Jussi Niinistö

Moukarit saapuvat

Olin tänään Vuosaaren satamassa seuraamassa K9 Moukarien saapumista Suomeen. Eteläkorealainen panssarihaupitsi K9 Thunder eli suomalaisittain Moukari on yksi parhaimmista maailmassa. Moukarin ns. ammu ja väistä -kyky (shoot and scoot) tekee siitä vaikean maalin vastatoimille.

Moukarin merkitys Suomen tykistöjärjestelmälle on valtava. Se mahdollistaa nopean, tarkan ja laaja-alaisen vaikuttamisen taistelukentän syvyydessä. Moukarin etuina ovat nopea tulenavaus ja aseman vaihtaminen ennen kuin ammukset osuvat maaliinsa. Se sopii myös varusmieskoulutukseen.

Suorituskykyä lisätään Nammon kanssa kehitettävällä pitkänkantaman ammuksella sekä lentorataa korjaavilla sytyttimillä. Jälkimmäinen mahdollistaa tulenavauksen ilman tarkistusammuntoja, jolloin vastustaja ei saa ennakkovaroitusta tulenkäytöstä. Samoin se varmistaa tulen entistä tarkemman osumatodennäköisyyden.

Tela-alustaiset 155 mm:n K9 Moukari –panssarihaupitsit tukevat operatiivisia joukkoja kauaskantoisella ja hyvän liikkuvuuden omaavalla tykistöllä. Nämä korvaavat ensi vuosikymmenellä vanhenevaa ja käytöstä poistuvaa vedettävää tykistöä.

Etelä-Koreassa vuosi sitten helmikuussa allekirjoitin hankintapäätöksen, jonka mukaisesti Suomi ostaa yhteensä 48 vähän käytettyä panssarihaupitsia. Kauppahinta ilman veroja oli 146 miljoonaa euroa. Siihen sisältyi myös varaosia ja koulutusta.

Hankintapäätös sisälsi option, jonka mukaisesti voimme ostaa samaan hintaa lisää Moukareita. Niiden toimitukset toivottavasti ajoittuvat nykyisten toimitusten jatkoksi. Näin satavuotias suomalainen tykistö uudistuu ja vastaa 2000-luvun tarpeisiin.

Suomen hankintapäätös näytti esimerkkiä naapurimaillemme. Viro valmistelee kauppaa ja Norja on jo ostanut K9 –panssarihaupitseja. Tämä mahdollistaa pohjoismaisen yhteistyön tiivistämisen mm. huollon ja ampumatarviketuotannon osalta.

http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/02/WP_20161124_10_43_37_Pro.mp4

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllähän nuo tietenkin turvallisuutta luovat. Eipä uskalla Pohjois-Korea hyökätä tänne, eikä hyökkää kukaan muukaan siltä suunnalta perinteisin sodankäynnin keinoin.

Perinteisessä sodankäynnissä on ensin sota ja sitten miehitys. Nyt kuitenkin Allahin sotilaat suorittavat taikasanaa ja monikulttuurisuusidiotismia apunaan käyttäen ensin miehityksen, jota voi seurata sotakin, ellei tapahdu ehdotonta antautumista. Tähän uudenlaiseen sotaan eivät Moukarit tuokaan niin paljon turvallisuutta. Kun rajat vuotaa ja vihollinen pääsee rakentamaan pesäkkeitään, vieläpä valtion varoilla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kaupunkisodassa lienee perinteinen 120mm KRH tehokkaampi kuin tämä Moukari?

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Hui kauhea mitä sanoja, moukarit, parhhaat tappaan eläviä ihmisiä ja niitten koteja. Asiaton tyyli plokistilla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Koteja? Voit olla Hilkka IHAN rauhassa: sinivalko-tunnuksinen Moukari ei tule koputtamaan ovellesi.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia
Juha Hämäläinen

Niin tykkejä pukkaa, mutta olemmeko hyökkäämässä jonnekin tai joku tänne?

Toisekseen meidän ongelmamme sotatilanteessa ovat ohjusiskut. Niillä tuhotaan armotta inframme, jollei ohjustorjunta toimi.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Jos katsotaan itään tai länteen, löytyy kummastakin maasta enemmän liikuteltavaa terästä tulivoimalla varustettuna lukumääräisesti.

Pääasia lienee kuitenkin se, että pojat saa hienoja leluja. Määrällisesti ja laadullisesti itärajan takaa löytyy monin kymmenkertaisesti kaikkea ja ehkä juuri erilaiset ohjukset on se ongelma: niitä vastaan Suomella ei ole käytännössä mitään puolustuskykyä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Hankintapäätös sisälsi option, jonka mukaisesti voimme ostaa samaan hintaa lisää Moukareita."

Toivottavasti tämä optio käytetään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mutta toivottavasti ei minun veroeuroista

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ei sinun veroeuroilla ostetaan kukkahattuja ja foliota.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #22

Uskon..te sotarakit tarvitsette niitäkin uskonne lujittamiseksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Onhan tuo melkoinen edistysaskel vielä 1944 käytettyihin jäykkälavettisiin haupitseihin verrattuna. Kantamakin on parhailla ammuksilla melkein ohjusluokkaa. Vaativat vain pahalaiset ilmatorjuntaa tuekseen, muuten ovat taistelukopterien muonaa.

Ei olisi ollenkaan paha idea ostaa venäläisvalmisteisia Tunguska IT-vaunuja moukarien kylkiäisiksi ja suojaksi. Pysyisivät pörriäiset ainakin tutkaohjattujen 40mm kaksoispikatykkien kantaman ulkopuolella.

Kauppahinta ilman veroja oli 146 miljoonaa euroa. Tuleeko tuohon vielä ALV ja tullit päälle?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... ostaa venäläisvalmisteisia Tunguska IT-vaunuja..."

- Kai ne ovat Nato-yhteensopivia?

Johan Johansson

Tunguskojen ostamista yritettiin jo 1980-luvulla, mutta Neuvostoliitto kieltäytyi niitä myymästä silloin. Tämän seurauksena Suomi littyi Britannian mukaan Marksman-ilmatorjuntapanssarivaunuprojektiin, ja Britannian vetäydyttyä siitä kylmän sodan loppumisen myötä meille tuli ainoat Marksmanit käyttöön. Nykyään ne ovat varsin toimiva järjestelmä, ja 2015 järjestelmän tornit siirrettiin alkuperäiseltä T-55AM -alustaltaan Leopard 2A4 -alustalle.

Venäjä itse on korvaamassa omia Tunguskojaan jo Pantsir-järjestelmällä, joten ehkä noita liikenisi - mutta pakotteet estävät moraalisesti (valtio toki voi niitä mielensä mukaan rikkoa, mutta se ei anna hyvää esimerkkiä kansalaisille tai muille pakotteita ylläpitäville maille), ja käytetyn venäläiskaluston ostaminen on vähän kyseenalaista. Tai ehkä niitä saisi uusinakin (tai ainakin uudenveroisiksi peruskorjattuina), kun Venäjän asevientiyhtiö AE Rosoboronexport mainostaa yhä niitä sivuillaan. Toisaalta järkevämpää voisi olla uusien Marksman-tornien tuotanto, Puolustusvoimat kun omistaa kaikki oikeudet niihin sen vuoksi, että Britannian vetäydyttyä projektista sitä aluksi vetänyt suunnittelufirma Marconi kyllästyi sittemmin projektiin ja sen kehitystyöhön ja myi oikeudet Puolustusvoimille.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

No nyt olisi moukareita, mistä saataisiin vihollinen?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Nato kurkkii joka puolelta.....

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Meinaako Seppo, että Natoa vastaan näillä Moukareilla sodittaisiin?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #11

Länsimaiden keskinäisestä nokittelusta (Falklandin sota) opittiin sen verran, että NATO:n käyttämissä elektronisissa aseissa on omasuojana ns. tappokytkin.

Brittien uusimman sota-aluksen HMS Sheffieldin omasuoja ei älynnyt lähestyvää ranskalaisvalmisteista exocet-ohjusta vihollisen aseeksi ja alus upposi sen osumasta.

Eikö olisikin vallan outoa, jos esim. Horneteja ja varsinkin niiden ohjuksia voitaisiin käyttää USA:n armeijaa vastaan?

Ei muuten onnistu ilman elektroniikan täydellistä uudelleen ohjelmoimista.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #12

Juha-Pekka, ei huolta, ei niillä ole tarkoituskaan sotia Natoa eikä länsimaita vastaan. Jos joutuisimme sotaan, niin ainoa potentiaalinen vihollisemme olisi Venäjä. Jos olet eri mieltä, niin vaihda maata, idässä on tilaa :)

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #15

Taisi edellisessä sodassa Suomi sotia itää sekä länttä vastaan ollen osa akselivaltoja. Niin se vaan politiikka heittelee ja mikään ei ole varmaa.

Myöskin nyt meneillään olevassa konfliktissa tuolla vähän etelämpänä taitaa ola konkreettisesti se tilanne, että nato pommittaa nato maata - jos ei vielä, niin hyvin pian.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #17

Se, että sinulla on jäänyt historian kirjat lukematta, ei nähtävästi estä sinua ottamasta kantaa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #23

Jotain konkreettista eikä mitään heittoja, kiitos.

Olen kyllä historian kirjat lukenut. Muutkin kuin ne suomettuneet.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #27

Suomi ei kuulunut akselivaltioihin, voit tarkistaa asian Wikipediasta.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #30

Hyvä on, muotoilen toisin: ei ollut akselivaltio, mutta taisteli niiden rinnalla liittoutuneita vastaan.

En sanonut aikaisemminkaan itse asiassa Suomen olleen akselivalta vaan osa. Suomen kielen taito kaipaa vähän preppausta joten kirjoitetaan toisin.

Happy?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #31

Preppaa vielä vähän. USA ei julistanut sotaa Suomelle, joten liittoutuneita vastaan taisteleminen ei sekään pidä paikkaansa. Suomi kävi sotatoimia Neuvostoliittoa vastaan. Suomi siis harjoitti sotatoimia yhtä yhtä liittoutuneisiin kuulunutta valtiota vastaan.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #32

Onko Suomi solminut jo rauhan Iso-Britannian kanssa?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eiköhän se ole Laaksonen edelleenkin tuo "vanha vainooja".

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Vajaa kuukausi enää, niin Hamina-Vaalimaa viimeinekin osuus saadaan valmiiksi. Sitä pitkin sitten hyvä rynniä itäänpäin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hyvä, maaliskuussa lähdetään :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Moukarilla on jo lyöty.

On nimittäin merkittävä lehden kannanotto, ettei ministerin blogikirjoitus pyöri karusellissa vaan on moukaroitu maanrakoon.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei tällaisia blogeja nosteta karuselliin.
Nythän on tärkeää metota!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomalaisilla on osalla heikko usko puolustusvoimiinsa.
Yli 70 vuoden näyttö ei tunnu riittävän.

Vuonna 1956 olin asevelvollisena vartioimassa asevarastoa mutta sen jälkeen on ollut rauhallisempaa paitsi media joka myy.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

onks nois valmius muuttaa hevosvetoiseksi? meinaan jos eu saa päästörajat voimaan nin varmaan joutuu korvaamaan moottorin bio energialla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nestehän valmistaa biodieseliä ja ST1 jätteistä etanolia. Hevosia ei ole pakko raffinoida pottoaineeksi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tämä maailma on vain tällaista. Pitää olla oma uskottavuus kunnossa näinkin kovin asein ja lisää on tulossa, epäilen että Hornetit korvataan niillä huippu-uusilla amerikkalaisilla häivehävittäjillä F---.
Miksi: vaikka maailma on tällä hetkellä näillä kulmilla sopusoinnussa kutakuinkin, mutta meillä on iso naapuri, jossa henkilövaihdokset ja muut ongelmat yhdessä saattavat saada aikaan mitä vaan. Jos naapuri olisi kaikin puolin vakaa myös taloudellisesti, olisi se paras rauhanturvaaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset