Jussi Niinistö

Maanpuolustus kuuluu kaikille

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat minua puuttumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) alaikäisille antamaan sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen. Sinällään kysymys on oikein osoitettu, kuuluuhan MPK puolustusministeriön tulosohjaukseen.

Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta on reilun kymmenen vuoden takaa. Sen mukaan sotilaallisella koulutuksella tarkoitetaan puolustusvoimien aseilla, ampumatarvikkeilla tai räjähteillä tapahtuvaa sotilaallisten taitojen sekä joukon yhteistoiminnan kehittämistä sodassa tai muissa aseellisissa selkkauksissa toimimista varten. Sotilaallisia valmiuksia palvelevalla koulutuksella, johon taistelijapari Tuomioja-Paatero tulensa suuntaa, tarkoitetaan muuta vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kuten esim. suunnistusta, kartanlukua ja yleensä luonnossa selviytymistä.

MPK järjestää tänäkin vuonna kymmeniä nuorille suunnattuja kursseja. Näitä ovat mm. lukiolaisten turvakurssit ja intti tutuksi -tyyppiset tapahtumat. Näille kursseille voivat alle 18-vuotiaat osallistua vanhempien kirjallisella suostumuksella. Olen tutustunut näihin kursseihin paikan päällä. Ne ovat sangen suosittuja ja opettavat mielestäni hyödyllisiä kansalaistaitoja.

Aion luonnollisesti perehtyä Tuomiojan ja Paateron kirjalliseen kysymykseen tarkemmin kunhan se saapuu ja antaa siihen virallisen vastauksen säädetyssä ajassa mutta jo nyt voin todeta, että aion jatkossakin kannustaa MPK:ta järjestämään sotilaallisia valmiuksia antavaa koulutusta nuoremmille ja vanhemmille. Maanpuolustus kuuluu kaikille. Sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ei voi pitää nuorison militarisoimisena. Se antaa valmiuksia varusmiespalveluksen suorittamiseen ja vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta.

MPK:n toiminta on Suomen lain mukaista ja palvelee isänmaan etua. MPK:n lukuisat kouluttajat tekevät upeaa työtä. Esitänkin vastakysymyksen SDP:n puheenjohtajalle: Antti Rinne, edustaako Tuomiojan ja Paateron ajattelu laajemminkin SDP:n kantaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen? Pitääkö partio kieltää, koska sekin palvelee varusmiespalveluksesta suoriutumista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Niinpä. Militarismi on ihan ok niin kauan kun sitä käytetään vain puolustukseen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

Onko varmaa. Mitä enemmän Suomi on aseistautunut, sitä suuremmalla voimalla vihollinen hyökkää ja me siviiliparat jäämme jalkoihin.

niin ...... ja kaikissa maissahan on vain puolustusvoimat. Sillä perusteella sodat ovat mahdottomia.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Miten se kuuluukaan, vanha sanonta: Jokaisessa maassa on armeija, ellei se ole oma se on vieras.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #39

Tuohon voisi tietysti todeta, että Costa Ricassa ei ole omaa eikä vierasta ja Islannissa on ihan tuttu, vaikka omaa ei olekaan :)

Mutta itse avauksen kannalta olennaisempaa on, että maan armeijan oikea paikka ei ole koulussa.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #40

Upeaa. Costa Ricassa ei ole armeijaa. Rakentakaamme tulevaisuutemme tämän Vuorelan oivalluksen varaan.

Kouluissa ei saisi opettaa maanpuolustusta, mutta saa opettaa, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi jne. muuta hömppää. Vuorelan koulu; Tampereen yliopistohan on edelläkävijä tässä pseudotieteessä.

Satuitko Vuorela huomaamaan, että osallistumisesta kysytään vanhemmilta erikseen? Me kaikki vanhemmat emme ajattele sinun ja aateveljesi Tuomiojan kanssa samalla tavalla asiasta, vaan haluamme edelleen kannustaa lapsiamme (tässä tapauksessa nuoria) osallistumaan tähän tärkeään työhön.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

"Turvakurssi" lukiolaisille on hauska eufemismi sille, että lukiolaisille syötetään ajatusta intin ihanuudesta ja asevelvollisuuden välttämättömyydestä. Turvakurssit pyrkivät säilyttämään vanhanaikaisen asevelvollisuuden ja museaaliset sukupuoliroolit - henkihän on se että poikien kuuluu mennä armeijaan.

Tässä mielessä turvakurssit eivät istu lukion kasvatustavoitteisiin, niihin kun kuuluu ajatus tyttöjen ja poikien yhdenvertaisuudesta ja yhtäläisistä oikeuksista ja velvollisuuksista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eivätkö tytöt voi osallistua vapaaehtoisille "turvakursseille" siinä kuin pojatkin?

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Voivat kyllä ja paljon osallistuvatkin, mutta "turvakurssien" viesti on se että poikien kuuluu mennä armeijaan, eli velvollisuus on sukupuolitettu. Se ei sovi yhteen lukion kasvatustavoitteiden kanssa, joihin kuuluu se, että kaikki sukupuolet toimivat yhteiskunnassa yhtäläisin oikeuksin ja velvollisuuksin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Minusta on kummallinen ajatus että kurssi joka on tarkoitettu "yhtälaisin oikeuksin" niin tytöille kuin pojillekin olisi mitenkään sukupuolitettu.

Minusta se taitaa nyt Arno olla sinä joka tätä sukupuolittaa ennakkoluuloinesi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #4

Onko olemassa jotakin esimerkkiä turvakurssien materiaaleista, mainonnasta tai opetuksesta, joka viittaisi tällaiseen sukupuolitukseen? Teen myös sivuhuomion, että jos maanpuolustusta halutaan viedä vapaaehtoiseen suuntaan ja luopua totaalikieltäytyjien rankaisemisesta, täytyy maanpuolustukseen osallistumisella olla erityisen myönteinen maine. Asepalveluksen suorittamista on pidettävä kunniakkaana tekona isänmaata kohtaan, siitä on palkittava ja kaikentyyppisten maanpuolustukseen liittyvien asioiden laiminlyömistä tai sellaiseen yllyttämistä taas tulee pitää heikkoutena ja häpeänä. Jos paheksutaan myös tätä vapaaehtoistoimintaa nuorille, mennään vaarallisella tavalla kohti turvatonta pasifismia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #9

Maanpuolustus ei kuulu alle 18-vuotiaille. Ei millään tavalla eikä missään mielessä. Ei pikkupioneereille eikä sotilaspojille. Nuorukaisille ei kuolla kuulu, eikä vapaaehtoisesti sellaista leikkiä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #28

Jari-Pekka Vuorela

Tuomiojan ja Paateron olisi pitänyt nostaa esiin todellinen ongelma ! Tutkimusten mukaan 10-15 vuotiaiden poikien ja tyttöjen agressiivisuus nousee väkivaltaisten video-ja nettipelien pelaamisesta.

Suomessa näitä täysin hyväksyttyjä pelejä pelaavat päivittäin kymmenet tuhannet nuoret !

Voidaanko tätä pelaamista puolustella vedoten siihen, että sotapelit ja tappaminen on viihdettä eikä maanpuolustusta. Onko maanpuolustus vahingollista ?

Paateron ja Tuomiojan näkemyksen mukaan MPK:n antama aseeton, maanpuolustuskäsitettä valaiseva, harrastajatason koulutus nuorille poikkeusajan tilanteisiin on vahingollista !

Näyttää kuitenkin siltä, että tämä demarikaksikon näkemys ei ole sdp:n kanta.

"Suomalaisten maanpuolustustahdon heikentyminen huolettaa Sdp:n Mika Karia – "Syytä vakavaan pohdintaan".

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #36

"Tutkimusten mukaan 10-15 vuotiaiden poikien ja tyttöjen agressiivisuus nousee väkivaltaisten video-ja nettipelien pelaamisesta."

Voisitko mainita esimerkkejä näistä tutkimuksista, tai uutisointia näistä samoista tutkimuksista?

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi Vastaus kommenttiin #28

".....eikä sotilaspojille." Kyllä kuului aikanaan, kun miehiä täytyi korvata ilmatorjunnassa, lähetteinä, lukuisissa tehtävissä joissa palvelivat. Ei silloin meiltä sen ajan sotilaspojilta ikätodistuksia kyselty. Parasta olisi että nyt annettaisiin kaikki se oppi jota tarvitaan - kaiken varalta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #42

#42

Niin...... minkälaista oppia tarvittaisiin, jos kukaan ei tiedä millaiseen sotaan olisi valmistauduttava, vai tietääkö? Melko varmaa on että rintamia ei ainakaan ole.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #4

Voi hyvänen aika, ei näin. Mikäli kouluissa käsiteltäisiin vain kaikille yhteisiä asioita, niin opetuksesta karsittaisiin valtaosa pois: uskonnonopetus, koska kaikkia uskontoja ei kateta, feminismikirja yläkoululaisille, koska naisiin liittyvä asia, liikuntatunnit liikuntarajoitteisten vuoksi.

Ja mitä kasvatustavoitteisiin tulee: mitä vikaa on maanpuolustukseen liittyvissä kasvatustavoitteissa? Oma itsenäinen puolustushan on jokaisen poliittisen tahon kanta, joten pitäähän se nuorille kertoa. Eikö niin?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Taitaa olla niin että lukioissa on jo enemmistö naisia. Missään ei sanottu että näihin saa osallistua vain miespuoliset lukiolaiset.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tahko Pihkala suunnitteli pesäpallon maanpuolustusvalmiuksia parantavaksi urheilulajiksi. Siinä heitetään käsikranaattia, juostaan ja syöksytään.

Ovatko Paatero ja Tuomioja tietoisia, että alle 18 vuotiaat harrastavat tätä militaristista lajia varsin yleisesti, etenkin Pohjanmaalla.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Siihen kun lisää että Pihkala oli rotuhygieniasta kiinnostunut "natsi".

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Maanpuollustusvelvollisuus ei kuulu kaikille, vaan jokaisella kansalaiselle.

Maanpuolustusvelvollisuus kattaa Suomessa asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, työvelvollisuuden sekä velvollisuuden osallistua väestönsuojeluun. Lisäksi erinäisiä muita velvollisuuksia, kuten väestönsuojien rakentamisvelvoitetta ja huoltovarmuuteen liittyviä varastointivelvoitteita voidaan perustella maanpuolustusvelvollisuudella.

Vapaehtoistoiminta taasen ei liity mitenkään maanpuollustusvelvollistuuteen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jäi vähän epäselväksi, että onko alaikäisille tarjolla kursseja missä pääsee ampumaan rynnäkkökiväärillä ja räjäyttämään pommeja. Jos ei ole, niin ehdottomasti pitäisi olla.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kun tuota militarismi-leimasinta heilutellaan niin herkästi, niin pitäisiköhän tutustua siihen, mitä militarismilla oikein tarkoitetaan ?

Ohessa lainaus Wikipediasta aiheeseen liittyen:

"Militarismi tarkoittaa joko sotilaallisten seikkojen yksipuolista korostamista, sotahenkisyyttä ja sotaisuutta tai sotilasvaltaa.[1]"

"Sotilasvallan lisäksi militaristiseksi voidaan sanoa myös poliisivaltaa, tai yleisesti valtiota, jossa toimeenpaneva valta ei ole poliittisella elimellä, vaan hallinnollisella poliisi- ja/tai sotilasinstituutiolla. Lisäksi sillä voidaan viitata valtioon, joka toteuttaa poliitiikkaansa vahvan sotilaallisen järjestyksen avulla (kts. autoritarismi)."

"Militarismi on oppi, jonka mukaan sotilaiden tulisi hallita valtiota tai ainakin olla vaikutusvaltaisessa ja arvostetussa asemassa. Militarismin perusajatus on, että sotilaallinen voima on yksi kaiken turvallisuuden ja siten valtion perustehtävän lähtökohdista. Laajemmassa mielessä sanaa käytetään viittaamaan kaikkeen asevoimien merkitystä korostavaan poliittiseen ajatteluun tai sotilaallisia ihanteita vaalivaan aatteeseen, usein arvostelevassa mielessä."

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Militarismi

Itse olen toiminut kouluttajana MPK:ssa reilut kymmenen vuotta, enkä kyllä tunnista MPK:n toiminnassa moisia linjauksia ja oppeja.

Maanpuolustus ja militarismi ovat kaksi aivan eri asiaa.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Suomessa militarismi kuitenkin on ongelma sillä Suomessa valloillaan on ajatus että miesten ikuisena kohtalona on osallistua sellaiseen perverssiin "aikuistumisriittiin" jota myös "asevelvollisuudeksi" kutsutaan. Muuten joutuu vankilaan tai vainotuksi. Militaristiseen aivopesuun kuuluvat mm. sellaiset opetukset, että "se ei ole mies eikä mikään joka ei armeijaa käy", ja että nuorten miesten luonnollinen tehtävä on "kuolla maansa puolesta" ja lopulta päätyä sankarikalmistoon jossain mukamas "väistämättömässä" konfliktissa.

Olisi hyvä, että jos nykyiset Suomen päättäjät tulisivat sieltä 30-luvun fasistisen Suomen ajoilta tänne nykypäivään. Jos pakotettaisiin naiset kotiäideiksi tai muuhun "naisten työhön" vankeusrangaituksen uhalla, niin kuinkahan hyväksyttävänä sitä pidettäisiin? Suomen maanpuolustusjärjestelmä on syvältä.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Eikö Suomea pidäkkään puolustaa?
Mitä tässä nykypäivässä on erilaisempaa kuin esim 30-40-luvuissa jolloin Suomea piti aseellisesti puolustaa?
Onko sotaveteraanit, niin naiset kuin miehetkin fasisteja?
Jos se on syvältä, kuinka te sitten sen asian järjestäisitte?

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Markku Lehto: "Maanpuolustus ja militarismi ovat kaksi aivan eri asiaa."

Juuri näin.

En tiedä, sotkevatko Tuomioja ja Paatero käsitteitä tahallaan, vai eivätkö he vain ymmärrä.

Tuomiojalla on pitkä historia ideologiseen pasifismiin perustuvassa kielteisessä asennoitumisessaan kaikkea sotilaallista maanpuolustusta kohtaan. Oli sitten kysymys puolustusmäärärahoista, kansainvälisistä harjoituksista tai Nato-liittoutumisesta, Tuomioja on jo lähtökohtaisesti aina kaikkea vastaan. Tuomiojan pillastumiset ja pöyristymiset ovatkin yleensä merkki siitä, että jotain on onnistuttu tekemään oikein.

Kumpaakaan pöyristyjää eli Tuomiojaa ja Paateroa ei näytää millään lailla häiritsevän Venäjältä viime aikoina tulleet uutiset ala-aste-ikäisten koululaisten aseenkäsittelykoulutuksesta ja ampumaharjoituksista Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Lisäisin tuohon Tuomiojan ansiolistaan aktiivisen toiminnan jalkaväkimiinojen kieltolain voimaan saattamisessa.

Ja kun puhutaan Suomen ja Venäjän sotilaallisista geopoliittisista suhteista ja Tuomiojan näkökulmasta asiaan, niin viittaan ohessa linkkiin blogikirjoitukseeni liittyen tarinaan siitä, kuinka silloinen ulkoministeri Tuomioja kommentoi Oulussa Venäjän silloisen asevoimien komentajan , kenraali Makarovin, 5.6.2012 pitämää puhetta Helsingin Yliopiston juhlasalissa.

http://markkulehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183728...

No, ehkä Suomen lapsien ja nuorison varjeleminen "militaristiselta vouhkaamiselta", kuka sitä sitten selkeästi sanottuna tekeekin, on tärkeämpää nostaa esiin, kuin tiedostaa mitä lähialueillamme rajojemme lähistöllä tapahtuu.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Ne ulkomailta tulevat jihadistit, jotka ovat tyypillisesti aikuistumisen kynnyksellä olevia nuoria miehiä, ovat varmasti mielissään kun saavat mahdollisuuden ihan luvan kanssa osallistua tuollaisen militaristisen aivopesun, anteeksi, "maanpuolustuskoulutuksen", harjoituksiin. Nuo "maanpuolustuskurssithan" antavat myös hyvät valmiudet uuden Hitler-jugendin rakentamiseen. Niinistöhän ihailee suomalaisia SS-miehiä joten ei tuo edes mitenkään kaukaa haettu ajatus ole.

Tosiasiassahan noissa kursseissa on kyse ainoastaan tietyn militaristisen ideologian pakkotuputuksesta nuorille, ja vaarana siinä on nimenomaan herkässä kehitysvaiheessa olevien nuorten altistaminen tälle taantumukselliselle ja ahdasmielisellle ideologialle. Kyseessä on siis selkeä uhka nuorten kehitykselle eikä sitä vapaassa ja demokraattisessa maassa pitäisi missään nimessä hyväksyä. Toivottavasti militarismin vastustajat esittävät jyrkän vastalauseensa tälle huolestuttavalle kehitykselle jossa yritetään legitimoida lasten ja nuorten militarisointi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Tosiasiassahan noissa kursseissa on kyse ainoastaan tietyn militaristisen ideologian pakkotuputuksesta nuorille, ja vaarana siinä on nimenomaan herkässä kehitysvaiheessa olevien nuorten altistaminen tälle taantumukselliselle ja ahdasmielisellle ideologialle."

Tervetuloa kursseille, niin voit itse omakohtaisesti havainnoida meneekö MPK:n kursseilla asiat niin kuin olet kuvannut.

Ohessa linkki, jonka kautta voit ilmoittautua kursseille:
https://www.mpk.fi/

Siinä on myös muutakin tietoa MPK:sta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Katselin mitä tuon linlin takana löytyy ja siellä oli hyvin kattava toimintaa. Hyvä näin. Mutta mutta.. "Turvallisuutta yhdessä" osion kuvassa radisti ja joukkuenjohtaja (?) seisovat juoksuhaudassa päät ja olkapäät näkyvissä juoksuhaudan reunan yläpuolella. Radistilla vielä antenni törröttäen suoraan ylöspäin vinkkinä tarkka-ampujille että tässäpä teille pari hienoa "target of opportunity". Opettaisivat nyt edes miten taistelukentällä pysytään hengissä ensiksi. Nuo kaksi olisivat kauan sitten tulleet kotiin pussiin pakattuna sotatilanteessa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Vapaassa ja demokraattisessa maassa? Edellisessä kommentissa viittasit suomeen fasistisena maana! Kumpi tää nyt on? Ja jos tää on vapaa ja demokraattinen niin kerro miksi tää on sellainen! Voiko Suomi pysyä vapaana ja demokraattisena maana ilman puolustusvoimia?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sirpa Paatero näytti referoivan YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen joka kieltää alle 18-vuotiaiden lasten pakottamisen asevoimiin ja taisteluihin.

Artikla 38 jossa mm. todetaan:

2. Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin varmistaakseen, etteivät alle 15-vuotiaat henkilöt suoranaisesti osallistu vihollisuuksiin.

3. Sopimusvaltiot pidättäytyvät värväämästä asevoimiinsa henkilöä, joka ei ole täyttänyt 15 vuotta. Kutsuessaan palvelukseen niitä, jotka ovat täyttäneet 15 vuotta mutta eivät 18 vuotta, sopimusvaltiot pyrkivät antamaan etusijan tämän ikäryhmän vanhimmille.

Kieltoa täsmentävän lisäpöytäkirjan on tähän mennessä ratifioinut 131 valtiota. Alaikäisten värvääminen sotaan on vastaavasti määritelty sotarikokseksi.

Tuomioja ja Paatero tietävät, että Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen antama koulutus ei loukkaa kyseistä Lasten oikeuksien lakia.

Kai meillä on kohta kiellettävä partiot ja Nuoret Pioneerit, koska siellä opastetaan nuoria erilaisiin kansalaisille kuuluvia perustaitoja. Nuotion sytyttämistä, teltan pystyttämistä, suunnistusta etc. Tosi militaaria touhua !

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Tässä iässä missä arvostettu ja oppinut Tuomiojakin on toisinaan näkee kummajaisia asioissa, joissa sitä ei ole. Onneksi nuoremmat kansalaiset kuten puolustusministeri Niinistökin suhtautuvat meihin vanhempiin kunnioittavasti ja vastuuntuntoisesti.
Nuoruudessa käydessäni partiota tietyt henkilöt kyllä suhtautuivat asiaan asenteellisesti vaikka meitä oli mukana kaikista yhteiskuntaluokista.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

En ole tullut ottaneeksi huomioon Jussi Niinistön osuutta perussuomalaisten hajoamisessa "siniverisiksi äpäröiksi", joten korjaan kirjoittaneeni omaan blogiini 11.2.18:

Paljonko Paavo Väyrynen on joutunut pitkällä urallaan kumartamaan metsänomistajaa puhdistuakseen esi-isiensä punaisista juurista?

Erkki Tuomiojassa voi nähdä häivähdyksen punaista vain hoitaessaan historiaa.

Timo Soini on muuttunut siniseksi Tukholman luottamusportilla hokiessaan että raha ratkaisee.

Lisäksi HS uutisoi 2.3.18:

Ikea haluaa rakentaa Länsiväylän päälle Helsingin Koivusaareen tavaratalon, samaan paikkaan myös hotelli – sinistä siitä ei ainakaan tulisi

Tuulikki Hynynen

Maanpuolustuksen pitäisi kai kuulua kaikille. Se ei kuitenkaan kuulu yli 60 vuotiaille. Yritin päästä maanpuolustuskurssille ja virastostamme esimieheni jopa esitti minua sinne. Tuli kielteinen päätös. Syy: liian vanha! Vaikka tosiasiassa voin olla virassani 68 ikävuoteen saakka.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Maanpuolustusvelvollisuus kuuluu kaikille kriisitilanteessa! Ei ikärajaa.

Selvää on kai, että ikäkin on otettava huomioon kun maanpuolustuskoulutusta rauhan oloissa annetaan, ei välttämättä kovakaan halu siihen riitä. Mutta uskon jokaiselle löytyvän kuitenkin jotain koulutusta, jos maanpuolustustahto on luja ja koulutusta haluaa.
Taidat Tuulikki sotkea maanpuolustusvelvollisuuden ja asevelvollisuuden?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Keksi joku muu harrastus. Asevelvollisuus kuuluu 18–60 -vuotiaille miehille, eikä naisille ollenkaan. Ilmeisesti vapaaehtoisista maanpuolustuskurssitettavista on liikatarjontaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuomiojalais-Paaterolaiseen ideologiaan suhteutettuna tavallinen I luokan partiolainen, jolla on Mannerheim-solki ja johtamiskokemusta, on täysin koulutettu kaukopartiomies/-nainen, ellei suorastaan laskuvarjojääkäri?
Jos vielä omistaa metsästyskortin ja aseenkantoluvan, kyse on kävelevästä Terminaattorista...

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Reserviläisliitto 20.9.2016
Reserviläisliiton puheenjohtajuutta on lähtenyt tavoittelemaan lahtelainen kansanedustaja Mika Kari (SDP). Hän on puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, hallintovaliokunnan jäsen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan jäsen. Näissä valiokunnissa ja neuvottelukunnassa hän on toiminut vuodesta 2011 alkaen.
https://www.reservilaisliitto.fi/uutishuone/uutise...

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Maata olisi pitänyt puolustaa vuonna 1995!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Maanpuolustus kuuluu kaikille"

Myös ihmisoikeudet kuuluvat kaikille solmittujen sopimusten mukaan, silti valtiomme ei noudata näitä solmittuja sopimuksia ja rikkoo näin kansalaistemme ihmisoikeuksia. Joten voiko valtio joka itse rikkoo omien kansalaistensa kohdalla näitä ihmisoikeuksia, vaatia maanpuolustuksen kuuluvan kaikille, niillekin joille valtio ei ole suostunut antamaan ihmisoikeuksia?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kenen ihmisoikeuksia siinä loukataan, jos nuoret vanhempiensa suostumuksella tulevat vapaaehtoisesti hakemaan yhteiskunnan toiminnasta sellaista tietoa, jonka olisi syytä kuulua kansalaistaitojen opetukseen kaikille?

Kukaan ei ole "vaatinut" nuoria menemään vapaaehtoisesti yhtään minnekään.

Säälittävää, miten pölvästejä ovat hyökkäyksen kynnystä alentamaan pyrkivien ja suomalaisille sodassa mahdollisimman raskaita tappioita tavoittelevien äärivasemmistolaisten argumentit.

Markku Laitisen on sitten syytä johdonmukaisuuden nimissä mennä tekemään rikosilmoitus havaitsemistaan "ihmisoikeusrikkomuksista". Onnea matkaan!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Desantti Tuomio-oja sukunsa perusteella ja disintresantti Paatero jopa lupaavana presidenttiehdokkaana nobodypuolueelle, olisikohan SDP:n entiseen tapaan anoa CIA.lta salaista rahoitusta pestata täyspäisiä jäseniä headhunttauksella ns.paremmista piireistä? Kunnon pimeää korvausta vastaan, saattaisi löytyä lepomäkejä, häkkäsiä ja mitä nyt niitä onkaan rukkaamaan näkemyksiään enemmän kuin Lupsakan Rinteen pari piirua vasemmalle ideologian osalta. Punapioneerileiriltä niitä ei vain löydy, vähintään ammattikorkeakoulu ja siitä ylöspäin. Luonnontieteet ja pitkä matikka, ei ainakaan mikään haitta.

ps Osallistuminen evakuointitoimiin esim karjankuljetukseen teitä pitkin oli peruste myöhemmin rintamatunnukseen, joka oikeutti aiheesta pieneen lisäeläkkeeseen. Tosin sitä piti itse anoa, mutta kuitenkin mukava nuistaminen niin pojille kuin tytöillekin ennen aikuisuutta.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Militaristi- Jussin ideologinen taustahan on erilaisissa äärioikeistolaisissa liikkeissä, kuten Suomen valkoinen rintama, jonka lehden kolumnistina kaveri kirjoitteli natsi- henkisiä ja äärikansallisia juttujaan. Lapuan liikkeestä, Bobi Sivenistä ja muista hurmahenkisistä idoleistaan hän on kirjoittanut kirjoja..no, korkeintaan vuoden verran tätäkin tyyppiä joudutaan vielä vahtimaan ja katsomaan perään, ettei ole perustamassa jotain sini- valkoista jugend- järjestöä teineille.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kyllä nuorille suunnatut maanpuolustus- ja yrittäjyyskurssit ovat selkeä ideologinen väylä. Samanlaistahan on 4H -toiminta, monet uskonnolliset nuorisoliikkeet ja takavuosien vasemmistoväritteinen opiskelijatoiminta. Ja YLE ja lehdistö on jatkuvan valtakamppailun kohteena.

Suomeen on levinnyt maailmalta tapa omistaa mediaa pelkästään sen tarjoaman poliittisen vallan takia, taloudellisesti tällainen toiminta saa olla jopa tappiollista. Yhteiskunta oli aiemmin politisoitunut, nyt se monopolitisoituu.

juuri kun ongelmia olisi todella paljon ratkaistaviksi (luonnonresurssien käyttö ja jako, päätöksentekotapojen tulehtuminen ja tukkeutuminen, ylikansoitus, yhteiskunnan häiriöalttiuden kasvu, köyhyyskehityksen hallinta ja "tasanjako"), monopolitisoituminen estää kaiken rationaalisen päätöksenteon.

Kuten John Keegan totesi kirjassaan Sodankäynnin historia, kun yhteiskunnassa vallitsee eliitin rekryyttien ylituotanto, näille ei jää muuta kanavaa estää turhautumiaan kuin militarismi. Vain enemmistön pelkojen herättely ja koko yhteiskunnan organisointi sodan ja järjestetyn väkivallan ympärille on sellainen pikkuaivoreaktio, että se tapahtuu väistämättä meidänkin aikanamme.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Ministerin blogin otsikko tuo mieleen Arvid Järnefeltin. "Maa kuuluu kaikille." Yhteyden täytyy olla tahaton ja perustua täydelliseen tietämättömyyteen, sillä tietoinen viittaus olisi korni ja osoittaisi totaalista arvostelukyvyttömyyttä. Militantin ministerin ja pasifistina itsensä noteeranneen isänmaallisen oikeustaistelijan välille järki-ihminen tuskin yrittäisi rakentaa mitään aasinsiltaa.

Järnefeltillä olisi tässäkin kuitenkin sanansa sanottavana. Maan tosiaan pitäisi kuulua kaikille -- kaikille suomalaisille. Nythän meitä suomalaisia jotka emme enää tunne tätä Niinistöjen, Orpon, Sipilän ja sinisten maata enää omaksemme on aika paljon. Sanoisin kohta miljoona.

Ja ne todelliset uhkakuvat -- Afrikan väestöräjähdys tulevalla vuosisadalla ja miljardin kehitysmaalaisen vaellus Eurooppaan -- ovat kyllä jotain muuta kuin mitä uusimmilla hävittäjillä ja ohjuksilla pystytään torjumaan.

Ne uhkakuvat ovat realistisia myös siinä mielessä että jokaisella suomalaisella alkaa olla niistä kokemusta omakohtaisessa elämässään. Ei meillä enää vanhukset lähde vanhaan malliin iltaisin puistoon kävelylle -- sillä eivät ne puistot enää kuulu meille suomalaisille. Eikä kukaan enää kadulla katso siihen suuntaan mistä huutoa kuuluu -- olemme oppineet kääntämään pään poispäin aina kun tapahtuu jotain jota ei koskaan mihinkään tilastoida. -- Silti ne tilastot kuuluvat jo kokonaan muille kuin suomalaisille.

Ministeri elää omissa militanteissa maailmoissaan, jossa konfliktit ovat militaarisessa mielessä hienoja ja haastavia -- mutta totisesti, ei niillä minkään suomalaisen kanssa ole enää mitään tekemistä. Ne ovat vain yksi osa sitä kansallista tragediaa, joka kasvavien kansainvaellusten seurauksena tulevalla vuosisadalla tulee täydellistymään.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jussi Niinistön tohtorinväitöksen aiheena oli Eugen Schauman- aktivisti Paavo Susitaival.

Googletessani IKL-aktivistien taustoja huomasin joidenkin uhonneen 30-luvulla ampuvansa malliksi muutaman kommarikansanedustajan eduskunnan parvekkeelta käsin.

Jos olisin Erkki Tuomioja, selvittäisin oliko kansanedustaja James Hirvisaaren joutuminen Eero Heinäluoman ja Timo Soinin hampaisiin sattumaa?

Soini erotti Hirvisaaren puolueesta tämän tuotua erään kaverinsa eduskunnan parvekkeelle kuvattavaksi käsi natsitervehdysasennossa.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Onkohan Tuomiojalla, ja tämän palstan äkkiväärillä, käsitystä millaista koulutusta, ASEELLISTA sellaista, ja taitaa olla vielä pakollistakin?, annetaan itänaapurissa koululapsille? Tämän ilmansuunnan vallitseva aatehan oli aikoinaan kyseisen herran elämän ohjenuorana. Mutta osin sovelletusti.

Pasifismia Tuomioja markkinoi, mutta vain länttä tarkoittaen. Sen aseet merkitsivät kaikkea pahaa, mutta Neuvostoliiton pommeista lenteli herran mielestä kai vain ruusun terälehtiä. Kyllä oli niissäkin sirpaleissa terävät reunat. Eikä räjähdyksissä haissut ruusuvesi! Eikä tänä päivänäkään.

Eli, Tuomioja ei ole huolissaan ainoan potentiaalisen vihollisemme militarisoitumisesta, lapsiakin koskien , vaan omasta olemattomasta "militarisoitumisestamme"!?

Olisi todella hyvä, että nuoria saataisiin mukaan terveellisiin ulkoilmaharrastuksiin, eikä vain järjettömät mitat ylittäneeseen "peukalojumppaan".

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#43

>.....Olisi todella hyvä, että nuoria saataisiin mukaan terveellisiin ulkoilmaharrastuksiin, ......

ooo

niin ...... pitäisikö ne aloittaa tekemällä ulkoilmaekskursio Syyriaan

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Älä heittäydy tyhmäksi Moll!

Minä tarkoitin ylipäänsä terveitä ulkoilmaharrastuksia jatkuvan kännykkänäpyttelyn vastapainoksi. Jos niitä osaltaan järjestää Maanpuolustuskoulutusyhdistys, niin hyvä.

Kun näyt asuvan Virossa, niin etkö ole huomannut kuinka isänmaallista väkeä siinä maassa asuu? Eivät varmaankaan möläyttele maanpuolustuksesta tyhmiä. Siellä elelevän suomalaisen sietäisi ottaa oppia!

Jos vuonna 1939 ei maassamme olisi ollut suojeluskuntalaisia ja suojeluskuntapoikia, joista jälkimmäisistä kasvoi suojeluskuntaan miehiä, niin tosi huonosti olisi talvisodassa käynyt. Jorma Mollinkaan ei tarvitsisi miettiä minkälaista maanpuolustuskoulutusta lapsillemme tänä päivänä annettaisiin.

Komeaa oli lottien ja suojeluskuntalaisten marssi muutamia viikkoja sitten etelänaapurissa. Ja siellä tiedetään mistä ilmansuunnalta tulee vihollinen, jos on tullakseen, ja on valittu puolustusapu sitä silmällä pitäen. Meillä tätä viholliskuvaa yritetään hämärtää. Miksi?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#46

Kiitos kommentista, vaikka nyt luiskahdettiinkin puhumaan Mollista maanpuolustuksen sijaan.
Suomi on yksi maailman rauhallisimmista maista.

Jatkuuko rauha varmimmin lisäämällä vai vähentämällä aseita.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #53

SOTA ON IHMIKUNNAN JÄRJETTÖMINTÄ TOIMINTAA. Mutta Suomen aseet ja maanpuolustustoimet eivät ole maailmanrauhan este.

Jos pasifismi joskus voittaa(?) maailmanlaajuisesti ja aletaan takomaan miekkoja auroiksi, niin tottahan olemme siinä touhussa täysillä mukana. Tänä päivänä tuohon takomiseen maamme osalta ei ole mitään syytä. Katse itään... päin!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kuuluuko maanpuolustus myös kaksoiskansalaisille?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kuuluuko veronmaksu myös kaksoiskansalaisille?

Kuuluuko heille sodassa henkiin jääminen, yhteiskunnan välttämättömien toimintojen turvaaminen poikkeusoloissa, kaikki yhteiset ponnistukset ihmishenkien säästämiseksi, vammautumisilta välttymiseksi, rakennetun ympäristön tuhojen rajoittamiseksi ja Suomen laillisen yhteiskuntajärjestyksen turvaamiseksi?

Se kaikki on maanpuolustusta, ja perustuslaki velvoittaa siihen kaikki Suomen kansalaiset ikään ja sukupuoleen katsomatta. Sodan ajan joukkoihin sijoitetut reserviläiset ja kantahenkilökunta toteuttavat sitten sotilaallista maanpuolustusta.

* * *

127 § Maanpuolustusvelvollisuus

Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään.

Oikeudesta saada vakaumuksen perusteella vapautus osallistumisesta sotilaalliseen maanpuolustukseen säädetään lailla.

* * *

Järjestäytyneessä yhteiskunnassa kansalaiset ovat sekä yhteisen turvallisuuden edunsaajia että velvollisia antamaan oman panoksensa yhteiseksi hyväksi. Äärimmillään se on oman hengen ja terveyden panemista alttiiksi häätämällä pois asevoimin maahan hyökännyt vihollinen.

Joka ei halua sitä Suomen hyväksi tehdä, hänen on tällöin moraalisesti rehdimpää luopua Suomen kansalaisuudestaan ja sen antamasta turvasta sekä sitoutua vain sen valtion kansalaisuuteen, jolle voi olla lojaali myös poikkeusoloissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Asevelvollisuuslain 74§ mainitsee muun muassa:

"Suomen kansalaiseksi otettu toisen valtion kansalainen sekä Suomen kansalainen, jolla on tai on ollut myös toisen valtion kansalaisuus, vapautetaan hakemuksesta varusmiespalveluksen suorittamisesta rauhan aikana, jos asianomainen on sanotussa valtiossa suorittanut asevelvollisen rauhanaikaiseen palvelusvelvollisuuteen kuuluvaa palvelusta vähintään neljä kuukautta."

Sodan aikana tietenkin kaikki osallistuvat maanpuolustukseen kullekin sopivissa tehtävissä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Niinistö ehti tässä taanoin viitata kaksoiskansalaisiin viidentenä kolonnana, joten mietin näkeekö hän tärkeänä ottaa heidätkin mukaan maanpuolustustyöhön. Vaikka eihän tämä varsinaisesti liittynyt kirjoituksen aiheeseen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tuomioja ja Paatero voisivat puuttua myös erääseen urheilun epäkohtaan. Puhdas olympiaurheilu on dopingin lisäksi myös militarisoitu. Ampumahiihto, pistooli- ja kivääriammunta pitäisi ehdottomasti poistaa urheilulajeista. Savikiekkoammunta on siinä rajalla. Jousiammunta voitaisiin kuitenkin säilyttää vaikka stm. Honkajoki käyttikin jousipyssyä sotatoimissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiitettävän ahkerasti yritetään siirtää keskustelua pois alaikäisten koulupäivästä.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Siinä tilassa missä olemme maailmassa on jokaisen seisomaan kykenevän tarvittaessa kyettävä puolustamaan maata "vainolaiselta"

Käyttäjän KristiinaSunell kuva
Kristiina Sunell

Tuomioja ja Paatero ovat ehkä huolissaan siitä, josko naapurimaan käytännöt voisivat levitä Suomeen? Venäjällä uusi nuorisoliike valmentaa lapsia armeijaan kouluiästä alkaen. Kesällä 2016 perustettu Junarmija-liike on puolessa vuodessa ehtinyt kerätä riveihinsä liki 30 000 lasta, joista nuorimmat ovat kahdeksanvuotiaita. (Lähde: Helsingin Sanomat).

Meillä Suomessa nuorison koulutus todellakin keskittyy muuhun kuin hyökkäyksen valmisteluun. MPK:n kurssit sisältävät kriisi- ja poikkeusoloissa selvitytymisen ja kokonaisturvallisuuden taitoja. Koulutuksia järjestetään niin nuorisolle, naisille kuin senioreillekin. Erätaidot, ensiapu, alkusammutus, öljyntorjunta, etsintä, selviäminen sähköttä sekä ryhmässä toimimisen taidot ovat tarpeen kriisi- ja poikkeusoloissa. Esim. Japanissa jokaisen pitää selviytyä 72 tunnin sähkökatkosta; Suomessa näin ei ole. Ei ole olemassa "yhteiskuntaa" joka rientäisi jokaisen avuksi pienenkin infrastrukuurin häiriön tai luonnonkatastrofin sattuessa, kuten tietoverkon kaatuminen tai myrsky. Viran puolesta huolehtijoita ei ole tarpeeksi, vaan jokaisen on syytä opetella pitämään huolta itsestään ja muista. Kouluttajat käyttävät omaa aikaansa taitojen kehittämiseen ja kouluttamiseen, joten vapaaehtoistoiminta ansaitsee kiitokset asiattoman kritiikin sijasta.

Olisi toivonut Puolustusvaliokunnan varsinaisen ja varajäsenen perehtyneen paremmin MPK:n toimintaan ennen puoluepoliittista kannanottoa. Positiivisena puolena on toki se, että keskustelua käydään, väärinkäsitykset oikaistaan ja faktat tuodaan pöytään. MPK:n kurssisisällöt ovat aina olleet avoimesti nettisvustolla, joten aiheeseen perehtyminen ei liene kovin vaikeaa.

Misko Holtti

Niinistö saa itse mennä sotimaan sotansa, jos sellainen tulisi. Ei olisi aikomustakaan alkaa mullakaan puolustamaan maata poliitikkojen töpeksinnän ja vallanhimon vuoksi. En alkaisi uhraamaan itseäni toisten kyvyttömyyden sopia vuoksi. Katsokaa peiliin aikuiset lapset! Maailma tulisi helposti toimeen ilman sotia, mikäli nämä hullut maailman johdossa pidättäytyisivät mielihaluistaan. Sodat eivät ole luonnonlaki, vaan sodat ovat seurausta oikeassa olemisen tarpeesta, joka on saatava näyttää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLEn aihetta koskevasta uutistoinnista:

Näin ohimennen pätkän YLEn uutisesta ja panin merkille oudon kuvituksen.
Jukka Tarkka mainitsee asiasta blogissaan 17.3.2018:

"Trollaako Yle?

Ylen uutistoimitus toteutti 17.3.2018 kello 20.30 uutislähetyksessään – toivottavasti ymmärtämättömyyttään – Pietarin trollitehtaan hartaimman toivomuksen.

Se kuvitti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen alaikäisille tarkoittamaa vapaaehtoista koulutustoimintaa paheksuvan uutisensa videopätkällä, jossa täydessä taisteluvarustuksessa rynnäkkökivääriä ja täyspakkausta selässään retuuttava asevelvollinen ryntäilee harjoitustilanteessa kompastellen ja reuhtoen lumisessa metsikössä.

Olisi ehkä hyvä, jos Ylen toimituksen johto yrittäisi selvittää, mitä tällaisen kuvitusratkaisun tehnyt toimittaja on näin valitessaan mahdollisesti ajatellut, ja millaisen opastuksen perusteella on ratkaisunsa tehnyt."

Linkki: http://jukkatarkka.blogspot.fi/2018/03/pikakomment...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset