Jussi Niinistö

Vapaaehtoinen maanpuolustus uudistuu

Tällä vaalikaudella kansallinen puolustus on palautettu sille kuuluvaan arvoon. Tästä kertoo se, että hallitus päätti kehysriihessä, että puolustusministeriön kehyksissä sotilaalliseen kriisinhallintaan varattuja rahoja siirretään 6,5 miljoonaa euroa vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiseen vuodesta 2020 alkaen. Tällä päätöksellä mahdollistetaan puolustusselonteossa päätetty vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittäminen pohjoismaisten mallien mukaisesti.

Kehysriihen päätöksen pohjalta olen tänään allekirjoittanut työryhmän asettamispäätöksen. Työryhmän tehtävänä on kesäkuun loppuun mennessä tuottaa esitykset lainsäädännön muutoksista, joilla vapaaehtoisen maanpuolustuksen sotilaallinen koulutus siirretään osaksi puolustusvoimia 1.1.2020 mennessä.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tehtäviä ja resursseja vahvistetaan sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen sekä varautumis- ja turvallisuuskoulutuksen osalta. Tarkoituksena on saada jälkimmäinen koulutus maksuttomaksi.

Lisätietoa aiheesta puolustusministeriön sivuilla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Pojat pääsee leikkimään "laukaus laukaus - sarja sarrrja" leikkejä. Illalla siirrytään kansainvälisiin harjoituksiin "shotti shotti", joka jatkuu seuraavana aamuna "darra darrrra"....

Valtion piikkiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

onneksi vain leikki riittää pitämään vihut loitolla :)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Vaikka Jan Theonin kommentti varmasti on huumorillakin veistelty, kätkenee se sisäänsä myös tyypillisen tietämättömyydestä kumpuavan elementtinsä.

Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus (julkishallinnollisena yhdistyksenä MPK) tarjoaa motivoituneille henkilöille mahdollisuuden kehittää ja ylläpitää osaamistaan ja toimintakykyään. Organisaationa MPK on tänä päivänä tasolla, jolla jokainen järjestetty kurssi suunnitellaan etukäteen ja analysoidaan palautteenkin perusteella jälkikäteen siten, että koulutus on laadukasta ja tuloksellista.

Toiminta on ollut hyvin asiallista ja ammattimaista kaikilla käymilläni kursseilla. Suosittelen Jan sinullekin kursseille osallistumista, ellei sellainen sitten maailmankuvasi puolesta ole omiaan tuottamaan sinulle liialti tuskaa.

Olen hyvin tyytyväinen tapaan, jolla nykyinen puolustusministeri Niinistö on tehtäväänsä hoitanut. Hän on ollut vapaa sotilaalliseen toimintaan liittyvistä menneisyyden haamuista ja kahleista, ja on hyvin pragmaattisesti vienyt eteenpäin tarkoituksenmukaisia ja puolustuskykyämme palvelevia uudistuksia.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Minun vaatimaton kokemus asioista perustuu vain armeijan asioihin eikä vapaaehtoisiin. Lähinnä huumorilla esitin sen mitä tapahtuu upseereiden keskuudessa.

Mitä tulee maanpuolustustyöhön, niin se ei ole minua varten. MPK:lla ei liene minulle edes mitään annettavaakaan ja itselläni on nykyisin asiaan liittyviä henkilökohtaisia päätöksiä, että en osallistu mihinkään toimintaan mihin liittyy armeija. Sotilasaseilla myös saan ampua milloin haluan aina vaikka 50 kaliiberisilla ja liikuntaa kyllä normaalissa tilanteessa saa riittävästi. Toisaalta myös tuhansien kilometrien matkustaminen ei jonkin MPK:n kanssa houkuttele.

Varmasti jollekin ok, mutta sota ei ole pelkkää "laukaus laukaus" leikkejä vaan nykyisin muutakin. Jos areena pitäisi valita, valitsen sen toisen areenan ja siellä panokset ovat enemmän kuin yksittäiset ihmishenget, siellä panoksena on infra.

Mutta sota ei ole ENÄÄ minua varten. Varsinkaan tässä iässä, jätän sen nuoremmille jos halua riittää.

Mitä tulee ministeri Niinistön ideologiaan ja toimintaan, en kyllä jaa näkemystäsi samalla tavalla enkä ole näkemyksieni kanssa yksin. Tällä ei ole puolueen kanssa mitään tekemistä, katson asioita ihan henkilön onnistumisina ja tekemisinä eli yksilötasolla. Nähdäkseni ministeri Niinistöllä ei ole kovin paljon puolueideologia taustalla painanut joten yksilöarviointi lienee lähempänä.

Joskus voin huumorin ja ilonpidon takia toki värikuulasotaan osallistua.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Toverit, huomenna jaetaan kiväärit, meillekin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Toverit ei tätäkään asiaa hoida vaan siihen tarvitaan maanpuolustuksesta kiinnostuneita vapaaehtoisia. Toverit välttelee maanpuolustustyötä sekä rauhan- että kriisinaikoina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toverit ei tätäkään asiaa hoida vaan siihen tarvitaan maanpuolustuksesta kiinnostuneita vapaaehtoisia."

Entäs nämä federalistit ja muut maailmankansalaiset jotka halveksivat Suomea kansallisvaltiona, ketä he puolustavat vai lähtevätkö soutamaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset