Jussi Niinistö

Puolustusyhteistyötä hyvässä yhteisymmärryksessä

Allekirjoitin yhdessä Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa 9.7.2018 Turussa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan. Allekirjoitusseremonia järjestettiin sopivasti Suomen Joutsenella merivoimiemme satavuotisjuhlapäivänä.

Suomi ja Ruotsi ovat viime vuosina tiivistäneet merkittävästi kahdenvälistä puolustusyhteistyötään. Kaikki lähti liikkeelle merivoimien välisestä yhteistyöstä parisenkymmentä vuotta sitten. Maiden välillä ei kuitenkaan toistaiseksi ole ollut kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevaa yhteisymmärryspöytäkirjaa.

Nyt tämä puute on korjattu ja poliittinen signaali maailmalle lähetetty. Allekirjoitettu yhteisymmärryspöytäkirja (Memorandum of Understanding) muodostaa kehyksen Suomen ja Ruotsin väliselle puolustusyhteistyölle. Asiakirjassa kuvataan puolustusyhteistyön tavoitteet sekä luetellaan yhteistyöalueet.

Yhteisymmärryspöytäkirja kattaa Suomen ja Ruotsin rauhan-, kriisi- ja sodanajan puolustusyhteistyön. Yhteistyölle ei aseta ennakkoon rajoitteita, aivan kuten puolustusselonteossakin on linjattu.

Yhteisymmärryspöytäkirja ei sisällä keskinäisen puolustuksen velvoitteita. Kyse ei siis ole puolustusliitosta, mutta Suomi ja Ruotsi syventävät parhaillaan puolustusyhteistyötä kattamaan operatiivisen suunnittelun kaikissa tilanteissa. Puolustusselonteon mukaan esimerkkejä näistä tilanteista ovat esimerkiksi alueellisen koskemattomuuden turvaaminen tai YK:n peruskirjan 51 artiklan mukaisen kollektiivisen itsepuolustusoikeuden harjoittaminen.

Yhteisymmärryspöytäkirja on julkinen ja löytyy osoitteesta http://www.defmin.fi/ajankohtaista/kansainvaliset_sopimukset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Varmaan hyvä sopimus, mutta miksi kirjoitettu englanniksi ? Luulisi, että pakkoruotsin ansiosta sopimukset Ruotsin kanssa voidaan kirjoittaa ruotsiksi. Vai osoittiko tämäkin pakkoruotsin turhuuden.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Turha sopimus, josta ei ole mitään hyötyä kenellekään.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ruotsi on edelleen valmis sotimaan viimeiseen suomalaiseen,,,!

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Turha sopimus joka vie lähemmäs suomalaista kansakuntaa kohti Ruotsin syliä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyöasiakirja on loistava sopimus. Juuri tällä linjalla Suomen on edettävä. Suomella ei totta tosiaan ole parempaa yhteistyökumppania kuin Ruotsi. Sanotaan, että pohjoismainen brändi on suomalaiselle paras käyntikortti maailmalla.

On vielä huomattava, että Trump vierastaa Natoa "vapaamatkustajineen". Suomi maksaa puolustuksestaan ja hoitaa asiansa. Ilmankos Yhdysvaltain, Ruotsin ja Suomen välille on hiljattain solmittu puoluestusyhteistyön aiesopimus.

Suomi on todella kaukaa viisas hakeutuessaan Ruotsin kanssa yhteistyöhön. Sitä voisi jatkaa aivan valtioliittoon saakka. Mukaan voisi ottaa vähitellen myös Norjan ja Tanskan.

Kaikkea onnea ja menestystä maailman mallivaltioiden Suomen ja Ruotsin yhteistyölle!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ei ole mitään keskinäisiä turvatakuita tuolla sopimuksella. Sopimus on käsittääkseni sitä varten, että on sitten helpompi yhteistuumin mennä NATO:on jäseneksi, jolloin turvatakuutkin tulevat voimaan. NATO-maat Norja ja Tanska eivät tule solmimaan mitään valtioliittoa natottomien maiden kanssa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jori Kajanto, #6.
Tämä on aivan erinomainen askel oikeaan suuntaan. Sitä paitsi tämä tuo eräänlaisen "Nato-option", jota käsitettä on yritetty eräällä taholla mitätöidä. USA on Naton vahvin tukipilari. Kun Trumpin suhteet Natoon ovat tulehtuneet, on aivan erinomaista, että USA:lla, Ruotsilla ja Suomella on erillinen aiesopimus. Kyllä Norja ja Tanskakin huomaavat ennen pitkää tämän pohjoismaisen yhteistyön merkityksen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Meillä oli onni sota-aikana, että löytyi oikeita miehiä oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Näin on hyvä olla myös rauhan aikana. Jussi Niinistö on puolustusministerinä sellainen mies. Oikea mies oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tämä on osaltaan askel oikeaan suuntaan ja selkeä signaali myös niin itään kuin länteenkin. Mutta tämän varaan ei voida laskea mitään. Lopullinen niitti, jonka Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa voitaisiin laskea on poliittinen puolustussopimus.

Jos puolustussopimuksen tekevät Ruotsi ja Suomi Naton kanssa, niin tämä aiesopimus ja siihen liittyvät yhteistyön muodot tukevat vahvasti Naton Pohjois-Euroopan puolustusjärjestelyitä. Se on varmasti Natonkin kannalta hyvä asia ja tukee osaltaan myös EU:n yhteistä puolustamista.

Seppo Riikonen

Höpö höpö niinistö ens keväällä siniset on harmaita,savuja pilvettömällä taivaalla .goodbye

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Tyhjää parempi mutta en itse paukuttele tämän takia henkseleitä. Jätetään samppanjapullojen korkkaaminen niille hölmöläisille jotka nyt luulevat Suomen puolustuksen rajusti parantuneen ja hihkuvat riemusta tämän pöytäkirjan takia.

Jos Ruotsi kestää oikeaa hyökkäystä vastaan sen itsensäkin mukaan noin viikon, Ruotsilta ei tositilanteessa paljoa heru siinäkään tapauksessa että Ruotsi päättäisi auttaa Suomea.

Ari Ohvo

Enpä ole latteampaa sopimusta nähnyt aikoihin. Eihän siinä ole sovittu yhtään mistään. Ruotsista ei ole koskaan ollut Suomelle sotilaallista apua enkä usko että tosipaikan tullen olisi vastaisuudessakaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kommentoija ei ole ilmeisesti tietoinen ruotsalaisten avusta Suomelle Talvisodassa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Svenska_Frivilligk%C...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset