Jussi Niinistö

Irti Ottawan sopimuksesta

Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen 2011 oli rauhanajan ”hölmön tölväys”. Liittymällä sopimukseen Suomen sotilaalliseen puolustukseen tehtiin aukko, joka ei auta ketään muuta kuin kimppuumme hyökkäävää vihollista. Maailman maista suurin osa on liittynyt sopimukseen, mutta sen ulkopuolella ovat esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat, Intia ja Israel.

Ottawan sopimuksen mukaisesti Suomessa on rikoslailla tehty rangaistavaksi henkilömiinojen kehittäminen, valmistaminen, varastointi, kuljetus ja käyttö. Sopimus kieltää mm. tähystämättöminä käytettävät miinat (kuten vanhat sakara- ja putkimiinat) sekä henkilömiinojen käyttämisen muutoin kuin suoran näkökontaktin tapahtuvan laukaisun perusteella. Sopimus kieltää miinojen laukaisun esimerkiksi lennokkitähysteisesti.

Nykyisen hallituksen ohjelmaan ei saatu yrityksestäni huolimatta Ottawan sopimuksesta irtautumista. Siihen kirjattiin, että Suomi kehittää korvaavia Ottawan sopimuksen mukaisia asejärjestelmiä. Tästä esimerkki on julkisuudessakin mainittu ”hyppykaveri”.

Korvaavat asejärjestelmät ovat tärkeitä, ja kehitystyö jatkuu, mutta ne eivät kokonaan poista sotilaalliseen puolustukseen syntynyttä aukkoa. Ne toimivat laastarina, mutta kattavaa miinakauhua ne eivät palauta. Jalkaväkimiinat ovat edullisia ja kotimaisia puolustusaseita, jotka ovat maastossamme hyvin tehokkaita.

Ensi keväänä Suomessa on eduskuntavaalit ja siksi nyt on oikea aika käydä keskustelua, jotta seuraavan eduskunnan aikana Suomi irtaantuu Ottawan sopimuksesta ja palauttaa miinakauhun takaisin sotilaallisen suorituskyvyn keinovalikoimaan.

Sopimuksesta irtaannutaan ilmoittamalla siitä YK:lle kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Jos sota syttyy irtisanomisaikana, jatkuu miinakielto sodan loppuun saakka. Mitä vikkelämmin ilmoitus tehdään, sitä nopeammin Suomen sotilaallinen puolustuskyky vahvistuu.

Itse en ole neljättä vuotta maailmalla puolustusministerinä kulkeneena havainnut sellaista palautetta, että Ottawan sopimuksesta irtaantuminen aiheuttaisi meille minkäänlaista mainehaittaa. Päinvastoin kunnioitusta herättää se, että sotilasliittoon kuulumaton Suomi vastaa itsenäisesti valtioalueensa puolustuksesta ja tekee sen kaikin käytettävissään olevin keinoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sota on muuttunut taloussodaksi jossa Venäjä on pieni tekijä.
Vieläkin jatkuva Irakin sota toivoisin opetti sodalla vallatun omaisuuden kalleuden.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Todennäköisesti Ministeri Niinistö ja Siniset eivät voi vaikuttaa seuraavan hallituksen ohjelmaan...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Sanoisin, melko kömpelöä ääntenkalastelua ja sekin turhaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei maamiinoilla eduskuntaan päästä! Ihmiset ovat jo unohtaneet moiset kapistukset.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Ei varmaan pääsekkään mutta ei Niinistö niidenkään kanssa; heikot mahdollisuudet.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Teillä on siis aikaa vaikuttaa asiaan vielä puolivuotta! Kannattaisiko alkaa vaikuttamaan?

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kokoomuksen Eero Lehti teki kansalaisaloitteen helmikuussa.

Kansanedustajat voisivat tehdä aloitteen muutenkin, kun kansalaisaloitteet saavat tukea vain mediassa ollessaan, mikä huomataan kansalaisaloitepalvelussakin piikkinä allekirjoituksissa.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2954

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180202220071...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mihin, Jussi Niinistö, niitä miinoja tarvitsisit? Onko tämä myös hallituksen kanta vai yksittäisen ministerin epätoivoinen soolo?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niinistöstä en tiedä, tuskin hän henkilökohtaisesti niitä miinoja tarvitsee mihinkään, koska ei ole varmaankaan sijoitettu mihinkään sodanajan pioneerijoukkoon eikä varmaankaan enää joudu vastaamaan käsketyn alueen hallussapidosta. Mutta Suomen puolustus tarvitsee edelleen miinoja.

Miina on halpa ja tehokas ase, joka pysäyttää liikkeen. Jos sitä epäilee, kannattaa kysyä niiltä, jotka ovat toimineet alueilla jossa on käytetty miinotteita.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jalkaväkimiina ei pysäytä liikettä, kenties hetkeksi hidastaa etenemistä. Ja vain sillä kohtaa, missä joku onneton sen laukaisee.

Jalkaväkimiinat kuuluvat Edvin Laineen Tuntemattomaan sotilaaseen, nykyaikainen ja tuleva sodankäynti vaatii toisensorttiset aseet.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #28

Kannattaa haastatella vaikka niitä virolaisia sotilaita, jotka ovat palvelleet neuvostojoukoissa Afganistanin sodan aikana. Eräs tallainen sotilas , joka opiskeli myöhemmin Suomessa, sanoi: "Miinat eivät hidasta liikettä, ne pysäyttävät sen, kun ensimmainen sotilas on astunut miinaan."

Kyllä se teknoarmeijankin sotilaan jalka lähtee kun astuu miinaan.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Mihinkä tarvitaan Hornetteja tai Leopard taistelupanssarivunuja tai rynnäkkökiväärejä.Jos sen tiedät, tiedät myös, mihin tarvitaan jalkaväkimiinoja. Ainakin varusmiespalvluksen suorittaneet sen tietävät. Ehkä muutkin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Vahvasti uskon, että jälkimmäinen.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Koska olen yleensä ollut eri mieltä ministeri Niinistön kanssa jokseenkin joka asiasta, nyt on sitäkin suurempi ilo todeta, että olen tällä kertaa aivan samaa mieltä. Ottawan sopimukseen liittyminen oli virhe. Jalkaväkimiinat ovat puhtaasti puolustuksellinen ase, joka Suomen käyttämällä tavalla ei uhkaa ainuttakaan siviiliä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ja täältä myös kannatus maaminoille. Ottawan miinasopimus sanottava irti.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Eikö ne suomalaiset miinat tappaneetkaan ja vammauttaneet lapsia Afrikassa ja Kauko-idässä. Muistelen entisen ylipäällikön antaneen ymmärtää, että näin on käynyt tai voi käydä.

Käyttäjän ErkkiVainionp kuva
Erkki Vainionpää

Olen samaa mieltä Aarno Kotron kanssa ja kannatan Jussi Niininistön avausta Ottawan sopimuksen purkamisesta. Saamani koulutuksen perusteella uskon, että Suomi käyttäisi jalkaväkimiinoja erityisesti kohteen suojaamisessa. Sotilasliittoon kuulumattomana maana Suomen tulee käyttää kaikki, varsinkin kustannustehokkaat keinot, uskottavan puolustuksen ylläpitämiseen. Eli Suomi irti Ottawan sopimuksesta!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Siitä vain, uhkaatte kaataa hallituksen jos vaatimuksiinne ei suostuta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Puolustusministerimme juuri kertoi että jalkaväkimiinat korvava ase, Suomessa kehitetty ja paljon kansainvälistä huomiota saanut, ei sitten korvaakaan jalkaväkimiinoja? Eli paljastit ammottavan aukon puolustuksessamme.

Huh! Paljonko toimimattomaan kehitykseen on pantu rahoja? Mikä muutti mielen, kun maailmalla olet kehunut hyppymiinoja ja niiden piti nimenomaan korvata Ottawan sopimuksen jalkaväkimiinat.

http://www.businessinsider.com/finland-develops-ho...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Sitä paitsi; Suomessa saadaan jv-miinatuotanto polkaistua melko nopeasti käyntiin.
Jv-miinojen korvaajakin, huomattavasti kehittyneenpi on jo olemassa.
ihmettelen, että ko ministeri vasta nyt kun aika alkaa loppumaan, huolestuu jv-miinoista. Yli kaksi hallituskautta asia on ollut olemassa.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Eikö nykyinen hallituskausi ole Niinistön ensimmäinen.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Prosentin kannatuksella puheet tuuleen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Punavihervassarit niiaa ja kumartaa kun valloittajan joukot marssii Mannerheimintiellä.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Niillä on kyltit kädessä "welcome liberation army". Tai приветствовать освободительную армию".

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Eipä niitä, ei punavihervassareita jos ei valloittajiakaan ole näkynyt, yli 70-vuoteen.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Ottawan sopimukseen liittyminen oli Suomen puolustuksen kannalta iso virhe. Hyvä, että puolustusministeri uskaltaa sen sanoa. Toimenpiteitä odotetaan, että sopimus irtisanotaan.

Käyttäjän JarkkoPalmgren kuva
Jarkko Palmgren

Kyllähän ne JV-miinat hyvä lisä olisivat puolustuksessa.

-Koko Ottawan sopimuksen liittymisen poliittinen historia täytyisi kirjoittaa esiin tutkimustyönä. Ongelma on , että vaikka tutkimustyöt osoittaisvat pahoja virheitä ja hallinnon päätöksiä, niin ihmiet äänstävät väärässä olleita taas " nollantuneen" tilanteen vuoksi ihan muista sysitä. ( esim joku päivähoito- tai alimpien eläkkeiden fuulaus-puhe antaa kuitenkin ääniä.) Vaikka nuo asiat on Suomessa jo planeetta- sekä tiedossa olevan universumin alueella lähes parhaalla tavalla järjestetty. heh!

-Esiin nousisi ainakin kolme asiakohtaa

1. Tarja Halosen pyrkimykset YK-tehtäviin,jonka edestä juudasteltiin "30 hopearahalla" ja omaa puolustusta myytiin sosialistisen utopian kiillottamiseksi pilkkahinnalla. ( Palme-Tuomioja-Halonen)

2. Poliittisten kähmintöjen avaus.
Kokoomuksellekin ne siihen liittyvät poliittiset lehmän kaupat silloin kävivät( luulin pitkään isänmaalliseksi puolueeksi). Halonen piti saada jo sivuun 2006.

3.Puolustushallintokin oli osittain varmasti kiinnostunut korvaavista määrärahoista,ja suostuteltiin mukaan. Tiedä sitten vedettiinkö matto jalkojen alta? RKP:läiset puolustusministerit olivat melkoinen katastrofi ainakin idän varuskunnille. Mutta jäipähän rahaa Dragsvikin suklaavanukkaisiin enempi? heh.

Mutta toivotaan Jussi Niinistölle ääniä seuraavissa vaaleissa.( Missä puolueessa sitten onkaan ehdokkaana?) Mies on ainakin julkisuudesta saadun vaikutelman mukaan on pitkään aikaan paras Puolustusministeri!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Entisiin puolustusministerihin verrattuna ei kummoinenkaan tarvitse olla, että olisi pitkään aikaan paras.

Heikki Hämäläinen

Hyvä ministeri Niinistö,

Kannatatte maamiinojen kieltosopimuksesta irtoutumista. Oletteko sitä mieltä, että maamiinojen kiistämättömät haitat ovat hyväksyttävissä niistä saadun teoreettisen hyödyn vuoksi?

Maapallolle on asennettuna edelleen noin 110 miljoonaa maamiinaa. Niihin kuolee arvoiden mukaan 15-26 tuhatta ihmistä joka vuosi. Kuolonuhreissa yliedustettuina ovat lapset. Muille lajeille aiheutuvia haittoja lienee mahdotonta edes arvioida tarkasti.

Maamiinat säilyvät toimintakykyisinä keskimäärin 50 vuotta. Niiden poistaminen maaperästä maksaa joka vuosi satoja miljoonia dollareita. Arviolta kaikkien miinojen poistaminen maksaisi 33 miljardia dollaria.

Maamiinojen sisältämät myrkyt, kuten elohopea ja lyijy ovat aiheuttaneet paikallisia ympäristökatastrofeja. Entiset miinakentät ovat monesti pitkälti käyttökelvotonta maata varsin pitkään. Tämä on kestämätöntä sekä ihmisyhteisöjen että biodiversiteetin kannalta.

Maamiinojen merkitys modernissa sodankäynnissä tulee vähenemään ja niille on olemassa varteenotettavia vaihtoehtoja.

Ministeri Niinistö, oletteko todella sitä mieltä, että Suomen tulisi toimia vastoin laajaa kansainvälistä konsensusta ja ottaa käyttöön uudelleen asetyyppi, joka 1997 Ottawan sopimuksen mukaisesti saatiin kiellettyä, ja jonka musertavat haitat historian enkeli on joutunut yhä uudestaan toteamaan ympäri maailmaa?

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Moniko on kuollut puolustusvoimien asentamiin jalkaväkimiinoihin?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jos oikea vastaus on, ettei monikaan, niin silloin ne ovat olleet täysin hyödyttömiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #30

Kyllä niitä esim. jatkosodassa kuoli varmaan monta suomalaisten asettamiin miinoihin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #30

Sodan jälkeisenä rauhan aikana esim. rynnäkkökivääreihin on kuollut varusmiehiä. Jos oikein tulkitsin kommenttiasi, myös rynnäkkökiväärit sekä muut puolustusvoimien kalusto voidaan hävittää?

Mielestäni jalkaväkimiinat ovat halpa suoja ja pelote sekä helpottaa pitkän maarajan puolustamista.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #36

Mainitset pitkän maarajan. Oletus siis on, että vihulainen tulee sieltä Venäjän puolelta. Jos tulee, se ei enää tule huopatossuissa ja piippalakissa uraata huutaen. Sieltä tulee täsmäohjattuja Iskandereja strategisiin kohteisiimme, pyrkien halvaannuttaman koko Suomen.

Siinä sitten istumme maamiinoinemme odottamassa, josko joku edes niihin lankeaisi.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #38

Jalkaväkimiinoilla varaudutaan maahyökkäykseen, minkä takia pitää kehitellä jalkaväkimiinoja korvaaviakin tuotteita aivan turhaan?

Luulisi olevan helpompi pitää raja suojattuna ohjuksien halvaannuttamanakin, kun voimavaroja voidaan kohdistaa paremmin kuin levittää voimavarat tasaisesti rajalle.

Itä-Ukrainankin sodassa käytetään tänäänkin oletettavasti jalkaväkimiinoja.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #39

Miksi näperrellä jalkaväkimiinojen kanssa? Mehän emme muistaakseni allekirjoittaneet ydinaseet kieltävää sopimusta, joten...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #41

Täh? Etkö tiedä Suomen allekirjoittaneen ydinsulkusopimusta?

Heikki Hämäläinen Vastaus kommenttiin #39

Olisi mielenkiintoista nähdä simulaatio ja tulokset siitä, miten suurella todennäköisyydellä maamiinojen olemassaolo estää maan valloituksen tai merkittävissä määrin lisää väestön evakuoimisaikaa. Jos nämä vaikutukset ovat vähäisiä, miinoista on vain haittaa tulevaisuuden kannalta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #42

Vähäisiä verrattuna jalkaväkimiinojen vanhenemiseen ja uusimiseen, kun jalkaväkimiinat estävät raskaampien miinojen käyttöä?

Pitäisikö keskittyä siihen, että kuinka paljon jalkaväkimiinat ovat sotien jälkeen aiheuttaneet ongelmia täällä eikä ulkomailla, kun ei ole siitäkään todisteita esittää jalkaväkimiinojen estämiseksi?

Käyttäjän SamiRinta-Mnty kuva
Sami Rinta-Mänty Vastaus kommenttiin #38

Raimo E. Laaksonen ei ilmeisesti merivoimien miehenä ymmärrä sitä tosiasiaa että maata ei valloiteta ilman maavoimia. Hyökätä voi ja aiheuttaa monenlaista tuhoa ja kärsimystä mutta valloittaminen jää tekemättä ellei vihollisen maajoukot lyö valloitettavan maan vastaavia joukkoja. Tämän estämisessä maamiinoilla voi olla suuri merkitys hidastamalla ja ohjaamalla vihollisen maavoimien liikettä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #36

Kannattaisi lukea nykyaikaista sodankäyntiä korkevaa aineistoa. Enää sota ei ole mallia Batler Britton-sarjakuvat.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kuolleista en tiedä tarkasti, joitakin kuitenkin ja vammautuneita montakin sotiemme jälkeen, koska ei itsetuhoutuvia miinoja oltu keksitty.

Viljo Asikainen

Ottawan sopimuksesta ei noin vain päästäkään irti. Tietenkin pykälien mukaan päästäisiin. Mutta poliittinen todellisuus estäisi tehokkaasti irtautumisen. Ennen kuin päästäisiin irtisanomisilmoitukseen, mistä kuuden kuukauden määräaika alkaisi juosta, olisi hankkeen läpäistävä tasavallan presidentin johtama UTVA ja eduskunta vaikka puolustusministeri antaisikin esityksen asiasta. Nämä toimijat eivät helpolla lämpenisi asialle koska kansainväliset haitat tällaisesta ulkopoliittisesta yllätyksellisyydestä ja tempoilusta olisivat suuremmat kuin saavutettavissa oleva kyseenalaiseksi jäävä hyöty. Suomen valtion maine vakaana ja luotettavana tempoilemattomana sopimuskumppanina kärsisi arvaamattomasti. Sen jälkeen olisi paljon vaikeampaa saada maahan mitään huippukokouksiakaan ja luottamustoimia kansainvälisissä yhteisöissä.

Puolustusministeri Niinistön räväkkä puheenvuoro on täysin linjassa koko Sinisten ministeriryhmän poliittisen kuolinkamppailun kanssa. Pelastukoon ken voi, hinnalla millä hyvänsä. Hillotolpat ovat mädäntyneet puhki ja luhistumispisteessä. Niinistöä ehkä on rohkaissut se että hänen sanotaan olevan ministeriryhmästään ainoa jolla olisi kysyntää muissa puolueissa ja jatkomahdollisuuksia politiikassa. Mutta ei onnistu. Siniset ministerit - mukaan lukien Soini ja Niinistö - eivät ole kokemuksestaan huolimatta täysin sisäistäneet sen moraalisen tuomion ehdottomuutta ja peruuttamattomuutta jonka yhteinen kansa antaa kavaltajaloikkareille vaikka poliittinen establishment muissa puolueissa olisikin valmis yrittämään hyötymistä petturien kannatuksen rippeistä.

Esa Ojanlatva

Sotaismpaa ministeriä ei vielä rauhanaikana ole ollutkaan. Meinaa lähteä ihan tosissaan sotaan näköjään kun selvittänyt etukäteen miten miinat saa virallisesti käyttöön. Ei kun puolen vuoden hyökkäys eteenpäin ja miinkentät turvaamaan uuden rajan paikan.

Viljo Asikainen

Ottawan sopimuksesta ei noin vain päästäkään irti. Tietenkin pykälien mukaan päästäisiin. Mutta poliittinen todellisuus estäisi tehokkaasti irtautumisen. Ennen kuin päästäisiin irtisanomisilmoitukseen, mistä kuuden kuukauden määräaika alkaisi juosta, olisi hankkeen läpäistävä tasavallan presidentin johtama UTVA ja eduskunta vaikka puolustusministeri antaisikin esityksen asiasta. Nämä toimijat eivät helpolla lämpenisi asialle koska kansainväliset haitat tällaisesta ulkopoliittisesta yllätyksellisyydestä ja tempoilusta olisivat suuremmat kuin saavutettavissa oleva kyseenalaiseksi jäävä hyöty. Suomen valtion maine vakaana ja luotettavana tempoilemattomana sopimuskumppanina kärsisi arvaamattomasti. Sen jälkeen olisi paljon vaikeampaa saada maahan mitään huippukokouksiakaan ja luottamustoimia kansainvälisissä yhteisöissä.

Puolustusministeri Niinistön räväkkä puheenvuoro on täysin linjassa koko Sinisten ministeriryhmän poliittisen kuolinkamppailun kanssa. Pelastukoon ken voi, hinnalla millä hyvänsä. Hillotolpat ovat mädäntyneet puhki ja luhistumispisteessä. Niinistöä ehkä on rohkaissut se että hänen sanotaan olevan ministeriryhmästään ainoa jolla olisi kysyntää muissa puolueissa ja jatkomahdollisuuksia politiikassa. Mutta ei onnistu. Siniset ministerit - mukaan lukien Soini ja Niinistö - eivät ole kokemuksestaan huolimatta täysin sisäistäneet sen moraalisen tuomion ehdottomuutta ja peruuttamattomuutta jonka yhteinen kansa antaa kavaltajaloikkareille vaikka poliittinen establishment muissa puolueissa olisikin valmis yrittämään hyötymistä petturien kannatuksen rippeistä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tuskinpa SDP ja vihreät kannattavat ehdotusta, joten seuraava hallituskaan ei sitä kannata.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Lainaus:

"Olen kauhulla kuunnellut suunnitelmia, että meilläkin ollaan valmistautumassa henkilömiinoista luopumiseen. Se olisi anteeksiantamaton virhe. On esitetty rahamääriä, joilla miinat voitaisiin korvata. Kukaan ei ole kuitenkaan pystynyt minulle kertomaan, mikä on se korvaava väline tai menetelmä. Suomalaisessa maastossa ei mikään korvaa miinaa. Se on halpa, tehokas ja pakottaa maahantunkeutujan varomaan jokaista askeltaan.

Meillä ei viime sodissa tullut siviilitappioita omista miinoitteistamme eikä menetelmämme tuntien tule vastakaan. Koko miinakysymystä tarkastellaan tunteenomaisesti näyttämällä kuvia afrikkalaisista jalkapuolista lapsista.
Henkilömiinoista luopuminen vie tehon myös panssarimiinoitteistamme ja hävitteistämme.
Näin me luovumme tehokkaimmasta ja halvimmasta aseestamme.
Ne, jotka ajavat miinojen käytöstä luopumista ovat silottamassa tietä viholliselle.
Minun kielenkäytössäni sitä kutsutaan maanpetturuudeksi."

Matti Lukkari: Lauri Sutela - Puolustusvoimain komentaja, s.285, ISBN 951-1-12955-4 2003 Otava.

Petri Hämäläinen

Kannatetaan !

Ottawan sopimukseen liittyminen oli Tarja Halosen pakkomielle - hänelle se oli henkilökohtainen käyntikortti ja pääsylippu tekopyhyyden ja moralistien maailmaan.

Samalla se oli hänen tuhoisa panos Suomen historiaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Yksi Ottawan sopimuksen pääarkkitehtejä oli kenraalimajuri, kansanedustaja (kok) Olli Nepponen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Juu, ne maamiinat tappavat lapsia ja siviilejä vain muissa maissa, ei Suomessa...

Ja diibadaaba.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Juuri niinhän on ollutkin aina.

Juha Hämäläinen

Sota on totaalia enkä näe mitään syytä rajoittaa sotimiskeinoja tai suojata joitain ihmisryhmiä. Paras sota on lyhyt sota. Pitkittynyt sota on taasen pahin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Itsenäisellä valtiolla on armeija, ja sen aseistuksen on oltava mahdollisimman tehokas ja resursseihin sopiva. Siksi oli rikollisen kevytmielistä luopua tehokkaasta ja halvasta puolustusaseesta.

Tarja Halonen ja hänen hengenheimolaisensa tekivät Suomelle karhunpalveluksen. Heidän katseensa oli suunnattu kehitysmaihin, joissa holtittomasta miinankylvöstä esitettiin säälittäviä valokuvia miinojen uhreiksi joutuneista lapsista. Suomen miinakäytännöllä ei ole mitään tekemistä kehitysmaiden holtittomien käytäntöjen kanssa.

On arvostettavaa, että puolustusministeri Niinistö osoittaa tuntevansa vastuuta tehtävänä hoidosta. Historia ei tule tuomitsemaan häntä, koska hän on yrittänyt korjata tämän virheen.

Mikael Nevalainen

Jalkaväkimiinat ovat pikkunäpertelyä oikeasti. Pitäisi investoida tehokkaisiin ilmaohjuksiin ja tehokkaisiin pitkänmatkanohjuksiin sillä se taho joka hallitsee ilmatilan hallitsee koko sodan. Lisäksi naapurimaan takia kannattaisi salaa kehittää ydinaseet suomellekkin.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Jos voisin pitää, niin pitäisin Niinistön puolustusministerinä ja Niinistön presidenttinä vähän pidempääkin. On meinaa hyvä kombo Suomelle.

Ari Ohvo

Presidentti Niinistö muistaakseni tokaisi muutama kuukausi sitten että jos sota tulee, niin kansainvälisiä sopimuksia rikotaan silloin Suomea vastaan. Näinollen myöskään Suomi ei ole velvollinen noudattamaan sen tekemiä sopimuksia. Ottawan sopimuksesta pidetään todellisuudessa siis kiinni vain rauhanaikana. Jos sota syttyy, niin Suomi tulee käyttämään kaikenlaisia miinoja ihan niin paljon kuin tarpeelliseksi näkee. Ottawan sopimus on siis vain pelkkää paperia.

Käyttäjän JaakkoPKarki kuva
Jaakko Karki

Puolustusministeri FT Jussi Niinistö on aivan oikeassa.
Jalkaväkimiinat ovat puhtaasti puolustuksellisia välineitä jotka Suomen käyttämällä tavalla eivät ole uhanneet eivätkä tulisi uhkaamaan ainuttakaan siviiliä. Niiden suurin hyöty on siinä että ne suuresti hidastavat hyökkääviä vihollisjoukkoja mutta eivät tietenkään edesauta hyökkääjiä millään tavalla.
Ottawan sopimus pitää peruuttaa pikimmiten. Oli täysin edesvastuutonta että Halosen johdolla sellaiseen yksipuoliseen sopimukseen mentiin, erityisesti kun ottaa huomioon että Venäjä ei lähtenyt sellaiseen asiattomaan sopimukseen mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset