Jussi Niinistö

Ylipäällikön tulkinta

Tasavallan presidentti, Puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö kommentoi Ylen vaalitentissä Ottawan sopimusta ja teki mielestäni käytännönläheisen tulkinnan jalkaväkimiinojen mahdollisesta paluusta. Hän totesi näin:

”Ei se ehkä niissä olosuhteissa ollut ihan oikein, mutta jäljet on paikattu. On kehitetty korvaavia aseita… ja tietysti on sitten mahdollista ehkä palata jossain vaiheessa jos joku miinojen perään halajaa – silloin jos kansainvälisiä sopimuksia yleisesti rikotaan elikkä sodan sattuessa.”

Totesin Keskisuomalaisen haastattelussa, ettei olisi yllättävää, että kriisissä, jossa kansainväliset sopimukset on heitetty romukoppaan, Suomea puolustettaisiin kaikin mahdollisin keinoin, kielletyt jalkaväkimiinat mukaan lukien.

Vaikka Ottawan sopimus kieltää meitä ylläpitämästä valmiutta jalkaväkimiinojen kehittämiseen ja valmistukseen, ja sopimusta luonnollisesti noudatamme, olisi teoriassa mahdollista verrattain helposti käynnistää kiellettyjen sakara- ja putkimiinojen tyyppisten aseiden tuotanto – kyse kun ei ole mistään rakettitieteestä.

Suomi tuhosi vuonna 2015 viimeiset jalkaväkimiinat, lukuun ottamatta niitä, jotka jätettiin koulutuskäyttöön. Jalkaväkimiinoja käytetään yhä useissa maailman konflikteissa; tiettävästi myös Ukrainassa, vaikka maa on sitoutunut Ottawan sopimukseen. Tästä syystä Puolustusvoimissa pitää edelleen harjoitella jalkaväkimiinoilla ja kouluttaa väkeä niiden käyttöön, jotta sotilaamme osaavat ne tunnistaa ja tuhota oikein kohdalle sattuessa.

Jalkaväkimiinat osin korvaavan uuden asejärjestelmän kehitys on hyvällä mallilla. Ensimmäinen versio valmistuu noin vuoden kuluessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Juuri oikea asenne. Tilanne sanelee keinot eivätkä sopimukset. Näin erityisesti pienten valtioiden kohdalla. Suurvallathan ovat perinteisesti pyyhkineet sopimuksilla peppuaan aina, kun sopimukset ovat heille haitta.

Lakiuskovaisuudesta tulee päästä eroon Suomessakin ja korvata se kylmän rauhallisella pragmaattisuudella.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kerrankin Jussi Niinistö kirjoittaa asiaa!

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kannattaa huomata että ennen kuin mitään oikeasti korvaavaa on otettu käyttöön, ollaan miina-asiassa suojaamattomia. Presidentti vähän puhui shittiä väittäessään että miinat on jo korvattu. Jos kyse on vasta pahasti kehitteillä olevasta tuotteesta joka ei pysty toimimaan kaikissa olosuhteissa, ollaan kaukana korvaavuudesta. Silloinhan ei ole korvattu edes osaa tarpeesta.

Miinoja varmasti pystytään tarvittaessa nopeasti valmistamaan mutta miten on sytyttimien kanssa?

Jani Kuusela

Jussi Niinistö, Te edustatte poliittisen kentän raukkamaisinta osastoa. Puolustusministerin salkku nukkehallituksesta. Sellaiseksi jää uranne kohokohta. Kun perussuomalaiset nousevat pääministeripuolueeksi, niissä vaaleissa sinisillä ei tule olemaan ainoatakaan edustajapaikkaa. Näin ennustan. En edusta mitään puoluetta. En persuja enkä muita. Seuraan vain maailmanmenoa. Meillä on jo siniset, Kokoomus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset