Kansallista ja kansainvälistä

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) on teettänyt kyselyn ulkopolitiikan hoidosta. Suomalaisten luottamus tasavallan presidentti Sauli Niinistön kykyihin luotsata ulkopolitiikkaa on poikkeuksellisen yksimielistä. Vastanneista 89 prosenttia antaa presidentille melko hyvän tai erittäin hyvän arvosanan ulkopolitiikan hoidosta EVA:n arvo- ja asennetutkimuksessa. Kansa selvästi kaipaa – edelleen – vahvaa johtajaa näyttämään suuntaa yhteiskunnalle.

Suomen turvallisuusympäristön muutos on nostanut selkeästi myös puolustuspolitiikan merkitystä ulkopolitiikan rinnalle. Kansalaiset ovatkin nähneet myös puolustusministerin merkittävänä ulkopoliittisena toimijana.

Omaa toimintaani arvioi ”erittäin hyväksi” tai ”hyväksi” lähes puolet suomalaisista (46 %). Tutkimuksessa on vertailukohtana vuoden 2007 kollegani, silloinen puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.), jonka ulkopolitiikan hoidon arvioi tuolloin hyväksi noin kolmannes (31 %) suomalaisista. ”Erittäin hyväksi” toimintaani arvioitiin useammin kuin esimerkiksi ulkoministeriön virkamiesten työtä.

Kahden- ja monenkeskisen kansainvälisen puolustusyhteistyön tarkoituksena on ollut vain ja ainoastaan Suomen puolustuskyvyn kehittäminen, mikä toki tukee kiinteästi myös perinteisemmin määritellyn ulkopolitiikan hoitoa.

Kiitän kannustuksesta ja jatkan työtäni hyväksi havaitulla tiellä Suomen puolustuksen kehittämiseksi myös kansainvälisillä areenoilla. – Hieman tietenkin hymyilyttää seuraava paradoksi: minä, joka koen olevani nimenomaan kansallisen puolustuksen mies, jään historiaan Suomen kansainvälisimpänä puolustusministerinä. Mutta näillä mennään!

Jussi Niinistö
Kannus

Kannuksen kaupunginjohtaja. Filosofian tohtori, dosentti. Entinen puolustusministeri (2015-2019). Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu