Jussi Niinistö

Herätyshuuto puolustusrahoista

Heitin Lännen Median haastattelussa esille ajatuksen, että naisten vapaaehtoinen varusmiespalvelus jäädytettäisiin joksikin aikaa 2020-luvulla säästöjen hakemiseksi. Yhden vuoden jäädytys toisi neljä miljoonaa euroa, yhden saapumiserän kaksi miljoonaa. Ehdotus on odotetusti herättänyt kiivasta keskustelua ja joku on ehkä mielensä pahoittanutkin. Turhaan, sillä tämä ei ole mies/nais-kysymys vaan herätyshuuto maanpuolustuksen määrärahojen puolesta.

Huhtikuussa hallituksen kehysriihessä päätetty säästövaatimus (ns. JTS-miljardi) puolustusministeriön hallinnonalalle on vuonna 2020 noin viisi miljoonaa euroa, seuraavana vuonna 10 miljoonaa ja niin edelleen, nousten vuosikymmenen lopulla 50 miljoonaan. Tähän päälle tulevat vielä Senaatti-kiinteistöjen nousevat vuokrat puhumattakaan muista kustannuspaineista, kuten puolustusmateriaalin kallistumisesta.

Ikävä tosiasia on, että tällaisella kohtuuttomalla säästöpolitiikalla Suomen maanpuolustuksen uskottavuus 2020-luvulla vaarannetaan.

Viime vaalikaudella maanpuolustukselle tehtiin hallaa, kun muun muassa reserviläisten kertausharjoituksista ja varusmiesten maastoharjoituksista leikattiin. Tällä kertaa tätä virhettä ei toisteta. Toiminnan tasosta meillä ei yksinkertaisesti ole varaa enää tinkiä. Turvallisuusympäristömme on muuttunut. Se on muuttunut viimeistään Krimin valtauksen 2014 jälkeen ja Puolustusvoimissa mennään nyt valmius edellä ja valmius maksaa.

Näin ollen leikkausten tulee kohdistua asioihin, jotka eivät ole maanpuolustuksen kannalta aivan välttämättömiä. Naisten vapaaehtoisen varusmiespalveluksen jäädyttäminen vuodeksi on vain yksi osa tätä ei-toivottavaa pakettia. Keskeisempää on kiinnittää huomiota esimerkiksi Senaatti-kiinteistöjen yhä pahenevaan rahastukseen, josta kirjoitin aiemmassa blogissani.

Mittani Senaatin kanssa on täynnä. Senaatti-kiinteistöt pilkkomalla ja siirtämällä puolustushallinnon käytössä olevat rakennukset takaisin omaan omistukseen olisi mahdollista puuttua puolustushallintoa kohtuuttomalla tavalla kuormittaviin, alati kasvaviin vuokramenoihin puhumattakaan muista Senaatin aiheuttamista hankaluuksista.

Vapaaehtoiset, erinomaiset motivoituneet isänmaalliset nuoret naiset tekevät loistavaa työtä puolustusvoimissa ja henkilökohtaisesti toivon, että näin on saumattomasti jatkossakin. Säästöpaine voi kuitenkin johtaa seurauksiin, jotka eivät ole kenellekään mieleen.

On myös muistettava, että ensi vuosikymmenellä toteutuvat strategiset hankkeet (merivoimien Laivue 2020 ja ilmavoimien HX-hanke) rahoitetaan puolustusbudjetin ulkopuolelta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Ei ole järkeä estää motivoituneiden naisten armeijaanpääsyä. Sen sijaan mainio tapa säästää olisi se, että annetaan nykyistä helpommin vapautus kaikesta palveluksesta sellaisille miehille, jotka eivät ole motivoituneita. On kallista ja turhaa roikottaa heitä systeemissä mukana. Ja palvelukseen astuneille miehille pitää säätää naisten tavoin 45 vuorokauden katumusaika, jonka kuluessa palveluksen saa keskeyttää seuraamuksitta. Miksi ihmeessä tuonkin oikeuden pitää olla sidonnainen sukupuoleen?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

miten tulee säästöjä jos tämäm vuoden aikana ei tule naisia mutta ens kaudella niitä tulee sitten myös tämänkin vuoden edestä? vai onko siellä jotain rajoja noille naismäärille? onko ne ikinä ollut täynnä, niin ettö joku ei päöse sisään?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vaihdetaan suomalaiset maanpuolustajat jenkkeihin, ovat ilmaisia ja ainakin yhtä lojaalisia Suomelle kuin Jussi Niinistö ja muut hallituspoliitikot.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäläiset ovat jenkkejäkin halvempia!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hyvä, tuo oli hyvä ;)

Venäläisethän tulee ihan ilmaiseksi kun vain antaa luvan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"On myös muistettava, että ensi vuosikymmenellä toteutuvat strategiset hankkeet (merivoimien Laivue 2020 ja ilmavoimien HX-hanke) rahoitetaan puolustusbudjetin ulkopuolelta."

Kuka näin on päättänyt?

Luulisin, että maavoimia tullaan jälleen supistamaan, jotta laivasto ja ilmavoimat saavat, mitä hauavat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Oikea keino on hankkia ne rahat jotka ovat tarpeen ja lisätä koulutusta ja harjoittelua. Maanpuolustus on ehkä tärkein asia kansakunnan ja kansalaisten hyvinvoinnin takaajana eikä siitä tulisi säästellä kommunistien vaatimuksista huolimatta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Maanpuolustus on ehkä tärkein asia kansakunnan ja kansalaisten hyvinvoinnin takaajana eikä siitä tulisi säästellä kommunistien vaatimuksista huolimatta."

Kokoomus on ollut suurin kommunistipuolue viime vuosina maanpuolustuksen säästöissä.

Käyttäjän PetriLavonen kuva
Petri Lavonen

Muistaakseni olet puuhastellut jehovan todistajia ja kaikkia kynnelle kykeneviä kansanarmeijaan. Nyt on rahat loppu. Eikö nykyaikana olisi viisaampaa suunnitella tehokasta taistelukykyistä nopeantoiminnan joukkoja?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Eikö nykyaikana olisi viisaampaa suunnitella tehokasta taistelukykyistä nopeantoiminnan joukkoja?"

Näinhän se olisi ilman Venäjää...

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Se näyttää siltä mitä se on: tasa-arvoa loukkaavaa.

Mitä tulee puolustusvoimien budjettiin ja rahamääriin, on ollut varaa ostaa romurautaa Etelä-Koreasta, pistää rahaa "laivastoon", hankinnassa on hävittäjiä joiden elinkaarikustannus on 400-700 miljoonaa euroa kappale (eli 60 hävittäjää = 24 miljardia jos hintalappu 400 miljoonaa) ja sitä rataa.

Miten olisi jos vaan alkaisi oikeasti järkeistämään toimintoja sillä, sotavoimiin voi mennä jos haluaa tai jättää menemättä? Niinistön opeilla kun oikea sodankäynti on jo loppunut alkuunsa ennenkuin ensimmäinenkään panssarivaunu liikahtaa tai tykistö ampuu laukaustakaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Marsalkka Mannerheim kirjoittaa muistelmissaan: ”Jokaisella Suomen kansalaisella on eittämätön oikeus vaatia, että armeijamme on laadultaan, koulutukseltaan ja varusteiltaan täysin samalla tasolla kuin otaksutun vastustajan; jotta tähän päästäisiin, tarvitaan ehdottomasti voimakkaita toimenpiteitä, siitä huolimatta että niiden toteuttaminen nyt tulee rasittamaan maata enemmän kuin aikaisemmin.” (Mannerheimin muistelmat II sivu 104).
Näin Marsalkka Mannerheim kirjoitti mm. kirjeessään Tasavallan presidentille ennen Talvisotaa 16.6.1939. Marsalkka oli silloin puolustusneuvoston puheenjohtaja.

Tämä on varmasti tuttua tekstiä puolustusministerille, mutta tuskin se on sitä kommentoijille. Siihen aikaan armeijan ei tarvinnut sentään maksaa vuokraa tiloistaan. Ehdottelija olisi varmaan kiikutettu kiireen vilkkaa hoitolaitokseen. Kukahan ”ruudinkeksijä” sai tämänkin voimassa olevan hullutuksen aikanaan? Tähän nykytilanteeseen olisi saatava viipymättä korjaus, jotta se ei rasita tarpeettomasti puolustuslaitoksen toimintaa.

Armeija puolustaa Suomea myös rauhan aikana – jo pelkällä olemassaolollaan.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Kunpa toisit nyt edes tasa-arvon sinne armeijaan. Miehille ja naisille samat kriteerit, kuka saa suorittaa/kenet pakotetaan suorittamaan se intti. Jos se on naislle vapaaehtoista, sen pitää olla vapaaehtoista myös miehille. Perustelut: Perustuslaissa sanotaan § 127, että kaikki kansalaiset ovat maanpuolustusvelvollisia.
Ja pykälässä 6 sanotaan, ettei ketään saa asettaa eriarvoiseen asemaan ilman perusteltua syytä sukupuolensa vuoksi.
Mikä on kunkin Niinistön (Sauli, Jussi, Ville jne) perusteltu syy, että asevelvollisuus koskee vain miehiä?
Haluan vihdoin vastauksen kysymykseen, jonka olen esittänyt vuosittain jo yli 10 vuoden ajan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mikä muka maksaa naisissa intissä tuon 4 mijoonaa?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tuo 4 miljoonaa on lillukanvarsia.
Sillä pääsee otsikoihin, mikä lienee olikin tarkoitus.

Kannattaisi leikata jostakin turhasta , vaikka sen tulevan kansanedustajan sopeutumisrahan voisi lopettaa samalla kun lopettaa sen sikamaisen sopeutumiseläkkeen .

Mervi Eskelinen

Ihan hirvittävää säästöä emme saa naisten eväämisellä varushenkilöpalveluksesta. Säästöt tulisi kohdentaa höllyvään organisaatiorakenteeseen ja ns. vähemmän motivoituneiden miesten varushenkilöpalvelukseen. Itse asiassa olisin jopa niinkin radikaalisti säästämässä, että koko puolustusjärjestelmää tulisi kohdentaa enemmän automatisointiin eikä ns.maastoharjoituksiin.

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Naisten armeijassa olo ei ole ongelma lainkaan... Ongelma on se, mistä puolustusvoimat saavat rahoituksen uusiin ilmasta ampuviin hävittäjiin (taas miljarditolkulla rahaa koneisiin jotka on jälleen parinkymmenen vuoden kulutta uusittava miljardeilla euroilla).
Ja 'kaikki' yleisen turvallisuuden nimissä.
Olisiko syytä laittaa ulkopolitiikka ajan tasalle?

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Vastaan itse:

MM.
Purkamalla talouspakotteita Venäjän suuntaan...
EU:ssakin on monta valtiota jotka pitkin hampain ja vaivoin aloittivat Venäjäpakotteet kun sellainen oli EU:n agendana.
Saksan liitokansleri Merkel alkaa jo lämmetä Venäjän suuntaan ja lienee ajankohtaista kohtapuolin siirtää talouspakotteet historian lehdille.
Paljon halvemmaksi tullee pitää hyviä suhteita lähivaltioihin kuin sapelinkalistelun haaveilu tai nyrkin puristelu selän takana.

Muisto Keijo Kullervo

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Hävittäjien elinkaaren hinta on F35 osalta minimissään 400 miljoonaa kappale. Eli 60 hävittäjää maksaa yhteensä ostohintoineen, huoltoineen ja ylläpitoineen sen 24 miljardia.

Miksi kukaan ei ole huomannut sitä, että ministeri Niinistön johtaessa puolustusvoimia, sen rahoitus ja budjetti on mennyt ihan kuralle? On pistetty rahaa kalusto-ostoihin, mutta nyt niitä ei pysty kohta käyttämään, koska ei ole rahaa? Vielä pitäisi sitten laittaa lisää rahaa sotakoneisiin joita ei ole nytkään varaa käyttää saatika sitten muutenkaan.

Jopa persut ovat jättäneet ministeri Niinistön kaiken arvostelun ulkopuolelle. Outoa?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #27

"On myös muistettava, että ensi vuosikymmenellä toteutuvat strategiset hankkeet (merivoimien Laivue 2020 ja ilmavoimien HX-hanke) rahoitetaan puolustusbudjetin ulkopuolelta."
"Miksi kukaan ei ole huomannut sitä, että ministeri Niinistön johtaessa puolustusvoimia, sen rahoitus ja budjetti on mennyt ihan kuralle? "
?

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #29

"On myös muistettava, että ensi vuosikymmenellä toteutuvat strategiset hankkeet (merivoimien Laivue 2020 ja ilmavoimien HX-hanke) rahoitetaan puolustusbudjetin ulkopuolelta."

Normaalisti puolustusvoimien kalusto hankitaan sen oman budjetin sisällä. Nyt isommat hankinnat halutaan ulkoistaa valtiolle kokonaan.

Pelkästään hävittäjien osalta tulee laskua jo ostaessa. Jos katsotaan vaikka F35 hintalappuja Norjalle, niin se oli noin 140-145 miljoonaa per kappale. Suomelle koneet maksavat siis suoraan 8.4 miljardia tuolla laskukaavalla. LISÄKSI tulevat elinkaarikustannukset mitkä ovat Jenkeillä minimaalisesti laskettu 400 miljoonaa ja norjalaiset laskivat 700 miljoonaa per kappale. Jos elinkaari on 30 vuotta, niin tuolla 400 miljoonalla yksinään tulee yhdelle koneelle yli 13 miljoonaa per vuosi hintalappua lisää. Kun koneita on 60 kpl, hintalappu on vuodessa 800 miljoonaa. Jos lasketaan norjalaisten kaavan mukaan, hintalappu on vuodessa noin 1.4 miljardia. GAO on ilmoittanut, että nuo jenkkien omat hintalaput ja arviot ovat vahvasti alakantiin. GAO taas on Yhdysvaltain valtion taloudenpitoa vahtiva virasto.

Siis pelkästään hävittäjistä. Tuo summa on yli puolet koko puolustusvoimien budjetista, joka jo nyt huutaa hoosiannaa.

Lisäksi pitää ottaa huomioon, että jenkeillä on nykyään käytössä PBL -malli. Sen mukaan huoltoa ei voida ulkoistaa missään olosuhteissa ja jenkit eivät jousta tuosta. Kyse on bisneksestä kuitenkin.

Kuriositeettina nuo hintalaput ovat 3-5x suurempia kuin Hornetien todelliset hintalaput. Hornettien hintalappu yli kaksinkertaistui siitä millä se päättäjille myytiin.

"Miksi kukaan ei ole huomannut sitä, että ministeri Niinistön johtaessa puolustusvoimia, sen rahoitus ja budjetti on mennyt ihan kuralle? "

Minkä takia Niinistö huutelee säästöjen perään jos budjetti ei ole kuralla?

Mikä hommassa sitten mättää? Ensinnäkin se, että nuo rahat otetaan lainana valtiolle. Se vie Suomen ihan suoraan EU:n tarkkailulistalle, koska valtion velka on jo nyt tapissaan sekä enemmänkin. Siitä vaan siis EU:n mustapukuisia miehiä valtionvarainministeriöön odottelemaan.

Toiseksi nuo hankinnat ovat semmoisia, että joko A) koneilla ei lennetä jos ostetaan kallein tai B) raha revitään ihmisiltä veroissa tai poistamalla hyvinvointia tai C) sekä A plus B ja vielä bonuksena päälle EU:n mustapukuiset.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #30

Olet oikeassa siinä, että suurista rahoista on kysymys.

"On myös muistettava, että ensi vuosikymmenellä toteutuvat strategiset hankkeet (merivoimien Laivue 2020 ja ilmavoimien HX-hanke) rahoitetaan puolustusbudjetin ulkopuolelta."

Tarkoittaisikohan tuo sitä että suurin piirtein kaikki päättäjät ovat sitä mieltä että nuo kalliit laitteet ovat Suomen turvallisuuden kannalta tarpeelliset. Kommunistien mukaanhan kaikki puolustusmenot ovat tarpeettomia ja vastaavat rahat pitäisi siirtää lyhentämättöminä sosialismin tarpeisiin.
En oikein ymmärrä miten saat tuon kaiken kaadetuksi nykyisen puolustusministerin kontolle koskapa noiden järjestelmien uusiminen on ollut tiedossa jo vuosikausia.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Onkohan kukaan Suomessa oikein tosissaan ottanut huomioon sitä, että naiset ovat sodankäynnissä aina se "heikompi astia"?

Varusmiespalveluksen vapaaehtoisena käyneiden ja mahdollisesti todellisessa sota- tai uhkatilanteessa miesten rinnalla palvelevien naisten kautta valtiotamme uhkaava taho voi kiristää ja lypsää tietoja helpommin naisilta kuin sodassa mukana olevilta miehiltä.

Tämä on ainoa syy, miksi katson, että naiset voitaisiin pitää toistaiseksi pois armeijasta. Säästöt ovat nyt ehkä vain ns. hyväksyttävä syy Jussi Niinistöllä. Ehkä hänen asemansa ei anna mahdollisuutta avata asiaa enempää.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämä oli Puolustusministeri Jussi Niinistön nopea tapa nostaa lööppeihin syöttämällä medialle täkyn muka naisilta armeijaan pääsemisen kieltämisen.

Edellisen hallituksen Sosiaalidemokraatti valtiovarainministeri huononsi Suomen puolustusta radikaalisesti joten nyt on suuri huoli puolustusvoimien määrärahojen niukkuudesta oikeutettu.

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola

"Senaatti-kiinteistöt pilkkomalla ja siirtämällä puolustushallinnon käytössä olevat rakennukset takaisin omaan omistukseen olisi mahdollista puuttua puolustushallintoa kohtuuttomalla tavalla kuormittaviin, alati kasvaviin vuokramenoihin puhumattakaan muista Senaatin aiheuttamista hankaluuksista."

Tämä on totta ja pätee yleisesti useaan tämän maan hallintoalaan, jossa kokonaisuuksia on pilkottu ja niiden johtaminen on siirretty kauas todellisesta toimintapisteestä, jotta saataisiin kavereille luotua työpaikkoja. Samanlaista takaisinsiirtoja pitäisi tehdä muuallakin ja hyvä, jos maanpuolustus on tuossa suunnannäyttäjä.

Petri Hämäläinen

Hauska tuo puolustusministerin Senaatti-kiinteistöjä koskeva kommentti, kun kuulemma se „rahastaa“

Mitenhän Soten käy jos puolustusvoimille yksityistäminen ja Senaatti-kiinteistöjen vuokrarenkinä olo ei kannattanutkaan?

Vaatikohan Sote-ministeri vuonna 2025 Mehiläistä, Adeccoa, Terveystaloa pilkottaviksi kuin kustannukset ovat „nouseet pilviin“?

Yksityistämisellä on lyhyet jäljet, sanoo vanha sananlasku.

Sote on Sammon ryöstö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset