissa ja powerpoint-sirkuksissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Puolustuksen harjoittelu on erittäin tärkeää, ja sitä pitäisi tehdä jatkuvasti. Miksi sitä edes uutisoidaan?

Venäjää luonnollisesti kiinnostaa Ruotsin puolustuskyky. Ruotsin puolustusharjoutuksiin Suomesta osallistuviin joukkoihin kiinnitettäneen suurta huomiota mahdollisten tietovuotojen uhan kannalta. Pääsevätkö Suomipojat oikeasti harjoittelemaan, vai ovatko enemmänkin VMTL-miehiä...

Venäjän kanssa voisi myös järjestää harjoituksen kuvitteellisen länsinaapureista tulevan sotilaallisen uhan torjuntaan. Se ei ole välttämättä harhaista utopiaa enään, vaan siihenkin pitäisi varautua sillä tarmolla ja näkyvyydellä, mitä puolueettomalta Suomelta voi kansainväisissä piireissä odottaa.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Muuten erinomaisen hyvä ja kannatettava tämä linjaus, mutta yksi asia kaipaa korjausta.

Kun puolustusministeri kirjoitti jo aikaisemmassa blogissaan ”harjoitus, jossa harjoitellaan yhdessä kumppaneiden kanssa Suomen puolustamista”, hän ei maininnut itsellensä uskollisena päinvastoin kuin Ruotsi, että harjoitella pitäisi myös avun antamista.

Niinistö on aina ollut kriittinen muiden auttamisessa, ja se on hänen suurin puute puolustusministerin tehtävissä.

Suomi ei ole kunnolla ja perustelleesti muodostanut kantaansa avun antamiseen. Poliittiset puolueet eivät kykene asiaa linjaamaan kestäväksi päätökseksi.

Niinistön esittämillä näkemyksillä Suomi edelleen antaa itsestään kuvaa rusinan pulasta poimijasta, joka kyllä on valmis ottamaan kaiken muilta tulevan avun, mutta ei ole valmis antamaan mitään apua muille. Suomi on vain omahyväinen oman edun onkija, joka ei vieläkään ole ymmärtänyt läntisen puolustusyhteistyön tiivistämisen pohjimmaisia päämääriä yhteenlasketun puolustuskyvykkyyden kasvattamiseksi.

Jos Suomi aikoo pitää monikansalliset suursotaharjoitukset, on ohjelmatavoitteeksi asettava sama kuin Ruotsi Aurora 17 -sotaharjoituksessa: "ge och ta emot militärt stöd".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sannfinnländare, även före detta, förstår ej svenska.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sotaharjoitukset ovat ovat sotilaiden harrastus.
Todellista maiden valtausta tekevät amerikkalaiset ja venäläiset veroparatiisivaltioista käsin jopa yhdessä.
Keskenään sotiminen rikkomalla on vanhaa primitiivistä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei puolustusministerin ole pakko keksiä mitään harjoituksia jatkuvasti..ei se tee kyseisestä ministeristä yhtään sen tärkeämpää,vaikka tahtoisi kuinka kovasti olla pinnalla jatkuvasti,mikä on tietty poliitikon elinehto.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Vaikka en ole mikään dedikoitunut perussuomalaisten kannattaja pidin Jussi Niinistöä hyvänä puolustusministerinä joka oikeasti ajaa maanpuolustuksen etua virassaan. Mielipiteeni ei ole muuttunut vaikka hänen poliittinen kotinsa on vaihtunut siniseen karavaanariin tilapäisesti. Suomi tarvitsee kipeästi suuremman luokan harjoitukset joissa saadan liikekannallepanon pullonkaulat hiottua pois niin että suuri reserviläisarmeija saadaan nopeasti ja tehokkaasti aseisiin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ja samalla pitäisi töidä tehdä enemmän vähemmällä jne. Mahdottomia yhtälöitä,kun kaikkea ei voi saada.

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

Näin sitä sovitaan Suomea koskevista isoista asioista kysymättä kansan mielipidettä. Syksyllä taidetaan ottaa jättiharppauksia kohti liittovaltiota:
"Sipilä kertoi, että "Euroopan yhteisen puolustuksen kehittämisen odotetaan etenevän suurin harppauksin" Saksan vaalien jälkeen syyskuun lopusa"

http://www.verkkouutiset.fi/

Tätä taktiikkaa on käytetty ennenkin: Suomi vietiin aikanaan euroon ilman kansanäänestystä. Eduskunnalle ei annettu edes lakiesitystä, vaan euroon liittymisestä päätettiin tiedonantomenettelyä käyttäen

Tässä syvin ja varsinainen syy miksi Suomen nykyinen hallitus ja presidenntti ja kokoomus puolueena kokonaisuudessaan kannattaa EU:n liittovaltio kehitystä: "EU:n ”presidentit” katsovat viimeistään kriisivuosien osoittaneen euromaat liian erilaisiksi sopiakseen yhteen toistensa ja yhteisen valuutan kanssa. Ja kun euro ei voi samaan aikaan mukautua useiden erilaisten euromaiden tarpeisiin, on jäsenmaiden mukauduttava euron edellytyksiin.

Ehdotukset näyttävät monin paikoin menevän pidemmälle kuin EU:n voimassa olevat perussopimukset antaisivat tilaa. Talouden yhteisvastuu esimerkiksi on yhä ainakin paperilla kiellettyä, mutta sopimuksista huolimatta radikaalit muutokset ovat nyt EU:n virallisia tavoitteita eivät vain eurokammoisten harhanäkyjä.

Tämä tarkoittaa, että nykyisenlainen euro on vain välivaihe, josta kiinni pitäminen vie Suomeakin vähitellen vaikean valinnan eteen. Euro rahayksikkönä ei välttämättä muutu muuksi, mutta sen taustalla liittoa koossa pitävä hallinto- ja valtarakennelma muuttuu sitäkin enemmän.

Samalla muuttuvat Suomen asema ja suhde euroon. Ennen pitkää on pakko valita: liittovaltio tai ero."

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Olen esittänyt, että Suomikin voisi jossain vaiheessa järjestää Aurora-tyyppisen suuremman harjoituksen, jossa yhdessä kumppanimaiden kanssa harjoiteltaisiin Suomen puolustamista.....

ooo

Voisiko ajatella, että järjestettäisiin harjoitus, jossa opeteltaisiin suojelemaan erityisesti meitä siviilejä. Se ei liene helppoa.

Kiitokset blogista, se ei sisällä uhkauksia eikä pelottelua.

Vähän po aihetta sivuten:

http://jormamoll.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242692-s...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tätä ajatusta vieraanvallan sotilaiden Suomeen kutsumisesta ei Niinistö ole itse keksinyt.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Jospa se toinen Niinistö on tämän keksinyt? Se toinen Niinistö ei kuitenkaan liene vihreiden entinen puheenjohtaja vaan joku muu Niinistö.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Amerikkalaiset haluavat suurharjoitukset Suomeen mikä on hyvä koska ovat huomanneet etteivät ole voittaneet nykyisiä sotiaan pelkästään ampumalla.
Pieni maa ei ole koskaan niin vauhtisokea.
(Paitsi kerran kun oli vahvan seurassa)

Kari Ahonen

"...ja varjele noita Suomen herroja, etteivät toista kertaa löisi päätään Karjalan mäntyihin." - Tuntematon sotilas, sotamies Honkajoki.

Irja Röntynen

Ari Pesonen: Tarkoitatko sitä Vihreiden entisen puheenjohtajan setää ja puolustusministeriä? Eikös heillä pidäkin olla yhteiset intressit puolustaa tätä maata. Ainakin tämä kolmas Niinistö, setämies, on sanonut rakastavansa tätä maata.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Miten herra ministeri näkee demilitarisoidun Ahvenanmaan roolin näissä harjoituksissa?
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242738...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset