Jussi Niinistö

Vihdoinkin vastatykistötutkia!

Tänään on hyvä päivä suomalaiselle tykistölle. Valtuutin nimittäin Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Puolustusvoimille vastatykistötutkia. Tutkajärjestelmät, järjestelmien koulutus ja varaosat tilataan israelilaiselta ELTA Systems -yhtiöltä.

Vastatykistötutka on vihollisen ampuvien tuliyksiköiden kuten tykkiasemien ja kranaatinheittimien sijainnin paljastava tutkajärjestelmä. Tutkan käyttö vaikeuttaa vihollisen toimintaa, sillä vastatykistötutka mahdollistaa nopeat vastaiskut sen tykistöön. Nopeiden vastaiskujen pelko pakottaa vihollisen siirtämään tykistöään rivakasti tuhotuksi tulemisen pelossa.

Tämä on sitä oppia, jota on saatu viimeaikaisista sodista, kuten Ukrainasta ja Syyriasta. Tämä on jatkoa tämän vaalikauden tavoitteelle, maavoimien määrätietoiselle kehittämiselle. K9 Moukari -panssarihaupitsit saavat nyt rinnalleen vastatykistötutkat täydentämään kenttätykistömme iskuvoimaa.

Hankittavat tutkat ovat moderneja monitoimitutkia, jotka soveltuvat vastatykistötoiminnan maalinosoituksen lisäksi samanaikaisesti myös tulenjohtoon ja ilmavalvontaan. Puolustusvoimat on kilpailuttanut hankinnan kansainvälisesti ja järjestelmä on testattu Suomessa keväällä 2018. ELTA Systemsin järjestelmä voitti vertailun ja täytti vaaditun suorituskyvyn parhaiten. Tässäkin hankinnassa menimme siis suorituskyky edellä.

Asian harrastajat muistanevat, että Suomessa on aikaisempaakin kokemusta vastatykistötutkista, sillä Puolustusvoimat hankki vuonna 1976 brittiläisen Cymbeline-järjestelmän, joka suorituskyvyltään vanhentuneena poistui käytöstä jo kymmenisen vuotta sitten. Järjestelmä oli parhaimmillaan lähinnä kranaatinheittimien paikantamisessa.

Tutkajärjestelmien toimitukset on suunniteltu vuodelle 2021, ja hankinnasta tehtävään sopimukseen sisältyvät myös optiot mahdollisille jatkohankinnoille. Järjestelmien huollosta ja ylläpidosta vastaavat Suomessa Millog Oy ja Telva Oy. Millog on Puolustusvoimien kunnossapidon strateginen kumppani ja Telva Oy ELTA Systemsin edustaja Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hienoa, että saatiin ostettua parasta mahdollista materiaalia. Seuraavien vaalien jälkeen puolustusmateriaalin hankinnat tultaneen tekemään Ruotsista poliittisista syistä johtuen.

Jani Kuusela

Tämänkin ministerin naamataulu onneksi katoaa poliittiselta kentältä kun vaalit on käyty.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sääli, että Suomi menettää näin hyvän ministerin!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jani Kuusela

......ja aina tulee uusi ministeri johon voi pahaa oloaan purkaa ! Pääasia on, että tutkajärjestelmät, järjestelmien koulutus ja varaosat tilataan israelilaiselta ELTA Systems -yhtiöltä.

Tiesitkö muuten Kuusela, että puolustusvoimien määrärahoista päättää eduskunta parlamentaarisen työryhmän arvion mukaan valtion budjettivaroista annettavan puolustusbudjetin määrästä. Ei ministeri !

Jani Kuusela

"Tänään on hyvä päivä suomalaiselle tykistölle. Valtuutin nimittäin Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Puolustusvoimille vastatykistötutkia. "

En tiedä muuta kuin sen, että tämän sanojalla ei ole demokraattista mandaattia toimia puolutusministerinä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #5

Demokratialla on oikeus aseelliseen maanpuolustukseen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #5

Jani Kuusela

Sinulla ei näytä olevan alkeellisintakaan käsitystä Suomen valtiosäännöstä puhumattakaan demokratian käsitteestä. Omaat tyypillisen PerSulaisen epäjohdonmukaisen ajattelutavan. Olet PerSulainen ilmentymä !

Niinistö sai 11 767 ääntä ja tuli valituksi kansanedustajaksi.

Sipilän hallitus nimitettiin 29. toukokuuta 2015 ja Niinistöstä tuli sen puolustusministeri.

Kaikilla nykyhallituksen ministereillä on demokraattinen mandaatti toimia ministerinä !

Suomen valtiosäännön mukaan ministerit nimitetään tehtäviinsä tasavallan presidentin avoimella kirjeellä. Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

Avoimessa kirjeessä mainitaan, kenet nimitetään pääministeriksi sekä jokaisen muun ministerin osalta, miksi ministeriksi tai minkä ministeriön asioita käsittelemään hänet määrätään.

Presidentti tekee päätöksensä valtioneuvoston nimittämisestä valtioneuvostossa tasavallan presidentin esittelyssä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset