Jussi Niinistö

Ja se SOI!

Tein 7.-10.5.2018 työvierailun Washingtoniin, jossa tapasin Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattisin ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin. Tapaaminen Mattisin kanssa oli kolmas laatuaan, Hultqvistin kanssa jo 40:s!

Voi sanoa, että puolustushallintojemme väliset suhteet eivät kai koskaan ole olleet näin hyvällä tolalla. Keskustelimme erinomaisessa hengessä yleisestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta, transatlanttisista suhteista ja maidemme välisen puolustusyhteistyön ajankohtaisista asioista, etenkin harjoitustoiminnasta.

http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/05/Liput-300x239.jpg 300w" sizes=" 645px) 100vw, 645px" />

Keskeinen osa vierailua oli kolmenvälisen aiejulistuksen (Statement of Intent, SOI) allekirjoittaminen. Suomen ja Ruotsin kahdenväliset puolustussuhteet Yhdysvaltojen kanssa ovat hyötyneet vuonna 2016 laadituista vastaavanlaisista aiejulistuksista ja samaa mallia halutaan jatkossa soveltaa myös kolmenväliseen puolustusyhteistyöhön.

Kolmenvälinen SOI täydentää ja kokoaa yhteen aikaisemmin sovittuja asiakokonaisuuksia; yhteistyön avulla voidaan esimerkiksi varmistaa, ettei synny päällekkäisyyksiä tai kilpailutilanteita kansainvälisessä harjoitus- ja muussa koulutustoiminnassa. Suomen ja Ruotsin puolustusministerit ovat informoineet parlamenttiensa ao. valiokuntia asiasta 19.4.2018.

Aiejulistus on poliittinen tahdonilmaus yhteistyöstä, ei juridisesti sitova valtiosopimus. Se ei vie Suomea tai Ruotsiin Natoon eikä se tuo turvatakuita. Suomi on edelleen sotilasliittoon kuulumaton maa, joka eduskunnan hyväksymän puolustuselonteon hengessä tiivistää yhteistyötään Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa.

http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/05/Allekirjoitus-300x196... 300w, http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/05/Allekirjoitus-768x503... 768w" sizes=" 1008px) 100vw, 1008px" />Kuvat: Pentagon

Pentagonin tilaisuuden jälkeen jatkoimme Peter Hultqvistin kanssa Atlantic Councilin seminaariin Itämeren alueen turvallisuudesta, jossa pidin puheen.

Aiejulistuksen allekirjoittamisesta ja Washingtonin tunnelmista uutisoivat mm. HS, Yle, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Kaleva ja Turun Sanomat.

#SecDef Mattis met with the Defense Minister of #Finland, Jussi Niinisto, & the Defense Minster of #Sweden, Peter Hultqvist, at the #Pentagon today. @FinnEmbassyDC @SwedeninUSA pic.twitter.com/GrMdOLk6ru

— U.S. Dept of Defense (@DeptofDefense) May 8, 2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Oikeaan suuntaan olemme menossa.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kun vain se Suomen itsenäisyys tulisi turvatuksi, että tie ei veisi minkäänlaiseen armeijan toimintaan ketään vastaan. Suomella oli aikanaan YYA sopimus Neuvostoliiton kanssa. Presidentti Kekkonen ja hallitus tasapainoilivat onnistuneesti asiassa, mutta tänään ei Suomessa moni vastaavaan enää usko. Nyt on Nato se pieni "jumala" joka Suomea suojaa, jos suojaa, toivottavasti. Totuuteen perustuva usko tänään on että Nato ei ole Suomelle niin vaarallinen kuin "isoveli" etujaan ajaessaan. Vaikka joku on asiasta toki toista mieltä, mutta saa sitä olla. Tosiasioihin pohjaten.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Ennen oltiin "rähmällään" itään, nyt länteen; ei hyvin kumpikaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kyllä. Jussi Niinistö on tehnyt hyvää työtä Suomen puolustuksen eteen.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jussi Niinistö on erinomainen puolustusministeri!

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Toivotaan näin. Tänä päivänä tarvitsemme ympäri maailman asiansa osaavia päättäjiä. Kaiken on syytä olla kunnossa että ei tapahtuisi mitään suuria yllätyksiä sisällä tai ulkona. Tiedonvaihto toisen valtion kanssa on osa sitä turvallisuuden tunnetta. Kuten presidentti Niinistö sanoi, moni asia voi muuttua hyvinkin nopeasti. Poliittinen puhe on joskus vain puhetta, se totuus näkyy sitten fyysisenä voimana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset