Jussi Niinistö

Palautamme miinakauhua hyppypanoksella

Suomessa astui 1.7.2012 voimaan Ottawan sopimus, joka kielsi jalkaväkimiinojen käytön, tuotannon ja varastoinnin. Miinojen tuhoaminen – 1,3 miljoonaa kappaletta puhdasta puolustusasetta – vietiin loppuun vuoden 2016 aikana.

Sopimukseen liittyminen oli silloisilta vallanpitäjiltämme uskomatonta typeryyttä, joka osaltaan nakersi maamme edellytyksiä itsenäiseen ja uskottavaan puolustukseen. Taustalla oli tiettyjen poliitikkojen naiivi uskomus siitä, että kylmän sodan päätyttyä oli syntynyt ikuinen rauha. Turvallisuusympäristömme kehitys on ollut kuitenkin toisenlaista.

Onneksi Suomessa ei kuitenkaan luovuttu kaikesta miinoihin liittyvästä osaamisesta. Olemme tälläkin hetkellä miinaosaamisen eli suluttamisen suurvalta ja meiltä haetaan oppia. Suomalainen sulutus ei kohdistu sattumanvaraisesti siviileihin, vaan sotilaallinen kohde on aina tiedossa. Sulutteet ovat paikannettavissa ja siten käyttötarpeen päätyttyä myös raivattavissa.

Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen aiheutti Puolustusvoimille tarpeen hankkia mm. viuhkapanoksia ja raketinheittimiä. Miinojen myötä menetimme kuitenkin puolustajan tärkeän liittolaisen, miinakauhun. Siksi aikoinaan vaadin hallitusohjelmaan (2015) kirjauksen, jonka mukaan Suomi ylläpitää laaja-alaisesti keskeisiin sotilaallisiin suorituskykyihin liittyvää kansallista teknologista osaamista sekä riittävää huoltovarmuutta ja puolustusteollisuutta.

Sen perusteella valtioneuvoston puolustusselontekoon (2017) kirjattiin seuraava linjaus: ”Jalkaväkimiinojen poistumisen kautta menetettyä pelotevaikutusta korvataan muilla menetelmillä. Puolustusvoimat selvittää kotimaisen puolustusteollisuuden innovaatioiden mahdollisuuksia ja käytettävyyttä.”

Suomessa on nyt muutaman vuoden ajan kehitelty uutta maapuolustuksen asejärjestelmää, joka toisi jalkaväkimiinojen kieltämisen myötä poistunutta alue- ja etenkin pelotevaikutusta takaisin. Kyse on uudentyyppisen, viuhkapanoksia täydentävän, ilmassa räjäytettävän hyppypanoksen (TOC, Take-Off-Canister) kehittämisestä.

Tavoitteena on ollut luoda reserviläisarmeijalle sopiva, paikallispuolustusta tukeva, yksinkertainen, kustannustehokas ja helppokäyttöinen ase. Puolustusvoimat allekirjoitti eilen kotimaisen puolustus-teollisuusyrityksen, Leijona-instituutin, kanssa ns. 0-sarjasopimuksen ensimmäisten hyppypanosten hankinnasta. Seuraavassa vaiheessa panosta testataan monipuolisesti. Jos ja kun testaukset saadaan onnistuneesti päätökseen, voidaan puhua varsinaisesta sotavarusteesta.

Hyppypanosprojekti oli mahdollinen vain tällä hallituskokoonpanolla. Olemme viimeinkin konkreettisen askeleen lähempänä miinakauhun palauttamista. Samalla näen hyppypanokselle vientipotentiaalia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Sanotaan sinisistä mitä tahansa, päättyvän vaalikauden puolustusministeri on mielestäni onnistunut tosi hyvin sen mukaan, mitä olen median välityksellä kokenut.

Ottawan sopimuksen allekirjoittaminen oli suuri virhe. Venäjän naapurina puolustuksellista asetta vastustaminen on järjetöntä. Vasemmistossa kuvitellaan, että sodat ovat osaltamme ohi. Se on äärityperää ja erittäin vaarallista ajattelua!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitä se auttaa kun tänne on rantautunut Putinin fasistinen moottoripyöräjärjestö Yön Sudet.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Siis pitäisikö puolustusvoimat lakkauttaa vai mitä tarkoitat?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun erilaiset putinläheiset fasistiset järjestöt alkavat kontrolloida Suomea on rajojen puolustus myöhäistä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #12

Nytkö siis puolustusvoimat voi lakkauttaa?

Kuinka muuten oltaisiin voitu estää noiden Putinia lähellä olevien fasistijärjestöjen leviäminen Suomeen?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Asennetaan niiden mopoihin hyppymiinat. Hyppyytetään putinistit Venäjälle.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kuinka paljo tuota sulutusta on tarkoitus sijoittaa länsirajalle? Vai tapahtuuko sulutus jo Norjan rannikolla.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Varmaankin tarpeellinen määrä. Monet ovat sitä mieltä että sotilaallinen uhka ei kohdistu meihin lännestä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ainaon otettava huomioon, että vihollinen voi koukata.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Miina on pelotease. Ruotsalaisten kohdalla riittää, kun kertoo heille, että raja on miinoitettu. Yhtään sinne ei tarvitse asettaa. Ei uskalla hiusverkkopojkar tulla läpi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minulle eläkkeellä oleva upseeri vakuutti puheessa olevan miinojen olevan hyödyttömiä nykyaikaisessa sodankäynnissä, tiedä häntä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Hyvä alku, muttei toki korvaa sakara- ja putkimiinoja täysin. Miinoitukset ohjaavat vihollisen liikettä nykyään aivan yhtä hyvin, kuin ennenkin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä siinä hyppymiinat, laukaisijat ja tuhannet muutkin haihtuvat savuna ilmaan, kun sodassa jyrähtää iso pommi. Uhon jälkeen tulee tuho.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #14

No tottakai noinkin, mutta eipä Nagasakin jälkeen ole isoja pommeja käytetty, joten aika kaukaa haettu, että Venäjä niitä Suomea vastaan käyttäisi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Mä teille hyppymiinan näytän: "Miina hyppää hyvin, mutta hyppy on lennokas. Maastossa Miina saattaa joskus olla säikky."

Miinakauhua siis syntyy maastossa – tavoite on saavutettu.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

En tiedä muista, mutta aina kun luen noita J Niinistön juttuja, minulle syntyy "jussikauhu".

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Puolustusministeri ei saisi olla kenraaleja sotilaallisenpi, eikä maanpuolustustahtoisenpi, mutta kuitenkin "siviiliministeriä" jämäkämpi?

Res.maj. Kanervan "Ikellä" oli ja on ainakin komea upseeri-aksentti kuten Jussillakin. - "Ike" onkin kokoomuksen militialaitaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Edesmennyt kenraali K.L. Oesch kirjoittaa lehden ”Kansa taisteli – miehet kertovat” ensimmäisessä numerossa vuonna 1957:

”Paljon on suomalainen sotilas kautta aikojen saanut kestää. Hän kestää tulevaisuudessakin maansa vapautta puolustaessaan. Varmaankin myös Suomen kansa niin tahtoo ja antaa miestensä kestämisen aineelliset edellytykset.”

Aineelliset edellytykset ovat ensi arvoisen tärkeitä siinä, että kynnys ulkopuolista tunkeutumista vastaan voidaan pitää jo ennakolta riittävän korkeana.
Osan kynnyksestä muodostaa tietysti suomalaisen sotilaan kovan luokan maine jo aina Hakkapeliitta-ajoista lähtien viime sotien torjuntavoitoista nyt puhumattakaan.

http://kansataisteli.sshs.fi/

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sotaveteraani isäni sai jatkosodasta kertovan kirjan täyttäessään 50-vuotta olisiko ollut juuri "Kansa taisteli, miehet kertoivat" en muista, mutta koskaan hän ei siitä edes kansia avannut. Suomalaisista kenraaleista Oesch mukaan lukien hänellä oli erittäin huono käsitys, suomalaisia nuoria sotilaita tapettiin surutta, Airoa hän arvosti, Mannerhemia ei.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Airohan ne operaatiot päämajoitusmestarina viime kädessä jos ei suunnitellut, niin ainakin hyväksyi tai hyväksytti Mannerheimilla. Aika surutta tapatti nuoria ja vähän vanhempiakin miehiä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Niin ne sanoivat Harald Öhquistista ja Marokon Kauhustakin.
Miehiä paikallaan nämäkin.
Helppo meidän on huudella.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Muistuttaa hieman hyppymiinaa, mutta laukaistaan "etänä", kohoaa korkeammalle ja on suurempi tuhovoima, kun kaikenlaista "rompoolia" lentelee ympäriinsä kovalla teholla.

Muistuttaa siten hieman myös paikallisten vihollisten mm. Irakissa käyttämiä, etä-laukaistavia tee-se-itse pommeja.

- Ehkä JN:n palvelussuorituksen arvioon lisätään plussa, eli poistetaan miinus, jolloin arvosana on puhdas ysi (9).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset