Jussi Niinistö

Miinakauhun paluu…

Suomessa on jo muutaman vuoden ajan kehitelty uutta asejärjestelmää, joka toisi jalkaväkimiinojen kieltämisen myötä poistunutta alue- ja etenkin pelotevaikutusta, niin sanottua miinakauhua, takaisin. Kyseessä on hyppypanos eli etälaukaistava räjähde, joka laukaistaessa nousee ilmaan ja vaikuttaa ylhäältä alaspäin.

Tuotekonsepti on jo hyvässä vaiheessa, ja sitä testataan parhaillaan. Toivottavasti prototyyppi saadaan valmiiksi vielä tämän vuoden aikana. Olen saanut seurata testejä, ja hyvältä vaikuttaa: aluevaikutusta on ja läpäisykykyä löytyy. Tarkoitus on pystyä vaikuttamaan niin vihollisen sotilaisiin kuin ajoneuvoihin.

Uudelle järjestelmälle ei voi vielä tässä vaiheessa antaa hinta-arviota. Selvää kuitenkin on, että se tulee kalliimmaksi kuin jalkaväkimiinat, jotka olivat kotimaisia ja halpoja, eikä niistä ollut vaaraa muille kuin vihollisille. Uusi hyppypanos on kalliimpi tapa yrittää hoitaa sama suorituskyky. Toisaalta myös kustannustehokkuutta löytyy suhteessa monimutkaisempiin asejärjestelmiin. Tämä on hinta, joka Ottawan sopimuksesta pitää nyt maksaa.

Vaikka uuden puolustusaseen testeissä on saatu lupaavia tuloksia, on vielä pitkä matka siihen, että ase hyväksyttäisiin Suomen puolustusvoimien sotavarusteeksi. Toivottavasti kuitenkin pääsemme vielä tänä vuonna tiedottamaan asiasta yksityiskohtaisemmin.

Jos tämä projekti saadaan maaliin, Suomen puolustus saa lisää uskottavuutta ja kynnys hyökätä Suomeen kasvaa.

Lisää aiheesta Ilta-Sanomien haastattelussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tietäen, että tämä blogisti ei ikinä vastaa kommentteihin, esitän kuitenkin muutaman kysymyksen.

Ainoastaan tähystyksellä laukaistava "uutuus" hyppypanos on selvä tuotehuononnus verrattuna ainakin 75 vuotta vanhaan edeltäjäänsä, hyppymiinaan, joka kuuluu mm. Venäjän asearsenaaliin tänäkin päivänä.

Huononnus siksi, että se vaatii kallista ihmistyövoimaa joka hetki ollakseen käyttövalmis, kun taas perinteinen hyppymiina laukeaa automaattisesti kosketuksesta tai päälle astumisesta.

Jos Ottawan sopimuksen tarkoitus sitten on estää raivaamatta maastoon jäävien miinojen aiheuttamat tuhot, miksi tähän uutuustuotteeseen ei sisälly halpaa elektroniikkaa, joka tuhoaisi miinan määräajassa automaattisesti?

Jos taas tähystys vaaditaan muka siviilien suojelemiseksi ennen kuin laite kelpaa sallituksi aseeksi, niin ketä siviilejä edes teoriassa voi liikkua sotatoimialueella Suomessa? Eikö riitä, jos miinoitteesta pannaan varoituskyltit vihollisen lähestymissuuntaan?

Mitkään tekniset laukaisukokeet eivät voi selvittää psykologista miinakauhua tositilanteessa.

Juha Hämäläinen

Helpointa on irtisanoutua Ottawan sopimuksesta. Se on ilmoitusluontoinen asia, jolla ei käytännön seuraamuksia. Juristeja ei kannata sotkea asiaan lainkaan.

Jos naapurimme idässä tai lännessä käyttää mitä tahansa aseita on se lupa meille käyttää vastaavia.

Miinakentät ovat nykysodissa yhä vähemmän merkityksellisiä. Miinakentät voidaan raivata hetkessä riittävän laajasti ja toisaalta merkittävä määrä sotatoimia ylittää kentät.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Porilaisten marssista:
"...viel’ on Suomi voimissaan,
voi vainolaisen hurmehella peittää maan."

Suomi ja suomalaiset ovat miltei aina olleet hävinneellä puolella sodissa. Talvisodan toista sijaakin on juhlittu täällä pitkään, pitempään kuin kukaan muu olisi juhlinut.
Nykyäänhän on vaikea löytää maata, joka haluaisi voittaa Suomen sodassa. Uusi miinajärjestelmä vaikuttaa tähän samaan suuntaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset