Jussi Niinistö

Jääkärit aina uutinen

Viikonloppuna vietettiin Vaasassa näyttävästi jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlia. Kolmipäiväisten juhlien kohokohta oli lauantai, jolloin juhlallisuudet koostuivat seppeleiden laskusta, paraatikatselmuksesta, ohimarssista, päivä- sekä iltajuhlasta. Osallistuin näihin tilaisuuksiin ja isännöin samalla Saksan valtiosihteerin vierailua, joka hänkin halusi näin kunnioittaa jääkärien muistoa. Saksasta osallistui myös kunniakomppania ja sotilassoittokunta juhlallisuuksiin.

Pohjanmaalla ollaan syystä ärtyneitä valtiollisen Ylen vähäisestä kiinnostuksesta uutisoida tapahtuneesta valtakunnallisesti. Yle lähetti tilaisuudesta suoraa lähetystä Areenan ja radion kautta, mutta tapahtumia ei nostettu päivän uutislähetyksiin. Toki Yle-uutisten verkkosivuilla oli artikkeli jääkärien kotiinpaluusta lauantaiaamuna.

Vaasassa ilmestyvä Pohjalainen tiedusteli maltillista uutisointia Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokiselta. Hän vastasi: ”Juhlassa ei ollut ihmisille mitään uutta tietoa. Jääkärit tulivat jo sata vuotta sitten. Tämä oli linjassa sen kanssa, mitä tuollaisista juhlista nyt yleensä tehdään. Ei siinä mitään uutista ollut.”

Olen talven aikana huomannut, että Yle ja samoin kuin moni muu media on julkaissut isoja uutisia sadan vuoden takaisista tapahtumista. Noiden artikkelien näkökulma on valtaosin ollut, miten epäinhimillisesti punaisia kohdeltiin.

Se on osa totuutta. Näin sadan vuoden kuluttua näyttää vallalla olevan ilmapiiri, että vallankumousyritys eli punakapina oli oikeutettu ja perusteltu, ja siihen osallistuneet ovat kärsineet aiheetta historiallista vääryyttä. Unhoon sen sijaan halutaan vaieta laillisen hallituksen joukkojen toiminta: Se, että venäläiset ajettiin maasta, kapina kukistettiin ja maahan palautettiin laki ja järjestys.

Jääkärit ovat suomalainen sankaritarina. Ilman heitä vapaussodasta olisi tullut pidempi ja verisempi. Ilman jääkäreitä ei Suomen puolustusta olisi rakennettu kestämään talvi- ja jatkosodan koettelemukset. Jääkärien perintö elää yhä puolustusvoimien jokapäiväisessä elämässä. Jääkärien sankaritarina on aina uutinen.

Jääkärimarssin sanoin ”Satu uusi nyt Suomessa syntyvä on, se kasvaa, se ryntää, se voittaa.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kouluajoilla sotahistoriakysymys oli mahdollista jättää aina historian koevalikoista pois ja meillä 45-syntyneillä lähihistoriaa ei käsitelty ollenkaan. Kuitenkin sen verran muistan, että Venäjän vallan aikana meillä ei ollut asevelvollisuutta eikä omaa armeijaa, joten jääkäriliikkeellä on merkittävä osuus Suomen itsenäissyyspyrkimyksissä kun maassamme oli vain venäläissotilaita ja rajan takana oli meneillään vallankumous!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Viikonvaihteessa Vaasassa pidetystä jääkärijuhlasta olisi pitänyt näyttää ainakin välähdys Ylen pääuutislähetyksessä. Tätä mieltä on Ylen hallintoneuvoston varapuheenjohtaja ja eduskunnan entinen varapuhemies, kansanedustaja Arto Satonen (kok.).

– Hallintoneuvostoon kuuluvana olen pidättäytynyt arvostelemasta Ylen ohjelmavalintoja, vaikka minulle tulee runsaasti palautetta ja yhteydenottoja. Tällä kertaa teen poikkeuksen. Jääkärijuhla olisi pitänyt huomioida ja juhlaa olisi voitu näyttää suorana jollakin kanavalla.
https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/ylen-hallinto...

https://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/ryhdik...

Ylen vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen kommentti jääkärijuhlan heikosta uutisoinnista on avuttomuudessaan paljonpuhuva:
Jokinen kommentoi tapausta todeten, ettei juhlalla ollut uutisarvoa.
– Jääkärit tulivat jo sata vuotta sitten, hän totesi Pohjalaiselle.

Käyttäjän TapaniKittel kuva
Tapani Kittelä

YLE on muutenkin romahduksen partaalla. Vaasassa otetussa kuvassa oleva iso joukko ihmisiä on itsessään Suomessa kiinnostava aihe miksi, ketkä, syy ja niin edespäin. Strömsö näyttää olevan tällä hetkellä ainoa ohjelma joka on seurattavaa tasoa Ylessä. Ylen ns, toimittajat saisivat opetella lisäksi teitittelemään haastateltaviaan. Ylessä on keskitytty muutamaan aiheeseen viime aikoina jotka edustavat vähäistä osaa yhteiskunnan toiminnasta valtaosan ja jopa tärkeän toiminnan jäädessä ulkopuolelle. Yle luulee olevansa haavoittumaton Goebbelsin linnake mutta, kaatuihan eräs itäinen suurvalta taannoin omiin mahdottomuuksiin. Jyväskylässä Perussuomalaisten puoluekokouksessa esitin eräälle Ylen toimittajalle Alkon lakkauttamista niin, tämä tulistui niin että meinasi tulla päälle viha oli käsinkosketeltavaa totta tosiaan. Nyt esitän Ylen lakkauttamista koska, uudistuksiin ei kyetä ja rahaakin säästyisi monella tapaa.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

On käsittämätöntä, että nämä punavihreät toimittajat läpi "valtamedian" antavat omien poliittisten näkemystensä ohjata täysin heidän uutisointiaan ja sen sisältöä. Uutisista on tullut toimittajien poliittisia mielipidekirjoituksia.

Tämä oli aikanaan täysin hyväksyttävää avoimesti poliittisesti sitoutuneissa lehdissä (mediassa), mutta ei verorahoitteisessa YLEssä eikä sitoutumattomiaksi itseään kutsuvassa mediassa. Uusi Suomi mukaan lukien.

Päätoimittajien taannoin allekirjoittama "Julkinen Manifesti" on kuin irvailua asiallisen journalismin kustannuksella.

Esko Koskenranta

Hyvä herra ministeri Niinistö, olette hoitanut ministerin pestiänne kuten puolustusministerin pitääkin, edellinen oli lähinnä vitsi. Olen varma että kenraalitkin ovat tyytyväisiä yhteistyöhön kanssanne.
Historian tutkijana tietänette että historiaa ei pidä selittää lopputuloksesta käsin, missä oikeassa on voittaja. Isovanhempani käyttivät sanaa "kapina" Uusi Suometar v. 1918 myöhemmin Uusi Suomi käytti termiä "kansalaissota". Termi "vapaussota" on otettu käyttöön
lähinnä legitioimaan valkoisten massamurhat. HS:n kysely mitä termiä he käyttävät, ylivoimaisesti suurin osa ei hyväksynyt "vapaussota" käsitystä. Siksi ihmettelen sanavalintaanne.
Asenteita on edelleen, Ylen ohjelma, kesto 58 min. missä kolme jääkäreiksi pukeutunutta näyttelijää lukivat pätkiä jääkäreiden kirjeistä, jääkäreiden Suomeen lähdöstä kertoja sanoi " Suomeen lähtevät jääkärit" sopivasti jätettiin mainitsematta että 1/3 ei lähtenyt ideologista syistä, asiaa ei myöskään mainittu HS:n juuri ilmestyneessä laajassa jääkäriartikkelissa, siinä lienee syynä pelkkä toimittajan tietämättömyys. Esimerkkejä on muitakin, halutaan ylläpitää myyttiä, näin ei toimi itseään sivistysvaltiona pitävä yhteiskunta, onsyytä ottaa mallia esim. Saksasta missä kaikki on revitty auki ja kansalaisten ei anneta unohtaa historiaansa.
Sanonta "historia on aina tulkinta" ei ole, historia on menneiden tapahtumien kertominen niin totuudenmukaisesti kun sillä hetkellä on tiedossa, ilman hegemoniaalisista väritystä, se toinen on historiikkiä, jos edes sitä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Mahtaakohan johtua siitä että punaisten tekemät hirmuteot kirjattiin hyvinkin tarkasti sensijaan voittajien systemaattinen terrori pyrittiin pitämään täysin pimennossa ja suurelta osin ne kiellettiin.

Oli muuten karmeaa lukea miten punavankeja kohdeltiin vankileireillä. Jopa naisia ja lapsia tapettiin ja raiskattiin. Kenttäoikeudet olivat täyttä pelleilyä, ihminen saattoi joutua telotettavaksi kun oli tehnyt työväenyhdistyksessä soppaa.

Olisi oikeus ja kohtuus että voittajien tekemät murhat (joka ei vanhene koskaan)ja muut raakuudet ja rikokset pyrittäisiin selvittämään perusteellisesti. Tekijät ovat toki kuolleet mutta tulisipa ne kuitenkin ihmisten tietoon, ihan nimillä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jääkärien koulutuksesta päätettiin jo ensimmäisen maailmansodan alusta. Hanke oli Saksan keisarillisen armeijan yritys kouluttaa keisarillisen Venäjän vastainen viides kolonna sitomaan Venäjän joukkoja Suomessa.

Virallinen koulutus ja itärintamalla Saksan joukoissa sotiminen alkoi 1914 ja kesti kolme vuotta.

Värväys perustui venäläisvastaisuuteen, ei itsenäisyyshankkeeseen, jota porvaristo vastusti eduskunnassa ja senaatissa vuoden 1917 marraskuuhun asti. Vasta Venäjän Lokakuun sosialistinen vallankumous käänsi porvariston pään itsenäisyyden kannalle.

Jääkäreitä koulutettiin kaikkiaan noin 1900. Heistä kolmannes, siis yli 600 jätettiin poliittista syistä Saksaan ja osa komennettiin epäluotettavina Saksan sodan eturintamaan. Tähän kolmannekseen kuului paljon työläistaustaisia ja punaisia jääkäreitä.

Punaisia jääkäreitä taisteli Suomen Punaisen Kaartin riveissä ja osallistui myös Suomen Kansanvaltuuskunnan hallinnon vakiinnuttamiseen Etelä-Suomessa. Osa joutui pakenemaan Neuvosto-Venäjälle ja taisteli mm. Mannerheimin lähettämiä Vienan valtaajia vastaan.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kommunisteja kaivelee vielä tänäkin päivänä, että Suomi säilyi itsenäisenä 100 vuotta Euroopan myllerryksessä. Siitä jopa kehittyi yksi maailman johtavia valtioita.

Muuten miten mahtoi käydä niille jääkäreille, jotka omien sanojesi mukaan "joutuivat pakenemaan" Neuvosto-Venäjälle. Kaikki punaiset, jotka pakenivat keväällä 1918 Neuvosto-Venäjälle systemaattisesti "likvidoitiin". Samoin likvidoitiin Leninin ja Stalinin punaisessa terrorissa yli 30 miljoonaa uskollista kommunistia, joukossa mmm n.200000 karjalaista.

Rauli, nauti hyvinvointiyhteiskunnasta, ei meille hyonosti käynyt.

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Kun faktat loppui, niin veit verbaalisesti vastapuolen kuopalle ja hoidit sata vuotisella tavalla asian loppuun?

Juha Koponen

..Ihan totta. On kummallista, että juhlasta ei nähty julkisuudessa mitään.
Ovathan jääkärit itsenäisyytemme pelastaneet.

Heikki Nurmion sanat, Sibeliuksen sävel:

"....Ei ennen uhmamme uupua voi,
kuin vapaa on Suomen kansa.

Kun painuvi päät muun kansan, maan,
me jääkärit uskoimme yhä.
Oli rinnassa yö, tuhat tuskaa,
vaan yks' aatos ylpeä, pyhä:
Me nousemme kostona Kullervon,
soma on sodan kohtalot koittaa.
Satu uusi nyt Suomesta syntyvä on,
se kasvaa, se ryntää, se voittaa.

Häme, Karjala, Vienan rannat ja maa,
yks' suuri on Suomen valta.
Sen aatetta ei väkivoimat saa
pois Pohjolan taivaan alta.
Sen leijonalippua jääkärien
käsivarret jäntevät kantaa,
yli pauhun kenttien hurmeisten
päin nousevan Suomen rantaa."

Saksan tuukemat jääkärit todella pelastivat Suomen. SDP oli aloittanut laillisen itsenäisen Suomen eduskunnan jotta päästäisiin Leninin työläisvaltioon. Suomi olisi hävitetty sanana, valtakuntana, ja myös ihmisinä. Meidät olisi hävitetty!
Lenin aloitti miljooniin uhreihin yltyneen teurastuksen Venäjällä 1919 hävittyään vaalit.

Jääkäreiden kunnioittaminen tästä teosta olisi asiaa. Saksan tuki oli myös ehdottoman tärkeää.
Olisi asiaa tehdä asiasta suurempi kansanjuhla....

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Ministerin esiintulo osoittaa tarpeelliseksi puolueettoman oikeudenkäynnin jossa käydään läpi valkoisten rikokset voittajina. Samalla tavoin kuin on sisällissotien kauheudet tutkittu Somaliassa ja entisessä Jugoslaviassa.

Siihen asti löytyy sukujen glorifioijia, kun oikeasti suvuissa onkin joukkomurhaajia.

Mitä Ministerin sukukaapista löytyy?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset