Jussi Niinistö

Lennokit kuriin

Eduskunnassa käytiin 5.6.2018 lähetekeskustelu puolustusvoimista annetun lain muuttamista käsittelevästä hallituksen esityksestä. Kyseisellä lakiesityksellä on tarkoitus saattaa Puolustusvoimien toimivaltuudet ajan tasalle koskien luvattomien lennokkien liikkumista Puolustusvoimien käytössä olevilla alueilla.

Pitämässäni esittelypuheenvuorossa totesin, että Suomen turvallisuusympäristön muutos ja uudenlaiset uhat edellyttävät uudenlaista valmiutta ja uudenlaista varautumista. Tämä koskee erityisesti monimuotoisten uhkien, kuten hybridivaikuttamisen, torjuntaa. Miehittämättömät ilma-alukset ovat osa tätä kokonaisuutta. Puolustusvoimien arvion mukaan miehittämättömän ilmailun sille aiheuttama uhka on merkittävä. Ehdotetulla lailla pyritään suojautumaan vieraan vallan sotilaallisilta toimijoilta ja niiden lukuun toimivilta tahoilta.

Puolustusvoimille esitetään toimivaltuutta puuttua teknistä laitetta tai voimakeinoa käyttäen lennokin tai miehittämättömän ilma-aluksen kulkuun, mikäli sen lennosta aiheutuu uhkaa maanpuolustukselle tai Puolustusvoimien toiminnalle. Laissa olisi säännökset toimivaltuudesta Puolustusvoimien käytössä olevilla alueilla ja niiden ulkopuolella. Esitetyt säännökset ovat tekniikkaneutraaleja, eli ne jättävät tilaa erilaisille vaihtoehdoille. Tarkoitus on, että laki on ajan tasalla myös tulevina vuosikymmeninä.

Aiheen tiimoilta käydyn debatin perusteella lakiesitys nähtiin yleisesti ajankohtaisena ja tärkeänä. Monet edustajat yli puoluerajojen jakoivat ymmärryksen siitä, että puolustushallintomme on oltava ajan tasalla ja seurattava tekniikan ja sotavälineiden kehitystä. Tähän liittyen totesin, että lennokit ovat meille paitsi uhka, myös mahdollisuus. Puolustusvoimilla on ollut lennokkeja käytössä jo vuosia; niitä käytetään tiedusteluun ja valvontaan, ei vaikuttamiseen. Tutkimme lennokkien teknologista kehitystä jatkuvasti ja tulevaisuudessa meillä on lennokkeja käytössä yhä enemmän.

Lakiesitys syntyy todellisesta tarpeesta. Puolustusvoimien alueilla on todettu liikennettä esimerkiksi sotaharjoitusten yhteydessä, ja Puolustusvoimat on myös joutunut perumaan eräitä suunniteltuja toimintojaan, kun lennokkien uhkan on arvioitu muodostuneen liian suureksi. Kykyä puuttua näihin tilanteisiin meillä on jo nyt, mutta lainsäädäntö on tähän saakka puuttunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Luulin Niinistön jutun koskevan 15-30 miljardin törsäystä muutamaan hävittäjään.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola
Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Niin sitä saattaa erehtyä ja luulla lennokkia hävittäjäksi.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Mitäs siinä ihmettelemään, pistää pojat ampumaan härvelin alas ja pudottajalle kuntsari palkkioksi. Luulisi puolustusvoimilla olevan tarpeelliset välineet tällaiseen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Mitäs siinä ihmettelemään, pistää pojat ampumaan härvelin alas ja pudottajalle kuntsari palkkioksi.»

Tuossa on hyvä esitys lennokin ampumisesta luotiaseilla. Hitto, peräti MG42:lla! Ruutia palaa ja tulos on, että tavallisimmin putoaa polttoaineen loppumiseen.

    «Luulisi puolustusvoimilla olevan tarpeelliset välineet tällaiseen.»

Tuskin on? Eri puolilla maailmaa on toki kehitetty jonkin verran torjunta-aseita. Osa perustuu kauko-ohjauksen radiohäirintään, joka ei tietenkään toimi autonomisesti lentäviin lennokeihin, mutta toki useimpiin kuluttajalennokeihin. Jotkut ovat kokeilleet kotkia ja haukkoja - palataanko kohta aikaan kun niitä käytettiin kirjekyyhkyjen torjuntaan? Ehkä toimivinta on käyttää torjuntalennokkeja, mutta niitäkin pitäisi sitten raahata ympäriinsä. No epäilemättä pienet lennokit tulevat käyttöön jossain vaiheessa ihan muutenkin, joten voidaan sitten käyttää torjuntaankin.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Heh heh, ei se ole ihan niin helppoa kuin ensiksi ajattelee. Jos tuollaiseen osuu, kannattaa myös käydä täyttämässä lottokuponki!

Minä ajattelin ensimmäiseksi nelikopteria, joka liikkuu paljon hitaammin ja metsäluontoa jossa täytyy päästä haulikonkantamalle jos aikoo saada kuvattua mitään.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Oletan, että esitys koskee myös ja erityisesti siviililennokkeja, eikä vain sotilastason lennokkeja tai miehittämättömiä ilma-aluksia. Olisi mielenkiintoista kuulla enemmän yksityiskohtia esityksestä. Nythän laissa on kielletty Puolustusvoimien toiminnan luvaton ilmakuvaus, mutta sen valvominen on tietenkin lähes mahdotonta jos lentotoiminta on sallittua. Sikäli tarve lentotoiminnan rajoittamiselle ja peräti estämiselle ainakin kriittisillä alueilla ja tilanteissa olisi epäilemättä ymmärrettävä.

    «... koskien luvattomien lennokkien liikkumista Puolustusvoimien käytössä olevilla alueilla. ... Laissa olisi säännökset toimivaltuudesta Puolustusvoimien käytössä olevilla alueilla ja niiden ulkopuolella. ... Puolustusvoimien alueilla on todettu liikennettä esimerkiksi sotaharjoitusten yhteydessä ...»

Puolustusvoimien kiinteille alueille voisi toki olla hyvä määrittää lentokieltoalueita, mitä voitaisiin nytkin tehdä, mutta miten lentokiellot määritettäisiin Puolustusvoimien alueiden ulkopuolella?
Esimerkiksi sotaharjoituksia saatetaan järjestää aivan missä tahansa ja milloin tahansa. Ei ole mitenkään tavatonta, että rannikkojääkärit yllättäen tupsahtavat esiin kesämökin rantakaislikosta. Muutakin toimintaa on jatkuvasti, kuten alusten ja muiden kulkuneuvojen liikkumista.

Tilapäisten lentokieltoalueiden määrittäminen on nytkin mahdollista, mutta tiedotus tapahtuu nykyisellään lähes yksinomaan sanomalehtien kautta. Kaikki eivät lue sanomalehtiä, joten velvollisuus noudattaa tilapäisiä lentokieltoalueita on vähintään kyseenalainen. Trafin tiedotuskanava Droneinfo.fi kyllä tiedottaa joistain tapahtumista, mutta eivät kaikista. Esimerkiksi viime vuonna sivustolla ei kerrottu lainkaan Turun Tall Ships' Races:n kieltoalueesta.

Esitys on tietenkin ymmärrettävä, mutta lain noudattaminen edellyttäisi tietoa siitä, mikä on kiellettyä ja milloin.

Koskisiko lainsäädäntö vain aktiivisesti lentäviä lennokkeja vai myös laskeutuneita, sekä muita liikkumiseen tai valvontaan kykeneviä robotteja tai laitteita? Jos joku nyt vaikka laittaa metsäänsä riistakameroita tai valvontaverkon?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Onko Naton tai USA:n lennokit luvattomia puolustusvoimien alueilla?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Äsken kertoivat iltauutisissa, että Israelissa panivat pellot palamaan leijojen ja polttopullojen avulla.

Ei oo aseet kalliita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset