Jussi Niinistö

Raskailla raketinheittimillä raskasta suorituskykyä

Vuonna 2001 alkaneen Puolustusvoimien tutkimustyön ja vuoden 2004 valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon linjausten mukaisesti Suomi hankki vuosina 2006-2014 kymmeniä raskaita raketinheittimiä (M270 MLRS, Multiple Launch Rocket System), pääosin käytettyinä Hollannista. Niillä on rakennettu Maavoimille kyky kauaskantoiseen vaikuttamiseen ja korvattu osaltaan jalkaväkimiinoista luopumisen myötä syntynyttä suorituskykyvajetta.

Suomen lyhytnäköinen ja ideologisväritteinen liittyminen Ottawan jalkaväkimiinat kieltävään sopimukseen aiheutti Puolustusvoimille tarpeen hankkia mm. viuhkapanoksia ja raketinheittimiä. Miinojen myötä menetettyä pelotevaikutusta paikkaamaan on parhaillaan menossa projekti uudentyyppisen ilmasta käsin tuhovaikutustaan tuovan asejärjestelmän (TOC, Take-Off-Canister eli hyppypanos) kehittämisestä.

Hankitut raketinheittimet edustavat teknologialtaan kansainvälistä huipputasoa. Parhaat aseet tarvitsevat kuitenkin käyttöönsä parhaita ammuksia. Valtuutin alkuvuonna 2016 Puolustusvoimat hankkimaan Yhdysvalloista uusia raskaan raketinheittimen ohjautuvia pitkän kantaman ampumatarvikkeita (GMLRS, Guided Multiple Launch Rocket System). Raketeilla kyetään vaikuttamaan tarkasti jopa 80 kilometrin etäisyydelle.

Ammukset on saatu kuluvan syksyn aikana Suomeen ja olin 1.12. seuraamassa raketinheittimien testiammuntaa Rovajärvellä. Niin heitinten kuin rakettien suorituskyky oli erinomainen. Tykistöntarkastaja eversti Pasi Pasivirta joukkoineen on tehnyt hienoa työtä.

http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/12/DtWQGQUWwAAz2Sz-300x1... 300w, http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/12/DtWQGQUWwAAz2Sz-768x4... 768w, http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2018/12/DtWQGQUWwAAz2Sz-1024x... 1024w" sizes=" 1500px) 100vw, 1500px" />Oli kunnia saada laukaista Puolustusvoimien ammattitaitoisen henkilökunnan valvonnassa kolmen GMLRS AW -raketin sarja, ensimmäisenä maailmassa. Aluevaikutus oli toivottu. Kuva: Puolustusvoimat.

Pitkä on tie, jolla asejärjestelmät saadaan tuottamaan haluttua suorituskykyä: tutkimuksen aloittamisesta Puolustusvoimien käyttöön vei heittimiltä kaiken kaikkiaan 17 vuotta. Poliittisten päättäjien tuleekin katsoa Puolustusvoimien resursseja määritellessään riittävän pitkälle tulevaisuuteen ja olla valmiita investoimaan suorituskyvyn kehittämiseen, vaikka määränpää siintäisikin vasta horisontissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Jussi Niinistö: "Poliittisten päättäjien tuleekin katsoa Puolustusvoimien resursseja määritellessään riittävän pitkälle tulevaisuuteen ja olla valmiita investoimaan suorituskyvyn kehittämiseen, vaikka määränpää siintäisikin vasta horisontissa."

Aivan oikein, riittävän pitkälle on katsottava investoitaessa maanpuolustuskykymme ylläpitoon ja kehittämiseen. Mutta myös riittävän lähelle tulee katsoa tarkasti.

Sanottakoon tämä suoraan ja koruttomasti: meillä on onneksi vuodesta 2015 alkaen ollut puolustusministerinä mies, joka on tehtäviensä tasalla ja tuntee vastuunsa.

Matti Hirvonen

Jussi Niinistö

Olen hyvin samaa mieltä mitä olet kirjoittanut puolustusministerinä, ja myös tästä jutusta.

Olet ilmeisesti ihan isänmaallinen ihminen, huolimatta siitä että loikkaisit perussuomalasista pois hillotolppa Soinin käskystä.

En silti aio äänestää sinua ensi keväänä jos asetut ehdolle Sinisten listalle, eli järkevänä miehenä olet varmaan ajatellut palata alkuperäiseen puolueeseen tai loikata johonkin muuhun, mutta siinä on se asia vaikka olet ammattitaitoinen puolustus ministeriöihin moniko sinua äänestää SOS leikkaat vaikka kokoomukseen tai kepuun ?

Terv Hirvonen

Matti Hirvonen

Korjaus
Automaattinen tx käsittely joskus aiheuttaa ongelmia , eli korjaus alla.

vaikka olet ammattitaitoinen puolustus ministeri moniko sinua äänestää jos loikkaat vaikka kokoomukseen tai kepuun ?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

hyvä mies menee kyllä sinisissä hukkaan tämän Niinistön tapauksessa.

siitä olen samaa mieltä

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

niillä hävittäjärahoilla saatte kuule ostettua kunnon ohjuspuolustusjärjestelmän ja kehitettyä parhaat hyppypanokset maailmassa…….

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Toivottavasti ohjukset on suojattu nimeltä mainitsemattoman valtion gps-häirintää vastaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Varajärjestelmänä on inertia, joka ei ole häirittävissä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Harmittaa tälläiset lauseet ministerin suusta.

"Valtuutin alkuvuonna 2016 Puolustusvoimat hankkimaan Yhdysvalloista uusia raskaan raketinheittimen ohjautuvia pitkän kantaman ampumatarvikkeita."

Ministerin tulisi sanoa, että valtuutin alkuvuonna 2016 puolustusvoimat yhdessä suomalaisen aseteollisuuden kanssa kehittämään uusia raskaan raketinheittimen ohjautuvia pitkän kantaman ampumatarvikkeita.

Ongelmahan on se, että nyt hankittavat muutama kymmenen rakettia ammutaan pois yhden hyökkäyksen torjunnassa.

Spede kysyisi: "Entäs sitten?"

Mistä niitä ammuksia saadaan sen jälkeen, kun Suomen nykyinen aseteollisuus on enää lähinnä Hornetin siipipankkojen valmistusta?

Vielä 40-luvulla Suomi kykeni valmistamaan aseita jopa itsekin, joskin teollisuuden pienen mittakaavan johdosta ei tietenkään riittävästi.

Aseita hankitaan sotaa varten. Mutta kun sota syttyy, pitäisi olla jonkinlainen varmuus siitä, että myös huolto toimii. Nykyaikaiset aseemme toimivat vain niin kauan kuin niihin saadaan varaosia ja ammuksia ulkomaisilta valmistajilta.

Ainoa 100% luotettava armeijan työkalu on Valmet/Sako kivääri M-62/92/95. Sekin haluttaisiin väen vängällä vaihtaa ulkomaisvalmisteiseksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yksi_suomalainen_vas...

Lippaassa tulisi aina olla 11. patruuna sitä 11. ryssää varten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset