Jussi Niinistö

Jehovan todistajien vapautuslaki kumottava

Puolustusministeriö asetti keväällä työryhmän, jonka tehtävänä oli arvioida Jehovan todistajien asevelvollisuuden suorittamisesta vapauttamista koskevan lainsäädännön muutostarpeet ja valmistella tarvittaessa ehdotus sääntelyn uudistamiseksi. Nyt työ on valmis.

Aiempien asiaa pohtivien töiden perusteella työryhmän käsittelyn perustaksi muodostui kolmen eri perusratkaisumallin arviointi. Mallit olivat pääpiirteissään nykytilan jatkaminen, asevelvollisuudesta vapauttamisen laajentaminen koskemaan muitakin totaalikieltäytyjiä tai Jehovan todistajien vapautuslain kumoaminen. Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisen arvioinnin yhteydessä työryhmä käsitteli myös tarpeen perustuslain 127 §:n muutokselle ja mahdollisuuden luoda Jehovan todistajille oma palvelusmuotonsa.

Työryhmä luovutti mietintönsä tänään 2.7.2018. Mietinnössä päädyttiin ehdottamaan Jehovan todistajien vapautuslain kumoamista.

Työryhmä katsoo, että Jehovan todistajia koskevan vapautuslain voimaantulon (1987) jälkeen moni asiaan vaikuttava tekijä on muuttunut suomalaisessa yhteiskunnassa. Perustuslakiuudistus (2000) on tuonut mukanaan aiempaa tiukemman suhtautumisen poikkeuslakeihin, muuttuneet turvallisuuden uhkakuvat ovat tuoneet aseettoman maanpuolustuksen tehtäviä aseellisten palvelustehtävien rinnalle ja siviilipalveluksesta on kehittynyt selkeästi aseellisesta palveluksesta erillinen palvelusmuoto. Lisäksi viimeaikaisen tuomioistuinkäytännön kautta on muodostunut riski yleisen asevelvollisuusjärjestelmän toimivuudelle.

Jehovan todistajien vapautuslaki on ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa. Samaan loppupäätelmään ovat tulleet myös asiaa aiemmin käsitelleet arvioinnit sekä useat työryhmän kuulemat asiantuntijat. Uskonnon ja omantunnon vapauden perusteella maanpuolustusvelvollisuudesta kieltäytyvät asetetaan eriarvoiseen asemaan sen perusteella, onko kyseessä Jehovan todistaja vai ei. Työryhmä ei löytänyt riittäviä perusteita sille, että Jehovan todistajia koskeva vapautuslaki olisi oikeutetussa suhteessa sen muodostamiin perustuslakitasoisiin ongelmiin nähden. Mikään nykyisen suomalaisen siviilipalveluksen ominaisuus ei ole Jehovan todistajien opin sisällön tai uskonnollisen yhdyskunnan sääntöjen vastainen.

Työryhmän ehdotuksen mukaan Jehovan todistajien vapautuslaki kumottaisiin siirtymäaikana siten, että henkilöt, jotka ovat ennen kumoamislain voimaantuloa hakeneet kyseisen lain mukaista lykkäystä palveluksen aloittamiselle, voisivat kuitenkin edelleen hakea vapautusta asevelvollisuuden suorittamisesta kolmen kuukauden siirtymäajan sisällä. Siirtymäajan jälkeen vapautuksia ei enää myönnettäisi.

Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisen myötä kaikkia uskonnollisia ja muita vakaumuksia kohdeltaisiin Suomen asevelvollisuutta koskevassa lainsäädännössä yhdenvertaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hienoa! Saataisiinko tämän pienen marginaaliryhmän tasa-arvoistamisen mahdollisesti onnistuessa sitten tasa-arvoistettua asevelvollisuus myös sukupuolten välillä?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Senkus kumoatte sitten vaan. Jos nimittäin ajattelette, että Jehovan todistajien vankilassa pitämisestä on jotain hyötyä tai iloa jollekulle. Mitään pelotevaikutusta sillä ei ainakaan ole; sen osoittaa aiemmat kokemukset.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minulla on se käsitys, että siviilipalvelusta vastaavat vaihtoehdot ovat joissakin muissa maissa kelvanneet Vartiotorniseuran agenteille.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kyllä JT oppi on muuttunut siviilipalveluksen sallivaksi.
Jos palveluspaikkana olisi omat seurakunnat, ei luulisi olevan tarvetta kieltäytyä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kultti salli siviilipalveluksen jäsenilleen jo toukokuussa 1996, jolloin tästä oppimuutoksesta kirjoitettiin Vartiotorni-lehdessä. Jehovan todistajat vapauttava erityislaki on siis ollut jo 22 vuotta voimassa täysin turhaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Janne Kejo,

Ajat ovat muuttuneet viimeisten vuosien aikana. Vankilaan totaalikieltäytyjä pääsee vain sitä halutessaan, silloinkin ainoastaan avovankilaan.

Esimerkiksi viime vuonna totaalikieltäytyjiä oli 33 kappaletta, joista 30 suoritti rangaistuksena valvontarangaistuksena eli käytännössä ns. kotiarestina elektronisen valvontapannan kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä vaihtoehtona voisi olla jonkinlainen sakkomaksu totaalikieltäytyjille. Sen voisi maksaa kerralla tai sitten pitemmän ajan kuluessa korotetun verotuksen kautta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #5

Aina kannattaa yrittää keksiä uusia verotuskohteita. Valtiolla on paljon velkaa jne.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

On käsittämätöntä, että uskomalla johonkin satuolentoon, ja siihen liityviin vakaumuksiin, saa vapautuksen asepalveluksesta.
Ehdottomasti kumottava pykälä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset