Jussi Niinistö

Tiedustelulait mahdollisimman pikaisesti voimaan

Tiedustelulakien käsittely on aloitettu eduskunnassa. Tavoitteena on vastata turvallisuusympäristön muutoksiin ja saada Suomen lainsäädäntö samalle tasolle muiden Länsi-Euroopan maiden kanssa.

Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut vakavampaan suuntaan eikä paluuta entiseen ole näköpiirissä. On tärkeää, että olemme riittävän ajoissa valmistautuneita niihin turvallisuushaasteisiin, jotka maamme voi kohdata. Tiedustelutoiminta on tässä prosessissa keskeinen tekijä.

Hallitus esittää uutta lakia sotilastiedustelusta, joka parantaisi merkittävästi sotilastiedustelun kykyä informoida ylintä valtiojohtoa Suomen turvallisuusympäristössä tapahtuvista muutoksista. Sotilastiedustelun tärkein tehtävä on antaa ennakkovaroitus Suomeen kohdistuvasta sotilaallisesta uhkasta.

Puolustusvoimille säädettäisiin toimivaltuudet tietoliikenne-, henkilö-, tietojärjestelmä- ja radiosignaalitiedusteluun. Tietoliikennetiedustelu olisi Suomen rajat ylittävään viestiliikenteeseen suunnattua, hakuehtoihin perustuvaa, mahdollisimman kohdennettua ja rajattua sekä edellyttäisi aina tuomioistuimen lupaa kiiretilanteita lukuun ottamatta.

Ehdotettu sääntely ei mahdollistaisi yleistä, kaikenkattavaa tietoliikenteen seurantaa, sillä tietoliikennetiedustelun kohdentaminen tapahtuu ennalta määriteltyjen tarkkojen kriteerien mukaisesti. Mistään massavalvonnasta ei ole kyse, vaikka se tiedustelulakeihin yritetäänkin jatkuvasti julkisessa keskustelussa liittää.

Tiedustelutoiminnan luonne ja hyväksyttävyys edellyttävät silti korostunutta oikeudellista valvontaa. Tämän takia oikeusministeriön hallinnonalalle perustettaisiin tiedustelutoiminnan valvontaan keskittyvä viranomainen. Myös tiedustelutoiminnan parlamentaarinen valvonta kuuluu valvonnan kokonaisuuteen.

Viime vuosina on teknologia kehittynyt voimakkaasti ja sotilaallinen viestiliikenne on siirtynyt analogisesta toimintaympäristöstä digitaaliseen. Sen seurauksena on kriittisiin tiedustelutietoihin ilman uuden lainsäädännön toimivaltuuksia erittäin vaikeaa päästä kiinni. Ulkovallat pyrkivät tälläkin hetkellä kohdistamaan edistynyttä kybervakoilua Suomen valtionhallintoon. Kyberhyökkäyksistä turvallisuusviranomaisia kohtaan on tullut arkipäivää.

Suomen puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämiseksi on olennaisen tärkeää, että kaikki lakiesityksessä ehdotetut tiedonhankintamenetelmät saataisiin sotilastiedustelun käyttöön mahdollisimman nopeasti. Vain siten pystymme mahdollistamaan oikea-aikaisen ennakkovaroituskyvyn ja tilannetietoisuuden. Krimin valtauksesta 2014 – ja jo itse asiassa Georgian kriisistä 2008 – alkanut muutos on ollut nopea ja se jatkuu edelleen.

Laki on tarkoitettu toimimaan kaikkien suomalaisten puolesta, ei ketään suomalaista vastaan. Sen ainoa tavoite on suomalaisten turvallisuuden lisääminen. Sama pätee siviilitiedustelulakiin. Olemme jo pitkään olleet muita länsimaita jäljessä tiedustelu-lainsäädännön kehittämisessä eikä asian kanssa voi enää yhtään viivytellä. On toimittava niin ripeästi kuin mahdollista lain voimaansaattamiseksi. Tämä ei ole se laki, jolla politikoidaan. Suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi on viranomaisilla oltava käytössään työkalupakki, jonka avulla ei jouduta hapuilemaan pimeässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Jussi saat vakoilla rauhassa kavereittesi kera ulkovaltoja ja ulkomaalaisia niin paljon kuin sielu sietää ja tietokoneiden CPUt vääntää. Mutta jätä kansalaiset rauhaan ja pidä rajat supussa, jos terrori pelottaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Juha, onko se Haidian edelleen ajankohtainen?

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Laki on tarkoitettu toimimaan kaikkien suomalaisten puolesta, ei ketään suomalaista vastaan. Sen ainoa tavoite on suomalaisten turvallisuuden lisääminen."

Ehh, niin varmaan. Aina kun viranomaisille on annettu lisävaltuuksia kytätä kansalaisia, tätä mahdollisuutta on väärinkäytetty. Eikä ketään ikinä pistetä vastuuseen asiasta, vaan se vain vähitellen hyväksytään normaalitilanteena.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Viime vuosina on teknologia kehittynyt voimakkaasti ja sotilaallinen viestiliikenne on siirtynyt analogisesta toimintaympäristöstä digitaaliseen"

Miten niin viime vuosina? Johan siitä on yli kymmenen vuotta aikaa ainakin, kun digitaalisia viestijärjestelmiä alkoi puolustusvoimille tulemaan.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

"...sekä edellyttäisi aina tuomioistuimen lupaa kiiretilanteita lukuun ottamatta."

Onkohan ministeri ymmärtänyt aina-sanan väärin. Kun asia on AINA jotenkin , se ei ole koskaan LUKUUNOTTAMATTA!

Mitä nämä kiiretilanteet ovat, ja kuinka usein niitä mahdollisesti tulee. Pari esimerkkiä riittää, että me kansalaisetkin päästäisiin vähän jäljille, mitä meidän päiden menoksemme on suunnitteilla.

Näitä samanlaisia ehdollisia kohtia kun on esitys väärällään.

Juha Hämäläinen

Yksityiskohtia ei voi paljastaa, se vaarantaa maan turvallisuuden, jos kansa tietää miten heitä tullaan massana valvomaan ennaltaehkäisevästi. Viestikoelaitokseen tulee jenkkiläisiä asiantuntijoita avuksi ja heillä on Suomessa syytesuoja. Homma menee kuten jenkeissä on mennyt. Koko kansa on valvonnassa. Suomen kansa kuulemma haluaa tätä. Onko sinulta kysytty?

Ihmettelen, jos eduskunta laskee lait ja lakimuutokset läpi ilman tiukkaa täydellistä kontrollia SUPOn kansalaisvalvontaan, jonka teknisen osuuden hoitaa SUPOlle Viestikoelaitos tai mikä sen nimeksi vielä vaihdetaankaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Yhdysvalloissa on Patriot Act. Suomeen halutaan sama.

Suomessa on jo anonyymit ilmiantokanavat niin poliisille kuin verottajallekin. Nyt lailla lisättäisiin seuranta- ja tutkintavaltuuksia ilman rikosepäilyä.

Ja pimeydessä eläville kansalaisille on se ja sama mitä valtuuksia viranomaisilla on, hehän ovat lainkuuliaista väkeä.

Esimerkkejä siitä, mitä pahaa tällaisella lailla kyetään saamaan aikaan, on loputtomasti. Terrorismia laajennetuilla valtuuksilla ei ainakaan torjuta. Poliisin passiivisuushan edesautti Turun puukottajaa, radikalisoituminen oli jo tiedossa.

Onnetonta.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Toistaiseksi olette hallituksenne toimesta esitelleet vain luokattoman huonosti valmisteltuja lakeja. Eikä mokista ole kertaakaan otettu opiksi. Lähtökohtaisesti siis tämäkin on sellainen, joten miksi ihmeessä sitä kukaan suostuisi kiirehtimään?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Perin kummallista nykyisen vasemmistolaisen opposition epäluottamus suomalaiseen oikeuskäytäntöön ja virkamiehiin, joilla on virkavastuu toimistaan. Jonkun typeryksen sähköpostin joutuminen johonkin massavalvontaan on törkeä yksityisyyden loukkaus. Jos tällaista typerystä piiskattaisiin torilla tai kivitettäisiin kuoppaan, ymmärtäisin huolen yksityisyydestä. Nyt avattu sähköposti vain naurattaisi avaajia ja kommentit toimistossa eivät luultavasti olisi julkaisukelpoisia.

Jos jarrutus lainsäädännössä onnistuu, toivokaa arvoisat bolsut ettei tapahdu mitään Turun tapaista. Samalla tapaa vuodettu veri värjää mukahyviksen kädet kuin pahimmankin pahantekijän. Lisäksi nämä manooverit on syytä muistaa seuraavaa hallitusta muodostettaessa. Kuten muutkin vittuilut itseselvissä asioissa, jotka olisi pitänyt vain tehdä tämän hallituksen aikana.

Juha Hämäläinen

Me emme luota poliitikkoihin emmekä virkamiehiin ilman että heitä valvovat muut he itseään.

Tutustu siihen miten kansalaisia kytätään mm USA, Englannissa, Saksassa, Venäjällä, Japanissa tai Kiinassa. Tule sitten selittämään palstoille kuinka harmitonta urkinta on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos jarrutus lainsäädännössä onnistuu, toivokaa arvoisat bolsut ettei tapahdu mitään Turun tapaista."

Maahanmuuttajia pitäisikin valvoa, varsinkin näitä jotka tulevat pyytämättä ja ilman papereita. Rajat kiinni kun ei valvonta pelaa.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Minun puolestani sen saa saattaa päivitettynä voimaan nykytarpeiden mukaisesti.
Yhden varauksen omana mielipiteenäni tekisin ja se on se, että jollain kansanvaltaisesti valitulla elimellä kuten presidentillä tai eduskunnan Supoa valvovan komitean johdolla on oltava pääsy kaikkeen Supon tekemiseen ja taltioimaan.

Demokratiassa ei voi olla toimijaa joka ei ole osaltaan täysin jonkun muun valvonnassa ja tarvittaessa ohjattavissa oikeaan, jos sellainen toimija tekee jotain mikä sotii demokratian perusperiaatteita vastaan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

" Tämän takia oikeusministeriön hallinnonalalle perustettaisiin tiedustelutoiminnan valvontaan keskittyvä viranomainen."

Pukki kaalimaan vartijana. On tämä aina niin huvittavaa ja välistä luettavaa.

Tosi asiassa suomella, ruotsilla, tanskalla ja etenkin norjalla on jo nyt yksi maailman digitalisoituneimmista toimintakyvyistä ja kansallisella kyberkyvykkyydellä mitattuna seurata näitä esille otettuja uhkakuvia. Tällaista "tiedustelua" tehdään koko ajan ilman erillistä lainsäädäntöä, eikä lakia tällaiseen esitettyyn ole mitään tarvetta, sillä kaikki tapahtuu salaa kaikelta, ilman rikosoikeudellista seuraamusta jo nyt.

Jos tarkoituksena olisi oikeasti saada Suomen lainsäädäntö samalle tasolle muiden Länsi-Euroopan maiden kanssa, niin Suomen tulisi ottaa pakkia tiedustelussa noin 3 vuotta taakse päin, että vajoaisimme espanjan, portugalin tai ranskan tasolle.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

JN: "Tiedustelulait mahdollisimman pikaisesti voimaan"

Aina ja poikkeuksetta, kun kansalaisvapauksia joko suoraan, ehdottoman faktisesti tai ehdollisesti, heikennetään ja etenkin kun näin menetellään siviilien suhteen, on ensin kyettävä valvomaan lakien käyttäjää.

Pikaisesti ei pidä menetellä vaan kypsää harkintaa käyttäen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Aina kun poliitikoilla tai virkamiehillä on kiire puuttua kansalaisten perusoikeuksiin ja -vapauksiin, tulisi kansalaisilla nousta karvat pystyyn. Totalitarisia seurantalakeja ei pitäisi voida säätää, varsinkaan kun lakien valvojaa ei edes tällä hetkellä valvota lainkaan.

Juha Koponen

..kyllä varmaan joo.
Mutta, kuka vahtii Supoa. Tapaus Aarnio oli jäävuoren huippu. Supon perinne on ollut "presidentin poliisina olo". Lakia ei ole ollut vaan on tehty "mikä on ollut tarpeellista". Maanpetoksia ei Suomessa ole tehty, vaikka vasemmistosta ja keskustasta oli huomattava osa KGB:n ja Stasin kanssa yhteistyössä.
SUPOn aseman korostaminen ilman valvontaa on huono asia. Toisaalta on varmaan totta, että poliisi tarvitsee mahdollisuuksia ihmisten tarkkailuun enemmän.

Onko poliisien määrän alentaminen ollut juuri tätä tarvetta nostavaa politiikkaa. Turun murhatyö olisi voitu estää, jos poliiseja olisi ollut enemmän.
Lisää poliiseja ja lisää ennakoivaa tutkimusta, talousrikosten tutkintaa, tietokonerikollisuuden tutkintaa, nettitutkintaa jne. Ei mikään salapoliisi -höpö höpö-supo ole ratkaisu.Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, palkataan leegio ukkoja maailmalle jne...3000 poliisia enemmän, alkaisi rikollisuus vähenemään tai roistot jäisivät kinni..

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Hallituksella ei ole mitään erityistä syytä kiirehtiä kansalaisten ykistyisyyteen murentavaa lakipakettia.

On surullista nähdä miten valtiosta on tullut itseriittoinen entiteetti joka näkee kansalaiset vain riiston kohteena ja joka näkee kansalaisten itseisarvon olla stasimaisen kontrollin kohteena.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Keskustelussa tuntuu olevan kiireen perusteluina yleisiä uhkakuvia, joita on varmaan ilmassa aina, sen verran källi on tuo ihmisen psyyke. Yleisten uhkakuvien tasapainoksi meillä on tutkittua tietoa ns. Aarnio-keissin ympärillä siitä, kuinka korruptoitunut virkamieskoneisto käyttää saamiaan valtuuksia, resursseja, turva-asuntoja, autoja, kännyköitä ja valtaansa saamiaan kansalaisia. Lisäksi koko vyyhti paljastui aivan muuta kautta kuin virnaomaisvalvonnan kautta. Aarnio-keississä ei ole vielä lainkaan käsitelty oikeudessa sitä puolta, että mitä poliisin toimintaa valvovat viranomaiset tekivät. Mikä oli valvontavastuu missäkin portaassa? Ei näytä kovinkaan hyvältä ihmisoikeuksien ja yksityisyyden suojan kannalta, että joku Aarnio2 saisi vielä lisää valtaa urkkia kansalaisia. Koska siitä tässä on kyse, kansalaisten valvonnasta!

Jari Mikkola

Sotahulluille kelpaa rähinä ulko tai sisäpuolella. Kummankin toteutukseen kuuluu suuri huoli "omistaan" ja siitä ettei mikään vaan luikahda ohi.

Tämäkin viesti seurataan hyvin hyvin tarkkaan. Eihän usarilla ollut kuin yli 30 seuraaja ohjelmaa. Koko kansan turvaksi

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tiedustelulait kiireesti voimaan, jotta supo pääsee toteuttamaan sitä Niinistön kansanhuumorilla ryyditettyä hevosenleikkiä toisinajattelijoiden kanssa...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kansalaisten turha olla huolissaan. Annamme jo vapaaehtoisesti kaiken meitä koskevan tiedon. Käytääme pankkikorttia, S-Market ja K-market kortteja. Puhelumme rekisteröidään ja liikkumisemme navigaattoreidemme avulla pidetään ajan tasalla.
Taannehtivastiko nykytoiminnalle lakia säädetään? Katselemani pornokin on facebookin tiedostoissa jo rekisteröity.

Mitä tulee ulkovaltojen vakoiluun, velvoittaisiko uusi laki ilmoittamaan mahdollisesta tiedustelustamme ulkovalloille sillee luvanvaraisesti?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minua ei haittaa vaikka kaikkia vakoiltaisiin, eikä haittaa vaikka syyttömiä pidätettäisiin ja pidettäisiin vangittuna muutamia päiviä. Mutta pitäisi jotenkin varmistaa että syyttömiä ei hakattaisi eikä tuomittaisi vankilaan.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Tällainen kommentointi herättää vastakysymyksen, että olisiko Anne Frankin pitänyt itse ilmoittautua poliisille?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Koska Anne Frank tiesi olevansa syyllinen niin hän tietenkin koitti piileskellä että ei olisi joutunut tuomituksi.

Sonny Stevenson

"Laki on tarkoitettu toimimaan kaikkien suomalaisten puolesta, ei ketään suomalaista vastaan"

Tuota hölynpölyä ei usko kukaan OMILLA AIVOILLA AJATTELEVA!

Hieman ajateltavaa meille kaikille:

https://www.ted.com/talks/glenn_greenwald_why_priv...

Irja Röntynen

Kun luen näitä kommentteja, kiitän Jumalaa etten ole tehnyt yhtään lasta kärsimään tulevista kyberhyökkäyksistä ja terroriteoista.
81 v. evakko

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Vainoharhainen vallanpitäjämme kuvittelee pysyvänsä siellä vallantornissaan ikuisesti sorvaamalla vakoilulainsäädäntöä itselleen sopivaksi, eikä vallankiimassaan tajua sitä että mikään ei ole pysyvää, niin kuin ei hänenkään aikansa hallituksessa jonka taru on lopussa. Mutta vielä ehtii tehdä palveluksia kavereille jotka toivottavasti muistavat romahduksen hetkellä, ja jäähän ainakin keskiverto lehdenlukijoille kirjoittajan nimi muistiin tulevia vaaleja varten?

Mika Laasanen

Montakos arabian kielen taitoista on tiedustelulla?,tietääkseni suomen kymmenien vihapuhepoliisien joukossa ei ole yhtäkään,jotenkin tuntuu että tässä yritetään vain vakoilla kantasuomalaisia,vahtia että mitä kansalaiset sanovat,terrorismillä ei niin väliä

Liisa Nyqvist

Tuskin mitään tiedustelulakia tarvitaan. Helpommalla pääsee, kun kysyy Googlelta ja Facebookilta. Ne tietävät lähes kaikista kaiken. Muitakin yhtä hyviä tietolähteitä on.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Laki on tarkoitettu toimimaan kaikkien suomalaisten puolesta, ei ketään suomalaista vastaan. Sen ainoa tavoite on suomalaisten turvallisuuden lisääminen.”

Tämän päivän Hesarissa oleva Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittyvä Laura Saarikosken artikkeli otsikolla ”Syytekirjelmä avaa Venäjän propagandaa” pitäisi olla riittävä signaali tavallisellekin tallaajalle siitä, että tiedustelulait pitäisi saada mahdollisimman pikaisesti voimaan Suomessa. Me emme elä enää missään lintukodossa, vaan netin ym. kehityksen myötä on syntynyt uusia uhkakuvia myös Suomi-neidon turvallisuutta heikentämään. Tässä asiassa ei auta nyt ”jänöjussi-toiminta”, jossa pää laitetaan pensaaseen. Ihmettelen syvästi SDP:n aloittamaa temppuilua tämän asian yhteydessä. Asialla on kiire ja se ei siedä mitään turhaa viivytystä. Tarpeettomalla viivyttelyllä ei paranneta suomalaisten turvallisuutta. Kantaako SDP siitä poliittisen vastuun?

Suosittelen vilpittömästi arvon kommentoijia lukemaan Laura Saarikosken artikkeli.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Ihan teoreettisena kysymyksenä. Kuinka kattava ja laaja on syytesuoja ja kuinka laajasti se sallii toimia lainsäädännön ulkopuolella. Onko teoriassa mahdollista toimia laillisesti esimerkiksi kidutuskeskuksena vai estävätkö kansainväliset sopimukset tämän jollain tasolla.

Jos ulkomaisille toimijoille annetaan syytesuoja niin miten suhtaudutaan ulkomaisten toimijoiden asemaan ja vaatimuksiin kansainvälisten sopimuksiin kuulumisessa tai asemasta esimerkiksi kansainvälisen rikostuomioistuimeen suhtautumisesta. Yhdysvallat tulevat olemaan luultavati jossain määrin yhteistyökumppanina mutta ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomiovallan alainen. ICC lienee maailman merkittävin sotarikos ja ihmisoikeustuomioistuin ja silti Suomi ei edellyttäisi yhteistyökumppaneiltaan siihen kuulumista.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Nyt meille kiirehditään utta tiedustelulakia; jossa kansallinen turvallisuus on vain pelkkä peitesana, jolla todellisuudessa tarkoitetaan maailman rikkaimman keskus ja -sijoituspankkeja ohjaavan eliitin turvallisuutta.

Konnat pelkäävät oman turvallisuutensa puolesta. Eivät he halua, että nämä heidän juonensa paljastuisivat maailmalle.

Nyt oikeamieliset eivät menesty, vaan meitä ohjaa paholainen jonka sätkunukke on myös Sipilän hallitus. Mutta eivät he välitä, koska he vain räyhäävät ja keksivät uusia valheita, joko typryyttään tai sitten he ovat kuin noiduttuja väärien mielikuviensa alla.

He haluavat teroittaa hampaansa ja hävittää "köyhät" maailman päältä mutta ans kattoo kuinka käy vuotavan laivan ulapalla.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Maaliskuussa 2012 Amerikan Yhdysvallat asetti lain, jonka nojalla kansalaisia voi pidättää, kuulustella ja kiduttaa ilman syytöstä tai oikeudenkäyntiä sekä rauhan että kansallisen uhan aikana. (https://www.govtrack.us/congress/bills/112/hr1540/...)

Tätäkö me halutaan ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset