Jussi Niinistö

Varusmiehillä vahva maanpuolustustahto

Viime vuoden lopussa kotiutuneiden varusmiesten loppukyselyssä olivat maanpuolustustahto ja tyytyväisyys esimiehiin edelleen korkealla tasolla. Varusmiehet antoivat maanpuolustustahdolleen arvosanan 4,2 (skaala 1-5). Myös palveluksensa keskeyttämään joutuneiden maanpuolustustahto on hyvällä tasolla (3,7). Parhaimman arvosanan loppukyselyssä saa toiminnastaan kantahenkilökunta (4,3).

Varusmiesten alkukyselyn perusteella lähes kolme neljästä ilmoittaa aloittavansa palveluksen positiivisin ennakko-odotuksin. Lisäksi alokkaiden halu suoriutua hyvin palveluksesta on vahva. Palveluksen päättyessä varusmiehillä on paljon myönteisiä kokemuksia ja tyytyväisyys armeija-aikaan kokonaisuudessaan on korkealla tasolla. Arvosanaksi on annettu 4,2.

Puolustusvoimat on panostanut erityisesti kouluttajien ja varusmiesjohtajien koulutukseen. Se on näkynyt palautekyselyissä esimiesten arvostuksen nousuna. Parhaillaan Puolustusvoimissa on käynnissä laaja koulutustoimialan kehittämisohjelma, Koulutus 2020. Osana uudistusta kokeillaan sekä uusimuotoista liikuntakoulutusta (”Taistelijan keho”) että psyykkisen, eettisen ja sosiaalisen toimintakyvyn koulutusta (”Taistelijan mieli”).

Ydinajatuksena on yhdistää toimintakykykoulutus osaksi kaikkea sotilaskoulutusta. Ilman toimintakykyä ei osaaminen johda haluttuun lopputulokseen, etenkään kuormittavissa tilanteissa.

Puolustusvoimissa on tehty asioita oikein. Samalla nähdään, että nuoret kokevat Suomen voimakkaasti yhä puolustamisen arvoisena. Veteraanien perintöä jatkavat, kansalaisvelvollisuuttaan suorittavat varusmiehet ansaitsevat siitä kiitoksen.

Kenraali Adolf Ehrnroothin kuolemattomin sanoin: ”Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Tämä on hyvä uutinen! Ja myös mielenkiintoinen, motivaatio on tainnut vaihdella melkoisesti vuosikymmenten mittaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>..... Varusmiehet antoivat maanpuolustustahdolleen arvosanan 4,2 .....

ooo

Suomen maanpuolustus on uskottavuuasia, niin kuin jatkuvasti kerrotaan.

Nyt puhutaan varusmiesten uskomusmaanpuolustustahdosta.
Monet eivät tällaisinaan usko monenmoisiin _kyselyihin_.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2
Niin …. Maailma kantaa päällään nykyään monenlaisia _kyselyjä_, haastatteluja, tutkimuksia…..

Tuli mieleen varusmiesaikana 1960- luvulla tykistön talviset sotaharjoitukset Misin tuntureilla Lapissa.

Majoituttiin teltoissa ja hernesoppaa tuotiin maastoon syötäväksi ja jaettiin pakkeihin.

Kerran oli hernesoppa juuri saatu pakkeihin kun tuli hälytys. Kaikki miehet tietenkin metsään ja poteroihin.
Tilanne kesti ehkä tuollaiset puoli tuntia, jonka jälkeen palattiin jatkamaa ruokailua. No---- hernesoppa pakissa oli puoleksi jäätynyttä, mutta kun nälkä oli niin syödähän sitä piti.
Ohi kulki yliluutnantti, joka kysyi puunjuurella seisseeltä tykkimieheltä, onko hernesoppa hyvää.
- Hyvää on herra yliluutnantti!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hieno homma! Sittenhän palveluksesta voidaan tehdä vapaaehtoista, koska maanpuolustustahto on niin hyvällä tasolla, että suorittajia varmasti riittää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Kenraali Adolf Ehrnroothin kuolemattomin sanoin: ”Suomi on hyvä maa. …..”

ooo

Tuo on totta. Kenraali Ehrnrooth oli kaikesta päätellen Jumalaan uskova mies. Sen aikaisessa sodankäynnissä hän osoitti suuret sotilaalliset lahjansa.

Suomi on hyvä maa, mutta jäikö hänen ajatuksensa kesken, sillä emme omista Suomea, vaan tänne tämä jää kun yksi toisensa jälkeen täältä lähdemme.

Omaisuuden suhteen olemme vain varastonhoitajia.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Ainakin erään sotaveteraanin sotarepussa oli pieni "rukousmallivihkonen", niin onnistuneen, kuin persiilleenkin menneen offensiivin varalle.
- Liekö "rukousmallit" ja sotilaspapit paljonkin auttaneet ja vaikuttaneet "torjuntavoittoon...?"

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Suomi on hyvä maa, mutta jäikö hänen ajatuksensa kesken, sillä emme omista Suomea, vaan tänne tämä jää kun yksi toisensa jälkeen täältä lähdemme."

Kyllä ainakin minun toivomukseni on että suomalaiset omistavat tämän maan myös sen jälkeen kun minua ei enää ole. Sillä periaatteella olen yrittänyt elää ja jälkipolveakin kasvattaa ja luulenpa että oppini on mennyt myös perille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Todellinen maanpuolustustahto ilmenee vasta silloin kun "intti" muutetaan vapaaehtoiseksi tai kyselyssä jossa kysyttäisiin "Kävisitkö varusmiespalvelun jollei se olisi pakollista ja siitä kieltäytymisestä ei seuraisi minkäänlaista rankaistusta" Luulisin kyselyn tuloksien olevan toisenlainen.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Paljon tärkeämpää on sen nuorison maanpuolustustahto, joka ei ole juuri suorittanut varusmiespalvelustaan ja sen "siviilinuorison" maanpuolustustahto on tippunut...?!

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Paljon tärkeämpää on sen nuorison maanpuolustustahto, joka ei ole juuri suorittanut varusmiespalvelustaan ja sen "siviilinuorison" maanpuolustustahto on tippunut...?!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Siihen ei paljon maanpuolustustahtoa tarvita, että raapustaa rastin ruutuun kyselylomakkeessa. Todellinen maanpuolustustahto tulee mitatuksi vasta silloin kun pyydetään tarttumaan aseeseen ja lähtemään rintamalle tositoimiin.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Suututin aikanaan junan ravintalavaunussa kiihkeän reserviläisen, epäilemällä että olisiko puolestakaan reserviläisestä ja varusmiehestä tosipaikan tullen tosi taistelijaksi ja tappajiksi ja olin lähellä saada kaljatuopista päihini.
- Tilanteen pelasti siviilipukuinen poliisi joka istui pöytäämme ja sanoi minulle, että olet kovin optimistinen, minä olin aikanaan lyhyen aikaa armeijan kouluttajana ja siltä pohjalta väitän, että ei puolestakaan(!?).
Reservilinen "järkyttyi" ja poistui pöydästämme.

Myöhemmin eksyin Tampereen "Paapan kapakassa" silloisen puolustusministerin, Anneli Tainan (kok.)vaalitilaisuuteen ja kerroin hänelle ex-kouluttajan väittämän.
- Ei meille ainakaan ministeriöön ole moisia kommentteja tullut, eikä esitetty, tuhahti silloin puolustusministeri.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Varusmiehet ovat siis talibaneihin verrattavia taistelijoita?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Sotimiseen liittyy ja tulokset mitataan vihollisen tuhoamisella ja tappamisella.
- Tappaminen taas puolestaan ei ole mitään"siistii eliminointii", vaan se traumatisoi tappajatkin, kuten veteraniemmekin post traumaattisista sotatraumoista nähtiin, vaikka niistä ei vielä silloin juuri tiedettykään.
Monet vaimot ja lapset saivat kuitenkin tuntea "nahoissaan..."

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mutta mihin rauhannobelisti eu tarvitsee sotilaita nykyaikana?Vaikka ei sen puoleen yhdysvaltalainen Henry Kissinger pommimies sai hänkin rauhanpalkinnon hyvin tehdystä työstään eli vietnamilaisten siviilien pommituksesta.Jos tällä linjalla sitten.

Tuleeko suomeen venäjä vaiko avaruudesta pienet vihreät miehet?Kokoomuksen mainoksissa on ainakin venäjävihaa lietsottu viime vaaleista asti.Onko siniset samalla linjalla?Keskustahan on,kuten apupuolueet jotka yrittävät päästä hallitukseen kaikin keinoin.

2019 kuin ei vihollisia ole,paitsi hallitukset omiaan vastaan.Siinä vaiheessa kun kokoomus ja kumpp.tekevät tutkimuksia joita mainostavat median avulla julkisuudessa ,joiden tuloksena saadaan suomalaiset sisäisen turvallisuuden pahimmaksi uhaksi,on todellakin aika alkaa katselemaan peiliin.

Suomeen on kävellyt vihollisia enemmän kuin koskaan,kenenkään estämättä.Vieras valtio on päästetty myös ohjaamaan suomen päätöksen tekoa ja puolustusta koskevia päätöksiä.EU-USA siis päättävät keiden sotiin nuoret tulevaisuudessa osallistuvat,kuten Afganistanin suomalaiset rauhanturvajoukkojen pojat,joiden ei sotaan pitänyt joutua.

Riipuu siis siitä kenestä tehdään yhteinen vihollinen venäjän lisäksi,usa:ta on turha mainostaa ja trumpia,kun arvomaailma on samanlainen . USA haistatti jo obaman kaudella sitä itseään eu:lle.Joskus aikoinaan näille oli yhteinen vihollinen arabimaat,saas nyt näkee mikä vetoaa parhaiten yleisöön milloinkin.

Pasi Karlsson

Juuri tulleen tiedon mukaan siniset!, kepulit ja muut katoliset ovat innoissaan stand still siis "seisoo yhä" SOTE viittauksesta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hyvä blogi puolustusministeri Niinistö!
Toivottavasti aiemmin mainitsemiasi maanpuolustushaluttomia "kallion hipstereitä" (ei mua huvita-miehiä) ei ole liiemmälti jos maanpuolustustahtoa konkreettisesti taas tarvitaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset