Jussi Niinistö

Kansainväliselle harjoitukselle on tarvetta

Olen toimivaltani puitteissa nostanut esiin kansainvälisen sotaharjoituksen tarpeellisuuden myös Suomessa.

Tutustuin syyskuussa 2017 Ruotsin järjestämään Aurora-harjoitukseen, jossa vakuutuin vastaavan harjoituksen järjestämisen hyödyllisyydestä myös Suomessa. Myös puolustusvoimien kokemukset Aurora-harjoituksesta olivat myönteiset. Harjoitusvierailun jälkeen olen keskustellut asiasta puolustusvoimien kanssa.

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) linjaa vuosittain puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan painopisteet puolustusministerin esityksestä käsitellessään seuraavan vuoden harjoitustoimintaan osallistumista. Tämän perusteella ministerinä hyväksyn puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan suunnitelman ja informoin eduskuntaa.

Puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan alustava suunnitelma vuoden 2020 osalta sisältää laajan kansainvälisen harjoituksen järjestämisen Suomessa. Harjoituksen suunnittelu on vielä hyvin alkuvaiheessa, mutta lähtökohtana on Aurora-harjoituksen kaltaisen pääsotaharjoituksen järjestäminen Suomessa vuonna 2020 tai 2021.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Voiko puolustusministeri ohittaa puolustusvoimien ylipäälikön terv tepivaari

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Onko jossain noin tapahtunut ?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Olen toimivaltani puitteissa nostanut esiin kansainvälisen sotaharjoituksen tarpeellisuuden myös Suomessa."

Vastuunalainen ja -tuntoinen ministeri.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei nää Sampon ja Jussin blogit saa paljon kommentointia aikaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin nyt pitäisi vain Ruotsin tavoin tilata niitä Patriot ohjuksia...

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Hienoa toimintaa. Pitkästä aikaa maallamme on puolustusministeri, joka oikeasti ajattelee suomalaisten etua, eikä naapureiden.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Hienoa toimintaa?
Miten kävi viimeksi kun suurvallan sotilaita tuli Suomea puolustamaan.
Silloinkin selvittiin lopuksi vain omalla toiminnalla.

Venäjän uhka on heikentynyt oleellisesti sitten kylmän sodan.
Silloin kuuluimme vaarallisesti Neuvostoliiton imperiumiin ja nyt kuulumme europan kanssa USAn imperiumiin.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Ajat muuttuu ja maailma muuttuu. Ainoa asia, mikä ei ole vieläkään muuttunut on, että me olemme edelleenkin yksin vastustamassa uhkaa tuolta samasta suunnasta. Ja suurin muuttuja on juuri tuossa omassa toiminnassa. Nykyään meillä ei ole enää noiden sankareiden kaltaista selkärankaa tukena ja oikeasti se viimeinenkin selkäranka tuhottaisiin ohjuksilla siviili- ja armeijakohteisiin ennen kuin ainoatakaan laukausta olisi ammuttu. Siinä ei kannata sankaria leikkiä ampumalla pari vihollista, jos vastikkeeksi ohjuksilla tuhotaan satoja siviilejä. Jos meillä hiukankaan on selkärankaa jäljellä, Jussi ansaitsee siitä täyden tuen. Uhoaminenkaan ei ole ratkaisu vaan ennakoiminen, joten tässä vaiheessa pitäisi hankkiutua voittajien puolelle, ettei käy kylmät. Oikeasti sodan mahdollisuus Suomen Nato-jäsenyyden jälkeen pienenisi kansainvälisestikin huomattavasti, joten langat ovat omissa käsissämme. Hyvää viikonloppua Keijo ja toivotaan, ettei meidän ikinä tarvitse testata, olimmeko me valinnoissamme väärässä vai oikeassa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #38

USA ei tule ampumaan laukaustakaan Venäjälle sillä Venäjällä on ydinase siinä missä Pohjois-Korealla.
Kim dynastia on esimerkki mikä takaa koskemattomuuden.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso Vastaus kommenttiin #39

Puolueettomana Suomesta tulisi USA:llekin kohde, koska Venäjä miehityksen jälkeen käyttäisi aluettamme laukaisualustana. Venäjä ei ikinä ota riskiä seurauksista, joita taas Nato-maahan hyökkäämisestä aiheutuisi.

Tuossa hyvä kolumni keskustelusta. http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/3722650/Tu...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #40

Maan valtaaminen kuuluu Hitlerin aikaan.
Maata ei voi vallata ei edes Hitler onnistunut.
Irak ja Afganistan on edelleen valtaamatta.
Krim ehkä onnistuu venäjänkielisen väestön avulla ja Suomen Kuvalehti kirjoitti että 1991 kun ukrainakaiset äänestivät itsenäisyydesta halusivat krimiläiset saada oman äänestyksen Moskovaan liittymisestä.
Suomi on hankalampi.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Maamme ja kansamme turvallisuus ja puolustus on erittäin ammattimaisissa käsissä.

Suomen hallitus, presidentti, pääministeri, puolustusministeri ja ulkoministeri tekevät hallittua yhteistyötä Suomen nostamiseksi ansaittuun nousuun ja kehittymiseen koko valtakuntamme alueella EU:n kärkipäässä.

Kun vielä pääkaupunkimme ärhentelevä tuittuilu saadaan kuriin ja herrannuhteeseen, asia menee hyvin eteenpäin ilman turhaa kurinpalautusta

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tarkoitatko, että Helsingin pomestari pitäisi saada "herran nuhteeseen" ettei Suomen turvallisuus vaarannu?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Voi poika parka. Sanot olevasi filosofian tohtori.

Kerrohan nyt ihan konkreettisesti, minkä puolesta ja mitä vastaan taistelemista kannattaisi harjoitella.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Voi Janne, etkö poika parka tosiaan tiedä, että harjoitellaan Suomen puolustamista hyökkääjiä vastaa. Se on puolustusministerin tehtävä. Ei tämän käsittämiseen tarvitse olla filosofia tohtori.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Voi Matti...

Et ilmeisesti ymmärtänyt kysymystä ja kysytäänpä se sitten uudelleen:

Mitä tarkoittaa Suomi? Onko se vain jokin tietty maantieteellinen alue (kuka hyvänsä sitä sitten hallitseekin), vai onko se jokin ihmisjoukko, vai onko se jokin tietty lakikokoelma vai jotain muuta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Mitenkähän Suomessa olisi reagoitu, jos talvisodan aamuna pommikoneiden lentäessä Helsingin yllä joku olisi alkanut kysellä noita oleellisia kysymyksiä?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #11

Omassa blogeissasi käytät kuitenkin käsitteitä suomalaiset ja Suomi ikään kuin olisit tietoinen mitä e tarkoittavat ( Olipa kerran Suomi, Poliittinen palopuhe ym). Älä nyt heittäydy saivartelijaksi vaan perustele nyt itse mitä olet omassa blogissa tarkoittanut Suomella niin ehkä siinä on yhtymäkohtia sille Suomelle, jonka puolustusta puolustusministeri haluaa parantaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #11

Siinäpä onkin sinulle pähkäilemistä. Mitähän satavuotisjuhlia joulukuussa vietetäänkään? Ja mistähän ilmansuunnasta on ko. asiaa uhkailtu sotavoimien kera useampaan kertaan?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #11

"Mitä tarkoittaa Suomi?" Onpa hankala kysymys.

Alue, ihmiset ja lainsäädäntö kuuluvat kaikki käsitteeseen Suomi ja suomalaisuus ja sen lisäksi koko joukko muitakin asioita kuten kulttuuriperintö, kieli ym.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #11

Kaikkea noita, ja lisäksi sen kielet ja kulttuuri?

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Jussi Niinistön oppiarvo ei ole hänen oman ilmoituksensa varassa. Omituinen huomautus.
Tai ei ehkä niinkään omituinen, muistan hyvin miten vanhoilla pellossa (pieni alkukirjain) kasvaneilla maalaiskommunisteilla oli tapana vihata, halveksia ja pilkata koulutettuja ihmisiä. Asenne, josta sankaruus on kaukana.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kaikkien näiden "harjoitussuunnitelmien" lisäksi ei kait poliittiset irtopisteet ja niiden keruu vahingoksi "Sinisille" ole?
Se vaan on tärkeä asia, että Suomen puolustaminen tulee olla suomalaisten käsissä. Ei USA mitään hyvän hyvyyttään ole tunkemassa itseään Suomeen, ei se ollut Saksakaan aikanaan.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä Jussi käveli S Niinistö yli kun kutsui vieraita sota harjoituksiin, niin tuo S Niinistö on edelleen puolustusvoimien ylipäälikkö .
Se ei ole J Niinistö sotaharjoitusten pitäminen on sitten aivan eri juttu, ne on tarpeellisia joka maalle . terv tepivaari

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Täysin puolustusselonteon mukaista toimintaa puolustusministeriltä:

"Yhdysvallat on Suomelle tärkeä kumppani, jonka kanssa tehtävä puolustusyhteistyö
parantaa Suomen puolustuskykyä. Suomi jatkaa tiivistä materiaaliyhteistyötä sekä
syventää muuta puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevan aiejulistuksen mukaisesti.

Tähän kuuluvat mm. puolustuspoliittisen
dialogin syventäminen, tiedonvaihto, suorituskykyjen ja valmiuden sekä yhteistoimintakyvyn vahvistaminen, harjoitustoiminta sekä materiaali- ja tutkimusyhteistyö. "

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Et sitten tullut ajatelleeksi sitä, mitä USA hyötyy. Mielestäni USA; kaikkialla maailmassa sotiva, ei mikään hyväntekeväisyysvaltio liene.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maailmassa on paljon pahuutta, jota vastaan on hyvä sotia. Ajattele vaikka USA:n osuutta Ruandan kansanmurhan lopettamisessa, kemiallisia aseita kurdisiviilejä vastaan käyttäneen Saddamin kukistamista, samaisen herran työntämien väkivaltaisten joukkojen murskaamista kymmenkunta vuotta aiemmin Kuwaitissa, verisen Talebanhallinnon kukistamista Afganistanissa, j.n.e.

Pitäisikö maailman katsoa sivusta yhden pikkudiktaattorin ydinpommiuhittelua Koreassa? Ja toki monet pitävät hyvänä myös sitä, että USA osallistui Euroopassa Hitlerinkin kukistamiseen. Kaikki asiat eivät ole moraaliselta kannalta valtion sisäisiä asioita. Polpotin hallinto esimerkiksi murhasi miljoonan verran Kamputseassa joukkoteloituksilla.

Tämä siis USA:n puolustamiseksi. Maailma tarvitsee poliisin eikä YK:lla ole lihaksia siihen. Mutta mitä Suomeen tulee, niin meidän kannaltamme on oleellista vain se, kuinka Suomea puolustetaan ja mistä parhaat muskelit pystytään tueksemme hankkimaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Sitä pitäisi myös pohtia miksi USA sotii kaikkialla maailmassa. Jos Pohjois-Korea ampuu ohjuksen USA tukikohtaan tai USA:n liittolaisen alueelle, saattaa olla että USA ryhtyy sielläkin sotimaan. Tuskin kuitenkaan hyötymisen toivossa?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”harjoitus tekee mestarin.” Sotaharjoitukset ovat oleellinen osa, jolla pidetään yllä armeijan valmiutta ja iskukykyä. Me elämme kansainvälisten sopimusten mukaista aikaa, jolloin tarvitaan luonnollisesti kansainvälisiä harjoituksia, sekä isoja että pieniä.
Puolustusministeri, Merijalkaväen kenraali James Mattisin Suomen vierailu oli erittäin tärkeä tälle pienelle kansalle, jonka sotilaallista osaamista hän arvostaa suuresti. Presidentti Niinistö piti taannoin mm. esitelmän Talvisodasta Saksassa, jolloin kenraali Mattis oli paikalla. Esitelmä oli luonnollisesti tarkoitettu sotahistoriasta kiinnostuneelle amerikkalaiskenraalille.
Mattisin vierailu oli vastavierailu Niinistön taannoiselle Amerikan matkalle, jossa hänet otettiin pienen kansan puolustusministerinä vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin. Se kertoo Mattisin arvostuksesta Suomea kohtaan.
Ehkä henkilökuva kenraali Mattisista auttaa selvittämään hänen vierailunsa merkittävyyttä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/James_Mattis

”Punikeille” tuntuu olevan kova pala, kun Suomella on nyt pätevä puolustusministeri, siviilissä Sotakorkeakoulun dosentti. Tätä lisää vielä se, kun ministeri edustaa Sinistä tulevaisuutta.

Elokuussa 1939 järjestettiin isot sotaharjoitukset Karjalan kannaksella, jotka päättyivät paraatiin Viipurissa. Siihen osallistui 20 000 miestä. ”Ohimarssi kesti yli kolme ja puoli tuntia” (Helsingin Sanomat 14.8.1939). Isot harjoitukset ovat tärkeitä, joilla hiotaan mm. esikuntatyöskentelyä.

www.hs.fi/aikakone

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Jos punikilla minua tarkoitat; voin ilmoittaa etten ole minkän poliittisen puolueen jäsen enkä tule olemaan.Olenpahan yli neljännesvuosisadan aikanaan ammattisotilaana työskennellyt ja jotain näistä puolustuspoliittisista asioista ymmärrän

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Puolustusministerin tehtävä ei ole kutsua osallistujamaita itsenäisyyden historiamme suurimpiin ja kansainvälisimpiin sotaharjoituksiin. Ja vieläpä tilanteessa, joka tarkoittaa sitä, että ko. harjoitukset ajoittuvat nykyisen vaalikauden jälkeiseen aikaan ja kun ko. harjoitussuunnitelmaa ei ole edes käsitelty käytännön tasolla UTVA:ssa. Kamreerin kielellä aanottuna "asiaan palataan"... Suomen Sisulta ja AKS:n päitetyn version toiminnalta haiskahtava operaatio. Tasavallan presidentti on edelleen armeijan ylipäällikkö - ei puolustusministeri.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Suomen puolustuksen vahvistaminen täysin puolustusministerin toimivallan puitteissa on siis mielestäsi Suomen Sisun ja AKS:n toimintaa? Omituista ajatuksenjuoksua. Edellinen on täysin epäsotilaallinen kansalaisjärjestö ja jälkimmäistä ei edes ole enää olemassa, itänaapurin aikoinaan harjoittaman painostuksen ja sisäisiin asioihimme puuttumisen vuoksi.

Itkupotkuraivarin saanut "Eki-setä" sen sijaan saisi hieman valottaa vaivihkaisten Moskovan-matkojensa antia, niiden kohdalla voidaankin jo kysyä, että millä muskeleilla hän siellä on juonia punonut. Taitaa hänellä ja eräällä Keminmaan tyypillä olla "poliittinen syksy" edessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Puolustusministerin tehtävä ei ole kutsua osallistujamaita ..."

Eikös tuollainen kutsun lähettäminen luontevimmin juurikin puolustusministerin tontille sovellu? Uskoisin, että tällaisissa tapauksissa kutsut yleensä lähetetään eri maiden puolustusministereille myös. Tasavallan presidentti kutsuu sitten valtioiden päämiehiä vierailuille j.n.e.

Tämä aivan riippumatta siitä, että Suomessa presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö. Ei hänen siinä ominaisuudessa oleteta kaikkia sotaharjoituksia käytännön tasolla junailevan rauhan olosuhteissa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Tapoihin kuuluu tehdä valtiosäännön, parlamentaarisin pelisäännöin ja yleisesti hyväksytyn ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisten päätösten pohjalta tämän tason ratkaisuja. Kuten Ilkka Kanervan kommentista "Ei tämä sentään mikään ministeri Niinistön kesäteatterinäytöskään voi olla" on pääteltävissä, että asiaan palataan...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kohtuullisen hyvä avaus J. Niinistöltä. Ja Mattis jätti tyylikkäästi hyväksymättä 'kutsun'. Kaikki mahdollisuudet ovat nyt auki mutta todellisuudessa ei ole ilmoitettu muuta kuin ilmeinen tarve ja halu järjestää suuri sotaharjoitus.

Nyt on aikaa yhdet presidentinvaalit ja yhdet eduskuntavaalit hoitaa asiaan liittyvää suunnittelua ja diplomatiaa. Lopullisen sanan pääsee sanomaan seuraava eduskunta.

Vaikka J. Niinistö onkin aika kuivakka tyyppi eikä mikään kansanvillitsijä, niin politiikan mahdollisuuksien taidetta hän näyttää ymmärtävän.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Miksi emme kutsuisi mukaan myös Venäjää, Ukrainaa, Turkkia, Syyriaa, molempia Koreoita ja vaikkapa Israelia. Harjoituksen pääasiallinen tarkoitus olisi toimia "luottamusta herättävänä toimintana", lähentää eri osapuolia toisiinsa. Kyseessä olisi siis ennemminkin rauhanharjoitus kuin sotaharjoitus. Nimeksi sopisi hyvin PEACE 2020.

Vielä 30-40 vuotta sitten keskusteltiin aseistariisunnasta, kuka merkittävä poliitikko on viime aikoina päästänyt tuon kummallisen termin livahtamaan huuliltaan julkisuuteen? Toista oli Kekkosen aikana;).

Maailmassa kyllä piisaa ongelmia ilman sotaan varustautumistakin. Mitäpä tehdään globaalille väestön liikakasvulle, aavikoitumiselle, ravinnon riittävyyden ja veden saannin varmistamiselle....You name it?

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Mielenkiintoinen seikka sinänsä; tämä toisen kauden kansanedustaja valittiin puolustusministeriksi, syrjäytti pitkän linjan kenraalin ja nimitti kansliapäällikön virkaan siviilin. Ei ole itsenäisen Suomen historiassa tietääkseni ennen tapahtunut.
Todennäköisesti Niinistö jo silloin tiedettiin vahvasti NATO-myönteiseksi ja ainut "riippakivi", ammattisotilas vaihdettiin siviiliin.
Siitä se lähti ja tähän on tultu.
Nyt kun vaalit jo alkavat lähestyä; villi veikkaukseni, Niinistö loikkaa kokoomukseen. Ei kait kiinnosta ratsastaa jo selkeästi väsyneellä hevosella.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Naapurimaat keskenään harjoitelkoon, mutta on arvaamatonta tuoda Nato/USA lippuineen Lappeenrantaan Pietarin, Venäjän iholle. Tulee mieleen ryssän liput Kuubassa, Floridan vastarannalla 60-luvun alussa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kuka tässä Lappeenrantaan on tulossa? Jos harjoituksen aihe on avun vastaanottaminen Suomelle, länsirannikon satamakaupungit tuntuisivat luontevammilta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mononen; Ensisijassa, pahan varalta itäsuomalaiset avun vastaanottoa tarvitsisivat.
Ruotsin kuninkaalla ei ole luonnetta lähteä vaatimaan entisiä alusmaitaan Sveamamman helmaan.

Jan-Gösta Grönholm

On hyvä että on aktiivinen puolustusministeri joka varautuu tulevaisuuden uhkiin.
Ehkä olisi kuitenkin syytä löytää enemmän yhteistyötä näissä suunnitelmissa ja nitten valmisteluissa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset