Jussi Niinistö

Vapaaehtoista maanpuolustusta kehitetään

Puolustusselonteossa todetaan, että ”Maanpuolustuskoulutusyhdistystä (MPK) kehitetään puolustusvoimien strategisena kumppanina pohjoismaisten toimintaperiaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on vahvistaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen asemaa paikallispuolustuksessa ja virka-aputehtävissä.”

Tänään minulle luovutettiin selvitys, jossa on kartoitettu vaihtoehtoisia malleja vapaaehtoisen maapuolustuksen kehittämiseksi. Työryhmän toimenpidesuositusten mukaisesti on kolme vaihtoehtoista mallia: 1) MPK:n nykyisten toimintojen kehittäminen, 2) MPK:n kehittäminen muodostamalla kokonaan uusi viranomainen tai 3) MPK:n sotilaallisten tehtävien liittäminen osaksi puolustusvoimia.

MPK:n kehittämismallit ovat nyt selvillä. Se mitä ne yksityiskohtaisesti tulevat tarkoittamaan, ei ole vielä tiedossa. Mikään kolmesta vaihtoehdosta ei ole valmis, vaan ne edellyttävät jatkoselvitystä. Tulen käynnistämään tuon jatkoselvityksen nopealla aikataululla.

Vapaaehtoinen maanpuolustus on merkittävä osa Suomen puolustusratkaisua. Meidän on saatava sen osaaminen ja innokkuus nykyistä paremmin Suomen puolustuksen käyttöön – parhaiden pohjoismaisten mallien mukaisesti.

Nykyisen MPK:n ongelmana on sen asema julkisoikeudellisena yhteisönä, joka rajoittaa sille annettavia viranomaistehtäviä. Monet sotilaalliseen maanpuolustukseen kuuluvat tehtävät ovat sellaisia, että ne voidaan antaa vain viranomaisorganisaatiolle.

Valitaan mikä tahansa malli jatkovalmisteluun, niin MPK ei katoa mihinkään. Vaikka osa sen tehtävistä siirrettäisiin puolustusvoimille, niin MPK:lle jäisi edelleen laaja kirjo yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen liittyviä tehtäviä.

Nyt ei ole aika ottaa kantaa valittavaan malliin, vaan antaa ideoiden lentää vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Heitänpä täältä yhden kansalaiskommentin siitä näkökulmasta, että puhtaan vapaaehtoinen maanpuolustusmahdollisuus olisi itselleni ollut mielekäs malli.

Jos asepalvelus olisi ollut vapaaehtoinen, olisin ehkä peräti suorittanut sen. Keskeisin ongelma siinä oli nimenomaisesti sen pakollisuus, joka vielä 80-luvulla teki asepalveluksesta varsin nihkeää. Tuolloin koko johtamiskulttuuri oli vielä sitä, mistä onneksi myöhemmin päästiin eroon. Näkisin, että vanha autoritäärinen johtaminen oli sidoksissa asepalveluksen tiukkaan pakollisuuteen ja siviilipalveluksen mahdollistuessa oli asepalveluksen suorittavia ehkä välttämätöntä ryhtyä käsittelemään fiksummin. Ei voitu enää vain käskeä, piti motivoida fiksummin kuin pakolla.

No vapaaehtoisuus ei ollut itselleni ainoa ongelma – syitä oli monia, eikä vähiten tuolloin heikko fyysinen kuntoni, joka olisi tehnyt palveluksesta vähintään ankeaa. Yksi ongelma oli asepalveluksen yhtäjaksoisessa suoritustavassa. MPK:n kaltainen kurssimuotoinen järjestelmä olisi omalla osallani saattanut olla mielekkäämpi.

Sinällään olen jo nuoresta lähtien ollut sotatekniikan, taistelutaitojen ja sodankäynnin harrastaja ja kiinnostunut kaikesta niihin liittyvästä. Kävin joskus jopa reserviupseerien taitokisoissa, kun paikallinen yhdistys tarvitsi vähän lisäapua – ryhmämme tuli kisoissa Suomen kolmanneksi. Olisin saattanut näin vanhemmallakin iällä lähteä vapaaehtoiseksi, jos järjestelmä olisi riittävän joustava siihen. Nyt nostoväki-ikää lähestyttäessä Puolustusvoimat eivät taida enää olla kiinnostunut.

Sikäli minua syvästi harmitti, ettei järjestelmä koskaan ollut minulle sopiva. Sinällään kyllä ymmärrän, että se mikä olisi sopinut minulle, ei välttämättä olisi ollut paras ratkaisu maanpuolustuksen kannalta.

Silti olisi ollut mielenkiintoista, jos MPK:n toimintamalli olisi mahdollistanut koko asepalveluksen suorittamisen vapaaehtoispohjalta joustavasti.

Sittemmin olen aktivoitunut mm. Vapepan toiminnassa ja on mielenkiintoista, miten MPK toimii koulutusyhteistyössä senkin kanssa. Olisin tänä vuonna ehkä osallistunut MPK:n järjestämiin ILMI 17 -harjoituksiin, mutta valitettavasti osui juuri lapsen syntymään. Ehkä ensi vuonna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset