Jussi Niinistö

Professorit puhuvat puppua

Kaksi professoria (taloushistorian professori Markku Kuisma ja alue- ja kulttuuritutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta), yliopistonlehtori (Juri Mykkänen) sekä kustantaja (Mika Rönkkö) kirjoittivat Helsingin Sanomissa 10.4.2019 mielipidekirjoituksen ilmavoimien hävittäjähankinnoista.

Vaikka aprillipäivä on jo mennyt, voi hyvällä syyllä pohtia, oliko kysymyksessä asiantuntijakirjoituksen parodia?

Ainutlaatuisen analyysin mukaan hävittäjiä kuulemma riittäisi seitsemän (!) kappaletta paraateihin. Ilmatorjunta-aseet ja pikkusukellusveneet hankittaisiin puuttuvien hävittäjien tilalle. Sen verran absurdia tekstiä, että kannattaisiko edes kommentoida? Jotain kuitenkin on sanottava.

Ensinnäkin, ilmatorjunta ei pysty luomaan Suomelle valtakunnallista suojaa eikä kykene muihin Suomen puolustuksen kannalta elintärkeisiin monitoimihävittäjien tehtäviin.

Toiseksi, kirjoittajien epäily siitä, että Suomen hävittäjät hankittaisiin osaksi Nato-armadaa voitaneen kuitata totaalisella ymmärtämättömyydellä Suomen turvallisuuspolitiikasta.

Kolmas seikka onkin sitten jo vakavampi. Kirjoittaminen akateemisilla titteleillä puuta heinää voi ennen pitkää saattaa yliopistollisen osaamisen laajemminkin kyseenalaiseksi. Professoritkin voisivat pysyä lestissään ja kirjoittaa aiheista, jotka tuntevat. Ei aiheista, joita kohtaan heillä on tunteita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Samaa mieltä. Eihän Suomessa tarvita kuin kaksi yliopistoa. Helsinki ja Turku.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itseäni nauratti akateemikkojen älyvapaa tuotos. Jos prosessoritaso on tuota luokkaa yliopistossa, siltä voinee ottaa valtiorahoitus tauolle muutamaksi vuodeksi. Säästyneillä rahoilla saamme ne pienoissukellusveneet ja annamme loput ylijäävät eurot fiksummille.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Oli kieltämättä uskomaton kirjoitus, en muista moista ihan vähään aikaan nähneeni laatulehdessä. Mitähän tuon taustalla mahtaa olla? Vedonlyönti? Sisäpiirivitsi? Polttarit?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuli mieleen, että jos lääkäri töppäilee kauheasti, häneltä viedään lääkärin oikeudet, eikä hän saa enää tuota titteliä käyttää. Asianajajilla taitaa olla vastaavanlinen tilanne, kun Asianajajaliitto haluaa valvoa, että tuota titteliä saavat käyttää vain ammattitaitoiset ja ammattietiikkaa noudattavat juristit. Professoreilla ei moista uhkaa taida olla.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Eikö se lääkäri saa töppäillä vaikka puulaakilentopallossa? Lähteekö sittenkin oikeudet.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #8

Saa varmasti, mutta tällöin hän ei lähtökohtaisesti pelaa lääkärin asemassa ja meriiteillä.

Puulaakipuheenvuoron tai -mielipidekirjoituksenkin saa kirjoittaa, mutta on vain oma vahinko, jos siihen menee sekoittamaan mahdollisen professorin tittelinsä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

En tunne muita, mutta Kuismalta ala-arvoinen pläjäys. Tämä kannanotto tulee varjostamaan Kuisman uraa, kikkelikorttimainen jekku 4 mieheen. Fanitin Kuismaa, valovoimainen akateemikko Suomen niin kapeassa eliitissä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Minusta Kuisma taas on aina ollut hölmö. Helsingin yliopiston historian professorit olivat ennen tasokkaampia, Kuisman myötä taso laski.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

100 vai 7? Pellejä löytyy joka lähtöön.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Nykyään jokainen osaa googlettaa allekirjoittajan kredentiaalit. Ja sitä useammin nämä sukupuolitieteen maisterit kommentoimassa Suomen puolustuspolitiikkaa häviävät. HS toki mielellään kärjistäisi ja provosoisi keskustelua, mutta ehkä se pitää heille suoda. Sieltähän se heidän leipä pitkälti tulee.

Ja tässä sanon Jussi Niinistö, että minusta on harmillista, että sinun ja Perussuomalaisten tiet ovat eronneet. Olet ollut hyvä puolustusministeri tälle maalle ja olet muutenkin hyvä mies. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Pidän Jussia parhaimpana puolustusministerinä miesmuistiin - itsellä ei muisti edes riitä kertomaan parempaa, vaikka Haglundkin kieltämättä oli hyvä.

Niinistön ja ps:n välit lienevät julkisuudessa kerrottua paremmat. Tai no jotkut toimittajat ovat kyllä spekuloineet tällä mahdollisuudella.

En pitäisi myöskään sitä mahdottomana, jos ps ja porvaripuolueet muodostavat seuraavankin hallituksen, että Jussin mahdollisesti jäädessä rannalle seuraavasta eduskunnasta hänet kuitenkin nostettaisiin ulkopuolelta jatkamaan puolustusministerinä.

Se olisi maan etu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset