Jussi Niinistö

Kalmari ampuu väärään maaliin

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) on tuohtunut uutisesta, jonka mukaan puolustusvoimien ruokahuollosta vastaava Leijona Catering Oy siirtyy käyttämään Arlan maitotaloustuotteita. Antamillaan lausunnoilla hän antaa käsityksen, ettei puolustushallinto piittaisi huoltovarmuudesta tai arvostaisi kotimaista ruokatuotantoa. Käsitys on väärä.

Leijona Catering on itsenäinen osakeyhtiö, jonka omistajaohjauksesta vastaa valtion omistajaohjausyksikkö ja ministeri Mika Lintilä (kesk.). Minulla puolustusministerinä tai puolustusvoimilla asiakkaana ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa yksittäisen osakeyhtiön sopimuksiin – vaikka tahtoa olisi.

Eduskunnan ruokatyöryhmän puheenjohtajan kannattaa ottaa asioista selvää, ennen kuin lausuu asiasta julkisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Olis silti parempi että nuot hoitaa suomalainen firma eikä tanskalaiset joka on viis kertaa suurempi kun kotimainen firma terv tepivaari

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hurskastelua.

Kyllä vaikutusmahdollisuuksia on, jos niitä halutaan käyttää.

Stefan Wallin käytti vaikutusvaltaansa taannoin romuttaakseen hyvintoimivan puolustusvoimien ruokahuollon, jossa jokaisen varuskunnan keittiö toimi itsenäisenä yksikkönä, erittäin edullista maalaisjärkeä käyttäen.

Stefan Wallin ja kumppanit keksivät “säästää” keittiöhenkilökunnan palkoista tuottamalla varuskuntiin Leijona Catering osakeyhtiön, ja tämän myötä runsaasti väliportaan väkeä, jolla ei ole mitään tekemistä varsinaisen ruuanlaiton kanssa.

Keittiöhenkilökunnan palkoissa kenties säästettiin – etenkin, kun puolustusvoimille lojaalilta henkilökunnalta itseltään vielä tiedusteltiin, että paljonko henkilökunta olisi valmis laskemaan palkkaansa ja sitten palkkoja myös laskettiin –, mutta kulut moninkertaistuivat kun alettiin luoda tyhjästä organisaatiota, jonka tarkoituksena oli virtaviivaistaa varuskuntien keittiöiden toiminta ja ruokalistat kautta maan. Tähän liiketoimintaleikkiin nimittäin tarvittiin runsaasti väliportaan väkeä - väkeä, jolla ei välttämättä ollut mitään käsitystä esimerkiksi siitä, miten ruokahuolto toimii, kun porukka lähtee maastoon.

Eroa on myös siinä, toimiiko varuskunnassa Maavoimat, Ilmavoimat vai Merivoimat. On toimijoita, joiden on voitava tankata energiaa vuorokaudenajasta riippumatta. Näitä tarpeita ei edes Leijona Catering Oy voi virtaviivaistaa.

Remmiin tuli liuta opetettavia esimiesasemaan. Kokeneiden tekijöiden ääni patojen ja kattiloiden seasta kuului vaihtelevasti, varuskunnasta riippuen. Jos sitä ei haluttu kuunnella, niin eipä se myöskään kuulunut.

Siihen asti varuskuntien keittiöissä oli pärjätty ihan omilla aivoilla. Kumma, miten tämä kyky yhtäkkiä katosi, kun Stefan Wallin astui kehiin ja keksi “säästötoimet”.

Kalliiksi tuli tämä säästäminen.

Yksin Leijona Catering Oy:n toimitusjohtajan, Ritva Paavonsalon, vuotuiset palkkakulut ovat sitä luokkaa, että sillä rahalla ruokittaisiin hyvinkin kokonainen varuskunta. Ellei peräti kaksi.

Varusmiehethän eivät valita, tai ainakaan heidän valituksiaan ei juuri noteerata, sillä he viipyvät varuskunnissa vain noin vuoden. Keittiöhenkilökunta tekee parhaansa budjetilla, joka sille on annettu, yrittäen noudattaa virtaviivaistettuja ruokalistoja, oli niissä järkeä tai ei.

Kantahenkilökunnalle on erillinen ruokalista. Ja toki, jotta väliportaan organisaatiolla riittäisi töitä, tyytyväisyyskyselyjä tehtaillaan ja niiden tuloksia setvitään, mutta ruuanlaiton kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

Leijona Catering Oy:n organisaatiointoilu on mennyt jopa niin pitkälle, että yksittäiset varuskunnat eivät saa somistaa ruokailutilojaan parhaaksi katsomallaan tavalla vaan tässäkin väliporras on keksinyt itse itselleen lisää toimistohommia ja käyttää tunteja suunnitellen milloin Meksiko-viikkoja ja milloin jotakin muuta, ja tilaten sitten materiaalit koko maan varuskuntien ruokasaleja varten – vaikka painotyöt tunnetusti ovat hintavia.

Jouluna ei saa laittaa joulukoristeita, jos ei siitä ole organisaatiolta erillistä ohjetta. Haloo, terve järki?

Että tämäkö on sitä säästöä, joka Stefan Wallinin vaikutusvallan myötä tuotiin varuskuntiin?

On hurskastelua väittää, että puolustushallinnosta vastaavalla puolustusministerillä ei olisi tarvittavaa vaikutusvaltaa, joka ulottuisi varuskuntien keittiöön asti.

Vaikutusvaltaa on, mutta onko tahtoa toimia järkevästi?

Arlan tuotteiden tuominen varuskuntien keittiöön syö miestä suomalaisella pellolla. Ei riitä, että sateet pilasivat viljasadon, ja Venäjä-pakotteet jarruttavat Valion maitotuotteiden vientiä, vielä pitää rankaista suomalaista maidontuottajien osuuskuntaa siitä, että se on vuosikymmeniä uskollisesti valvonut suomalaisten tuottajien etua, jakanut tietotaitoa ja markkinoinut tuotteita – ja valvonut tuotannon korkeaa laatua kuluttajien hyväksi.

Kenen puolella tässä oikein ollaan?

Kyllä kai puolustushallinnossakin ymmärretään, että Arlan maito on halvempaa vai niin kauan kuin Valio on olemassa. Jos se päivä tulee, että kilpailua ei enää ole, astuu kuvaan mukaan monopoli – ja silloin nousevat hinnat sekä kuluttajalle että elintarviketeollisuudelle, ja sen myötä edelleen kuluttajalle.

Ei tämä mitään aivokirurgiaa ole. Kyse on liiketoiminnasta kuten ministeri Niinistökin oli ymmärtävinään. Nyt vain on niin, että maanpuolustus ei ole liiketoimintaa vaan kansallisen edun valvomista. Jos tätä etua ei kyetä valvomaan edes keittiössä, niin miten sitten keittiön ulkopuolella?

Arla on monikansallinen toimija, jolle pienen Suomen huoltovarmuudella on hyvin vähän merkitystä. Valio on kansallinen toimija, jolle Suomi on kaikki kaikessa.

(Kirjoittaja on haastatellut hiljattain eläkkeellejäänyttä työntekijää, joka on työskennellyt puolustusvoimien ruokahuollon parissa lähes 30 vuotta.)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Valio on kansallinen toimija, jolle Suomi on kaikki kaikessa.

Joka vie 100 maahan tuotteitaan. Koulumaito Valiolla.
Teki miljardisopimuksen Afriikkaan viennistä
Monopoliasema ,eduskunnassa omat "Valiolaiset " ja MTK jäsenet jopa ministereinä.
Valio saa maataloustukea yli 2,1 milj/v. Tuottajien oma yritys.

Valio on 17 suomalaisen maidontuottajaosuuskunnan omistama yritys, joka luo arvoa omistajiensa tuottamalle maidolle. Valio kerää reilut 80 % suomalaisesta maidosta.
Valion tilityshinta on Euroopan paras ja
tuottajille maksetaan yli 40 % liikevaihdosta.
Valio.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ei riitä, että sateet pilasivat viljasadon, ja Venäjä-pakotteet jarruttavat Valion maitotuotteiden vientiä,

Ennätys sato rukiista kattaa kyllä "kadon" viljassa joka oli paikallinen "kato" ei koko sadossa.

Kotimaisen viljan tuotanto riittää kotimaiseen kulutukseen
6.9.2017
LUKE
Satovuonna 2016–2017 viljaa vietiin ulkomaille yhteensä noin 770 miljoonaa kiloa.

Venäjä vain 1 maa 100 muusta maasta johon vienti oli normaalia.Samoin kulutus kotimaassa normaalia. Mutta "maitotukia" Venäjän takia ruinattiin 3 kertaa .Sitä tuli myös EU.

60 000 tilallista on kyllä tuettu Lamatalkoissa hulpeasti eikä rahasta ole ollut pulaa .

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen

Marja-Liisa: ennätyssato rukiista johtuu viljelyalan kasvamisesta 26500ha => 32000ha.
(tuo ala on noin 3% koko viljelyalasta, eli tuo ei korvaa muita satotappioita, kuin yksittäisten viljelijöiden kohdalla)

Lähde http://www.vyr.fi/fin/viljelytietoa/tilastoja/vilj...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #8

Sateinen kesä ei tuonut "katotukia" PK-yrityksille . Yritystoiminnassa on aina riskinsä.Ne pitäisi yrityksen itse kattaa tuotoillaan.

Eiköhän useammalle tule leipä muusta yritystoimesta kuin viljelystä tai karjanhoidosta. Maatilatyö vain sivuelinkeino jo useammalle tilalle.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Johanna on aivan oikeassa. Stefan Wallin käytti vaikutusvaltaansa ja onnistui siinä oikein hyvin. Arla on ottanut asemansa puolustusvoimien ruokahuollossa.

Jussi Niinistö ja Mika Lintilä voisi lähettää valtiojohtoiseen yritykseen tiukan selvityspyynnön miten nämä ovat päätöksissään ottaneet huomioon että puolustusvoimien elintarvikkeiden hankinta tulee olla vastuullista ja kansallinen huoltovarmuus huomioiden.

Tässä lukijoille tiedoksi Leijona Catering:in johto ns. palkkajohtajat.
Onko tämä neuvostoliiton mallin mukaisesti rakennettu johtajisto ajatellut vain tulosta ja omia bonuksia? Elintarvikealan kokemustakin täytyisi olla hiukan muualta kuin ilmaisten lounaiden ääreltä.

Johtoryhmä:
Ritva Paavonsalo, toimitusjohtaja
Petri Hoffren, kehitysjohtaja
Mika Takkinen, liiketoimintajohtaja
Anna-Mari Rossi, henkilöstöjohtaja
Sanna Karppanen-Lokka, talousjohtaja

Hallitus:
Riitta Laitasalo, hallituksen puheenjohtaja
Juha Rannikko, vara-amiraali (evp.)
Anne Gullstén, johtaja
Hannu Kuusela, professori
Sinikka Mustakari, johtava erityisasiantuntija
Teemu Penttilä, ylijohtaja

PS: Mielenkiinnolla olen seurannut Pohjola Meijerin tuotteiden jälleenmyyntiä maassamme. Pohjoisen maitotaloudet joutuivat jokainen maksamaan meijerille suuria summia rahaa jotta meijeri pysyisi pystyssä. Lidl taitaa olla heidän tärkein juuston myyjä joten ostan heiltä Hermannia joka on muuten täysin samaa tavaraa kuin Pohjanpoika juusto K tai S marketissa. Erona että on huomattavasti edullisempaa.

Eikö valtionyhtiöt voisi tukea ostoillaan myös pienosuuskuntia? Pienempien meijereiden määrä alkaa olla kohta täysi nolla?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Yksin Leijona Catering Oy:n toimitusjohtajan, Ritva Paavonsalon, vuotuiset palkkakulut ovat sitä luokkaa, että sillä rahalla ruokittaisiin hyvinkin kokonainen varuskunta. Ellei peräti kaksi." Kuulostaa karmealta. On jopa vaikeata uskoa.

Joka tapauksessa kiitos mielenkiintoisesta kommentista, Johanna Sirén-Kaplas. Nyt eletään puolustusvoimissakin globaalin talouden kiky-aikaa, jossa kansalliselle huoltovarmuudelle jää lähinnä mopen osa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Taitaa olla niin, että puolustusmäärärahat ovat Suomessa edelleenkin liian korkealla tasolla..

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olisi mielenkiintoista saada ministeri Niinistöltä tietää miten osakeyhtiön omistajan ohjauksesta vastaava ministeri voi puuttua yhtiönsä tekemiin yksittäisiin hankintasopimuksiin, kuiten esimerkiksi siihen mistä osakeyhtiö ostaa maitoa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Se Suomalaisuus!

ARLA SUOMESSA
Arlan 10 meijeriä, yhteistyömeijerit mukaan lukien, ja 605 maidontuottajaa sijaitsevat kaikkialla Suomessa aina Ranualta Ylivieskaan ja Hausjärveltä Skåldön saarelle.

Suurin meijerimme, tuotekehityksemme ja pääkonttorimme sijaitsevat Sipoossa. Meijereissämme maidosta valmistetaan erilaisia maitopohjaisia tuotteita aina maidosta ruoanvalmistustuotteisiin.

ARLA LUKUINA (2016)
Maidontuottajia: 605

Joten pitäisikö Valio-jätin "syödä" muut maidontuottajat pois kotimaan markkinoilta?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nämä päätöksethän on tehty myös eduskunnassa EU ohjeilla:

Puolustusvoimat
-on jo toistakymmentä vuotta kilpailuttanut vaatehankintansa. Sotilaiden vaatetusvarustusta uusitaan parhaillaan ja hankinnoista vastaava talousvarikko käyttää hankintoihin seuraavan neljän vuoden aikana 60 miljoonaa euroa.
- Valitettavasti tämän päivän trendi on se, että vaatteita valmistetaan yhä enemmän Suomen rajojen ulkopuolella. Esimerkiksi viimeisimmän maastopukuhankintamme kankaat tulevat eurooppalaisista tehtaista ja ompelutyö tehdään muun muassa Bangladeshissa, kertoo talousvarikon päällikkö, everstiluutnantti Kari Raatikainen.
YLE

TOIMITUS KUNINGASKULUTTAJA
YLE
Mielikuva äitiyspakkauksen kotimaisista potkupuvuista ja toppahaalareista on romuttunut,
-kun jopa 60 prosenttia tavaroista tuodaan ulkomailta.
-Eikä näillä kilpailutuksen markkinoilla edes saa suosia suomalaista - sen kieltää laki julkisista hankinnoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset