Jussi Niinistö

Suomen viennistä Saudi-Arabiaan

Saudi-Arabian tilanteeseen ja ulkoministeri Timo Soinin sairaslomaan liittyen allekirjoittaneelta on viime päivinä kysytty puolustusmateriaalin vientipolitiikastamme. Ohessa muutama rivi Suomen linjasta.

Suomessa puolustustarvikkeiden vientilupien myöntäminen perustuu laissa määriteltyihin prosesseihin ja lupaharkinnan kriteereihin. Keskeisessä asemassa ovat EU:n yhteinen kanta lupaharkinnan kriteereistä sekä muiden EU-maiden konsultointi.

Ulkoministeriö vastaa lupa-asioiden ulko-ja turvallisuuspoliittisesta arvioinnista. Kokonaisharkinnassa arvioidaan määrämaan ja alueen lisäksi viejää, loppukäyttäjää sekä vietävää tuotetta.

Suomen sotilaallisen huoltovarmuuden edellyttämien teollisten ja teknologisten kykyjen säilyminen kotimaassa otetaan huomioon lupaharkinnassa, mutta jokainen hakemus arvioidaan aina itsenäisesti omana tapauksenaan.

Laki puolustustarvikkeiden viennistä antaa lupaviranomaiselle mahdollisuuden myös luvan peruuttamiseen. Toistaiseksi ei ole arvioitu, että myönnettyjen lupien peruuttamiselle olisi ollut riittävän painavia perusteluita.

Vuosina 2015-2018 on Saudi-Arabiaan myönnetty vientilupia suoja-materiaalille, suojausteräkselle, viestivälineille, ensiapuvälineille sekä lennokin katapultille. Samana aikana on ennakkolausuntojen muodoissa tehty myös kielteisiä päätöksiä Saudi-Arabiaan. ”Tappavaa voimaa” ei siis Suomesta ole viety Saudi-Arabiaan tällä hallituskaudella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"”Tappavaa voimaa” ei siis Suomesta ole viety Saudi-Arabiaan tällä hallituskaudella."

Huojentava tieto. Tulee ihan mieleen 80-luvun mielenosoitusten iskulause: "Itäohjus -- rauhanohjus!!"

Vietiinpä Suomesta mitä tahansa sotaleluja vaikka sitten Israeliin taikka Saudi-Arabiaan, niin hyvä tietää, ettei kysessä ole mitään sellaisia leluja, jotka voisivat tehdä haavaa kenellekään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Millaisia haavoja uskot tulevan suojamateriaalin, suojausteräksen, viestivälineiden, ensiapuvälineiden sekä lennokin katapulttien vaikutuksesta?

Vaikka paheksumiisi valtioihin vietäisiin pelkästään WC-paperia ja kakkosnelosta, kuka takaa, että niitä ei käytettäisi sikäläisten asevoimien tarpeisiin?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Millaisia haavoja uskot tulevan suojamateriaalin, suojausteräksen, viestivälineiden, ensiapuvälineiden sekä lennokin katapulttien vaikutuksesta?"

Hannu, olet käsittääkseni korkeasti koulutettu ihminen. Siksi en haluaisi alentua vääntämään sinulle rautalangasta, millä kaikilla tavoin noita nimityksiä voitaisiin väärinkäyttää. Uskon, että osaat vastata kysymykseesi itsekin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #5

Nythän viet keskustelun uudelle alueelle: vientiartikkelit voivatkin mielestäsi olla jotakin muuta kuin miksi niitä nimitetään.

Syytöksesi todistamisen taakka on nyt Sinulla: ole hyvä ja esitä konkreettinen näyttö väärinkäytetystä ja harhaanjohtavasti suojamateriaalin, suojausteräksen, viestivälineiden, ensiapuvälineiden sekä lennokin katapulttien nimellä viedystä "sotalelu"-tuotteesta.

Eivät nämä todellakaan oikeassa merkityksessään ole tappavia aseita sen enempää kuin WC-paperi tai kakkosnelonen, mutta mitäpä teollisuuden valmistamaa tuotetta ei voitaisi käyttää myös tappavaa voimaa käyttävän organisaation päämäärien hyväksi jos niin halutaan?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «”Tappavaa voimaa” ei siis Suomesta ole viety Saudi-Arabiaan tällä hallituskaudella.»

Tappavan voiman käyttöön tarvitaan sekä miekkoja että kilpiä ja on melko tekopyhää hurskastelua myydä "pelkkiä kilpiä", jos ei edes olisi miekkoja myytäväksi ja ne parhaat miekat saa ostettua muualta.

Matti Simonaho

Paras Puolustusministeri Jussi Niinistö,

reaali- ja käsitteellistieteellisin perustein (vaadittu Suomen Kansan Perustuslaissa), kiistatta Suomalaiset ovat osallistuneet sotiin, mutta eivät ole koskaan aloittaneet yhtään sotaa vaan lopettanet ne. Kai se jossain määrin vaikuttaa myös vientiin - puhumattakaan tuontiin?

Pariisin Rauhansopimus, Rauha Suomen kanssa, Osa II, Luku II, 6, 7, ja 8 artikla sekä sitä tukeva Suomen Kansan/Valtiovallan Perustuslaki - Suomen Kansan julkinen mielipide, ensisijaisesti 1§ - 12§ johdonmuksiessa järjestyksessä, sanantarkasti tai aiheesta riippuen sovellettuna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset