Jussi Niinistö

Lenininpuisto pitää nimensä

http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/05/Lenininpuisto-150x150... 150w, http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/05/Lenininpuisto-300x300... 300w, http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/05/Lenininpuisto-768x768... 768w, http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/05/Lenininpuisto-1024x10... 1024w" sizes=" 2048px) 100vw, 2048px" />

Jätin viime vuoden lokakuussa yhdessä Sampo Terhon kanssa Helsingin kaupunginvaltuustossa aloitteen Alppilassa sijaitsevan Lenininpuiston nimen muuttamiseksi. Aloitteessamme esitimme, että puiston nimi muutettaisiin Suomen 100-vuotisjuhlan hengessä Ukko-Pekan puistoksi entisen presidenttimme Pehr Evind Svinhufvudin mukaan.

Aloitteen jättämistä seuranneen prosessin aikana kävi kuitenkin ilmi, että päättävien elinten enemmistön mielestä Ukko-Pekka Svinhufvudille on jo nimetty riittävästi paikkoja Helsingissä, ja että enemmistö haluaa säilyttää heille enemmän tai vähemmän rakkaan Lenin-sedän nimen Lenininpuiston muodossa.

Demokratiassa mennään enemmistön ehdoilla ja politiikka on mahdollisen taidetta. Siispä kaupunginvaltuuston äänestäessä asiasta 16.5.2018 Sininen valtuustoryhmä ehdotti kompromissia: säilytetään Leninin nimi kaikin mokomin Helsingin nimistössä, mutta muutetaan Lenininpuiston nimi Leninin uhrien muistopuistoksi. Se kunnioittaisi näkyvällä tavalla niitä lukemattomia ihmisiä, niin suomalaisia, venäläisiä kuin muidenkin kansallisuuksien edustajia, jotka jauhautuivat Leninin luoman kommunistisen hirmuhallinnon rattaissa.

Valtuuston enemmistö ei valitettavasti ollut muutoksen kannalla. Esitykseni asian palauttamisesta valmisteluun siten, että Lenininpuisto nimetään Leninin uhrien muistopuistoksi, kaatui äänestyksessä. Lopputuloksesta huolimatta valtuustossa käytiin aiheen tiimoilta vilkas keskustelu.

Aloitteen käsittelyhistoria on luettavissa Helsingin kaupunginvaltuuston sivuilta.

Aiheesta uutisoi Helsingin Sanomat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Risto Koivula
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kuuluu samaan mappiin kuin persujen takavuotinen "Itämeren nimi muistuttaa sorrosta ja alistamisesta ja se on muutettava Länsimereksi".

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Itämerihän on svetisismi, joista pitäisi pikkuhiljaa päästä suomessa eroon. Itse käytän yleensä nimeä Baltianmeri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Eestiksi se on Läänemere, eli Länsimeri.

Risto Koivula Vastaus kommenttiin #10

Itämeri on "Nousumeri" on suomea (itää), Länsimeri on "Laskumeri" on balttia, samaa juurta kuin esimerkiksi lanta.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/08/suomen...

" länsi, lansi, lanta, luode (ilmans.)?

Lithuanian: lįsti (leñda, liñdo) = kiivetä (myös alaspäin, valua), kiipeillä, päästä, tunkeutua, ryömiä, kopeloida (taskuja ym.), sopia jhkn, mahtua jstkn Etymology:2.= 'kriechen = madella, ryömiä, kontata, liehakoida, sich verkriechen, eindringen, sich herandrängen, sich einmischen, hineingehen, Platz finden', Frequ. landinė'ti, Intens. landýti, lándžioti; lindė'ti, lìndoti 'sich versteckt halten = lymytä, pysytellä piilossa',

Kaus. landìnti 'zum Kriechen veranlassen = panna ryömimään, valumaan ym.', lindỹnė, lìndynė, landỹnė, landyklà, landỹklė 'Schlupfwinkel = kaatokulma, kallistus (joka on oikeastaan pystykulma), Unterschlupf = alakulma, Versteck = piilopaikka, kätkö, väijytys', [Kalsi, kallellaan on tarkoittanut poikkeamaa luotisuorasta, lansi (lannen) taas kallistusta vaakatasoon nähden.]

landà 'Schlupfloch = piilokuoppa, potero', auch 'zudringliche Person = tunkeileva henkilö, Leisetreter = luihu, salakähmäinen henkilö, Spion = vakooja',

landùs 'tief eindringend, scharf, zudringlich, vorwitzig, naseweis = näsäviisas', lañdžius, landūnas 'zudringliche Person, Leisetreter, Spion',

... "

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni tuo viimeinen kompromissiehdotus oli kyllä aivan kannatettava!

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mielestäni mielipiteesi on erikoinen? Moraali ja kauppa erotetaan toisistaan, vai mitä meinaat?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen tottunut tuollaiseen kommentointiin somessa. Jos puollan vaikkapa hovioikeuden langettamaa tuomiota jostain rikoksesta, niin minut leimataan usein rikollisten suojelijaksi tai kieroutuneeksi y.m. Tässä kohden puolestaan ilmoitin kannattavani ministeritason henkilön tekemää ehdotusta. Sen pohjalta katsotaan, että "mielipiteeni on erikoinen".

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miksi et ehdottanut puiston uudeksi nimeksi "Ståhlbergin puistoa", joka olisi kunnioittanut Itsenäisen Suomen ensimmäistä presidenttiä ja armotonta demokraattia, joka muilutettiin silloisten persujen toimesta Venäjän rajalle?

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Laitamme mainitun henkilön etunimien ensimmäiset kirjaimet V ja I tuohon nykyisen nimen aluksi. Saamme (Sulo) Vileninpuiston, mikä sentään liittyy suomalaiseen mielenmaisemaan, päinvastoin kuin erään historian väkivaltajärjestelmän kehittäjä.

- Problem solved.

Se, että mainittua miestä vielä oikein puolustellaan ja tahdotaan pitää jokin puisto hänen mukaansa nimettynä, millä tahansa verukkeella vuonna 2018, kertoo karusti siitä, että jokin vasemmalle kallellaan oleva psykoosi riivaa ihmisiä edelleen.

Aivan yhtä ala-arvoista olisi Aatun mukaan nimetty sijainti.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Jari Vileninpuisto...gradu huijausten muistopuisto.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Liian isoja harppauksia nimen muutoksessa? Jos olisitte ehdottaneet Vilenin puistoa (kuten kommentoija Niska edellä esittää), niin muutos olisi ollut lähes huomaamaton.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse.
Presidentti J.K. Paasikivi kirjoittaa päiväkirjassaan 21.9.1941: ”Olen lukenut bolsevikkikirjallisuutta. Leninin koko oppi oli väkivallan oppia – ei rauhallisten keinojen ja rauhallisen kehityksen oppia.” Lähde: J.K. Paasikivi Jatkosodan päiväkirjat 11.3.1941 – 27.6.1944 sivu 125. Paasikivi oli täysin venäjänkielen taitoinen.
On arvioitu, että tämä Leninin käynnistämä oppi vei hengen jopa noin 60 miljoonalta ihmiseltä. Näiden joukossa on myös runsaasti suomalaisia, joista Inkerin suomalaiset ovat yhtenä esimerkkinä.

Viisautta lähes 2000 vuoden takaa. Roomalainen senaattori ja historioitsija Tacitus on todennut: ”Mitä ei tunneta, sitä pidetään suurenmoisena.”

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämä herttainen lapsikuoro 70-luvulta on toista mieltä Paasikiven kanssa:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=XjVnbVStaDA

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset